ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
Σελ. /40
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε νέα φάση η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή

Ανησυχία στους συμμάχους για τα συμφέροντά τους, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τις ισραηλινές αεροπορικές πυραυλικές επιθέσεις της Πέμπτης
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τις ισραηλινές αεροπορικές πυραυλικές επιθέσεις της Πέμπτης
Οι δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της 10ης Μάη 28 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη τύπων «F-15» και «F-16», ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τη Ρωσία, αποδεικνύουν τη νέα επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή. Κυρίως επειδή φέρνουν πιο κοντά γενικευμένη σύγκρουση, με «αιχμή» την αντιπαράθεση Ισραήλ με Ιράν. Την ίδια ώρα, απειλούνται ρήγματα στην ευρωατλαντική λυκοσυμμαχία, καθώς μεγαλώνουν οι αντιθέσεις για ξαναμοίρασμα των αγορών και σφαιρών επιρροής.

Η «μεγάλη εικόνα» της περιοχής περιλαμβάνει την αύξηση των εντάσεων Ισραήλ με Λίβανο και Παλαιστινίους, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται τη Δευτέρα 14/5 να ρίξουν και άλλο «λάδι στη φωτιά» με τη μεταφορά της πρεσβείας τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ, σηματοδοτώντας ότι αυτή είναι η πρωτεύουσά του. Επίσης, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, προκαλώντας εκατόμβες νεκρών και πεινασμένων. Στην αντιπαράθεση στην περιοχή εμπλέκονται αυτήν τη στιγμή από τη μια πλευρά η Σ. Αραβία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ καθώς και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται το Ιράν, η συριακή κυβέρνηση, η «Χεζμπολάχ» και άλλες δυνάμεις.

Σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών κατά των λαών, εμπλέκεται και η χώρας μας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συσφίγγει ακόμα περισσότερο τις πολιτικο-οικονομικο-στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ και συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οπως σημείωνε την Τετάρτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προώθηση των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων και η ενίσχυση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, είναι επικίνδυνος και εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες».

Νέο «μπουρλότο στην περιοχή»

Αναμφισβήτητα, νέο «μπουρλότο» στην περιοχή βάζει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δικαιολόγησε την απόσυρση της υπογραφής των ΗΠΑ, επιχειρώντας να απαξιώσει το ιρανικό καθεστώς, βαφτίζοντάς το «δικτατορία του τρόμου». Το κατηγόρησε για σχέσεις με τις... σουνιτικές οργανώσεις «Αλ Κάιντα» και «Ταλιμπάν», με τις οποίες σχετίζονται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Σαουδική Αραβία! Κάλεσε τον ιρανικό λαό να ξεσηκωθεί, κατηγορώντας την ιρανική κυβέρνηση για λεηλασία του εθνικού πλούτου, ώστε να στρώσει έδαφος για τα αμερικανικά μονοπώλια. Ιδιαίτερα στάθηκε στον περιορισμό της επιρροής του Ιράν σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη και τον «πυρηνικό κίνδυνο». Ταυτόχρονα, απείλησε με νέες κυρώσεις ακόμα και κατά συμμάχων όπως οι Γαλλία, Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα άφησε «ανοικτό παράθυρο» για περαιτέρω παζάρια, προεξοφλώντας ότι υπό την πίεση κυρώσεων η Τεχεράνη θα ενδώσει σε νέα διαπραγμάτευση και τότε αυτός θα είναι «έτοιμος, πρόθυμος και ικανός».

«Τριγμοί» στις διατλαντικές σχέσεις

Η απόφαση του Τραμπ δημιούργησε αντιδράσεις που βεβαίως καθορίζονται από τα ιδιαίτερα συμφέροντα ευρωπαϊκών μονοπωλίων και δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα ή την δήθεν φιλειρηνική στάση των κυβερνήσεων χωρών - μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και Βρετανίας Τερέζα Μέι αντέδρασαν στην απόφαση Τραμπ εκδίδοντας κοινή ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασαν «λύπη», προσθέτοντας πως παραμένουν στη συμφωνία. Κάλεσαν το Ιράν να δείξει «αυτοσυγκράτηση» και τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι οι δομές της συμφωνίας «θα παραμείνουν άθικτες» και θα αποφύγουν δράση που θα εμποδίσει την εφαρμογή της από άλλες χώρες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να κάνουν τον χωροφύλακα της παγκόσμιας οικονομίας», επειδή η απόφαση Τραμπ θα έχει συνέπειες για γαλλικά μονοπώλια, στις οποίες δίνονται «πολύ μικρές διορίες, της τάξης των τριών και έξι μηνών» (οι πρώτες κυρώσεις αναμένεται να επανέρθουν στις αρχές Αυγούστου και οι πιο βαριές στις αρχές Νοέμβρη).

