ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ
«Λουκέτο» σε παιδικούς σταθμούς και μείωση των θέσεων

Καταργούνται 539 θέσεις νηπίων και δημιουργούνται μόλις 84 θέσεις βρεφών σε όλο το δήμο Αθήνας

Συρρικνώνονται οι παιδικοί σταθμοί στις γειτονιές της Αθήνας
Συρρικνώνονται οι παιδικοί σταθμοί στις γειτονιές της Αθήνας
Το «λουκέτο» σε τουλάχιστον τρεις παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων φέτος - και έπονται περισσότερα μέσα στην επόμενη 5ετία - αλλά και ο τρόπος που «δικαιολογείται» από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (ΔΒΑ) και την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής Καμίνη, αποκαλύπτουν το καλά οργανωμένο σχέδιο για συρρίκνωση, υποβάθμιση ακόμη και αυτού του στοιχειώδους δημοτικού δικτύου Προσχολικής Αγωγής και ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Το σχέδιο έχει καταρτιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο δήμος Αθηναίων έσπευσε να «αρπάξει» την ευκαιρία, προκειμένου να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών. Η επιδείνωση για τις οικογένειες και για τα παιδιά, που παίρνουν τόσα «εφόδια» από την ένταξή τους στην Προσχολική Αγωγή, θα είναι άμεση και δραματική. Επίσης, άμεσες θα είναι και οι συνέπειες για το προσωπικό των σταθμών, ιδιαίτερα για τους συμβασιούχους.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αθήνας καλεί όλους τους γονείς/κηδεμόνες και τους εργαζόμενους των σταθμών να αντισταθούν στα σχέδια συρρίκνωσης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και να διεκδικήσουν κανένα παιδί να μη μένει εκτός παιδικού σταθμού. Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια στις γειτονιές αυτές για να μεταφερθούν από Σεπτέμβρη οι σταθμοί που κλείνουν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις για παιδιά και βρέφη. Σύγχρονοι, δημόσιοι και δωρεάν σταθμοί για όλα τα παιδιά στις γειτονιές της Αθήνας και δωρεάν μεταφορά όπου χρειάζεται.

Οι παιδικοί σταθμοί που δεν θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη είναι της οδού Τρώων στα Ανω Πετράλωνα (24 θέσεις), στην οδό Χαλεπά στα Ανω Πατήσια (47 θέσεις) και στην οδό Μετρών στα Σεπόλια (39 θέσεις), επειδή οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αρνήθηκαν να κάνουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις (όπως π.χ. να εγκαταστήσουν κεντρική θέρμανση). Σαν άλλοθι και προσχηματικά, χρησιμοποιείται από τη δημοτική αρχή το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 (ΦΕΚ Α' 141/28-09-2017) για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων που εξέδωσε η κυβέρνηση τον περσινό Σεπτέμβρη. Δηλαδή, το ΔΒΑ και η δημοτική αρχή γνώριζαν εδώ και πολλούς μήνες το πρόβλημα και δεν φρόντισαν να βρουν, να δημιουργήσουν ή να διαμορφώσουν κατάλληλους χώρους, ώστε να μεταφερθούν εκεί τα παιδιά και να μην καταργηθούν 110 θέσεις.

Η κατάργησή τους σημαίνει ότι από Σεπτέμβρη περίπου 100 παιδιά θα αποκλειστούν από την Προσχολική Αγωγή, θα μείνουν στα σπίτια τους, περίπου 100 οικογένειες θα προστεθούν σε αυτές που κάθε χρόνο ψάχνουν να βρουν «εναλλακτικές» λύσεις κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Οσες, φυσικά, μπορούν να «σηκώσουν» αυτό το κόστος των 300 και 400 ευρώ το μήνα. Ενδεικτικά, στα Ανω Πετράλωνα θα απομείνει μόνο ένας δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός για 17 βρέφη και 21 νήπια! Οι γονείς που έχουν τα παιδιά τους στους σταθμούς που κλείνουν, αλλά και οι γονείς σε αυτές τις γειτονιές που θα έκαναν φέτος πρώτη φορά αίτηση, θα πρέπει τώρα να αναζητήσουν μια θέση στους υπόλοιπους σταθμούς της περιοχής - αν υπάρχει - ή σε κάποιο άλλο δημοτικό σταθμό μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, βρίσκοντας οι ίδιοι μια λύση για τη μεταφορά των παιδιών τους. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να προβλέπεται μεταφορά των παιδιών με πούλμαν του ΔΒΑ για τα παιδιά που μένουν μακριά από τον παιδικό σταθμό, όμως η διοίκηση του Βρεφοκομείου απορρίπτει αυτό το αίτημα του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων.

Υποκριτικό ενδιαφέρον για την καταλληλότητα των κτιρίων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνοντας μεγάλη «ευαισθησία», εξέδωσε αυτό το ΠΔ, που θέτει αυστηρότατες προδιαγραφές για τα κτίρια όπου στεγάζονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Δεν σκοπεύει όμως να προχωρήσει στη δημιουργία των παιδικών σταθμών, που τόσο ωραία περιγράφει στο Προεδρικό της Διάταγμα, ούτε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ή ανακαίνιση των κτιρίων που ήδη λειτουργούν. Αυτό είναι καθήκον των δήμων, οι οποίοι με τη σειρά τους επικαλούνται έλλειψη κονδυλίων και χρηματοδότησης από το κράτος. Ετσι, μέσα στην επόμενη 5ετία, κατά την οποία πρέπει να έχουν γίνει όλες οι κτιριακές προσαρμογές, θα κλείσουν πολύ περισσότεροι παιδικοί σταθμοί. Αυτό, άλλωστε, το παραδέχτηκε και η διοίκηση του ΔΒΑ, σε συνάντηση που είχε με τον Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθήνας.

