ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2022
Σελ. /28
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ψηφίστηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής το βάρβαρο, αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας και άλλες διατάξεις», πίσω από τον οποίο βρίσκονται η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος της Υγείας του λαού, πολιτική που η πανδημία έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο εγκληματική είναι, με χιλιάδες νεκρούς.

Από όλη τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκε ότι ενισχύονται τα χαρακτηριστικά του ΕΟΠΥΥ ως «ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού» και των παροχών του σε ανταποδοτική βάση. Θεσμοθετούνται για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ κριτήρια ποιότητας που θα ελέγχονται από ιδιωτικές εταιρείες και στην ουσία θα κόβουν από αναγκαίες εξετάσεις και παροχές.

Θεσπίζεται ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τον «οικογενειακό γιατρό» και λειτουργεί με τη σειρά του ως ένας ακόμα «κόφτης» σε βάρος των αναγκών και στο «κόστος» των ασφαλισμένων, καθώς ο ρόλος του είναι να περιορίζει τις αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις.

Προβλέπει επίσης τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι συνεχίζεται η προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική λειτουργία τους, προκειμένου να αυξήσουν την «αυτοχρηματοδότησή» τους μέσα από το άμεσο ή έμμεσο «γδάρσιμο» των ασθενών. Η ρύθμιση αυτή ενεργοποιεί παλιότερο νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνοντας τώρα τη ΝΔ.

«Φύλλο και φτερό» έκαναν το νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις αντιδραστικές στοχεύσεις του και τη στρατηγική στην οποία εντάσσεται, για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Ανέδειξαν ταυτόχρονα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για αναβαθμισμένες, αποκλειστικά δωρεάν παροχές Υγείας, τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες, αλλά και το βασικό εμπόδιο γι' αυτό, που δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση, τη λογική «κόστους - οφέλους» που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός και οι υγειονομικοί να απορρίψουν στον δρόμο του αγώνα τις νέες αντιδραστικές αλλαγές

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας

Το ΚΚΕ απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και βαρύγδουπους τίτλους.

Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από μία ακόμη επέκταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ενταγμένων στην πολιτική βαθύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν «τροπολογίες» των «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που και αυτές, στην ουσία τους, αποτελούσαν τροπολογίες της «μεταρρύθμισης» της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και... πάει λέγοντας.

Εχετε πλέον τέτοιες ομοιότητες στη στρατηγική σας και στο ζήτημα της Υγείας που θα ήταν αρκετά δύσκολο να λύσει κάποιος το γνωστό κουίζ «βρες τις 10 διαφορές».

Βέβαια, πολλές φορές «τσακωνόσαστε», πράγμα αναγκαίο, για να παρουσιαστεί η συμφωνία σας σαν διαφωνία. Γνωστό το κόλπο για τον εγκλωβισμό του λαού, ο οποίος μετά από κάθε μεταρρύθμισή σας ψάχνει τον γιατρό με το κιάλι, βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπαίνει στις λίστες αναμονής, όλο και περισσότερο παραδίδεται ως «λάφυρο» για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών στην Υγεία. Είναι ή δεν είναι έτσι;

Αυτή η συμφωνία σας στα βασικά, δηλαδή στο πώς η λαϊκή Υγεία θα «στοιχίζει» όσο το δυνατόν λιγότερο στο κράτος και στο κεφάλαιο, αποτελεί και τη βάση του «ειδυλλίου» για υπουργό Υγείας «κοινής αποδοχής» που πρότεινε ο κ. Τσίπρας παλιότερα.


Eurokinissi

Βλέπετε, την ανταγωνιστικότητα και την «ανάπτυξη» με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις έχετε όλοι κορόνα στο κεφάλι σας. Για παράδειγμα, λέει η ΝΔ στον λαό: «Αντί να πληρώνεις στον ιδιωτικό τομέα, έλα το απόγευμα στο δημόσιο νοσοκομείο να πληρώνεις λιγότερα και να κάνεις τη δουλειά σου». Ο δε ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται γιατί η ΝΔ δεν διευκρινίζει πόσο ακριβώς θα πληρώνει ο ασθενής. Ισως αυτή είναι η «μεγάλη» διαφορά σας.

