ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στήνεται νέο «δόκανο» εγκλωβισμού του λαού

Τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού προβάλλει η διαφαινόμενη εκλογική σύμπραξη Ποδέμος - Ενωμένης Αριστεράς

Οι ηγέτες των Ποδέμος και Ενωμένης Αριστεράς γιορτάζουν τη σύμπραξή τους
Οι ηγέτες των Ποδέμος και Ενωμένης Αριστεράς γιορτάζουν τη σύμπραξή τους
Ηδη από τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η λεγόμενη προσυμφωνία ανάμεσα στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα των Ποδέμος και τη ρεφορμιστική Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), για κοινή κάθοδο σε εκλογικό συνασπισμό για τις νέες κάλπες που στήνονται στην Ισπανία στις 26 Ιούνη, αφού απέτυχαν τα ενδοαστικά παζάρια εδώ και 5 μήνες για σχηματισμό κυβέρνησης. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί και στο διήμερο εσωτερικό δημοψήφισμα στους δύο σχηματισμούς που θα ανακοινωθεί σήμερα, ενώ ήδη οι δύο ηγέτες των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και της ΕΑ, Αλμπέρτο Γκαρθόν, εμφανίστηκαν να γιορτάζουν ως «ιστορικό βήμα» τη σύμπραξη αυτή. Επί της ουσίας, αυτό που μπαίνει στην ψηφοφορία (τουλάχιστον με βάση όσα υπάρχουν στις επίσημες ιστοσελίδες των σχηματισμών) δεν είναι ένα πολιτικό κείμενο, αλλά ένα τεχνικό κείμενο για το πώς θα μοιραστούν οι έδρες: 6 προς 1 (με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα στις 20/12/15, το Ποδέμος είχε 12,68% και 6,34% άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις και η ΕΑ 3,67%), επίσης ότι θα υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο με τα σύμβολα των δύο σχηματισμών και κοινό όνομα που μένει να αποφασιστεί, ότι δεσμεύονται για όσα θα υπάρχουν στο μίνιμουμ πρόγραμμα που θα καταληχθεί και σε ζητήματα που δεν συμφωνούν θα υπάρχει αυτονομία του κάθε σχηματισμού. Ακόμη, ότι θα αναπτυχθούν δυο διαφορετικές προεκλογικές εκστρατείες και κάποιες κοινές κεντρικές εκδηλώσεις, ότι θα γίνει μια λιτή οικονομικά εκστρατεία από τον καθένα και για το ότι θα καταλήξουν στα κοινά ψηφοδέλτια εφόσον κλείσει η συμφωνία (σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γκαρθόν εμφανίζεται να είναι στην 5η θέση του ψηφοδελτίου στη Μαδρίτη).

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της συμμαχίας - που είναι και το κρίσιμο - εκεί το μόνο που δίνεται στη δημοσιότητα είναι, από την πλευρά των Ποδέμος, το πρόγραμμα «Αλλάζουμε την Ισπανία: 50 βήματα για να κυβερνήσουμε μαζί», που εμφανίζεται ως το «εργαλείο» για να ηττηθεί η δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (28,71% στις εκλογές του Δεκέμβρη), και υποτίθεται να αλλάξει πορεία η χώρα, όντας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και με τους καπιταλιστές να έχουν τον έλεγχο της οικονομίας. Βεβαίως, το ότι ο δεξιός Ραχόι έσπευσε να μιλήσει, για λόγους τακτικής, για «εξτρεμιστική και ριζοσπαστική συμμαχία της Αριστεράς», ή άλλα στελέχη του για «επιστροφή του κομμουνισμού» και να την συνδέουν με τον Αλέξη Τσίπρα, που απέτυχε γιατί, άκουσον - άκουσον, «υιοθέτησε σειρά μαρξιστικών και λενινιστικών μέτρων», σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί τη δήθεν προοδευτικότητα της συμμαχίας.

