ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει τη σύλληψη και φυλάκιση στελεχών του ΚΕΚΡ

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη σύλληψη και φυλάκιση στελεχών του ΚΕΚΡ. Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη σύλληψη και καταδίκη από τις ρωσικές αρχές στελεχών του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ), που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 9 Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το ΚΕΚΡ και η νεολαία του - Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι), στη Μόσχα συνελήφθηκε ο Αλεξάντρ Μπάτοφ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΕΚΡ και στο Νίζνι Νόβγκοροντ ο Π. Τιπακόφ, Γραμματέας του ΚΕΚΡ στην τοπική Επιτροπή. Οπως καταγγέλλει το ΚΕΚΡ, οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες, επειδή τα στελέχη του ΚΕΚΡ μοίραζαν προκηρύξεις και εξηγούσαν στους εργαζόμενους το πραγματικό νόημα της Αντιφασιστικής Νίκης του Σοβιετικού λαού, κόντρα στην καπηλεία αυτής της ηρωικής εποποιίας από τις σημερινές αστικές αρχές της Ρωσίας. Οι δύο σύντροφοι του ΚΕΚΡ καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 7 ημερών ο Α. Μπάτοφ και 10 ημερών ο Π. Τιπακόφ, με τις κατηγορίες "της αντίστασης στην αστυνομία", κατά την προσαγωγή τους.

Το ΚΚΕ καταδικάζει αυτές τις αντιδημοκρατικές ενέργειες και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των στελεχών του ΚΕΚΡ».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου στη Μαύρη Θάλασσα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου τύπου Bora, με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα, ανακοίνωσε χτες η Τουρκία, με τον υπουργό Αμυνας, Φικρί Ισίκ, να τονίζει: «Η Τουρκία τώρα κατασκευάζει τους δικούς της πυραύλους. Κερδίσαμε μεγάλη αυτοπεποίθηση». Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο που η Αγκυρα επιδιώκει την ολόπλευρη «ανακαίνιση» της στρατιωτικής της μηχανής, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και των στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές, αφού πάνω από το 60% των «αμυντικών» αναγκών της καλύπτεται από την εγχώρια βιομηχανία.

Ο Ισίκ εξήγησε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση έγινε στη βόρεια επαρχία Σινώπη με κατεύθυνση προς τη Μαύρη Θάλασσα και η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η τουρκική «Ροκετσάν».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε με ανακοίνωσή του «λύπη» για το ότι η Γερμανία χορήγησε άσυλο σε στρατιωτικούς που η Αγκυρα κατηγορεί ως μέλη της FETO και κατά συνέπεια ως συνεργούς στην απόπειρα πραξικοπήματος. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «η απόφαση θα βλάψει τις πολυδιάστατες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στη νοτιοανατολική περιοχή Σιρνάκ, οι αρχές κατήσχαν ένα αντιαεροπορικό σύστημα τύπου SA-16, ρωσικής κατασκευής. Επικαλούμενα το υπουργείο, ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αυτό εντοπίστηκε σε ένα όρυγμα μισού χιλιομέτρου που χρησιμοποιούσαν δυνάμεις του PKK.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Με ψέματα και μισές αλήθειες «πασπάλισε» ο πρωθυπουργός την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την Υγεία, με έμφαση στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Μιλώντας προχτές στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, το οποίο μάλιστα παρουσίασε ως πρότυπο (!), ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επαναστατική μεταρρύθμιση» την οργάνωση ενός φτηνότερου για το κράτος, κατακερματισμένου συνονθυλεύματος δημόσιων και ιδιωτικών δομών παροχής ορισμένων υπηρεσιών, που υπηρετεί τη γενικότερη κατεύθυνση για ελάχιστες παροχές, με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος, ώστε να υπηρετείται πιο αποτελεσματικά η πολιτική ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης και ανταποδοτικής λειτουργίας του συστήματος της Υγείας. Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένα σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού.