Οχι αν θα ξαναπληρώνει ο ασθενής - σε αυτό συμφωνείτε, άλλωστε μια χαρά τα καταφέρατε στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία - αλλά στο πόσο. Χρόνια τώρα έχετε βάλει λυτούς και δεμένους να πείσετε ότι το «νοικοκύρεμα», η «βιωσιμότητα», η σχέση παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, δηλαδή οι κανόνες της αγοράς, θα λύσουν τα λαϊκά προβλήματα. Προβάλλετε δηλαδή το φαρμάκι ως φάρμακο στον λαό!

Βέβαια, εμείς αναγνωρίζουμε στη ΝΔ την πρωτότυπη εκδοχή σε αυτό το «φάρμακο». Εχει την πατέντα. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εκδοχή του αντίγραφου «φαρμάκου», με τις αντίστοιχες θεραπευτικές ιδιότητες.

Γνωρίζουμε ότι θα έρθουν και άλλα νομοθετήματα - τερατουργήματα σαν και το σημερινό. Γι' αυτό δεν θα σταθώ στην ομιλία μου στις τερατώδεις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς οι κύριοι της κυβέρνησης και προσδιορίζουν το πού το πάει με το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ».

Αλλωστε, το ΚΚΕ έκανε συγκεκριμένη Επερώτηση στη Βουλή γι' αυτό το θέμα από τον Νοέμβρη του 2021, όταν όλοι οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα.

Βέβαια, πραγματικά ανατριχιάζει κανείς όταν ακούει από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 - 30 χιλιομέτρων»! Και μάλιστα, αυτό να το λέει μέσα στην καρδιά της πανδημίας, που ακόμα και ένα κρεβάτι ήταν υπερπολύτιμο, πόσο μάλλον μία ολόκληρη μονάδα Υγείας!

Οι αποφάσεις όλων σας είναι σαν να γράφτηκαν απ' το ίδιο χέρι

Βέβαια, δεν καθορίζουν οι χαρακτήρες των εκάστοτε πρωθυπουργών την πολιτική στην Υγεία. Και όποιος το πιστεύει αυτό θα προσγειωθεί απότομα. Γιατί, ανεξάρτητα από προθέσεις, σε αυτό το σύστημα η Υγεία πουλιέται και αγοράζεται. Κοστίζει και βαραίνει κρατικούς προϋπολογισμούς, την ώρα που για κάποιους είναι χρυσοφόρο πεδίο επενδύσεων, για να κονομάνε αδρά από τον ανθρώπινο πόνο. Ανεξάρτητα λοιπόν από προθέσεις, είναι νόμος του συστήματος η Υγεία - εμπόρευμα. Και αυτόν τον νόμο υπηρετείτε, της Υγείας - εμπορεύματος.

Δεν είναι λοιπόν ο χαρακτήρας του σημερινού πρωθυπουργού ή των υπουργών του αυτός που καθορίζει τις σημερινές αλλαγές που φέρνετε στη Βουλή για τον ΕΟΠΥΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή άλλες διατάξεις, που εισάγουν τους ιδιώτες από την μπροστινή πόρτα και γιγαντώνουν τις πληρωμές των ασθενών.

Οπως δεν ήταν πριν ο χαρακτήρας του κ. Τσίπρα που προχώρησε ως κυβέρνηση την εφαρμογή, σε 18 νοσοκομεία, του νόμου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησής τους, με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας, τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Σαντορίνης - του πρώτου νοσοκομείου - ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, τη νομοθέτηση της Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs), για την πλήρη εναρμόνιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς και τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Και οι δυο σας, και από κοντά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που επί ημερών ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, έπαιξε «μεγάλη μπάλα», αφού θεσμοθέτησε τον πυρήνα αυτών των αλλαγών, προχωρήσατε σε αλλεπάλληλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, σε γενίκευση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, μαζί ψηφίζατε νόμους που καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και άλλα πολλά.

