ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2022
Σελ. /28
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Κατοχυρώνουν τις κατακτήσεις τους και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους οι λιμενεργάτες της COSCO. Σε θέσεις μάχης και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

-- Εργαζόμενοι και σωματεία δίνουν μάχη για υπογραφή ΣΣΕ, ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία

-- Νοσοκομείο ΚΑΤ: Εξουθενωμένο το προσωπικό, χιλιάδες ώρες ανάπαυσης δεν δίνονται λόγω των ελλείψεων

-- Το κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στους δασκάλους για τις εκλογές που είναι σε εξέλιξη μπροστά στη Συνέλευση της ΔΟΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ - ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ COSCO
Κατοχυρώνουμε όσα κερδίσαμε και συνεχίζουμε με βάση τις διεκδικήσεις μας

Τον επιτυχημένο αγώνα χαιρετίζει το Σωματείο και ανακοινώνει τα επόμενα βήματα στην πάλη

RIZOSPASTIS

«Ηαδιαλλαξία έσπασε, οι αγώνες έχουν αποτελέσματα!»: Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ξεκινά η ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (COSCO), της ΕΝΕΔΕΠ, χαιρετίζοντας τον σκληρό, αποφασιστικό αγώνα που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας τα πέρα για πέρα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφουν. Εναν αγώνα που, έχοντας τη στήριξη χιλιάδων εργαζομένων και εκατοντάδων συνδικάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει την πολύμορφη επίθεση που δέχτηκε από κυβερνήσεις, εργοδότες, δικαστήρια, δυνάμεις καταστολής, τα αστικά ΜΜΕ και φυσικά τα συνδικαλιστικά τσιράκια της εργοδοσίας. Εναν αγώνα που ανάγκασε την εργοδοσία να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για ΣΣΕ - κάτι που απέφευγε συστηματικά - η οποία περιλαμβάνει όρους που ανταποκρίνονται σε σημαντικό βαθμό στα αιτήματα των εργαζομένων. Επόμενος στόχος η διαμόρφωση του κειμένου της ΣΣΕ και η υπογραφή της, ενώ οι εργαζόμενοι δεσμεύονται για τη συνέχιση του αγώνα με βάση τις διεκδικήσεις τους.

Ο πολύμηνος αγώνας έσπασε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Αναλυτικά το Σωματείο αναφέρει:

«Η αδιαλλαξία έσπασε, οι αγώνες έχουν αποτελέσματα! Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο το δικό μας κάστρο, το σωματείο μας! Κατοχυρώνουμε όσα κερδίσαμε και συνεχίζουμε με βάση τις διεκδικήσεις μας.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι, η μαζική συμμετοχή και περισσότερο η μαζικότατη απάντηση σε όλες τις δυνάμεις καταστολής, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που καθοδηγούσαν τα ίδια τα στελέχη της εργοδοσίας αλλά και των δικών τους παιδιών, δήθεν "συνδικαλιστών", έχουν αποτελέσματα. Οι κατακτήσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που μπορούμε να αντιληφθούμε, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου αποφασιστικού αγώνα, με τη δύναμη της οργάνωσης, της συσπείρωσης της πλειοψηφίας των συναδέλφων αλλά και της τεράστιας αλληλεγγύης που εκφράστηκε με κάθε τρόπο από όλη την Ελλάδα, Δύναμή μας η ενότητα όλων των εργαζομένων, έγινε πράξη το "ένας για όλους και όλοι για έναν".

Μέσα από τη συλλογική αγωνιστική δράση του Σωματείου μας, ΕΝΕΔΕΠ, και με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων, σπάσαμε την αδιαλλαξία και τους εκβιασμούς, η εργοδοσία έφερε επιτέλους πρόταση για Συλλογική Σύμβαση, η οποία εμπεριέχει: Ενταξη στα ΒΑΕ, σταδιακή ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αυξήσεις στους μισθούς.

Η μαζική Γενική Συνέλευση των μελών μας, την Τρίτη 10 Μάη 2022, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ για να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση πάνω σε ορισμένα βασικά ζητήματα που έχουμε θέσει. Αυτά είναι η αποτύπωση του βασικού μισθού ανά ειδικότητα για όλους τους εργαζόμενους και του ποσοστού των προσαυξήσεων που περιλαμβάνει το ποσό που η εταιρεία δίνει ως μεροκάματο. Η μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης να γίνεται με πρώτο κριτήριο την παλαιότητα και την οικογενειακή κατάσταση, να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ, να προχωρήσει η εφαρμογή των προτάσεων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που έχουμε καταθέσει ως Σωματείο στην Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας.

Ολοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές νίκες! Ολοι γνωρίζουμε ότι από το 2014 κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στη διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ.

Ολοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010, αλλά κόντρα σε δικαστήρια, αντεργατικούς νόμους, κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, δυνάμεις καταστολής, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, πληρωμένα ΜΜΕ, δηλαδή απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πετύχουμε κι άλλες κατακτήσεις. Το σκαρί που λέγεται ΕΝΕΔΕΠ είναι γερό, κάθε μέρα δυναμώνει και έχει σταθερό προσανατολισμό την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι.

Ολοι γνωρίζουμε ότι κάθε νέα πρόταση που φέρνει η εργοδοσία, και η κυβέρνηση, ήταν και είναι αποτέλεσμα των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων.

Καταδίκη των υπηρετών της εργοδοσίας

Μέσα σε όλη αυτή την αγωνιστική μας πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε...

