ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με παλιά και νέα παραμύθια επιχειρούν να «κουκουλώσουν» το μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων

Μιλούν για «συμφωνία που δεν συνοδεύεται από νέα μέτρα», την ίδια ώρα που εντείνουν την αντιλαϊκή επίθεση για την «αλλαγή σελίδας» του κεφαλαίου

Τα μέτρα που ήδη «τρέχουν», αυτά που φέρνει άμεσα προς ψήφιση, αλλά και το μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης επιχειρεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Τα μέτρα που ήδη «τρέχουν», αυτά που φέρνει άμεσα προς ψήφιση, αλλά και το μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης επιχειρεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση
Να κερδίσει χρόνο, να κάνει το λαό να ξεχάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη «τρέχουν», αλλά και αυτά που φέρνει προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα, επιχειρεί η κυβέρνηση, επιμένοντας να αναφέρει ότι ο «αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης» που θεσμοθετεί δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσει. Τον ισχυρισμό αυτό, μαζί με εκείνον της ανάκαμψης απ' την οποία τάχα θα ωφεληθεί ο λαός, αναπαρήγαγαν χτες όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού ενόψει και του «εφαρμοστικού» αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ενδεχομένως την επομένη βδομάδα, ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Συνοψίζοντας το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί «αλλαγής σελίδας», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε χτες, από το βήμα του συνεδρίου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ): «Οι αποφάσεις του Eurogroup μάς επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα, να φύγουμε από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο λιτότητα - ύφεση - ανεργία - υπερχρέωση και να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον με ορατότητα από εδώ και μπροστά (...) Μετά από έξι χρόνια έχουμε μια απόφαση που δημιουργεί προϋποθέσεις να πούμε ότι τελειώσαμε με τη δημοσιονομική προσαρμογή, με την έννοια ότι πήραμε όλα τα μέτρα τα οποία χρειαζόταν να πάρουμε (...) Αρα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα είναι σε μια νέα φάση και θα πρέπει να επικρατήσουν νέες προτεραιότητες, με πυρήνα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Στα παραπάνω πρόσθεσε τον προκλητικό ισχυρισμό ότι «η συμφωνία που επετεύχθη δεν συνοδεύεται από νέα μέτρα», επικαλούμενος ότι «ευτυχώς η συζήτηση στο Εurogroup (...) υιοθέτησε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που αποκλείει τη νομοθέτηση μέτρων, αλλά προβλέπει υιοθέτηση διορθωτικού μηχανισμού όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία (...) υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ».

Τα νέα «παραμύθια», βέβαια, έχουν ανάγκη και φρέσκους «παραμυθάδες», έτσι φαίνεται να πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον «Αlpha 9,89», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορώ να αποκλείσω σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ (...) Οποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι και υγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά της υποστήριξε ότι «τα δύσκολα τελείωσαν» και πως «με την πολιτική που ακολουθείται, μπορούμε να πούμε ότι σε τρία χρόνια μπορούμε να βγούμε από τη δίνη των μνημονίων». Εφτασε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι «ήδη εισπράττω από τους συμπολίτες μας ανακούφιση»...

Ολα για την ανάπτυξη...

Το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, επενδύει και στη συντήρηση μιας αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, με κύριο περιεχόμενο την ικανότητά τους να υπηρετούν τα προτάγματα του κεφαλαίου. Σε χτεσινό του σημείωμα ανέφερε: «Η ΝΔ επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της χώρας, και έχασε (...) προσπαθεί απεγνωσμένα να απεγκλωβιστεί από το αίτημά της για εκλογές. Αποδεικνύεται ότι το αίτημα αυτό βασιζόταν αποκλειστικά στην προσδοκία της ΝΔ να μην υπάρξει συμφωνία, και κυρίως στο να επιβληθούν στην Ελλάδα πρόσθετα προληπτικά μέτρα».

Μάλιστα, χρεώνει στη ΝΔ τον Μ. Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέροντας ότι αυτός υπερασπίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο «την πολιτική της ακραίας λιτότητας και των εξοντωτικών πλεονασμάτων που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συνυπογράψει, λειτουργώντας επί της ουσίας ως εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη».

Είναι προφανής η διαμάχη για το «μείγμα» της αντιλαϊκής διαχείρισης που απαντά στις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι βέβαια για τη λιτότητα για το λαό, που είναι δεδομένη με την πολιτική και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ...

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup και στον περίφημο «κόφτη», ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, υποστήριξε πως τα προληπτικά μέτρα των 3 δισ. «δεν υπάρχουν, απλώς θα υπάρχει ένας μηχανισμός», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «αν αποτύχει η ανάπτυξη, σημαίνει ότι θα λάβουμε μέτρα. Τότε είμαστε όλοι για εκεί που πρέπει. Εάν δεν πετύχουμε στην ανάπτυξη, έχουμε αποτύχει και θα πάμε στα αζήτητα, όπως πήγαν και οι άλλοι».

