ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση φασιστοειδών σε βάρος μεταναστών

Επίθεση κατά μεταναστών και προσφύγων, που επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο κτίριο του παλιού Εφετείου στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο μέλη ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων. Τα φασιστοειδή, οπλισμένα με ρόπαλα, κροτίδες, πέτρες, ξύλα, βεγγαλικά, αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες, και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, επιτέθηκαν στους αλλοδαπούς. Στη συνέχεια, ανέβηκαν στην ταράτσα κτιρίου στην οδό Σωκράτους, όπου στεγάζονται τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», συνεχίζοντας και από εκεί την επίθεσή τους στο κτίριο του παλιού Εφετείου, υπό το βλέμμα των διμοιριών των ΜΑΤ. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν πέντε αλλοδαποί.

Οι ακροδεξιοί με την «ταμπέλα» κάποιας «Επιτροπής Ελλήνων πολιτών» είχαν συγκεντρωθεί από το μεσημέρι στην πλατεία Ομόνοιας. Τα φέιγ βολάν που πέταξαν ανέφεραν: «Ευρωεκλογές 2009. Επειδή ο λοχίας αργεί. Ψήφισε "Χρυσή Αυγή"», «οι Ελληνες ψηφίζουν "Χρυσή Αυγή" για την πατρίδα και το λαό». Ο χώρος είχε αποκλειστεί «προστατευτικά» από λεωφορεία της Αστυνομίας. Παράλληλα, αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην οδό Σταδίου και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Οι ακροδεξιοί αργά το απόγευμα κινήθηκαν προς την οδό Σωκράτους και όταν έφτασαν έξω από το παλιό Εφετείο άρχισαν την επίθεση κατά των αλλοδαπών. Οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας την ώρα της επίθεσης απλά παρακολουθούσαν, χωρίς να κάνουν την παραμικρή ενέργεια για να την αποτρέψουν. Στην πορεία έγιναν κάποιες χλιαρές ενέργειες απομάκρυνσης, όταν οι έγκλειστοι στο παλιό Εφετείο, άρχισαν να αγριεύουν για τα καλά.

Λίγο πριν την επιδρομή των φασιστών, είχαν σημειωθεί επεισόδια στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια μπροστά από την πύλη του ΕΜΠ στην οδό Στουρνάρη, ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και ομάδες αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών.

Ναρκω-κουλτούρα και διαστρέβλωση επιστημονικών δεδομένων

«Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις», γιατί το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης «δημιουργείται ...από την απαγόρευση των ναρκωτικών». «Πάνω η φούντα, κάτω η χούντα». «Η κάνναβη να γίνει παραγωγή εθνική», γιατί «είναι ακίνδυνη και θεραπευτική». «Αυτοκαλλιέργεια και ελευθεροχρησία». Ο λόγος για το «5ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ», που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διάφοροι άλλοι.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις που είχαν κεντρικό άξονα την άρση των απαγορεύσεων, με τους εξής ομιλητές: Γιάννη Μπανιά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κρεμμύδα από τους Οικολόγους Πράσινους, Παναγιώτη Κανελλάκη νομικό, Γιώργο Οικονομόπουλο γιατρό, Στάθη Κορνάρο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου, Ολγα Κίκου κοινωνιολόγο.

Ως πρώτο «επιχείρημα», όπως διατυπώθηκε από όλους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, για την άρση των απαγορεύσεων όλων των ναρκωτικών ουσιών, ήταν ότι η χρήση τους γίνεται από την αρχαιότητα, αλλά επειδή δεν ήταν απαγορευμένα δεν υπήρχε και πρόβλημα... Οι διοργανωτές «παρέλειψαν» να πουν ότι η χρήση ψυχότροπων ουσιών πράγματι χάνεται στα βάθη των αιώνων, σε πρωτόγονες και αρχαίες κοινωνίες, καθώς αποτελούσε μέρος μιας συλλογικής διαδικασίας, όμως η «τοξικομανία» - η χρήση των ουσιών ως τρόπου ζωής - εμφανίζεται τον 19ο αιώνα, δηλαδή στη φάση του περάσματος στον καπιταλισμό, πλήττοντας αρχικά κυρίως τμήματα της νεοδημιουργηθείσας τότε εργατικής τάξης που ζούσε και εργαζόταν σε άθλιες συνθήκες. Με την ανάπτυξη του καπιταλισμού διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις εξάπλωσης του φαινομένου, το οποίο παίρνει πλέον επιδημικές διαστάσεις και σήμερα μιλάμε για εκδήλωσή του με χαρακτηριστικά πολυτοξικομανίας (δηλαδή, παράλληλη χρήση πολλών ουσιών).

