ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση των συγκρούσεων

Μισθοφόροι τζιχαντιστές στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ
Μισθοφόροι τζιχαντιστές στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιθέσεων κατά θέσεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ απειλεί η Τουρκία μετά τον καταιγιστικό βομβαρδισμό του αεροδρομίου Μίτιγκα στην Τρίπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο, που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε σημαντικό μέρος των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης αλλά και στις μεγαλύτερες δεξαμενές καυσίμων του αεροδρομίου.

Οι επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ στο αεροδρόμιο Μίτιγκα ήταν αφενός απάντηση σε πρόσφατες επιθέσεις Σύρων μισθοφόρων και ένοπλων ισλαμιστών του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που έγιναν με καθοδήγηση Τούρκων στρατιωτικών σε κεντρική βάση του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» κοντά στην πρωτεύουσα. Αφετέρου αποτελούν προσπάθεια ανακοπής του από αέρος ανεφοδιασμού των αντιπάλων με τουρκικά πολεμοφόδια.

Οι απειλές της Αγκυρας για επιθέσεις κατά των δυνάμεων Χάφταρ καταγράφονται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου επιβεβαιώνεται παράλληλα η υποστήριξή της στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, που εδρεύει στην Τρίπολη. «Αν οι (σ.σ. διπλωματικές) αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη τεθούν στο στόχαστρο, θα θεωρήσουμε τις δυνάμεις του Χάφταρ νόμιμους στόχους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, που λοιδορεί τον ΟΗΕ γιατί δεν ανέλαβε...«δράση». Η κλιμάκωση των συγκρούσεων, πάντως, καταδικάστηκε από εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Συνάμα, η Τουρκία αυξάνει τις κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε διαφαινόμενη, πιθανή συνεννόηση με την Τουρκία, η κυβέρνηση της Μάλτας άσκησε βέτο στη χρηματοδότηση της επιχείρησης «Ιrene» της ΕΕ, που επιδιώκει την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, που παραβιάζεται συστηματικά από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Το ίδιο διάστημα, η εμφάνιση τουρκικού μεταγωγικού αεροσκάφους στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας με δήθεν «ανθρωπιστική βοήθεια κατά της πανδημίας» όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα αλλά και για τη γειτονική Λιβύη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σχεδόν όλων των κομμάτων της τυνησιακής αντιπολίτευσης. Θεώρησαν ύποπτη την απόφαση του Τυνήσιου Προέδρου Κάις Σαΐντ, κατηγορώντας τον για ενδοτικότητα απέναντι στις φιλοδοξίες της Αγκυρας. Απέρριψαν μάλιστα «κάθε τουρκική δραστηριότητα στο τυνησιακό έδαφος που επιδιώκει την υποστήριξη ενόπλων και τρομοκρατών και την αποστολή μισθοφόρων στη γειτονική Λιβύη».

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών προκάλεσε χτες το πρωί η απόφαση των κατοχικών αρχών να κατεδαφίσουν το σπίτι του 22χρονου Παλαιστίνιου Κασίμ Μπαργκούτι, που τον θεωρούν ένοχο για τη δολοφονία 17χρονης Ισραηλινής πέρσι τον Αύγουστο σε εβραϊκό εποικισμό της Δυτικής Οχθης.

Των συγκρούσεων που έγιναν στο χωριό Κομπάρ (κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης) προηγήθηκαν μπλόκα με φλεγόμενα ελαστικά από νεαρούς Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να εμποδίσουν την επιχείρηση κατεδάφισης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής «συλλογικής τιμωρίας» σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Στα επεισόδια που ακολούθησαν, από τα οποία δεν έλειψε η χρήση δακρυγόνων, μολότοφ και πετρών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι.

Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει τις προκλήσεις των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την προσάρτηση παλαιστινιακών κατεχόμενων περιοχών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (Δυτική Οχθη) προκαλούν έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τις συνεχιζόμενες προκλητικές αποφάσεις των ΗΠΑ με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, στο πλαίσιο προσπαθειών δήθεν «επίλυσης» του Παλαιστινιακού.

