ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση υγειονομικών σήμερα

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Από παλιότερη κινητοποίηση των υγειονομικών
Από παλιότερη κινητοποίηση των υγειονομικών
Σε 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο υπουργείο Υγείας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή βρίσκει όλους τους νοσηλευτές, όλους τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, τα ιδρύματα Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας σακατεμένους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, με απλήρωτα δεδουλευμένα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοι χωρίς ταμείο ανεργίας, με μισθούς πείνας στα "πεντάμηνα" προγράμματα και μέσα στις υγειονομικές μονάδες οι μόνιμοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες. Αντιμέτωποι με ελλείψεις τραγικές σε προσωπικό - φάρμακα - υγειονομικό υλικό - εξειδικευμένα μηχανήματα. Με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται, όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας».

«Δεν εγκρίνουμε τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ που σακατεύουν τη ζωή μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την ανατροπή τους», «δεν αποδεχόμαστε τις απώλειες που είχαμε ιδιαίτερα τα 6 χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης», συμπληρώνει και καλεί σε πάλη για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Ενταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας.
  • Δημόσια καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό! Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.
Απεργία από σήμερα στην «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ»

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ», αντιδρώντας στις περικοπές μισθών, την κατάργηση παροχών, τις μειώσεις των θέσεων εργασίας μέσω της εργολαβοποίησης. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση σήμερα, στις 5 π.μ., στην πύλη των εγκαταστάσεων της «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ» στον Ασπρόπυργο. Στο πλευρό τους βρίσκεται και το Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το οποίο χτες πραγματοποίησε εξόρμηση στις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο.

Στην ανακοίνωσή του, το κλαδικό Συνδικάτο σημειώνει: «Η προσπάθεια αυτή από μεριάς της εταιρείας έχει σαν στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας της, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι σε άλλες εταιρείες του κλάδου. Είναι τακτική που ακολουθούν όλες οι εταιρείες στον κλάδο της Ενέργειας. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να συμπιέσουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Δηλαδή να περιορίσουν τη μισθοδοσία, τα εργατικά δικαιώματα, τις παροχές, να κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας, να εντατικοποιήσουν την εργασία. Πολύτιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθειά τους είναι η εργολαβοποίηση. Αναθέτουν σε εργολάβους να τσακίσουν μισθούς, να ξεμπερδεύουν οι ίδιες με τους εργαζόμενους με συντεταγμένα δικαιώματα, ΣΣΕ, μόνιμη σχέση εργασίας».

Αποφάσισαν κινητοποιήσεις στο «Athens Ledra»

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφάσισαν προχτές, Τρίτη, μετά από μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία. Συγκεκριμένα, οι 150 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τα μέσα του Μάρτη, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το δώρο Πάσχα. Στην περίπτωση που τα οφειλόμενα δεν καταβληθούν μέχρι τις 14 Μάη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα. Αντίστοιχα, αν η απληρωσιά δεν σταματήσει μέχρι τις 24 Μάη, θα συνεχίσουν με 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση (25 - 26/5). Τέλος, στην περίπτωση που δεν πληρωθούν μέχρι το τέλος του Μάη, αποφάσισαν να κλιμακώσουν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσε την πρόθεση των εργαζομένων να συμμετέχουν στη δράση και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του κλαδικού τους σωματείου. Ηδη, μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο, πήραν μέρος στις τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ το περασμένο Σάββατο περιφρούρησαν με τη μαζική τους παρουσία έξω από το χώρο δουλειάς τους την απεργία από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Με ψηφοδέλτιο η ΔΑΣ στις εκλογές του «Attica»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στο πολυκατάστημα «Attica» να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στις επικείμενες εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ). Η ΔΑΣ καταγγέλλει την προσπάθεια της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο επιχειρησιακό σωματείο, αλλά και στην Ομοσπονδία του κλάδου, να οργανώσουν εν κρυπτώ τη διαδικασία των εκλογών, μεθοδεύοντας τον αποκλεισμό της. «Η παράταξη ΔΑΣ - Αttica έχει καταθέσει ψηφοδέλτιο παρά την προσπάθεια αποκλεισμού της από την διαδικασία των αρχαιρεσιών για ακόμα μία φορά», τονίζει η ΔΑΣ.

