ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Απαντήθηκαν οι αντικομμουνιστικές προκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Π. Σιμονένκο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συνάντησή του με τον Δ. Κουτσούμπα
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Π. Σιμονένκο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συνάντησή του με τον Δ. Κουτσούμπα
Μετά από επτά ώρες ανάκρισης στην οποία υποβλήθηκε στις 10 Μάη από την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας στο Κίεβο, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιοτρ Σιμονένκο, κατήγγειλε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδει η αντιδραστική κυβέρνηση, προκειμένου να εμποδίσει την δράση των κομμουνιστών, ως «κατασκευασμένες και ανυπόστατες» και «στημένη προβοκάτσια».

Θυμίζουμε ότι στις 8 Μάη, μια μέρα πριν το γιορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης, άνδρες της Ασφάλειας έσπασαν τις πόρτες και εισέβαλαν στα γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο, πραγματοποιώντας εκτεταμένη έρευνα, όπως και στα σπίτια του Π. Σιμονένκο και του Γραμματέα της Νεολαίας του ΚΚ Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και παρουσίασαν υποτιθέμενα στοιχεία που δήθεν συνιστούν «ενέργειες που αποσκοπούν στην ανατροπή και κατάληψη της εξουσίας και σχετίζονται με εσχάτη προδοσία». Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φυλλάδια «με ανατρεπτικό περιεχόμενο» και ένα όπλο ΑPS με σιγαστήρα και 120 σφαίρες, που υποτίθεται ότι ανήκουν στον Σιμονένκο.

Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας σε δηλώσεις του μετά την ανάκριση αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατήγγειλε ότι τα φυλλάδια που παρουσιάζονται σε φωτογραφίες στα ΜΜΕ δεν ανήκουν στο ΚΚ Ουκρανίας, αλλά τα έφεραν μαζί τους οι άνδρες της Ασφάλειας. Είπε επίσης πως δεν ανήκει στον ίδιο το όπλο που παρουσιάστηκε ότι βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα της οικογένειάς του. Σημείωσε ότι το διαμέρισμα δεν κατοικείται από τις 28 Απρίλη, δεν ελεγχόταν με βιντεοκάμερες και δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε το όπλο, και υπογράμμισε πως «πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να δυσφημιστούν το κόμμα και ο ίδιος, μια προσπάθεια να μετατραπεί η πολιτική δράση σε εγκληματική. Μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η ίδια διαδικασία συνεχίζεται με προσπάθειες απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του ΚΚ Ουκρανίας, χωρίς αποτέλεσμα».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚ Ουκρανίας σημειώνεται: «Πέντε χρόνια τώρα, το καθεστώς που κυβερνά μετά το πραξικόπημα του Φλεβάρη του 2014, των ολιγαρχών και ναζιστών, κάνει τα πάντα για να αναγκάσει το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον ηγέτη του να εγκαταλείψουν τον ενεργό αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων, κατά της εξύμνησης του ναζισμού και της καταστροφής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, απευθύνοντας παράλογες κατηγορίες για "χρηματοδότηση της τρομοκρατίας", για "το κάψιμο του Μεγάρου των Συνδικάτων στην Οδησσό" και άλλα "εγκλήματα" που υπάρχουν μόνο στα μυαλά των κυβερνώντων και των τσιρακιών τους».

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των κομμουνιστών της Ουκρανίας στάθηκε το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, τόσο στη διπλωματική αποστολή της Ουκρανίας στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωβουλή. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που στηρίζεται και σε φασιστικές δυνάμεις αλλά και σε ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, και σημείωσε ότι συνιστά επιπλέον πρόκληση πως «η εισβολή στα γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας οργανώθηκε την παραμονή της επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, της συντριβής του ναζισμού - φασισμού».

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους της Γαλλίας, στα μέλη και τους φίλους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης Μακρόν.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε κλάδους όπως οι σιδηρόδρομοι, αντιδρώντας αποφασιστικά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της SNCF (ο γαλλικός ΟΣΕ). Ακόμα, σε νέες απεργίες κατέβηκε τις τελευταίες μέρες και το προσωπικό της «Air France», ενάντια στην αναδιάρθρωση της εταιρείας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (με απολύσεις κ.τ.λ.).

Οπως επισημαίνει σε δελτίο του το ΠΑΜΕ, «η αντεργατική επίθεση ΕΕ - κυβερνήσεων - επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη. Για αυτήν την εξέλιξη φέρουν μεγάλες ευθύνες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλλιεργούν τη λογική της αναμονής και της "κοινωνικής ειρήνης". Παράλληλα, ενώ επιβάλλονται αντεργατικά μέτρα σε κάθε χώρα, βλέπουμε την αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών και την κλιμάκωση των ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο γενίκευσης των πολεμικών εστιών και συγκρούσεων.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, έχει τεράστια σημασία η στήριξη των αγώνων των εργαζομένων κάθε χώρας για την προστασία των δικαιωμάτων τους, για ΣΣΕ με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ταξική αλληλεγγύη και ο συντονισμός των εργατών ενάντια στην επίθεση ΕΕ - κυβερνήσεων - επιχειρηματικών ομίλων είναι η καλύτερη απάντηση στην αντεργατική επίθεση και στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις για τη «Μέρα της Νάκμπα»

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέες μαζικές διαδηλώσεις για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, 70 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1948, που οδήγησε στην ίδρυση του σημερινού Ισραήλ, σε βάρος των περισσότερων Παλαιστινιακών εδαφών, πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ. Ηταν η έβδομη βδομάδα διαδηλώσεων και για άλλη μια φορά οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν σφαίρες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό πάνω από 50 άλλων (ανάμεσά τους και ένα 16χρονο αγόρι που χαροπαλεύει μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα στο κεφάλι).

Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές αναμένεται έως τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα και βία, που από τις 30 Μάρτη έχει προκαλέσει το θάνατο άνω των 50 νεαρών διαδηλωτών και τον τραυματισμό χιλιάδων. Πολλές κινητοποιήσεις στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα («Μέρα της Νάκμπα», δηλαδή της Παλαιστινιακής καταστροφής), οπότε έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια της νέας αμερικάνικης πρεσβείας που μεταφέρεται από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, καθώς η πόλη αναγνωρίστηκε στις 6 Δεκέμβρη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας θυελλώδεις διαδηλώσεις.

Στα εγκαίνια της νέας αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που θα φιλοξενηθεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού προξενείου, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν.

Στελέχη της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας με δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τη Δευτέρα να υπάρξουν απόπειρες μαζικής ανάπτυξης Παλαιστίνιων διαδηλωτών στο φράχτη των συνόρων με το Ισραήλ.

Απολύσεις και αναγκαστικές άδειες στη «Siemens»

Σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας και άλλες αναδιαρθρώσεις προχωρά ο γερμανικός κολοσσός «Siemens», επικαλούμενος πτώση των κερδών στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων. Θύματα είναι οι εργαζόμενοι, με 30.000 (οι μισοί στη Γερμανία) να βγαίνουν σε υποχρεωτική άδεια μιας βδομάδας, ενώ μέσα στο Μάη θα υπάρξουν προσωρινά κλεισίματα στα τμήματα Ενέργειας και Αερίου. Ο γερμανικός όμιλος έχει ανακοινώσει και την περικοπή 6.900 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org