ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου

Μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», στο οποίο η κυβέρνηση έχει προσαρτήσει και το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Ο τίτλος του πολυνομοσχεδίου είναι: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021 και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε χτες από τη Διάσκεψη των προέδρων, η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές επί του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης 16 Μάη. Την Τετάρτη 17 του μήνα, στις 10 το πρωί, θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη 18 Μάη, οπότε το βράδυ αναμένεται η ψήφισή του.

Την κυβερνητική εκδοχή του success story υπερασπίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτοξεύοντας το θράσος με το οποίο σύσσωμοι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» συνιστά νίκη, την ώρα που ετοιμάζουν το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, το οποίο, όπως δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος χτες κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 22 Μάη.

Επανέλαβε τα περί επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων και διαβεβαίωσε το εγχώριο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος. «Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για απόφαση που θα καλύπτει όλα τα μέρη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (...) Ευελπιστούμε ότι η δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε συμφωνία είτε στις 22 του Μάη είτε λίγες μέρες μετά», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος. Και στη συνέχεια «αφηγήθηκε» το κυβερνητικό success story υποστηρίζοντας ότι «η χώρα περνά σε περίοδο σταθερότητας με σημάδια ανάκαμψης να κάνουν εμφάνιση», ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται και στις νέες συμβάσεις εργασίας διαφαίνεται ενίσχυση της σταθερής απασχόλησης έναντι των ευέλικτων μορφών, ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων πέφτει σε χαμηλό επταετίας, ότι ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που εκπέμπει το Χρηματιστήριο, κάτι που, κατά την άποψη της κυβέρνησης, δείχνει πως «οι αγορές προεξοφλούν επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που θα οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»!

Επιπλέον, μίλησε όχι μόνο για επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια αλλά και για υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους, προεξοφλώντας ξεζούμισμα διαρκείας για το λαό. Βεβαίως, όλα όσα είπε έχουν αποδέκτες τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού η κυβέρνηση, τσακίζοντας το λαό, στοχεύει στην ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Συνάντηση με το ΔΝΤ

Το ζήτημα του χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στο Πεκίνο ο Αλ. Τσίπρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων μεταξύ άλλων με τους ΓΓ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Κίνας, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον πρωθυπουργό της Κίνας, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Για την επίσκεψη αυτή καθαυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε το μάτι στο εγχώριο κεφάλαιο για συμφωνίες δισεκατομμυρίων που θα συνομολογηθούν με την κινεζική ηγεσία σε τομείς όπως η Ενέργεια.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σε εκκρεμότητα ως προς το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, ενώ για την προστασία τραπεζικών στελεχών που θα αναλάβουν αναδιαρθρώσεις δανείων δήλωσε ότι αυτή θα γίνει στη βάση του ήδη ψηφισμένου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα πρόκειται για ρύθμιση που θα σέβεται τη συνταγματική νομιμότητα και στόχο έχει να μην παρεμποδιστεί τεχνικά η διαδικασία αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων για βιώσιμες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που δεν έχουν πτωχεύσει δολίως.

Σε ό,τι αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη μεν γνωμοδότησή του ως προς τις περικοπές στις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αφορά στην αιτιολογία των περικοπών και η κυβέρνηση θα τη λάβει υπόψη στην κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου. Για την απόφαση που αφορά στην προσφυγή συμβασιούχων, δήλωσε ότι κακώς διέρρευσε, αλλά εφόσον το περιεχόμενό της είναι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση έχει τρόπο να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε συμβασιούχους δήμων.