«Η υποκρισία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο με δηλώσεις του τύπου ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή στο Ισραήλ για τις προσαρτήσεις αυτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, όπου παράλληλα αποδοκιμάζεται η στάση της ΕΕ «που συνεχίζει να παραμένει αδιάφορη μπροστά σ' αυτήν την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού, αφού μοναδικός σκοπός είναι η εξασφάλιση των μονοπωλίων» και του ΟΗΕ, ο οποίος «αρνείται να δει το έγκλημα και να καταδικάσει τις αποφάσεις αυτές που καταστρατηγούν και το τελευταίο ψήγμα από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων». Επιπλέον, καταδικάζεται και η ελληνική κυβέρνηση που «καμώνεται πως δεν βλέπει το έγκλημα και δεν ψελλίζει ούτε μια λέξη καταδίκης... ενώ συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες συλλήψεις παραστρατιωτικών μισθοφόρων

Οι αρχές ασφαλείας συνεχίζουν τις συλλήψεις παραστρατιωτικών μισθοφόρων που επιχείρησαν στις 3 και 4 Μάη να μπουν με βάρκες από την Κολομβία με σχέδιο να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα, να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, να απαγάγουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μαδούρο και υψηλόβαθμα στελέχη και να τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Την Κυριακή συνελήφθησαν άλλοι 11 (10 άνδρες, κάποιοι λιποτάκτες στρατιωτικοί και μια γυναίκα) στις βόρειες ακτές της χώρας στις περιοχές Γκουάιρα και Αράγκουα. Οι συλληφθέντες ξεπερνάνε τους 40 (8 είναι αυτοί που σκοτώθηκαν), τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία και κρατούνται σε χώρους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στους συλληφθέντες της Κυριακής περιλαμβάνεται και ο ανιψιός του λιποτάκτη Βενεζουελανού στρατηγού Κλίβερ Αλκαλά Κορντονές (έχει καταφύγει μέσω Κολομβίας στο Μαϊάμι των ΗΠΑ), Χοσέ Μπαρέρο Κορντονές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συλληφθέντων και ειδικά των δύο Αμερικανών πρώην πεζοναυτών, συνολικά στις βενεζουελανές ακτές έχουν αποβιβαστεί ως μέρος της αποστολής γύρω στα 60 άτομα. Οι Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και Εραν Μπέρι, 41 ετών, ήταν εκπαιδευτές των μισθοφόρων σε στρατόπεδα στην Κολομβία, ως υπάλληλοι της «εταιρείας ασφάλειας» «Silvercorp», του Τζόρνταν Γκούντρο, πρώην στελέχους των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ και μέχρι πρότινος στην προσωπική φρουρά του Προέδρου Ντ. Τραμπ. Ο Γκούντρο είχε συνάψει συμφωνία ύψους 212 εκατομμυρίων δολαρίων, για την όλη επιχείρηση, με τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ - ΕΕ και αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, και τους συνεργάτες του, τον σύμβουλο Χουάν Χοσέ Ρεντόν και τον βουλευτή Σ. Βεργκάρα. Μετά τις αποκαλύψεις οι δύο τελευταίοι υπέβαλαν την Κυριακή την παραίτησή τους και γίνεται προσπάθεια να απεμπλακεί ο Γκουαϊδό. Ωστόσο από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα είναι εμφανέστατη η εμπλοκή του, όπως και των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Κολομβίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Τα ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησαν συγγνώμη, αποσύροντας σειρά γραμματοσήμων στην οποία απεικονίζεται ο χάρτης του φασιστικού «Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας», την περίοδο 1941-1945, με εδάφη που ανήκουν στη Σερβία, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Επίθεση τζιχαντιστών στην περιοχή Κιντάλ του βόρειου Μάλι την Κυριακή είχε αποτέλεσμα το θάνατο τριών κυανόκρανων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «πράξη δειλίας».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Συγκρούσεις μεταξύ των φυλετικών κοινοτήτων Μπάνι Αμιρ και Νούμπα που ξέσπασαν την Κυριακή στη σουδανική πόλη Κασάλα (400 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ) προκάλεσαν το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό 80 άλλων. Οι συγκρούσεις σταμάτησαν με την επέμβαση της αστυνομίας και τη σύλληψη 60 ατόμων.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» επιτέθηκαν την Κυριακή σε συριακά στρατεύματα στην επαρχία Χάμα, με αποτέλεσμα το θάνατο 30 ατόμων και από τις δύο πλευρές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στις ΗΠΑ έπεσαν πέρσι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και ανήλθαν σε 5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για σημαντική μείωση, δεδομένου ότι το 2018 οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα έφτασαν τα 14 δισ. δολάρια. Εκτοτε όμως η κυβέρνηση του Προέδρου Ντ. Τραμπ επέβαλε σε κινεζικά προϊόντα δασμούς αξίας 360 δισ. δολαρίων.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Κάτοικοι της περιοχής διαδήλωσαν κουβαλώντας σορούς των θυμάτων

