ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ»
Ανοίγει επικίνδυνα κανάλια

Εισαγγελικές παρεμβάσεις στα κόμματα, προανήγγειλε χτες ο αρμόδιος υπουργός

Οργιο υποκρισίας χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τα «εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία», που αφορά την καταπολέμηση δήθεν της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, με την αυστηροποίηση των υπαρχόντων κυρώσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, υποστήριξε ότι «εισηγείται σοβαρότατη δέσμη μέτρων για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή», ενώ για μία ακόμη φορά απορρίφθηκαν οι προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικό - κατά το δυνατόν - έλεγχο διαφάνειας.

Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση προέκυψε από την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήγγειλε εισαγγελικό έλεγχο στα πολιτικά κόμματα, τον οποίο προτίθεται άμεσα να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί έλεγχος του «πόθεν εσχες» για όλα τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα που υπάγονται στη διάταξη. Επίσης ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητών ΜΜΕ θα ανατίθεται όχι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά στην Αρχή Καταπολέμησης Παράνομων Εισοδημάτων. Οπως σημείωσε, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για τον έλεγχο των κομμάτων από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ζήτησε να «είναι πολιτικό το όργανο ελέγχου», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε εισαγγελείς στο κόμμα μας μέσα. Πόσο μάλλον τις φωνές περί τού να δίνουμε ονόματα των μελών που μας ενισχύουν».

Το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στην «επικοινωνιακή και αποπροσανατολιστική πολιτική» της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία για τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική «δε φταίει το κοινωνικοοικονομικό σύστημα και τα προνόμια στις επιχειρήσεις, αλλά φταίνε αυτοί που έκλεψαν», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του για το συζητούμενο νομοθέτημα, τονίζοντας ότι το καταψηφίζει.

Εκανε λόγο για «ανώδυνη κριτική, αφού ρίχνονται τα βάρη στο πώς διαχειρίστηκε το ένα ή το άλλο κόμμα και μένει στο απυρόβλητο το σύστημα». Σημείωσε ότι «είναι υπαρκτά τα φαινόμενα της διαφθοράς, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία». Οσον αφορά το «πόθεν έσχες», ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση με τις νέες ρυθμίσεις, γιατί ενώ υπάρχουν επιτροπές ελέγχου «είναι δυνατόν αυτές οι επιτροπές να ανοίγουν λογαριασμούς σε όλη την υφήλιο; Να ψάχνουν τις off shore εταιρείες;»

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε επικίνδυνη ρύθμιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζει για ελέγχους εναντίον δημόσιων λειτουργών και πολιτικών προσώπων, αφού «ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης θα επιλέγει στόχους».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ
Αντιλαϊκό πολιτικό «κρεσέντο» για εξαθλίωση διαρκείας

Προκλητικός, ισοπεδωτικός, διαστρεβλωτικός, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιτέθηκε με σφοδρότητα στους εργαζόμενους και στις δυνάμεις της αντίστασης

Τα αρπακτικά που ρήμαξαν διαχρονικά τον τόπο, την οικονομία και το λαό του, επιχειρούν τώρα όχι μόνο την ολοκλήρωση της φυσικής του εξαθλίωσης με τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και την «εκτέλεση» με συνοπτικές διαδικασίες των αξιών και της συνείδησης των εργαζομένων. Οι ντόπιοι πλουτοκράτες - ενθαρρυμένοι από την επέλαση των ΕΕ και ΔΝΤ - αντεπιτίθενται σε όλα τα μέτωπα, για να ξεμπερδέψουν μια και καλή τόσο με τις εργατικές κατακτήσεις, όσο και με τη Μνήμη και την Ιστορία. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, δίνοντας χτες εντολές για την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στην κυβέρνηση και στη ΝΔ (ο πρόεδρος της οποίας, Α. Σαμαράς, μίλησε και άκουσε το μεσημέρι), από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου των βιομηχάνων, επιτέθηκε με σφοδρότητα στους εργαζόμενους και στον κύριο πολιτικό εκφραστή της αντίστασης του λαού, το ΚΚΕ. Οι μεγαλοβιομήχανοι ξέρουν πολύ καλά ότι για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η πολιτική για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, απαιτείται πολιτική και ιδεολογική υποταγή της εργατικής τάξης. Και αν δεν φτάνει, απαιτείται και καταστολή. Απαίτησαν λοιπόν συναίνεση των αστικών κομμάτων, χειραγώγηση και καταστολή του ταξικού εργατικού κινήματος. Στο οποίο επιτέθηκαν, όπως και στο ΚΚΕ, γιατί καλούν τους εργάτες και τους υπάλληλους να παλέψουν για να ζουν με αξιοπρέπεια, όπως και τους συνταξιούχους, τους νέους, κόντρα στον ενταφιασμό των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα πρόβαλε και νέες απαιτήσεις, μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση του Συντάγματος στους τομείς της Παιδείας, της Δικαιοσύνης, του Περιβάλλοντος και της Ανάπτυξης, καθώς και η δημιουργία νέου νόμου για την προώθηση ελληνικών και ξένων επενδύσεων.