Σε ερώτηση, τέλος, για την πρόσφατη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη, ο Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα εύσημα που απέσπασε λέγοντας: «Είναι σημαντικό ότι η αμερικανική διοίκηση αναγνωρίζει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα για σταθεροποίηση της οικονομίας, εμπέδωση της σταθερότητας και πέρασμα σε ανάκαμψη, το διεθνές περιβάλλον έχει αρχίσει να αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι η επικοινωνία της κυβέρνησης με αυτή των ΗΠΑ είναι διαρκής, ότι ουδέποτε η δεύτερη έχει ασκήσει πιέσεις οιουδήποτε είδους στην ελληνική κυβέρνηση και δεν απέκλεισε συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αμεσα να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Από τη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Από τη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, Πέμπτη, στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό, με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Συλλόγων και Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μετέφεραν στο Κόμμα το πάγιο και δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίησή τους, καθώς και ότι το πρόγραμμα όχι μόνο δεν πρέπει να διακοπεί, αλλά και να επεκταθεί.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ προς τα αιτήματά τους και τόνισε ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι», η κοινωνική στήριξη συνολικότερα, δεν μπορεί να είναι ούτε στα χέρια των εμπόρων της Υγείας, ούτε αντικείμενο κάποιων εφήμερων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με αφορμή τη συνάντηση που είχαμε με τους εργαζόμενους στο "Βοήθεια στο Σπίτι", θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Τόσα χρόνια κρίσης, 8 χρόνια οικονομικής κρίσης, συνεχίζονται οι περικοπές σε συντάξεις, σε χαμηλοσυνταξιούχους, περικοπές σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που χρήζουν άμεσης βοήθειας κι αυτοί οι άνθρωποι. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" προσφέρουν απλόχερα αυτή τη δυνατότητα και για 15 χρόνια τούς έχουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τη στιγμή που μόνιμο αίτημα, αλλά και υπόσχεση και της σημερινής κυβέρνησης προεκλογικά, ήταν ότι θα τους μονιμοποιήσει ή τουλάχιστον θα κάνει τις συμβάσεις τους αορίστου χρόνου, φέρνοντας τροπολογία και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Το ΚΚΕ συναντήθηκε σήμερα με την αντιπροσωπεία τους, όπου εκφράσαμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζεται και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το μόνιμο αίτημά τους».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίχως τέλος τα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Τα δίχως τέλος αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν ως μόνο στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καταδικάζει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ επισημαίνονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχει επιβάλλει πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Πρόκειται για 20 και πάνω μειώσεις στις συντάξεις, κατά 40 ακόμα και 50%, μεγάλες περικοπές μισθών, κατάργηση ΣΣΕ και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, περικοπές επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας και δραματική υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με το κουαρτέτο προωθούν τώρα νέο πακέτο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων νέες μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 και δραματική μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, με αβάσταχτες συνέπειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους, που διαπιστώνουν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις τους εξανεμίζονται.

Στην πραγματικότητα, οι προηγούμενες αντιλαϊκές επιθέσεις όπως και η τωρινή επίθεση έχουν ένα στόχο: την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, τη διαχείριση της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και τη διαμόρφωση του εδάφους, ώστε η ενδεχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη να προχωρήσει σε συνθήκες διάλυσης των μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πώς τοποθετείται η ΕΕ ως συνδιαμορφωτής με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των χωρίς τέλος αντιλαϊκών μέτρων: για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα και που επιδεινώνεται περαιτέρω από το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομιλών;».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση φέρνει «μνημόνιο εις την τετάρτην»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της συμφωνίας κυβέρνησης - «κουαρτέτου»: «Η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία, πρόκειται όχι απλά για ένα 4ο μνημόνιο, είναι "μνημόνιο εις την τετάρτη", καραμπινάτο μνημόνιο. Εκτός των άλλων, άμεσα προβλέπει περικοπές κι αυτό δεν πρέπει καθόλου να το υποτιμήσει ο ελληνικός λαός, συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του Μάη.

Περικοπές που ξεκινάνε από φέτος και στα επιδόματα ανεργίας και στα οικογενειακά επιδόματα και περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και περικοπές σε άλλα ζητήματα, όπως είναι η θέρμανση. Απ' αυτή τη σκοπιά το θράσος του κ. Τσίπρα είναι μεγάλο, την ίδια στιγμή που φέρνει τόσο σκληρά μέτρα, που ξεκινάνε από σήμερα και προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα, να μιλά για "αντίμετρα" και για τη "μεγάλη νίκη", που πέτυχε η κυβέρνησή του με το "κουαρτέτο"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