Με μια κουβέντα, παρά τις ιδιαίτερες πινελιές που βάζει ο καθένας σας, οι αποφάσεις για την Υγεία είναι σαν να γράφτηκαν από το ίδιο χέρι, το χέρι της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα λειτουργούν ως αυτοτελείς ανταγωνιστικές επιχειρηματικές μονάδες, που θα συνυπάρχουν με τους ιδιωτικούς ομίλους και θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απ' όπου κι αν πιάσει κανείς αυτό το νομοσχέδιο λερώνεται

Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο.

Δεν θα σταθώ σε όλα τα άρθρα ενός νομοσχεδίου, το οποίο απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς λερώνεται. Αρκούν τέσσερα απλά παραδείγματα:

Στο μέρος Β' του νομοσχεδίου και πιο συγκεκριμένα στα άρθρα 3 έως 25 που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, οι επιμέρους ρυθμίσεις για το καθεστώς λειτουργίας του όχι μόνο δεν αναιρούν αλλά αντίθετα ενισχύουν τα χαρακτηριστικά του ως ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού και των παροχών του σε ανταποδοτική βάση. Και επειδή μας ζαλίσατε με τα κριτήρια ποιότητας και τα κριτήρια ποιότητας, γιατί δεν λέτε την αλήθεια;

Τα κριτήρια «ποιότητας», που θεσμοθετούνται για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις των ιατρικών μηχανημάτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, την πλήρη απουσία τους από ορισμένες περιοχές και τον εξαναγκασμό στις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς.

Πόσο μάλλον όταν το βασικό ζήτημα - από την πλευρά των αναγκών των ασθενών - είναι ότι οι παροχές που καθορίζονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ έχουν περικοπεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Με άμεσο γιατί είτε περιορίστηκαν ή και περικόπηκαν τελείως, με έμμεσο γιατί, ενώ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στην πραγματικότητα οι ασθενείς - λόγω των τεράστιων ανεπαρκειών των δημόσιων μονάδων Υγείας - υποχρεώνονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να ξαναπληρώνουν με τη μορφή της συμμετοχής ή και εξολοκλήρου.

Θέλετε και στοιχεία γι' αυτό; Ορίστε ορισμένα:

Ενδεικτικά, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς, κάθε χρόνο, πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες 740.000 ευρώ, για αξονικές τομογραφίες 6.740.000 ευρώ και για μαγνητικές τομογραφίες 13.520.000 ευρώ. Σύνολο κοντά στα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Κάθε χρόνο, από το 2016 έως το 2020, επί κυβερνήσεων δηλαδή, και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από τις συνολικές μαστογραφίες, το 26% έγιναν στον δημόσιο και το 74% στον ιδιωτικό τομέα, αξονικές τομογραφίες, το 23% έγιναν στον δημόσιο και το 77% στον ιδιωτικό τομέα, μαγνητικές τομογραφίες, το 9% έγιναν στον δημόσιο και το 91% στον ιδιωτικό τομέα.

Πάμε παρακάτω. Στο Γ' Μέρος του νομοσχεδίου σας και συγκεκριμένα στα άρθρα 26 - 40 που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ρυθμίζετε τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού». Μάλιστα - τρομάρα σας - αυτό νομίζετε ότι είναι το ισχυρό χαρτί του νομοσχεδίου και γι' αυτό το διαφημίζετε με non paper και άλλα δημοσιεύματα!