«Ο "κόφτης", η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ορίζοντα, είναι το 2017 και 2018. Αυτή είναι η συμφωνία, έχει ημερομηνία λήξης (...) δεν πρόκειται για μακροχρόνια δέσμευση», ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στον «Real», θυμίζοντας άλλα αντιλαϊκά μέτρα που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεχίζουν να βαραίνουν το λαό π.χ. ο ΕΝΦΙΑ...

«Ο μηχανισμός αυτός (...) πιθανότατα δεν θα χρειαστεί. Ηταν ένα βήμα, μια κίνηση της ελληνικής πλευράς προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα» ισχυρίστηκε ο Δ. Παπαδημούλης.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών της Βουλής οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τα λεγόμενα «πόθεν έσχες» 609 πολιτικών προσώπων, για το 2013 (οικονομική χρήση του 2012).

Υπόχρεοι για δήλωση «πόθεν έσχες» είναι όλοι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρωθυπουργοί, υπουργοί, πρόεδροι κομμάτων και όλοι οι πρώην πολιτικοί που έληξε η θητεία τους τα 3 τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν περιλαμβάνονται δηλώσεις πολιτικών αρχηγών όπως του προέδρου του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη, οι οποίοι τότε δεν ήταν βουλευτές, όπως επίσης και σημερινών βουλευτών που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε εισόδημα 25.271 ευρώ. Μαζί με τη σύζυγό του δήλωσαν συνολικά εισοδήματα που ανέρχονται σε 44.255 ευρώ και συνολικές καταθέσεις 12.565 ευρώ.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 66.864 και 2.460 ευρώ λοιπά έσοδα. Επίσης δήλωσε καταθέσεις 6.999 ευρώ.

Ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε εισοδήματα από τη βουλευτική αποζημίωση 70.397 και 11.203,79 ευρώ από λοιπά εισοδήματα. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 162.306 ευρώ. Το 2012 απέκτησε 16 μετοχές της SAMSUNG ELECTRONICS έναντι 10.912 δολαρίων για τις οποίες ελέγχθηκε από την Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής. Συμμετέχει στην εφημερίδα «ΚΗΡΥΞ ΑΕ», που εδρεύει στα Χανιά και ανήκει στον πατέρα του, έχοντας κεφάλαιο 307.150 ευρώ.

Η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία το 2012 ήταν αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δήλωσε έσοδα 70.000 ευρώ (μαζί με το σύζυγό της), συνολικές καταθέσεις σχεδόν 10.000 ευρώ και 40.248 δολάρια. Διέθετε μικρό χαρτοφυλάκιο μετοχών (αξίας 660 ευρώ) σε Εθνική Τράπεζα και «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, δήλωσε εισοδήματα με τη σύζυγό του 179.493 ευρώ, καταθέσεις 44.439 ευρώ, 16 λίρες Αγγλίας και 80 δολάρια και συμμετοχή της συζύγου σε επιχείρηση με κεφάλαιο 163.900 ευρώ.

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, είναι ο πλουσιότερος αρχηγός κόμματος, καθώς δήλωσε εισοδήματα με την σύζυγό 271.050 ευρώ (87.188 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 183.862 λοιπά εισοδήματα), συνολικές καταθέσεις 183.372 ευρώ, ενώ συμμετέχουν και σε δύο επιχειρήσεις (ατομική ο Ν. Μιχαλολιάκος και σε ανώνυμη εταιρεία η σύζυγος). Καταγράφεται μάλιστα ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος και η σύζυγός του, σε αυτήν τη δήλωση εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά λοιπά εισοδήματα, όταν στην ακριβώς προηγούμενη δήλωσή τους «πόθεν έσχες» δήλωναν συνολικά εισοδήματα 57.630 ευρώ.

Η εξήγηση που έδωσε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης με δήλωσή του ήταν ότι «το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων είναι από την εμπορική επιχείρηση της εφημερίδας "Χρυσή Αυγή"»...

Συγκέντρωση στην Ξάνθη

Σε πολιτική συγκέντρωση στην Ξάνθη θα μιλήσει αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο αναγνωστήριο ΠΡΟΚΑΤ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συσκέψεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Συσκέψεις με θέμα «Απορρίπτουμε, δεν νομιμοποιούμε την αντιλαϊκή επίθεση. Ο λαός θα δείξει την πραγματική δύναμή του!» προγραμματίζουν Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ:

-- Το Σάββατο 14/5, στις 7 μ.μ., στη σύσκεψη των ΚΟ Αγίων Αναργύρων στον Πευκώνα (κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων), θα μιλήσει η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 15/5, στις 11 π.μ., στη σύσκεψη της ΚΟ Καματερού, στο ΚΑΠΗ Γεροβουνού (Εργατικές Πολυκατοικίες, δίπλα στη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου»), θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

Περιοδείες

Αύριο, Παρασκευή, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής περιοδείες:

-- Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί το ΝΑΤ και στις 11.00 π.μ. τον Οίκο Ναύτου, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