Στην απογευματινή ομιλία του, στην ανοιχτή συνεδρίαση της ΓΣ, μετά τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Δασκαλόπουλος επιστράτευσε τη γλώσσα της συκοφαντίας, της διαστρέβλωσης και της μισαλλοδοξίας, ξεχειλίζοντας από ταξική οργή για τους εργαζόμενους, τις κατακτήσεις τους και τον αγώνα που δίνουν ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Ισχυρίστηκε ότι η «ευθύνη για το κατάντημα του τόπου είναι συλλογική», απαίτησε «συλλογική αλλαγή» και ζήτησε αμείλικτη «συλλογική αυτοκριτική». Στην περίπτωση των πλουτοκρατών, η «αυτοκριτική» του προέδρου του ΣΕΒ περιορίστηκε στη διαπίστωση ότι υπήρξαν και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, αλλά κατά τα άλλα η «νέα επιχειρηματικότητα» βασίζεται «στην αξιοκρατία, στη δημιουργική πρωτοβουλία, στην επαγγελματική συνείδηση».

Με την κυνική ομολογία ότι «ιδιαίτερα σκληρές θα είναι οι συνέπειες για τον λαό μας», ζήτησε να «ξεπεράσουμε τα ιστορικά λάθη των τελευταίων 35 ετών και να κλείσουμε το κεφάλαιο της Μεταπολίτευσης, συνειδητά αποδεχόμενοι τις πικρές λύσεις που είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε». Επιμένοντας στην υπεράσπιση της καταδίκης του λαού στην ανέχεια, ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε ότι «τα επώδυνα μέτρα που καλούμαστε να υποστούμε δεν αποτελούν μια διεθνή συνωμοσία καταδυνάστευσης της χώρας μας. Είναι αναγκαία θεραπεία».

Οι μεγαλοβιομήχανοι απαιτούσαν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα εδώ και χρόνια. Τα εμπόδισαν οι αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, γι' αυτό και η λύσσα ενάντιά του. Γιατί αποδίδει την κρίση, τα ελλείμματα και τα χρέη όχι στην απληστία των κερδών που υπερσυσσώρευσαν σε συνδυασμό με τις φοροαπαλλαγές και το τζάμπα κρατικό χρήμα που πήραν, αλλά στους εργάτες που αντιστέκονται στην πολιτική της κερδοφορίας παλεύοντας να την ανατρέψουν. Σ' αυτούς απέδωσε την ευθύνη της κρίσης υπερσυσσώρευσης, σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Τα «κομματικά, συνδικαλιστικά, μιντιακά και οικονομικά συμφέροντα» παριστάνουν «τους φίλους του λαού» και «ολοφύρονται για τα δεινά που επισύρει το ΔΝΤ - ενώ εκπροσωπούν όλα όσα μας ανάγκασαν να προσφύγουμε σε αυτό», είπε. Ενώ, «για να διαφυλάξουν δήθεν την εθνική μας ανεξαρτησία, θέλουν να καταδικάσουν τη χώρα μας στην ένδεια και στην περιθωριοποίηση».

