ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. Τερματισμός και υποδοχή στο υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ.

Την Κυριακή 15/5 θα πραγματοποιηθεί η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. μέχρι το υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ., όπου θα γίνουν ο τερματισμός και η εκδήλωση υποδοχής.

«Πορευόμαστε και παλεύουμε για: Εξω το ΝΑΤΟ απ' το Αιγαίο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», τονίζει η ΕΕΔΥΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης περιλαμβάνει:

8 π.μ. τελετή έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα. 8.30 π.μ. εκκίνηση της πορείας. 9.30 π.μ. στάση στη Νέα Μάκρη. 12 μ. στάση στη διασταύρωση της Ραφήνας. 13.30 στάση στο Πικέρμι. 14.30 στάση στην Παλλήνη. 15.30 αναχώρηση από Παλλήνη. 17.30 στάση στην Αγία Παρασκευή. 18.30 τερματισμός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.

Οδηγίες στους ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τα εξής τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν, για να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής:

-- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

-- Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο προς αποφυγή εγκαυμάτων γυμνά χέρια και πόδια.

-- Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οσοι έχουν προβλήματα Υγείας μπορούν να περπατήσουν όσο αντέχουν και σε περίπτωσης κόπωσης να ακολουθήσουν με το πούλμαν που θα ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Μπορούν επίσης να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στον τερματισμό έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Θα υπάρχει κινητή καντίνα από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.

Αναχώρηση πούλμαν

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ., με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6.15 π.μ.

Πούλμαν, επίσης, ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά.

Συγκεκριμένα:

  • Από Ιλιον

6.45 π.μ. δημαρχείο Πετρούπολης

7.00 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου

7.05 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων

7.10π.μ. Καματερό - «Μελίνα»

  • Από Αγιο Δημήτριο

6.30 π.μ. δημαρχείο Αγ. Δημητρίου

6.40 π.μ. Γυμναστική Ακαδημία (Λεωφ. Βουλιαγμένης)

  • Από Χαλάνδρι

6.50 π.μ. στάση Σισμανόγλειο

7.00 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ)

7.15 π.μ. στάση Αγ. Παρασκευής

  • Από 2ο Διαμέρισμα

6.45 π.μ. Φραντζή 68 - Ν. Κόσμος

6.50 π.μ. Φιλολάου & Μετεώρων

7.00 π.μ. Φιλολάου & Ιφικράτους

  • Από Κερατσίνι

6.30 π.μ. Δημαρχείο Κερατσινίου

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της ΕΕΔΥΕ: 210.3844.853 και 210.3844.854.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με φορείς του λαϊκού κινήματος, πραγματοποιούν πορείες στις παρακάτω πόλεις:

Σήμερα, Πέμπτη, Καρδίτσα, Σάββατο 14/5: Σάμος, Κυριακή 15/5: Τρίπολη, Κυριακή 15/5: Τρίκαλα, Κυριακή 22/5: Θεσσαλονίκη, Κυριακή 22/5: Βόλος, Κυριακή 22/5: Κοζάνη, Τετάρτη 25/5: Λάρισα, Κυριακή 29/5: Κρήτη.

Μηνυτήρια αναφορά του Α. Βγενόπουλου σε βάρος της Β. Θάνου

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για απόπειρα δωροληψίας της, δήλωσε ότι κατέθεσε χτες στην εισαγγελία, ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης. Εκανε λόγο για εμπλοκή στην υπόθεση, εκτός από την Β. Θάνου, επιχειρηματία φίλης της και συγγενικών της προσώπων. Η μηνυτήρια αναφορά (δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) αφορά τα αδικήματα της εμπορίας - επιρροής, απόπειρα εκβίασης, παράβασης καθήκοντος.

«Μου ζητήθηκε να ακολουθήσω την τακτική των χαρτονομισμάτων σε βιβλίο», είπε ο Α. Βγενόπουλος. «Για την ακρίβεια μου ζητήθηκε ... βιβλιοθήκη, μεγάλος αριθμός βιβλίων, δηλαδή».