Η μονομερής απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης «τραυματίζει την εμπιστοσύνη στη διεθνή τάξη», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της την Παρασκευή, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σημείωσε με νόημα: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, να διαπραγματευτούμε, αλλά αν χρειαστεί και να αγωνιστούμε για τις θέσεις μας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, παρατήρησε πως «οι ΗΠΑ υπό διακυβέρνηση Τραμπ γυρίζουν την πλάτη σε πολυμερείς σχέσεις και στη φιλική συνεργασία με άλλα μέρη του κόσμου με αγριότητα που μας εκπλήσσει...».

Επίσης, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συναντηθεί την Τρίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Πάντως, η ΕΕ μέσω της Μογκερίνι έδωσε πλήρη κάλυψη στις πυραυλικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο έδαφος της Συρίας, μιλώντας για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ρίχνοντας την ευθύνη στο Ιράν. Υποκριτικά κάλεσε τους «εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Κίνα και Ρωσία ζήτησαν διατήρηση της συμφωνίας διαβεβαιώνοντας πως, από τη μεριά τους, προτίθενται να την τηρήσουν. Σχετικώς υποτονική ήταν και η αντίδραση της Ινδίας που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για νότια λιμάνια του Ιράν, όπως το Τσαμπαχάρ. Την Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συμφώνησε για τη σημασία της συμφωνίας του 2015 «για τη διεθνή και την περιφερειακή ασφάλεια». Είχε προηγηθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης συνομιλία του Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας.

Στο πλευρό του Τραμπ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ «θαρραλέα και σωστή». Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε με ικανοποίηση την απόφαση Τραμπ.

Αυτές οι αντιδράσεις δεν προκαλούν εντύπωση. Μία από τις πρώτες επιπτώσεις της αποχώρησης των ΗΠΑ ήταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα μεγαλύτερα επίπεδα από το Νοέμβρη του 2014 (στη Ν. Υόρκη η τιμή του αργού έφτασε τα 70 δολάρια το βαρέλι και τα 77 στο Λονδίνο). Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα αυξήσει σημαντικά τα κρατικά ταμεία των πετρελαιο-μοναρχιών του Κόλπου, που είχαν υποστεί πλήγμα μετά τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου από τον Ιούνη του 2014. Εάν το Ιράν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ, «απομονωθεί» από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, είναι φανερό πως οι πρώτες που θα ωφεληθούν είναι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου, αφού θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποσπάσουν πελάτες του Ιράν.

Σε μια τέτοια περίπτωση προσδοκούν κέρδη και τα αμερικανικά μονοπώλια Ενέργειας, εάν καταφέρουν να προωθήσουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές το ακριβότερο (από το ρωσικό) αμερικανικό φυσικό αέριο. Ας μην ξεχνάμε πως σε ένα βαθμό, η άγρια κόντρα της Δύσης με τη Ρωσία αφορά και τις αγορές Ενέργειας στην Ευρώπη.

Αντιδράσεις στο Ιράν

Μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων του Ιράν πραγματοποιούν το τελευταίο 48ωρο χιλιάδες Ιρανοί ενάντια στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Μπαχράμ Γκασεμί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, διέψευσε τις αιτιάσεις του Ισραήλ ότι το Ιράν ευθύνεται για τη ρίψη μερικών ρουκετών στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) Υψώματα του Γκολάν της Συρίας και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επινοεί προσχήματα». Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει επισκέψεις σε Κίνα (12/5), Μόσχα (14/5) και Βρυξέλλες (15/5), για συναντήσεις με ομολόγους του ζητώντας συντονισμό για την τήρηση της συμφωνίας.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ - ΟΓΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ

Τη Δευτέρα 14/5 στις 7 μ.μ.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ, τη Δευτέρα 14 Μάη, στις 7 μ.μ., καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλοντας την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και βάζοντας νέα «φωτιά» στο Παλαιστινιακό και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί και το ΠΑΜΕ. Απευθύνεται σε σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους εργαζομένων και τους καλεί να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που κλιμακώνεται στην περιοχή.

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ θα μεταβεί στην παλαιστινιακή πρεσβεία για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης.

Η ΕΕΔΥΕ σημειώνει στο κάλεσμά της ότι «οι κινήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστών συμμάχων τους σχετίζονται με τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία, τους πλούσιους ενεργειακούς κι άλλους πόρους και τους διαύλους μεταφοράς τους».

Καταγγέλλει επίσης την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, που είναι ένας ακόμα μοχλός της ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στους Παλαιστίνιους, και καταδικάζει την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης. Απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη 2015, και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία απευθύνουν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