Στο διά ταύτα, ο Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε: Εφαρμογή του «Καλλικράτη». Νέο εκλογικό νόμο. Νέο κανονισμό της Βουλής. Δίωξη του «μαύρου πολιτικού χρήματος» (για να αγγίξει και το «κοινό αίσθημα»). Αναθεώρηση του Συντάγματος. Εμπρακτα μηνύματα φιλίας από την κυβέρνηση προς την επιχειρηματικότητα, ενάντια στον ...«επιχειρηματικό μεσαίωνα» που έχει επιβληθεί. Ολοκλήρωση της απελευθέρωσης όλων των αγορών. Ανοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού (για να πέσουν και οι ...τιμές). Νέο νόμο για την προώθηση ελληνικών και ξένων επενδύσεων. Ταχύρρυθμες διαδικασίες υλοποίησης. Οχι αύξηση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πολλαπλώς προκλητικός, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε να «ξαναγίνουμε λαός επιχειρηματιών», καταφέρθηκε εναντίον του «αντιεπιχειρηματικού λαϊκισμού», αναρωτήθηκε «πόσο θα διαρκέσει ακόμη το "πάρτι" στη δημόσια οικονομία με δαπάνες της ιδιωτικής οικονομίας». Στο «πολιτικό» μέρος της τοποθέτησής του, συνειδητά ισοπεδωτικός, ανέφερε ότι τα κόμματα περνούν κρίση «καθώς το σύστημα που εξέθρεψαν για να τα εκτρέφει, αποσυντίθενται», και γι' αυτό «είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί στο οποίο κάθονται». Ετσι υπερακοντίζει της επικίνδυνης προπαγάνδας των κομμάτων εξουσίας, που εφαρμόζουν και στηρίζουν σήμερα τα αντιλαϊκά μέτρα, που δούλεψαν χέρι - χέρι με τους πλουτοκράτες για ένα κράτος υπέρ των συμφερόντων τους, ότι για την κρίση φταίνε οι κλέφτες πολιτικοί, τα λαμόγια πολιτικοί και κρατικοί διεκπεραιωτές των υποθέσεων των αστών, αν καθαρίσουμε μ' αυτούς, αν επιβάλλουμε διαφάνεια στα κόμματα, αν χρειαστεί να αλλάξουν και τα αστικά κόμματα, αρκεί να πειθαναγκάζουν το λαό στις απαιτήσεις του ΣΕΒ και να σωθεί ο καπιταλισμός από την κρίση. Και το εξέφρασε ανάγλυφα ο πρόεδρος του ΣΕΒ λέγοντας: «Το Κράτος που ξέραμε, από το οποίο οι πάντες είχαν μάθει να περιμένουν τα πάντα, μας τελείωσε. Απομένει μόνο το σκέλεθρό του. Και στο σκέλεθρο αυτό έχει οχυρωθεί μια ιδιότυπη κομματική και συντεχνιακή νομενκλατούρα, που θέλει την Ελλάδα σε καραντίνα - για να εξακολουθήσει να την απομυζά.

Καλλιεργεί στον λαό μας τον φόβο και την οργή, γιατί δεν μπορεί να του προσφέρει ελπίδα και προοπτική. Σπέρνει την άρνηση για να θερίσει ψήφους. Κηρύσσει την επανάσταση που είναι η δική της συντήρηση».

Ο ΣΕΒ θέλει κράτος, κυβερνήσεις και αστικό πολιτικό σύστημα ικανό να αντιμετωπίζει το λαό που αντιστέκεται και παλεύει για τις ανάγκες του τώρα εν μέσω κρίσης και άγριων αντιλαϊκών μέτρων, φοβούμενος μη φουσκώσει το ποτάμι ενάντια στο σύστημα. Γι' αυτό και το αντιλαϊκό παραλήρημα ολοκληρώθηκε με αναφορές σε «κατ' επάγγελμα» διαδηλωτές και για μια «νέα μεταπολίτευση» και μια «νέα ιδεολογική και θεσμική βάση στην κοινωνία και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα», προφανώς τέτοια που να διασφαλίζει τη λαϊκή υποταγή στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΒΟΥΛΗ
Περικοπές για βουλευτές και υπαλλήλους

Περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων. Σε ανακοίνωσή του επανέλαβε τις μειώσεις στα βουλευτικά επιδόματα και την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για τους βουλευτές, οι οποίες και εγκρίθηκαν ομόφωνα στη διάσκεψη. Οι νέες μειώσεις αφορούν επιπλέον 8% στην έκτακτη αποζημίωση των υπαλλήλων, που επιφέρει μείωση των χαμηλών κλιμακίων κατά 39% και των υψηλότερων κατά 48%. Παράλληλα, αλλάζει και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος και θα δίνεται πλέον σε μηνιαία βάση και όχι δυο φορές το χρόνο όπως ίσχυε. Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά των περικοπών των επιδομάτων, ενώ διαφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τόσο στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις έχει ταχθεί υπέρ την πλήρους κατάργησης της βουλευτικής σύνταξης, του περιορισμού της βουλευτικής αποζημίωσης, των αμοιβών για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τον περιορισμό των αμοιβών για άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αδράξτε την ευκαιρία που σας δίνουμε!

Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνει η κυβέρνηση

Οι αντιδραστικές αλλαγές και η επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα, θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε το «πακέτο στήριξης» και η συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ. Τα παραπάνω δήλωσε, προκαλώντας οργή και αγανάχτηση σε όσους χτυπιούνται αλύπητα από την κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που «εδώ και δεκαετίες είχε ανάγκη η χώρα».

Είναι ολοφάνερο ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται εξ ορισμού ότι η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, η κατάργηση ουσιαστικά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των κατώτατων μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων, όλες οι δικαιολογίες περί των ελλειμμάτων που σηματοδότησαν τη λήψη των μέτρων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πρόσχημα για την εφαρμογή και κλιμάκωση της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πρωθυπουργική ομιλία μπροστά στο ακροατήριο των μεγαλοκαπιταλιστών εστιάστηκε σε αυτό που ανελλιπώς προβάλλει όλους τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση. Στην ανάγκη, όπως λέει, να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της υπανάπτυξης και να πορευτούμε σε νέες εποχές. Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να διασκεδάσει το εύρος των λαϊκών αντιδράσεων στα μέτρα και στις αποφάσεις της κυβέρνησης και παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ο λαός βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, ας αντιληφθούμε ότι έχουμε σήμερα μια τεράστια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα του χθες».

Αυτή την Ελλάδα, στις κυβερνήσεις της οποίας συμμετέχει από τη δεκαετία του '80, την χαρακτήρισε «Ελλάδα του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης, των μειωμένων ικανοτήτων και της κοινωνικής αδικίας». Ετσι, χωρίς να βγάλει τσιμουδιά για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν τσεπώσει, με τις πλάτες των κυβερνώντων, όλες αυτές τις δεκαετίες οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου ταύτισε την Ελλάδα της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με την κοινωνία της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, των άθλιων μισθών και των συντάξεων πείνας, των μαζικών απολύσεων και της οικονομικής περιθωριοποίησης τμημάτων του λαού.

Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος απευθυνόμενος στους μεγαλοβιομήχανους, η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ άλλα έχει υπόψη της: «Προτεραιότητά μας - είπε - είναι να εξασφαλίσουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια και σταθερότητα, ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα, τόσο από εσάς, τις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εξωτερικό». Και με αυτή την έννοια κάλεσε τους επιχειρηματίες «να αδράξουν την ευκαιρία που εμείς θα τους εξασφαλίσουμε».

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα ο πρωθυπουργός τον σκιαγράφησε, όπως κάνει συνήθως, με τα πλέον μελανά χρώματα, ομολογώντας «αντίληψη του πλιάτσικου και λεηλασίας του δημοσίου από τον νικητή της κάθε εκλογικής αναμέτρησης», η οποία πρέπει να ανατραπεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ...ανάπτυξη.

Οι αναπτυξιακές, όπως υποστήριξε, επιλογές θα εξυπηρετηθούν από «αλλαγές, που θα σπάσουν τα δεσμά της γραφειοκρατίας, των ατέρμονων διοικητικών διαδικασιών, της αδιαφάνειας, των καθυστερήσεων στη λήψη των αποφάσεων και της αδράνειας της πολιτείας, φαινόμενα που καθήλωσαν για χρόνια την οικονομία της χώρας μας». Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν, είπε, με... «ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για δημόσιους διαγωνισμούς», με την «υποχρέωση δημοσίευσης κάθε απόφασης στο διαδίκτυο», «αξιοκρατία στις προσλήψεις», «απλοποίηση της νομοθεσίας και της διαδικασίας για την ίδρυση επιχειρήσεων», και άλλες παρόμοιου τύπου διαδικαστικές παρεμβάσεις.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ...ουσιαστικότερο μέρος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, παρεμβάσεις στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτά, όπως είπε, η κυβέρνηση: Ξεμπλόκαρε μεγάλες επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε ήδη μεγάλες συμφωνίες με ξένους επενδυτές για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Πλήρωσε ήδη τις μισές οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Δρομολόγησε την κατάργηση του καμποτάζ. Διπλασίασε μέσα σε έξι μήνες τα κονδύλια προς τις επιχειρήσεις για προγράμματα του ΕΣΠΑ