Οι παράνομες πράξεις των υπόπτων, σημείωσε ο επιχειρηματίας, σχετίζονται με τις δικαστικές διαδικασίες, που αφορούν την έκδοση στην Κύπρο δύο εκ των συνεργατών του και πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, των Ε. Μπουλούτα και Μ. Φόρου και την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέα Εφετών Γ. Τσατάνη. Η εν λόγω δικαστικός, να υπενθυμίσουμε, κατήγγειλε τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, για παρεμβάσεις στο έργο της στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας. Ο Α. Βγενόπουλος κάλεσε, επίσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης, ν' ακυρώσει την εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης από την Κύπρο για τα δύο στελέχη μέχρι την έκδοση σχετικής απόφασης από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Επιπρόσθετα, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: Δεν σας αντιπολιτεύομαι. Εχω άριστη συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο σας. Αυτοί οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα σε εμάς είναι μια μικρή ομάδα μέσα στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι ετερόκλητη, δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η Β. Θάνου χαρακτήρισε όσα λέει ο Α. Βγενόπουλος «ανυπόσταστα, ψευδέστατα και συκοφαντικά», ενώ ανέφερε ότι θα ενημερωθεί σχετικά και τότε θα αντιδράσει.

Η λαχειοφόρος της ΕΕΔΥΕ

Συνεχίζεται για λίγες μέρες ακόμη η διακίνηση του ετήσιου λαχνού της ΕΕΔΥΕ. Οι Επιτροπές και οι φίλοι της Ειρήνης εντείνουν την προσπάθειά τους για να εξαντληθούν όλοι οι λαχνοί μέχρι τις 17/5, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ενίσχυση της ειρήνης μάς αφορά όλους.

Οι τυχεροί λαχνοί θα κερδίσουν 3 ταξίδια με προορισμό τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη ή την Πράγα και πλήρη κάλυψη των εξόδων (αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο για 3 διανυκτερεύσεις, ημιδιατροφή).

Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή 20/5, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48).

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πλυτά, στο πλαίσιο του 10ημέρου Ειρήνης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Ζωγραφική για παιδιά με θέμα την Ειρήνη στις 7 μ.μ. Χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης στις 8 μ.μ. Θεατρική παράσταση για την Ειρήνη στις 8.30 μ.μ. Ομιλία από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη, στις 9 μ.μ. Λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό στις 9.30 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 14/5, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας στο Καματερό, στο πλαίσιο του 10ήμερου Ειρήνης, με θέμα: «Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης 2016. Ιμπεριαλιστικοί Πόλεμοι, οι οδυνηρές συνέπειες του εκμεταλλευτικού συστήματος».

ΕΠ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 29 Μάη η εκδήλωση τιμής στις Κορυσχάδες

Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 29/5.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Μάη, ενώ καλούνται τα κατά τόπους παραρτήματα να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση.

Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.82.22.952.

Συμμετοχή από τη Λάρισα

Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Κορυσχάδες καλεί τα μέλη και τους φίλους του το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η συμμετοχή μπορεί να δηλώνεται στα γραφεία του Παραρτήματος (τηλ. 2410.25.26.11), από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Το λεωφορείο από τη Λάρισα για το Καρπενήσι θα αναχωρήσει στις 7 π.μ. από την πλατεία Εβραίων.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει 6ήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε περιοχές της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ σε Γράμμο και Βίτσι (Φλώρινα, Πρέσπες, Καστοριά, Νεστόριο, Κόνιτσα, Δυτικό Γράμμο, Μαστοροχώρια, Γρεβενά), αλλά και σε περιοχές της Αλβανίας όπου, προσωρινά, νοσηλεύτηκαν, πέρασαν και φιλοξενήθηκαν μαχητές του ΔΣΕ (Ελμπασάν, Τίρανα, Δυρράχιο, Αυλώνας, Αγιοι Σαράντα).

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 1 έως 6 Ιούλη (5 διανυκτερεύσεις σε Φλώρινα, Καστοριά, Καλαμπάκα και Τίρανα, Αγιους Σαράντα στην Αλβανία). Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες να δηλώσουν συμμετοχή στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως, τηλ. 210.8222.952).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