Οσον αφορά τη στάση της πλειοψηφίας στο σωματείο, σημειώνει: «Θέλουν σωματεία εργαζομένων χωρίς τους εργαζόμενους και χρησιμοποιούν την ψήφο μας για να στηρίζουν παρατάξεις στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, οι οποίες είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας. Είναι εχθρικοί προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Καμία πρωτοβουλία δεν πήραν, παρά την προσπάθεια της εκλεγμένης συναδέλφου με το ψηφοδέλτιο ΔΑΣ - Αttica, για τα ζητήματα που μας αφορούν μέσα στα πολυκαταστήματα "Αttica" και συνολικά ως εργαζόμενους».

Παρέμβαση για προβλήματα ναυτεργατών

Την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες του πλοίου «OCEAN GLORY» της ναυτιλιακής εταιρείας «NICOLAKISSHIPPING S.A», απαιτούν οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Μαγείρων. Οπως καταγγέλλουν οι Ενώσεις, το πλοίο βρίσκεται στον επισκευαστικό μόλο της Δραπετσώνας λόγω βλάβης στην κύρια μηχανή. Στα 11 μέλη του πληρώματος (3 Ουκρανοί, 2 Ρώσοι, 6 από Γκάνα) τους οφείλονται 4 μηνών δεδουλευμένες αποδοχές. Στο πλήρωμα της μηχανής, οι 2 λιπαντές επί 5 μήνες πραγματοποιούν καθημερινά 12ωρα, παραβιάζοντας διεθνείς κανονισμούς για τις «ώρες εργασίας και ανάπαυσης», ενώ η εταιρεία, με τους «κλειστούς» μισθούς, δεν καταβάλλει σε κανένα μέλος του πληρώματος υπερωριακή αμοιβή. Ακόμα τρία μέλη του πληρώματος έχουν δηλώσει από μήνες ότι επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους, χωρίς ανταπόκριση.

Απαιτούν την ανάκληση απόλυσης

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης του γραμματέα του, Πέτρου Αντζούς, από την επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος», απαίτησε το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού, με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε χτες στις αποθήκες της επιχείρησης στη Μάνδρα. Στο συγκεκριμένο χώρο εργαζόταν και ο συνδικαλιστής, ο οποίος απολύθηκε μετά από 18 χρόνια δουλειάς στο ίδιο πόστο, όπως καταγγέλλει το σωματείο, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης του σωματείου με εκπρόσωπο της εταιρείας, μετά από την οποία οι εκπρόσωποι της εταιρείας όχι απλά δεν ανακάλεσαν την απόλυση αλλά επέλεξαν να εξαφανιστούν μη δίνοντας καμία απάντηση.

Στοιχεία για την ανεργία το Μάρτη

Σε 1.072.216 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) τον περασμένο Μάρτη. Από το σύνολο των ανέργων επίδομα δικαιούνταν μόνο 128.421 άτομα, δηλαδή ποσοστό 11,9%. Οσον αφορά τους ανέργους που από τον ΟΑΕΔ καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία» περισσότεροι από τους μισούς είναι μακροχρόνια άνεργοι (50,35%). Το 39,49% είναι άντρες και το 60,51% γυναίκες. Το 40,3% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30 - 44 ετών και το 22,47% στην ηλικιακή ομάδα 45 - 54 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά την κατανομή τους στις Περιφέρειες εμφανίζονται στην Αττική (34,32%) και Κεντρική Μακεδονία (18,96%).

Στους πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά

Είδη πρώτης ανάγκης θα παραδώσουν σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στους πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