ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το βιομηχανικό προλεταριάτο

Το Σάββατο 19 Μάη, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Το βιομηχανικό προλεταριάτο, πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μάη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Μπορούμε οι εργάτες να γίνουμε πρωταγωνιστές!

Στο κάλεσμα που απευθύνει στους εργάτες η ΤΟ Βιομηχανίας για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Εμπροσθοφυλακή της εργατικής τάξης, το προωθημένο της φυλάκιο είναι το βιομηχανικό προλεταριάτο, οι βιομηχανικοί εργάτες. Οι εργάτες που δουλεύουν στους κλάδους στρατηγικής σημασίας του μετάλλου, των τροφίμων, του φαρμάκου, της Ενέργειας, της χημικής βιομηχανίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών. Γιατί εδώ παράγεται το ατσάλι, εδώ μπορούν οι εργάτες από την ίδια τους την πείρα στην παραγωγή να συνειδητοποιήσουν πως "χωρίς αυτούς γρανάζι δε γυρνά". Γιατί μέσα στο εργοστάσιο μπορεί να μάθει καλύτερα τις αξίες της οργάνωσης, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης.

Γι' αυτό το ΚΚΕ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της οικοδόμησης του Κόμματος μέσα στα εργοστάσια και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι οι μεγάλοι αγώνες θα γίνουν μέσα στα εργοστάσια. Εκεί μπορεί να πονέσει ο καπιταλιστής, εκεί μπορεί η εργατική τάξη να συνειδητοποιεί ότι "είναι τάξη για τον εαυτό της".

Γι' αυτό λοιπόν: Πάρτε και εσείς τη θέση σας στο μεγάλο μέτωπο της εργατιάς. Σπάστε το φόβο και την ηττοπάθεια. Απορρίψτε τη θεωρία της "αναποτελεσματικότητας των αγώνων". Ακούνητα και αμετακίνητα θέλουν τα πράγματα όσοι πράγματι θέλουν να μην κινηθεί τίποτα, όσοι υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός είναι ανίκητος, αιώνιος (...)

Εμπρός! Μπορούμε εμείς, οι εργάτες, να γίνουμε οι πρωταγωνιστές. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του παρελθόντος, παίρνουμε δύναμη για το παρόν και το μέλλον, για τη "νέα έφοδο στον ουρανό", που θα είναι πιο ώριμη και θα κάνει σκόνη το εκμεταλλευτικό σύστημα».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Με το συμβολικό αριθμό «100», πραγματοποιούνται 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλη και θα πυκνώσουν το Μάη και τον Ιούνη, φωτίζοντας τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ, την απάντηση στη σημερινή βαρβαρότητα.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται για την ερχόμενη βδομάδα:

Στην Αττική

Το Σάββατο 12 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Αργυρούπολης και Ελληνικού καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό, με τίτλο «100 χρόνια ΚΚΕ - Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο - εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Μοσχάτου Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου (Σολωμού 30), με τίτλο: «100 χρόνια ΚΚΕ - Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο - εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Το Σάββατο 19 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι, στο ανοιχτό θέατρο δίπλα από την πύλη του στρατοπέδου, εκδήλωση αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους της Πρωτομαγιάς του '44, με τίτλο «Γράψαμε Ιστορία - Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα της ΠΟ Δυτικής Αθήνας.

Την Κυριακή 20 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ιλιον, στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής, εκδήλωση με τίτλο «100 χρόνια ΚΚΕ. Δύναμή μας η πρωτοπόρα θεωρία, η πρωτοπόρα δράση, για το νέο κόσμο, τον Σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών.

-- Στις 11 π.μ., στην Αίγινα, έξω από τις φυλακές θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά, με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για την αστική δημοκρατία. Η πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (ραντεβού αναχώρησης στις 7.30 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά).

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, εκδήλωση με τίτλο: «100 χρόνια ΚΚΕ, Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στα 100χρονα του ΚΚΕ και στα 50χρονα της ΚΝΕ, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Σε άλλες πόλεις

Τη Δευτέρα 14 Μάη:

-- Στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση στην Καλαμπάκα Τρικάλων (αίθουσα «Νίτσα Λιάπη»), θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει στις 7 μ.μ., στο ΤΕΙ Κατερίνης, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Κολοντάι «Το γυναικείο ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή». Θα μιλήσει η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Πέμπτη 17 Μάη, στις 8 μ.μ., η ΤΕ Τρικάλων οργανώνει στο χώρο των Παλιών Φυλακών εκδήλωση με θέμα «Η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, η συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας για τη στρατηγική της αναβάθμιση και ο κίνδυνος εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η στάση του εργατικού και λαϊκού κινήματος». Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα στη φιλία των λαών και στον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Την Παρασκευή 18 Μάη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ευπαλίου Φωκίδας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 19 Μάη, στη Λαμία, εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 20 Μάη:

-- Στο Βόλο, στις 7.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Κορδάτος» (κτίριο «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), εκδήλωση με τίτλο «Η επίδραση του ΚΚΕ στο μορφωτικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα του Βόλου - Οι πρώτες δεκαετίες». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στη Φλώρινα, στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο, εκδήλωση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό ζήτημα». Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πατριδογνωμόνιο
Η επίκαιρη πυρόσβεση

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν πιο γρήγορα και πιο έντονα κι ακούγονται απ' τα υψώματα του Γκολάν, τα αρχαία Αρβυλα και τις αφρόεσσες ακτές της ανατολικής Μεσογείου μέχρι την πόρτα μας. Οπου κι αν κοιτάξει κάποιος στην Ευρώπη, ως έδαφος αυτή τη στιγμή, τρέχει μια πολυεθνική ΝΑΤΟική πολεμική άσκηση κάπου, με βαριά όπλα, αεροπλάνα και κυρίως στρατιώτες που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες αλλά υπακούνε σε μία εντολή, του ορατού αόρατου αφεντικού της.