***

«Είμαστε ήδη τεχνικά, οργανικά και θεσμικά έτοιμοι, ώστε οι πρώτες περίπου 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), το βασικό κύτταρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης, θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 τέτοιες μονάδες, σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, και σε άλλο σημείο ανέφερε: «Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα καλύπτουν το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ευθύνης τους, με την καθεμία να αναφέρεται σε έναν πληθυσμό περίπου 10.000 - 12.000 ανθρώπων το μέγιστο». Πέρα από το γεγονός ότι οι μονάδες αυτές είναι υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες, προβλέπεται να καλύπτουν μόλις το 30% του πληθυσμού. Επίσης, ο αρκετά μεγάλος αριθμός του πληθυσμού, που θα έχουν στην ευθύνη τους οι ΤΟΜΥ, θα εξυπηρετείται από μόλις έναν γιατρό (γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο), έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, ενώ προβλέπεται και θέση για έναν διοικητικό υπάλληλο. Ολα αυτά είναι ενδεικτικά της ποιότητας και της πληρότητας των υπηρεσιών Υγείας που θα προσφέρονται στα λαϊκά στρώματα. Οσο για τη χρηματοδότηση, αυτή προβλέπεται τα πρώτα τέσσερα χρόνια να γίνεται από το ΕΣΠΑ, κάτι που προοιωνίζεται μετά το τέλος της 4ετίας τη μεταφορά της δαπάνης στο λαό με άμεσο (απευθείας πληρωμές) ή έμμεσο τρόπο (φορολογία).

***

Σύμφωνα επίσης με τον πρωθυπουργό, οι συγκεκριμένες μονάδες «θα είναι στελεχωμένες με επιπλέον προσωπικό, περίπου 3.000 υγειονομικούς, γιατρούς, επαγγελματίες υγείας. Για την ακρίβεια 1.300 οικογενειακοί γιατροί και 1.700 επαγγελματίες υγείας θα προσληφθούν για να ξεκινήσει, να σταθεί στα πόδια της αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση». Αυτό που δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι οι περίπου 3.000 προσλήψεις θα έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς θα πρόκειται για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, με διετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια. Αντίστροφα, μόνο το 2015 αποχώρησαν 2.750 άτομα από την Υγεία και προσλήφθηκαν μόλις 593 μόνιμοι. Ετσι, οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου αντικαθιστούν προσωρινά μόνο ένα μικρό τμήμα του μόνιμου προσωπικού και παράλληλα λειτουργούν ως όχημα για την παραπέρα γενίκευση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Μάλιστα, με αφορμή αυτά τα στοιχεία, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «άδεια ταμεία» που βρήκε η κυβέρνηση και στην οικονομική ασφυξία, την οποία κατάφερε τάχα να ξεπεράσει και να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Υγεία. Η αλήθεια είναι βέβαια διαφορετική: Η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι (1.301 εκατομμύρια ευρώ). Μόνο το 2015 η κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων κατακρεουργήθηκε κατά 22,8% και από τότε παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ βάσει της συμφωνίας με το κουαρτέτο, το 2017 θα κοπούν 125 εκατ. ευρώ επιπλέον από την Υγεία και σωρευτικά 188 εκατ. μέχρι και το 2018.

***

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να λειτουργεί σε δύο επίπεδα (...) Σε δεύτερο επίπεδο με τα Κέντρα Υγείας», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «εδώ θα έρθουμε για να αντιμετωπίσουμε το έκτακτο περιστατικό άμεσα και αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις, για να κάνουμε μια εξέταση αίματος, για να κάνουμε τις οδοντιατρικές και παθολογικές εξετάσεις, αυτές που πρέπει να γίνονται γρήγορα, να κάνουμε προληπτικό έλεγχο». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αλλάζει την ταμπέλα στις σημερινές μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και τις βαφτίζει Κέντρα Υγείας. Για το αν θα παραπεμφθούν οι ασθενείς σε αυτά, θα αποφασίζουν οι οικογενειακοί γιατροί (εντάσσονται στις ΤΟΜΥ). Στις ΤΟΜΥ, που κατατάσσονται στο πρώτο επίπεδο της ΠΦΥ, θα υπάρχουν, στην καλύτερη περίπτωση και στην πλειοψηφία των δομών, υποτυπώδη και ανεπαρκή διαγνωστικά εργαστήρια και εξοπλισμός, ενώ θα παίζουν ρόλο «κόφτη» προς τα Κέντρα Υγείας.

***

Από τον προσανατολισμό της κυβέρνησης απουσιάζει τελείως ο σχεδιασμός για πραγματική πρόληψη, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Το σχέδιό της οδηγεί σε ένα ακόμα πιο υποβαθμισμένο, κατ' όνομα «σύστημα» ΠΦΥ, με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων για να διασφαλίζουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με ελάχιστο επίπεδο υγείας και ταυτόχρονα να επεκτείνουν τη δράση τους στον κερδοφόρο τομέα της Υγείας. Γι' αυτό χρειάζεται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στην Υγεία. Είναι το ίδιο αντιλαϊκά και η φαγωμάρα τους είναι για το ποιος θα τα εφαρμόσει καλύτερα. Να οργανώσουν την πάλη τους για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, απολύτως δωρεάν, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους.


Ε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