Τι ξεχνάτε να πείτε;

Οτι στη χώρα δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά ένα σκορποχώρι «σημείων ΠΦΥ» από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τουλάχιστον παραδέχεστε τα ψέματα που λέγατε μέσα στην πανδημία, όταν από τηλεοράσεως καλούσατε τον κόσμο με τα πρώτα συμπτώματα να πάρει τηλέφωνο τον γιατρό του. Επιτέλους, μάλλον καταλάβατε με δύο χρόνια καθυστέρηση ότι ο προσωπικός γιατρός ήταν ένα ανύπαρκτο πρόσωπο! Βέβαια, δεν είναι ότι δεν το ξέρατε. Επίτηδες το κάνατε και τότε, επίτηδες δεν λέτε την αλήθεια και τώρα.

Και η αλήθεια είναι πως και εσείς της ΝΔ και οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ και οι προ-προηγούμενοι του ΠΑΣΟΚ και άλλων «δημοκρατικών δυνάμεων», καταφέρατε μία από τις σοβαρότατες πλευρές της δημόσιας Υγείας και Περίθαλψης, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να την υπονομεύετε συνεχώς και να την καταδικάζετε με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε, τα στοιχεία που υπάρχουν για τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ και αφορούν τον αριθμό του προσωπικού το 2019, μόλις 4.000 γιατροί, άλλοι τόσοι νοσηλευτές και άλλοι τόσοι όλων των λοιπών ειδικοτήτων για όλη τη χώρα.

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην καλύτερη περίπτωση μόνο κάποιες στοιχειώδεις παροχές μπορούν να υπάρχουν (συνταγογράφηση και υποτυπώδεις εξετάσεις), για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, για ορισμένα προβλήματα υγείας, για ορισμένες ώρες της μέρας. Και αυτή η αθλιότητα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με τις περιφέρειες της χώρας.

Πρόκληση να καλείτε τον λαό να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Εκτός όμως από αυτό, υπάρχει και κάτι ακόμα. Το σκορποχώρι σημείων που νομίζετε ότι είναι ΠΦΥ, ουσιαστικά στερεί τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που αυτή πρέπει να έχει.

Ακόμα και τον σοβαρότατο θεσμό του οικογενειακού και γενικού γιατρού, με τον οποίο πρέπει να συνδεθούν όλοι ψάχνοντάς τον, θέλετε να τον καταντήσετε «κόφτη» για τις περαιτέρω αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, στερώντας του το αναγκαίο και χρήσιμο περιεχόμενο που έχει.

Κάτι τέτοιο προσπάθησαν και οι προηγούμενοι, αφού δεν είναι τυχαίο ότι, στο συγκεκριμένο σημείο, εισάγονται ορισμένες μόνο τροποποιήσεις στον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΦΥ.

Βλέπετε, στη βασική στρατηγική αντίληψη - όσο και να ψάξει κανείς - δεν πρόκειται να βρει ουσιαστικές διαφορές.

Πάω τώρα σε ένα άλλο σημείο. Εκεί πραγματικά το τερματίζετε. Και αναφέρομαι στα απογευματινά - επί πληρωμή - χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Το τερματίζετε, γιατί εσείς που εξαφανίσατε για δύο χρόνια τα πρωινά χειρουργεία στο όνομα της πίεσης από Covid, εσείς που πανηγυρίζετε για τους χιλιάδες θανάτους της λεγόμενης πλεονάζουσας θνητότητας, γιατί είναι, λέει, μικρό το ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, εσείς που λόγω της πολιτικής σας έγιναν τουλάχιστον 200.000 λιγότερες χειρουργικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία στο δίχρονο της πανδημίας, εμφανίζεστε ότι κόπτεστε για τις λίστες αναμονής και τις χαμηλές αμοιβές των γιατρών!