Και όπως τόνισε, αυτά «είναι μόνο η αρχή». Γιατί η κυβέρνηση επεξεργάζεται το «νέο Αναπτυξιακό Νόμο», με «κίνητρα σε επενδυτικά σχέδια υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος και προστιθέμενης αξίας», ενώ για τις «μεγαλύτερες επιχειρήσεις», προχωρά στη σύσταση Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο θα αποτελέσει το εργαλείο χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις «εστιάζοντας σε σημαντικούς τομείς, όπως: Η πράσινη ενέργεια, η βιοτεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και τα μεγάλα έργα υποδομής».

Κατά τ' άλλα ο Γ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά: Στο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών, η χρηματοδότηση, δηλαδή, των ιδιωτικών επιχειρήσεων για έργα που μέχρι τώρα γίνονταν από το δημόσιο. Στην «πράσινη ανάπτυξη και στο περιβάλλον», ως μια σημαντική προοπτική άντλησης κερδών για το κεφάλαιο. Στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους για κερδοφόρες επενδύσεις. Στο θέμα της ανάπτυξης των δικτύων.

Το ερώτημα για τα έργα που πρέπει να γίνουν, είπε, «είναι πώς θα χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα», αλλά ο ίδιος έδωσε αμέσως την απάντηση: «Δίνουμε τη δυνατότητα και τα κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές να τα υλοποιήσουν». Για να μην υπάρχει, μάλιστα, η παραμικρή αμφιβολία σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, θα περιοριστούν οι αναγκαίες υπογραφές και δε θα υπάρχει καμιά πρόσθετη αναμονή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αντιπολίτευση» στους λαϊκούς αγώνες

Δεν μπορεί η μοναδική αντιπολίτευση να είναι «η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο», δηλώνει ο Α. Σαμαράς, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα σε βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα

«Αντιπολίτευση» στους λαϊκούς αγώνες αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα βάζει πλάτες για να προχωρήσουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα του μνημονίου με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ) που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Βασική προτεραιότητα και αποστολή της ΝΔ τα επόμενα δύσκολα χρόνια, σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, είναι να εκτονώσει και παγιδεύσει τη λαϊκή οργή προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του δικομματισμού και του αστικού πολιτικού συστήματος. Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το μέτωπο ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, όπου η ΝΔ διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στη συκοφάντηση και υπονόμευση του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ.

Τους στόχους αυτούς περιέγραψε με σαφήνεια ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες ενώπιον της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ. Προβλέποντας ότι τα επόμενα χρόνια «θα δοκιμαστεί η κοινωνική συνοχή από μια χωρίς προηγούμενο συντριβή του βιοτικού επιπέδου», επισήμανε την ανάγκη ότι «σε τέτοιες συνθήκες η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που δεν βουλιάζει στην ανυποληψία μαζί με το σύστημα που καταρρέει». Και συνέχισε στο ίδιο μήκος: «Σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα χωρίς θεσμική αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να ακούγεται στη χώρα, ως μοναδική αντιπολίτευση, η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο».

Η τακτική αυτή υπαγόρευσε και το «όχι» που είπε το κόμμα του στο μνημόνιο με την τρόικα, δίχως βέβαια να διαφωνεί με τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνει. Η διάσωση του δικομματισμού επιβάλλει στη ΝΔ να μην ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση, υποστήριξε ο Α. Σαμαράς, απολογούμενος στο ακροατήριο του ΣΕΒ για το «όχι» στη Βουλή. «Οι αντιδράσεις που προκαλεί η σημερινή αδιέξοδη πολιτική του (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ), αλλά και ο μέχρι χθες ακατάσχετος λαϊκισμός του και η κραυγαλέα πλέον αναξιοπιστία του, επιβάλλουν μιαν αντιπολίτευση που δεν θα ταυτιστεί μαζί του. Και δεν θα παρασυρθεί από τη φθορά του», τόνισε με νόημα.

Επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή του στο μέτωπο κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων, ζήτησε εκ νέου μέτρα για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και την αποκατάσταση της τάξης. «Ζητώ άμεσα να προστατευθεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας - το εμπόριο, ο τουρισμός, η διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, η οικονομική και κοινωνική ζωή γενικότερα - από τις καθημερινές πλέον ταραχές. Πεθαίνουν οι πόλεις μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι... Σε καμία άλλη πόλη στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό. Πέρα από τις χώρες όπου έχει πλήρως καταρρεύσει η έννομη τάξη...», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ζήτησε να συνεχιστεί το κυνήγι των μεταναστών στο όνομα της πάταξης του «παρεμπορίου».

Στο όνομα του ότι το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση «επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης», ο Α. Σαμαράς ζήτησε επιπλέον «διαρθρωτικές αλλαγές» που δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, όπως «η αποφασιστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων», «οι εκτενείς συγχωνεύσεις των δημοσίων φορέων», «η προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας»...

Συμπλέοντας με τα «αιτήματα» των βιομηχάνων, ζήτησε νέο επενδυτικό και αναπτυξιακό νόμο, προώθηση των ΣΔΙΤ, ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 300 δισ. ευρώ, ενώ υποσχέθηκε γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων «μόλις βγούμε από την ύφεση»...

Αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ

Την υποκρισία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναδεικνύει με σαφήνεια η διαχρονική άρνησή τους να υιοθετήσουν συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τη διαφάνεια, στο μέτρο που αυτή είναι δυνατόν να κατοχυρωθεί στο υπάρχον σύστημα. Τις προτάσεις αυτές - τις οποίες τα κόμματα του κεφαλαίου κάθε φορά απορρίπτουν με το αιτιολογικό ότι «αντιτίθενται στην ελεύθερη αγορά» - επανέφερε στη χτεσινή συζήτηση ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος:

  • Κατάργηση όλων των απορρήτων, είτε του τραπεζικού ή ακόμη και του επιχειρηματικού προκειμένου να μπορεί να γίνει έλεγχος.
  • Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των τίτλων του δημοσίου, προκειμένου να δυσκολεύεται η χρήση «αχυράνθρωπων».
  • Ελεγχοι και περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Συμφύσεις με τις τράπεζες

Κάλεσμα στις μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου να προχωρήσουν στις επόμενες στρατηγικές επιλογές, απηύθυνε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στήριγμά τους είναι το κυβερνητικό έργο και το ταμείο χρηματοδότησης των τραπεζών, που προβλέπεται στο μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με πρόσθετα ποσά ύψους 15 δισ. ευρώ τα οποία, μέσω τραπεζών, θα διοχετευθούν και προς τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δείχνει το δρόμο για την επόμενη φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι προϋποθέσεις επιτυχίας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι να «πεισθούν οι πολίτες» ότι τάχα υπάρχει «φως στο βάθος του τούνελ» και ακόμη ότι υπάρχει «βασικό αίσθημα δικαίου» (!)

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οδηγός του ΚΚΕ τα εργατικά δικαιώματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ

Με σχόλιό του για την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Με τις συκοφαντίες που εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, περί εξαλλοσύνης και υπόθαλψης της τυφλής βίας, αποκάλυψε το μεγάλο μίσος που τρέφουν οι μεγαλοβιομήχανοι - μεγαλοεκμεταλλευτές κατά του ΚΚΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος που δεν σκύβει το κεφάλι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ να δίνει εντολές σ' αυτούς που θεωρούν "εθνικό συμφέρον" την προστασία των υπερκερδών της πλουτοκρατίας. Για το ΚΚΕ αποκλειστικός οδηγός για τη δράση και τις θέσεις του είναι το δίκιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού, δηλαδή αυτούς που ο ΣΕΒ τσαλαπατά. Ούτε οι συκοφαντίες, ούτε οι απειλές πιάνουν. Το ΚΚΕ μαζί με τους εργάτες και το λαό θα αντιπαλεύουν την άγρια πολιτική τους και την εκμετάλλευσή τους έως ότου να την καταργήσουν. Δίχως την άδεια του ΣΕΒ...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