Τους 12 έφτασαν τελικά οι νεκροί από τη διαρροή αερίου που προκλήθηκε την Πέμπτη σε χημικό εργοστάσιο του νοτιοκορεατικού κολοσσού LG στην πόλη Βισαχαπάτναμ, της νοτιοανατολικής Ινδίας. Εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται ακόμα, μετά τη μεταφορά σχεδόν 1.000 ατόμων σε νοσοκομεία, αφού το αέριο στυρένιο, που απελευθερώθηκε, προκάλεσε προβλήματα σε πάρα πολλούς από τους κατοίκους της βιομηχανικής αυτής ζώνης.

Το Σάββατο, διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κουβαλώντας μάλιστα σορούς θυμάτων που λίγο πριν είχαν παραλάβει από το νεκροτομείο. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο παιδάκια. Οι διαδηλωτές ζητούσαν μεταξύ άλλων το κλείσιμο του εργοστασίου. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι μετά τη διαρροή είδαν «ανθρώπους να κουβαλούν τα παιδιά τους στην πλάτη, ψάχνοντας για νερό. Δεν μπορούσαν να κουνηθούν εξαιτίας του αερίου, νόμιζα ότι ήταν νεκροί».

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι όπως διαπιστώθηκε, η συγκεκριμένη μονάδα («LG Polymers») πέρυσι για μήνες λειτουργούσε χωρίς να έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, σειρά ερωτημάτων για το αν και τώρα πληρούνταν απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Το εργοστάσιο είχε αναστείλει την κανονική του λειτουργία εδώ και 40 μέρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, ωστόσο σε τέτοιες μονάδες (που αφορούν επικίνδυνες χημικές ουσίες) απαιτούνται πολύ καθορισμένα μέτρα, σημαντικά για την ασφάλεια όλης της περιοχής που τα περιβάλλει.

Από τη μεριά της, η εργοδοσία ισχυρίζεται προς το παρόν ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Επιπλέον, εκτός από την έναρξη έρευνας που διέταξαν οι δικαστικές αρχές, η περιβαλλοντική υπηρεσία της περιοχής επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η διαρροή θεωρείται από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα που έχουν γίνει στην Ινδία, μετά το δυστύχημα του 1984 στο Μποπάλ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι.

ΙΡΑΝ
Πολύνεκρο ναυάγιο από φίλια πυρά

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια που οδήγησαν την Κυριακή στην εκτόξευση πυραύλου στο ιρανικό πολεμικό σκάφος «Konarak», με αποτέλεσμα το θάνατο 19 ναυτών και τον τραυματισμό άλλων 15, ξεκίνησαν ανώτεροι αξιωματούχοι του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το χτύπημα του σκάφους από φίλια πυρά έγινε στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων ανοιχτά του νότιου Ιράν, κοντά στο λιμάνι Τζασκ στον Κόλπο του Ομάν (1.270 χλμ. νοτιοανατολικά της Τεχεράνης), υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το ολλανδικής κατασκευής σκάφος «Konarak» διενεργούσε επιχειρήσεις από το 1988.

Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως δεν χρειάζονται περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπίι τάχθηκε επίσης υπέρ του να γίνει η ανταλλαγή δίχως όρους από τη μεριά του Ιράν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