Κάπου ανάμεσα στο κουλουράκι που έφαγε ο εστεμμένος Κάρολος, σήμα κατατεθέν πια μιας συριζανέλικης αριστεράς, κυβερνώντας με κάθε λογής καρικατούρες που μιλάν (άκουσον, άκουσον) στο όνομα άλλου Καρόλου, και στην πανδαισία ψαρικών του προεδρικού μεγάρου, οι πολίτες του τόπου μας αδυνατούν να κατανοήσουν πως στην ευρωχώρα έως το τέλος του έτους τρέχουν και θα τρέξουν ογδόντα θηριώδεις πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, προετοιμαστικές ενός πολέμου με τη Ρωσία.

Η «αριστερά» στην Ελλάδα είναι θλιβερά αποκαλυπτικό πως έχοντας στους κόλπους της κι αγωνιστές κι αντιστασιακούς με περγαμηνές, κι όχι αντικομμουνιστές, δεν ενσωματώθηκε απλώς με το κυρίαρχο σύστημα, αλλά ταυτίστηκε με ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η... αστίλα. Και να θες δεν μπορείς ν' αποφύγεις τους συνειρμούς που αρχίνησαν με τα γαρύφαλλα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέληξαν στη συνανάγνωση του Χάρι Πότερ Ελληνόπαιδων και της δούκισσας της Κορνουάλης, που δεν έγινε ακόμα σταθμός Πλακεντίας. Ισως επειδή το σπάσιμο του πρωτοκόλλου της Βασιλοδεξιάς από την καμμενοαριστερά δεν μπορεί πια να σταθεί μόνο με μια εμμονική αγραβατωσιά.

Οι Αγγλοι φεύγουν απ' την Ευρώπη για να ξαναπατήσουν στα άθλια αυτοκρατορικά ιμπεριαλιστικά ίχνη - τραύματα, που άφησαν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, πριν από εκατό χρόνια. Οι ανίερες συμμαχίες που συμπήγνυνται στην περιοχή με μασκότ τον Αλέξη Τσίπρα, μετατρέπουν, για λογαριασμό του αστικού κατεστημένου, το λαό μας σε χάντρα ενός κομπολογιού συμφερόντων που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοπεί και να σκορπιστούν νιάτα και κορμιά στο παιχνίδι του θανάτου που είναι ο πόλεμος.

Απ' όλες τις κακοήθειες της εξαπάτησης των ενσωματωμένων η πιο ύπουλη κι επιθετική, η πιο επικίνδυνη για το σώμα της κοινωνίας είναι η προπαγανδιστική παραπλάνηση. Η κυβέρνηση με σύμπραξη της αντιπολίτευσης ανεβάζει τους τόνους σε θέματα ειδικής κοινωνικής εμβέλειας. Μετά υπερπροβάλλει τα εύκολα ως ακατόρθωτα. Σε λίγο θα μας πουν πως ήταν αντιβασιλική αντιστασιακή δράση η υποδοχή του διαδόχου του αγγλικού θρόνου από υπουργό - δημοσιογράφο που αυτοσυστήνεται ως οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οσοι άκουσαν το βιογραφικό - γενεαλογικό - πολιτικό δέντρο της τέως βασιλικής οικογένειας σε όλα τα μέσα, από το ΑΠΕ έως το τελευταίο επαρχιακό κανάλι, τυφλωμένοι από τα στρας των πρώτων κυριών, δύσκολα θα θυμηθούν πως ήδη από το 2008 η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει διαφορετικά την... «αξία» του Σκόμπι, όταν αποκαλούσε «δεκεμβριανά» τα γεγονότα που της έδωσαν την εξουσία.

Εκείνη η μερίδα πολιτών με δύναμη μεγαλύτερη απ' αυτή που φαίνεται με τις φωτιές των εντυπώσεων, είναι το ΚΚΕ κι οι φίλοι του. Που συνειδητοποίησαν ότι την ώρα που οι αριστεροί (;) κυνηγούσαν τον πυροσβέστη που τόλμησε να αγγίξει τον πρίγκιπα εκτός πρωτοκόλλου, προξενώντας πανικό στην ασφάλειά του, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος δούλευε και παρουσίαζε σε ημερίδα την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία της χώρας!... Την ώρα που όλοι δηλαδή έπαιζαν με την καυτή επικαιρότητα, τις μεταξωτές κορδέλες, εμείς νοιαζόμασταν για τη δουλειά, τη ζωή, τις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών, και του λαού και της χώρας, που καλούνται να υπερασπιστούν κάθε μέρα απ' το 1930. Είμαστε η επίκαιρη πυρόσβεση.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org