ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή 11/5 εργαζόμενοι στο Δημόσιο για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην Αττική και σε άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα, οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή σωματείων και Επιτροπών Αγώνα από τους δήμους, την Υγεία, την Εκπαίδευση, υπουργεία και υπηρεσίες.

Με τα πανό τους και τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές πρόβαλαν τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν: «Καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», έγραφε το πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα», υπογράμμιζε το πανό της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Απασχολουμένων Εκπαιδευτικών. «Τέρμα στη σύγχρονη σκλαβιά εργολάβων - κυβέρνησης - ΕΕ. Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα», ήταν το σύνθημα στο πανό της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», ο Ανδρέας Καργόπουλος από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, ο Βαγγέλης Βασιλάκος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων δήμου Ωρωπού και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και ο Κώστας Κατημερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης «Γ. Σεφέρης».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζει τις μορφές προσωρινής απασχόλησης, οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην Υγεία, στην Τοπική Διοίκηση, στην Παιδεία και αλλού. Μεταξύ των στόχων αυτής της πολιτικής, τόνισαν, είναι το παραπέρα χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και η εκχώρηση υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, σε βάρος και του λαού που τις έχει ανάγκη. Ανέδειξαν ακόμα τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που βάζει εμπόδια στην οργάνωση των συμβασιούχων και στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά, στηρίζοντας τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Μετά τις ομιλίες ανακοινώθηκε ότι ζητήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο η τελευταία απουσίαζε, ενώ είχε ενημερωθεί εγκαίρως και για την κινητοποίηση και για το αίτημα να γίνει συνάντηση.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η πολιτική ηγεσία του οποίου κράτησε την ίδια στάση.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τη στάση των υπουργείων, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα υπουργεία κ.α., συμμετείχαν στη στάση εργασίας και έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Σοφία Εξαδακτύλου, συμβασιούχος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στους δήμους και σε όλο το Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παντού, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πανεπιστήμια, Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ, παντού ανακύκλωση της ανεργίας. Διατηρούνται ακόμη και σήμερα συμβάσεις μέχρι και μιας βδομάδας. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους συμβασιούχους, φωνάζοντας όλοι μαζί "Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία"!».

  • Συγκέντρωση οργανώθηκε και στη Λήμνο, από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, καθώς και εργαζομένων στο δήμο. Στους εργαζόμενους μίλησαν ο Ανδρέας Ξυπτεράς, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου, και ο Νίκος Πλάντζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης που προσθέτει εμπόδια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στην Παιδεία, στην Υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες και τους ΟΤΑ.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντική συμμετοχή στη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/5 η σύσκεψη εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» που την οργάνωσε ανταποκρίθηκαν 20 Σωματεία Εργαζομένων, καθώς και Επιτροπές Αγώνα από άλλα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους η ΕΙΝΑΠ και τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», «Ελπίς», «Λαϊκό», ΨΝΑ, «Αττικό», «Σωτηρία», «Ασκληπιείο», ΚΑΤ, «Σισμανόγλειο», «Θριάσιο», Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «Φλέμινγκ», «Δρομοκαΐτειο», «Ελενα», Οφθαλμιατρείο, Παίδων Πεντέλης, τα Σωματεία Εργαζομένων Κέντρου Βρεφών «Μητέρα», Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πειραιά και Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ. Επίσης παρευρέθηκαν εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία ΓΟΝΚ, «Αγία Ολγα», «Αιγινήτειο», «Αν. Συγγρός» και το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση και οι συνέπειές τους στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και η πολιτική που τις προκαλεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες για την οργάνωση της δράσης από τα ίδια τα σωματεία, ενάντια στον εκφυλισμό που επικρατεί σε μια σειρά συνδικαλιστικά όργανα, όπως και η ανάγκη να υπάρξει κοινός συντονισμός της δράσης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία απέναντι στα οξυμένα προβλήματα.

Η πρόταση στην οποία κατέληξε η σύσκεψη, η οποία θα τεθεί σε συζήτηση στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, είναι η Τετάρτη 23 Μάη να μετατραπεί σε παναττική μέρα δράσης για τα προβλήματα της Υγείας.

Στα Σωματεία θα τεθεί επίσης πρόταση για έμπρακτη στήριξη της κινητοποίησης των εργαζομένων στο ΨΝΑ στις 16 Μάη.

Το λόγο στη σύσκεψη πήραν εκπρόσωποι από όλα σχεδόν τα Σωματεία, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την ανυπαρξία μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, που στόχο έχει να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε αυτήν την βάση, κάλεσαν να δοθεί η μάχη της απεργίας στις 30 Μάη με ταξικό προσανατολισμό, με αιτήματα που βάζουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη για: Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πάλη ενάντια στις απολύσεις και για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων. Επέκταση των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος. Να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή οι αρχαιρεσίες

Ολοκληρώνονται την Κυριακή 13/5 οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο (11 π.μ. - 7 μ.μ.), στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος), μετά από την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής για παράταση των αρχαιρεσιών.

Απεργία τη Δευτέρα στο μετρό

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 14/5 οι εργαζόμενοι στο μετρό, όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Αττικό Μέτρο (ΣΕΛΜΑ).

Την απόφαση του Σωματείου χαιρετίζει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και καλεί όλα τα σωματεία του χώρου να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις. «Παλεύουμε ενάντια στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», τονίζει στο κάλεσμά της.

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Ενιαίο κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών. Κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, τρένα). Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μέτρα ατομικής προστασίας και ασφάλειας. Η Γραμματεία εκφράζει την αντίθεσή της στο κλείσιμο του αμαξοστασίου της ΟΣΥ στο Ελληνικό. Καταγγέλλει, τέλος, τον αυταρχισμό των διοικήσεων των εταιρειών και τα κρούσματα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης.

Διαδηλώνουν την Τρίτη οι συνταξιούχοι της Αττικής

Με νέα συγκέντρωση, την Τρίτη 15/5, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις αντισυνταξιουχικές - αντιασφαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν: Να μη γίνει κανένας επανυπολογισμός και καμία μείωση με την «προσωπική διαφορά» στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ. Διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις. Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης. Να μην περάσουν τα καταστροφικά νέα μέτρα της 4ης «αξιολόγησης». Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις συνταξιούχων έχουν επίσης προγραμματιστεί στις παρακάτω πόλεις: Κέρκυρα, την Τρίτη 15/5, στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ. Λαμία, την Τετάρτη 16/5, στις 10.30 π.μ., στην εφορία. Χαλκίδα, την Πέμπτη 17/5, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγοράς. Πύργος, την Πέμπτη 17/5, στις 10 π.μ., στην πλατεία ΟΤΕ. Καβάλα, την Τρίτη 22/5, στις 11 π.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org