Μα καλά, ποιον δουλεύετε; Εσείς δεν κυβερνούσατε;

Εάν ανησυχούσατε για τις μακροχρόνιες αναμονές για χειρουργεία και τις σοβαρές τους συνέπειες στην υγεία του λαού, θα είχατε προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα είχατε ανοίξει χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ανάνηψης, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα επιπλέον. Σας εμπόδισε κανείς;

Εάν ανησυχούσατε για το εισόδημα των γιατρών, των νοσηλευτών και των υπόλοιπων υγειονομικών, δεν θα το πετσοκόβατε, θα καταργούσατε τις περικοπές των μισθών, θα επαναφέρατε τις αμοιβές στα επίπεδα τουλάχιστον του 2012, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και του Αρείου Πάγου πρόσφατα. Σας εμπόδισε κανείς κι εδώ;

Από ό,τι φαίνεται, μάλλον ναι. Σας εμπόδισε το σύστημα και η στρατηγική που υπηρετείτε και που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος και τις αμοιβές των υγειονομικών βαρίδι.

Το μυαλό σας δεν είναι εκεί. Είναι στο πώς βήμα βήμα θα αυξήσετε την «αυτοχρηματοδότησή» τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών, για να γλιτώσετε κανένα ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πριμοδοτήσετε πάλι τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό η κυβέρνηση να λέει στον λαό - που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα διάφορα χαράτσια - ότι για να χειρουργηθεί έγκαιρα, πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Περιττό να αναφέρω ότι και σε αυτήν την περίπτωση ενεργοποιείται παλαιότερος νόμος του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο «ξέχασε» να καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, όσον αφορά την είσοδο των ιδιωτών γιατρών, ώστε να συμβάλλονται με το ΕΣΥ, καλύπτοντας κενά και τρύπες, αποτελεί ευθεία παραδοχή ότι δεν θα στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό.

Η πείρα της πανδημίας εδώ αναποδογυρίζεται. Κυριολεκτικά «με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω». Γιατί στην πανδημία, αντί να επιστρατευτούν οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας, οι κλινικές και οι αλυσίδες διαγνωστικών, που θησαύρισαν στις πλάτες των ασθενών, η κυβέρνηση προχώρησε στην απαράδεκτη επιστράτευση μεμονωμένων ιδιωτών γιατρών (ακόμα και 60άρηδων που δεν είχαν εργαστεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον για χρόνια), κατά τη διάρκεια μεγάλης πίεσης στα νοσοκομεία.

Η ζωή έδειξε ότι το μέτρο αυτό ήταν αναποτελεσματικό και κυρίως επικίνδυνο για τους ασθενείς. Και ότι αποτελεί όχημα για την εφαρμογή «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, διείσδυση των ΣΔΙΤ, ομηρία για τη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, γιατρών της γειτονιάς.

Αγώνας για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν

Αν κάτι βγαίνει ως βασικό συμπέρασμα, είναι πως κάθε αστική κυβέρνηση παραλαμβάνει και συνεχίζει από την προηγούμενη, ώστε οι λαϊκές ανάγκες να περιορίζονται στα όρια του άθλιου δημόσιου συστήματος Υγείας και των πετσοκομμένων παροχών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, που από κοινού έχουν διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Αναδεικνύεται, επίσης, η σαπίλα αυτού του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος, του οποίου η ανάπτυξη όλο και λιγότερο «χωράει» τις πραγματικές λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, αφού όλο και περισσότερο βαθαίνει την αντίθεση ανάμεσα στις τεράστιες σημερινές δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολυάριθμου αξιόλογου υγειονομικού, ανθρώπινου δυναμικού, και του βαθμού αξιοποίησής τους από τον παραγωγό του πλούτου, τον λαό.

Ολα αυτά για το ΚΚΕ και τον λαό πρέπει να σημάνουν την απόρριψη του νομοσχεδίου, κυρίως στον δρόμο του αγώνα, αλλά και της διεκδίκησης για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, κατάργηση κάθε πληρωμής και εισφοράς για την Υγεία.

Μέσα σε αυτόν τον αγώνα, για ένα άλλο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο κρατικό σύστημα ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, μπορούν να βρουν λύση τα βάσανα των ασθενών, τα βάσανα του λαού μας. Σε αυτόν τον δρόμο αταλάντευτα προχωράμε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