Το πρόγραμμα των Ποδέμος, που δεν αποκλείεται στο μεγαλύτερο μέρος του να υιοθετηθεί από τους οπορτουνιστές της ΕΑ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, για δήθεν φιλολαϊκά μέτρα που θεωρητικά εξαγγέλλονται (εξάλειψη της ελαστικής απασχόλησης, βελτίωση των μισθών, επιδόματα, ενίσχυση κοινωνικής πρόνοιας, υποδομών), αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν όσο κουμάντο στην οικονομία κάνει το κεφάλαιο. Επίσης, οι προτάσεις περί «εκδημοκρατισμού της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», περί αλλαγής του «μοντέλου διακυβέρνησης στην ΕΕ», περί «δημιουργίας μιας δημόσιας τράπεζας», περί «διαπραγμάτευσης του συμφώνου σταθερότητας» ή περί «διεθνούς διάσκεψης για τη μείωση του κρατικού χρέους», έχουν τόση αξία όσο και τα προγράμματα όλων αυτών που θα έφερναν «νέο άνεμο στην ΕΕ» (Ρέντσι στην Ιταλία, Ολάντ στη Γαλλία και ο Τσίπρας στη χώρα μας) και δεν ήταν τίποτε άλλο παρά επιλογή διαχείρισης του καπιταλισμού ώστε να ξελασπώσει το κεφάλαιο από την κρίση. Και βέβαια, για «φύλλο συκής» στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται και διάφορα «πιασάρικα» (αλλά επί της ουσίας ανώδυνα για την άρχουσα τάξη, όπως τα περί ...δικαιωμάτων των μεταναστών και αιτούντων άσυλο ή της ανάγκης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους).

Ταυτόχρονα, ειδικά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τείνει χείρα συνεργασίας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης) για συμμετοχή στην κυβέρνηση ή συνεργασία στη Γερουσία, υποτίθεται για τη «νέα σελίδα» στην Ισπανία, δηλαδή τη νέα επιχείρηση εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων στις αυταπάτες του «ανθρώπινου καπιταλισμού».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σύνοδος κατά της «διαφθοράς» και άλλα παραμύθια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε όλο της το μεγαλείο έλαμψε χτες η υποκρισία των Βρετανών αστών μπροστά στη «Λερναία Υδρα» της διαφθοράς που το καπιταλιστικό σύστημα (το οποίο πιστά υπηρετούν) καλλιεργεί και θρέφει. Αφορμή έδωσαν τρία γεγονότα:

Α) Τα μάλλον απαξιωτικά σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στη βασίλισσα Ελισάβετ για τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν, πως είναι «πιθανώς οι πιο απίστευτα διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο».

Β) Η προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδος «Κατά της Διαφθοράς» στο Λονδίνο με τη συμμετοχή ηγετών, επιχειρηματικών στελεχών, της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» και επενδυτικών εταιρειών που φορούν το μανδύα της «φιλανθρωπίας», όπως το δίκτυο «Omidyar».

Γ) Νέα στοιχεία από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης» σε σχέση με τους φορολογικούς παραδείσους σε 14 υπερπόντια εδάφη, αρκετά εκ των οποίων (π.χ. Νησιά Κέιμαν, βρετανικές «Παρθένοι Νήσοι») συνδέονται με το βρετανικό κράτος και τις βρετανικές τράπεζες στο Σίτι του Λονδίνου. Η συγκεκριμένη οργάνωση μάλιστα τονίζει ότι εάν αυτές οι βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις και η Βρετανία ήταν εγγεγραμμένες ως μια οντότητα, θα βρίσκονταν στην πρώτη θέση της μαύρης λίστας της οικονομικής αδιαφάνειας...

Τα απαξιωτικά σχόλια του Κάμερον για τη Νιγηρία είναι το λιγότερο υποκριτικά, αφού, ας μην ξεχνάμε, η διαφθορά καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες από Βρετανούς καπιταλιστές και μονοπώλια με πρώτη την πετρελαϊκή SHELL που κερδοσκόπησε από την εκμετάλλευση των νιγηριανών πετρελαίων, ενώ «χρύσωνε» επί σειρά ετών Νιγηριανούς αξιωματούχους καταπιεστικών καθεστώτων και κάλυπτε την κλοπή του πλούτου του νιγηριανού λαού σε βρετανικές τράπεζες. Γι' αυτό και δεν προκάλεσαν έκπληξη στον Νιγηριανό Πρόεδρο, Μουχαμάντου Μπουχάρι, που με νόημα δήλωσε: «Δεν χρειάζεται καμία απολογία από κανέναν. Μόνον επιστροφή των κλεμμένων που βρίσκονται στις βρετανικές τράπεζες. Αυτό ζητώ! Τι να την κάνω τη συγγνώμη;»...