Αυτούς που νταραβερίζονται με την εργοδοσία, αυτούς που δεν ντράπηκαν να κάτσουν δίπλα δίπλα με την εργοδοσία στα άδεια πούλμαν της απεργοσπασίας, αλλά απέναντι στους εκατοντάδες συναδέλφους τους, που έδιναν συσπειρωμένοι τον δίκαιο αγώνα για όλους.

Αυτούς που πιπιλάνε την εργοδοτική καραμέλα των "παράνομων" απεργιών, αλλά δεν τολμάνε να αποκαλύψουν την αλήθεια ότι όλα τα αιτήματα των απεργιών μας δικαιώθηκαν στην πράξη, με τους δίκαιους, συνεπείς και ανυποχώρητους αγώνες μας!

Αυτούς που ήταν αντίθετοι - αφού έτσι απαιτούσε η εργοδοσία - με την 5άρα πόστα, η οποία όμως έδωσε εργασία σε τουλάχιστον 150 νέους συναδέλφους μας, αλλά δεν ντράπηκαν να τους εγγράψουν υποχρεωτικά ως μέλη στο εργοδοτικό Συνδικάτο ως προϋπόθεση για να προσληφθούν.

Αυτούς τους "πουθενάδες" στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας, αλλά παρόντες σε κάθε ρόλο υπηρέτη της εργοδοσίας. Αυτούς που ήταν "μουγκοί" στα εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων μας, αλλά πρόθυμα παπαγαλάκια στην αναπαραγωγή των εξοργιστικών ανακοινώσεων της εργοδοσίας για τους συναδέλφους μας - θύματα των εργατικών ατυχημάτων αλλά και καλούσαν το υπ. Ναυτιλίας να χτυπήσει τις απεργίες μας.

Οι μάσκες του εργοδοτικού σωματείου ΣΕΕΔΠ όμως έπεσαν!

Αυτοί με την εργοδοσία και εμείς με τους εργάτες.

Κάστρο αγώνα η ΕΝΕΔΕΠ

Μοναδικό αποκούμπι των εργαζομένων σε όλο το λιμάνι του Πειραιά είναι το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και αυτό θα αποτελέσει το κάστρο οργάνωσης και αγώνα για κάθε εργαζόμενο στο λιμάνι.

  • Η μαζικοποίηση, η συσπείρωση και οι νικηφόροι αγώνες μας με την ΕΝΕΔΕΠ απέδειξαν ότι ο φόβος, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία που καλλιεργούσαν έσπασαν
  • Τα αναχώματα που έβαζαν δεν άντεξαν
  • Τα νταραβέρια τους σε κλειστά διευθυντικά και πολιτικά γραφεία σε βάρος του μόχθου μας, των αμοιβών μας και των δικαιωμάτων μας τελείωσαν!

Σε όλο το λιμάνι, σε όλη την πειραϊκή κοινωνία, σε πολλούς χώρους δουλειάς, σε πολλά μέρη του κόσμου, ο αγώνας των λιμενεργατών αγκαλιάζεται πλατιά! Δίνουμε και παίρνουμε δύναμη από αυτό το τεράστιο κύμα αναγνώρισης και αλληλεγγύης, βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην αλήθεια ότι μόνο με ενότητα και αγώνες έρχονται οι κατακτήσεις, ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται!

Ενότητα και συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ, για να δώσουμε ακόμα περισσότερη δύναμη στην πάλη μας για ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας, για να χτίζουμε πολλά ακόμα πάνω στη βάση που κατακτήσαμε!».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Oύτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματα που διασφαλίζουν τους εργαζόμενους

Να μη γίνει ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, το δικαίωμα στη δουλειά και τον μόχθο που τους οφείλεται, ήταν το πνεύμα που κυριάρχησε στην κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Χαλκίδα.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση διατράνωσαν για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης και να συναινέσουν στις απολύσεις τους.

Αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο αγώνας με δυναμικές παρεμβάσεις και πολύμορφες δράσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα είναι και η συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και απάντησε σε ερωτήσεις των εργαζομένων.

Απέφυγαν την παγίδα και συνεχίζουν τον αγώνα

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Λάρυμνας, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Σωματείων που πήραν τον λόγο, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση, που τόσο καιρό αποφεύγει να συζητήσει πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων, λίγες ώρες πριν το δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων παρουσίασε μία δήθεν καλύτερη πρόταση.

Τόνισαν ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλησε να αιφνιδιάσει και να παγιδεύσει τους εργαζόμενους, οδηγώντας τους να συναινέσουν στις απολύσεις τους με τους όρους και την πρόταση της κυβέρνησης. Μια πρόταση που έχει απορριφθεί ομόφωνα από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων και διαμορφώνει προϋποθέσεις για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Εκτιμήθηκε ότι σωστά απορρίφθηκε, δικαιώνοντας τις θέσεις των εργαζομένων και εκθέτοντας την κυβέρνηση για τις προσχηματικές διαδικασίες διαβούλευσης, αναγκάζοντάς την να ζητήσει την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που κερδίζουν και να συνεχίσουν τον αγώνα και την πίεση στην κυβέρνηση, για συνέχιση του διαλόγου με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει. Επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις θέσεις των εργαζομένων, που διασφαλίζουν ότι η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή και θα αυξηθεί η παραγωγή, όπως η επαναπρόσληψη από τον ειδικό εκκαθαριστή, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όλων των εργαζομένων.

Τονίστηκε ακόμα ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα πρέπει να συνδυαστεί με πίεση προς την κυβέρνηση για παρεμβάσεις συντήρησης στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή με ασφάλεια. Επίσης, ότι θα πρέπει να αναδειχθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και την εγκατάλειψή της την ώρα που η τιμή του νικελίου έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