Να σημειωθεί ακόμη ότι από τους 75 βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθήνας, οι περίπου 25 στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια (στοιχεία ΔΒΑ), δηλαδή αυξάνεται ο κίνδυνος να μη γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές από τους ιδιοκτήτες και αυτό να «βολέψει» τη δημοτική αρχή για κατάργηση σταθμών, χωρίς να βρεθούν άλλοι χώροι. Διαφορετικά, γιατί, ενώ υπάρχουν δεσμευμένα οικόπεδα και κτίρια του δήμου Αθήνας που εδώ και πολλά χρόνια με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων προορίζονται για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, δεν έχει γίνει τίποτα;

Εξάλλου, μια σειρά δήμων της χώρας δηλώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές και τις προθεσμίες που θέτει το ΠΔ και κάνουν λόγο για μείωση της δυναμικότητας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ακόμη και μέχρι 40%, όπως αναφέρει σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Ηδη, από τη νέα σχολική χρονιά θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα θέσεων για βρέφη και νήπια στους δημοτικούς σταθμούς και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απολύσεων εργαζομένων που είναι συμβασιούχοι.

«Λουκέτα» και με αφορμή τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Η δημοτική αρχή Αθήνας, όμως, «βολεύεται» πολύ καλά και με την κυβερνητική πολιτική για την υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Επικαλείται την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων (4 - 5 χρόνων) στα νηπιαγωγεία μέσα στην επόμενη 3ετία, για να κλείσει σταθμούς και να μειώσει τις θέσεις στους ήδη υπάρχοντες. Το ΔΒΑ ξεκαθάρισε πως αν ίσχυε η υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή για το δήμο Αθήνας από την επόμενη σχολική χρονιά, τότε θα έκλειναν φέτος περισσότεροι παιδικοί σταθμοί. Αντί, λοιπόν, να ενισχυθούν και τα νηπιακά τμήματα (2,5 - 4 χρόνων) των παιδικών σταθμών για να καλύπτουν περισσότερα παιδιά στις γειτονιές της Αθήνας και, πολύ περισσότερο, να δημιουργηθούν βρεφικά τμήματα (από 6 μηνών έως 2,5 ετών), που είναι ελάχιστα, η δημοτική αρχή «θέλει να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει» και σπεύδει να μειώσει θέσεις και να βάλει λουκέτα στους παιδικούς σταθμούς.

Η συνειδητή και σχεδιασμένη πολιτική συρρίκνωσης των βρεφονηπιακών σταθμών φαίνεται και από τη νέα δυναμικότητα των σταθμών, που ενέκρινε πρόσφατα το ΔΒΑ, καταργώντας συνολικά 429 θέσεις (από 5.299 σε 4.870). Αν σε αυτές προστεθούν και οι 110 θέσεις των σταθμών που κλείνουν, το σύνολο των θέσεων που καταργούνται ανέρχεται σε 539. Ταυτόχρονα, αυξάνονται μόλις κατά 84 οι θέσεις των βρεφών για όλο το δήμο της Αθήνας! Ενδεικτικά, σε όλο το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα δημιουργούνται μόλις 2 νέες θέσεις για βρέφη (από 154 σε 156), ενώ στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα οι θέσεις για βρέφη μειώνονται από 160 σε 149.


Ε. Μ.


«Πυροτέχνημα» η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Η σε βάθος ...τριετίας υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής γίνεται χωρίς να εξασφαλίζεται από το κράτος κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των νηπιαγωγείων, για να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο νέο τους ρόλο. Η κυβέρνηση απλά εξαγγέλλει ένα «πυροτέχνημα» και δεν πρόκειται να δημιουργήσει δωρεάν και αναβαθμισμένες δομές για όλα τα παιδιά 4 και 5 ετών.

Αντίστοιχα με τους παιδικούς σταθμούς, η κυβέρνηση ζητά από τους δήμους να βρουν κτίρια και να δημιουργήσουν τμήματα, χωρίς να προβλέπει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις. Γι' αυτό, άλλωστε, η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή θα εφαρμοστεί από φέτος μόνο σε 184 δήμους της χώρας, εξαιρώντας μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα κ.ά.). Ενδεικτικό των υποβαθμισμένων συνθηκών που θα επικρατούν στα νηπιαγωγεία είναι ότι προωθούνται οι συγχωνεύσεις που οδηγούν σε πολυπληθή τμήματα των 25 παιδιών. Χωρίς ολοήμερη λειτουργία όλων των νηπιαγωγείων, χωρίς διεύρυνση των υποστηρικτικών δομών σίτισης και ύπνου, χωρίς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Ολα αυτά που αυξάνουν το «κόστος» για το κράτος, η κυβέρνηση τα αφήνει συνειδητά στην ...«απέξω».

Πώς απαντά για παράδειγμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο αίτημα του δήμου Πάτρας, να δρομολογήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στη θέση των 28 μισθωμένων νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε χώρους με μεγάλες ελλείψεις;

Ολα τα παιδιά, από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία, θα πρέπει να έχουν θέση σε δημόσιες δωρεάν δομές, είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε σε νηπιαγωγεία, με ευθύνη του κράτους. Αυτή είναι μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα, πολιτιστικές δράσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει τον πολιτικό προσανατολισμό να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες στην Προσχολική Αγωγή, επειδή είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