Στις πρώτες θέσεις «οικονομικής αδιαφάνειας» η Βρετανία

Ομως, την ώρα που οι Βρετανοί αστοί κουνούν το δάκτυλο, προσπαθώντας να δώσουν μαθήματα «καταπολέμησης της διαφθοράς» στους άλλους, ξεχνούν τη σαπίλα του δικού τους «οίκου» και τους φορολογικούς παραδείσους που δημιούργησαν, επιτυγχάνοντας φοροδιαφυγή τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος των λαών.

Ο Ρίτσαρντ Μέρφι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «H Βρετανία φιλοξενεί αύριο μια σύνοδο κατά της διαφθοράς, παρότι ορισμένα από τα υπερπόντια εδάφη της είναι στο στόχαστρο για την υπερβολικά μεγάλη εύνοιά τους απέναντι σε κεφάλαια η προέλευση των οποίων δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Αυτά τα εδάφη είναι όλα παράγοντες του Σίτι, απ΄ όπου ελέγχεται ολόκληρο το σύστημα...».

Στοιχεία της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) αποκαλύπτουν ότι οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έλαβαν 56,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες επενδύσεις το 2014, όταν οι εκροές των άμεσων επενδύσεων αντιπροσώπευαν ταυτόχρονα ποσό 54,3 δισεκατομμυρίων. Αντίστοιχα, τα νησιά Κέιμαν καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την οικονομική αδιαφάνεια, καθώς έχουν ως εγγεγραμμένες περισσότερες από 15.000 διεθνείς εταιρείες.

Τέτοια στοιχεία αποσιωπήθηκαν χτες από αστικά ΜΜΕ. Αντ' αυτών, αναμετέδιδαν το διάλογο της Βασίλισσας με αστυνομικό αξιωματούχο όπως καταγράφηκε την Τρίτη από τηλεοπτική κάμερα, όπου η Ελισάβετ χαρακτήριζε τους Κινέζους αξιωματούχους «εξαιρετικά αγενείς», με αφορμή τη στάση τους σε πρόσφατη συνάντησή τους με την πρέσβειρα της Βρετανίας στο Πεκίνο....

Χρήμα για τα «στρατόπεδα» του δημοψηφίσματος

Επίσης, το χρήμα ρέει στις εκστρατείες των δύο «στρατοπέδων» υπέρ και κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη. Ανακοινώθηκε ότι οι εκστρατείες για την αποχώρηση της Βρετανίας πήραν «δωρεές» ύψους 8,2 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 10,5 εκατ. ευρώ) μέσα σε 81 ημέρες, ποσό ελαφρώς υψηλότερο από τα 7,5 εκατομμύρια λίρες (9,5 εκατ. ευρώ) που συγκέντρωσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ
Αναζητά ενίσχυση στρατιωτικών συνεργασιών στη Ν/Α Ασία

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Βουλή της Μιανμάρ (Βιρμανία) ενέκρινε την υπογραφή συμφωνίας, που ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία, με το επιχείρημα ότι έτσι θα δυναμώσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Με την ίδια συμφωνία, άνοιξε ο δρόμος για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου «αμυντικού διαλόγου» ανάμεσα στις δυο χώρες στο επίπεδο της περιφερειακής, αλλά και της διεθνούς ασφάλειας.

Πρόσφατα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, συνάντησε στη Μόσχα τον Βιρμανό ομόλογό του Σέιν Βιν, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η «αμυντική» συνεργασία των δύο πλευρών έχει δυναμώσει, ειδικά στο ναυτικό πεδίο.

Οι δυο τους βρέθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας Ρωσίας - ΑSEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) που έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - ASEAΝ στις 19 - 20/5/2016. Στην υπουργική σύνοδο, ο Σοϊγκού είχε επισημάνει τη ρωσική εκτίμηση ότι «η επέκταση των στρατιωτικών συνεργασιών στο πλαίσιο των δεσμών Ρωσίας - ΑSEAN είναι ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα όχι μόνο των δικών μας χωρών, αλλά συνολικά της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχει σύγκλιση προσεγγίσεων ως προς την επίλυση διεθνών συγκρούσεων, την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια, πάνω από όλα την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας"». Μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι η συνάντηση προσδιόρισε ως πεδία συνεργασίας αμοιβαίου συμφέροντος τη θαλάσσια ασφάλεια, την αρωγή σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, προσθέτοντας ότι «φυσικά, αυτά απέχουν πολύ από την ολοκλήρωση μιας λίστας με όλα τα πιθανά κοινά σχέδια».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org