Προσπερνώντας συνειδητά επιστημονικά δεδομένα, οι διοργανωτές δήλωσαν ως «άμεση προτεραιότητά» τους, «τον περιορισμό των επιπτώσεων στην κοινωνία, αλλά και στον ίδιο το χρήστη: ελαχιστοποίηση της ζημιάς στην υγεία του, αποφυγή των μεταδοτικών νοσημάτων, πρόληψη της εγκληματικότητας για τη δόση (...)». Στο όνομα της ...τάξης και ασφάλειας, βάζουν και αυτοί με τη σειρά τους πλάτη στην επιβολή της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, προκειμένου να υποταχθούν οι συνειδήσεις στη λογική του μικρότερου κακού (που μόνο μικρότερο δεν είναι) και όχι στην ανατροπή του. Δε λένε κουβέντα για απεξάρτηση. Γιατί η θέση των εξαρτημένων χρηστών είναι στη ζωή, στα δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ μέσα στην κοινωνία. Οχι στις φυλακές. Οχι στις κρατικές ναρκω-πιάτσες.

Κάνουν λόγο για την «αθώα κάνναβη», επικαλούμενοι το ολλανδικό μοντέλο. Ομως, η ολλανδική κυβέρνηση από το 2004 έχει αναγνωρίσει την επικινδυνότητα «της ελεύθερης χρήσης για το χρήστη και την κοινωνία». Τα ναρκωτικά δεν είναι «ζήτημα δημόσιας υγείας», όπως ισχυρίστηκαν, παπαγαλίζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ προσπαθώντας να ιατρικοποιήσουν ένα κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα, προκειμένου να κουκουλώσουν τις αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν. Η ιατρικοποίηση του προβλήματος πατάει σε μια βαθιά φασιστική αντίληψη, που θέλει τον εξαρτημένο με «προβληματικά γονίδια» και «εγκεφαλικές δυσλειτουργίες», όπως έχει ακουστεί κατά καιρούς. Ετσι κι αλλιώς, ο μύθος του «ασθενούς» έχει καταρριφθεί από τα «στεγνά» προγράμματα, καθώς έχουν ποσοστό επιτυχίας στην απεξάρτηση περίπου 70% (στοιχεία ΚΕΘΕΑ), ενώ αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη το αίτημα για απεξάρτηση από την κάνναβη (ΕΚΤΕΠΝ).

Ολα τα παραπάνω επιχειρήματα που ακούστηκαν στις συζητήσεις του ναρκω-φεστιβάλ, δεν έχουν καμία σχέση με το καινούριο, το ριζοσπαστικό. Είναι παμπάλαια αντιδραστικά ιδεολογήματα από το απώτατο παρελθόν που προπαγανδίζονται από νέους πομπούς και έγχρωμα, ιλουστρασιόν φυλλάδια. Ο καπιταλιστικός λαβύρινθος είναι αυτός που σπρώχνει χιλιάδες νέους στη χρήση. Τρώγοντας συνειδήσεις σ' ένα εκπαιδευτικό σύστημα, τεμαχίζοντας με τις σχέσεις παραγωγής την ανθρώπινη ύπαρξη, τρώγοντας τα χέρια και το νου μας για όπως και όσο τα χρειάζεται, μοιράζοντας υποκατάστατα στη δουλειά (μερική απασχόληση), στον αθλητισμό (κερκίδα), στον πολιτισμό (τηλεσκουπίδια). Αυτό το σύστημα δε μπορεί να γίνει καλύτερο. Μόνο να ανατραπεί. Και ο δρόμος της ουσιαστικής ανυπακοής, απειθαρχίας και ρήξης απαιτεί συνείδηση και ευθύνη μέχρι το τέλος.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Αντιδράσεις για τη χωματερή

Την αντίδραση κατοίκων της Τρίπολης έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη λειτουργία της χωματερής της πόλης που λειτουργεί από το 1982 χωρίς να πληρεί στοιχειώδεις υγειονομικούς όρους και παρά το γεγονός ότι με απόφαση του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου έπρεπε να έχει κλείσει από 1/1/2009. Για το λόγο αυτό έχουν αποκλείσει την κεντρική είσοδο της χωματερής από την περασμένη Παρασκευή απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι δημοτικές αρχές (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) καθώς και οι κυβερνήσεις από το 1982 και πέρα είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα των σκουπιδιών που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή καθώς, στην αρχή, έκαναν λόγο για προσωρινή λύση, η οποία παραμένει ως τέτοια μέχρι και σήμερα... Και επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο οι εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση και την ΤΑ είναι - σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων - να ανατεθεί σε ιδιώτες, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Σε κοινή ανακοίνωση η ΝΑΣ Αρκαδίας και η ΔΑΣ Τρίπολης επισημαίνουν πως η απάντηση απέναντι στο πρόβλημα των σκουπιδιών είναι η κλιμάκωση του αγώνα με ξεκάθαρα αιτήματα, που κατά βάση θα αποκλείουν τους ιδιώτες και δε θα δημιουργούν πρόβλημα στους κατοίκους και στο περιβάλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεσματικοί δεν είναι οι άχρωμοι, άοσμοι και ουδέτεροι αγώνες, αλλά αυτοί που αναδεικνύουν τις αιτίες και τους υπαίτιους, που έχουν απέναντί τους αυτούς που ευθύνονται, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, κυβέρνηση - κόμματα, όσο και σε τοπικό - Περιφέρεια, νομαρχιακή και δημοτική αρχή κλπ».

Απεργία στα Κέντρα Πρόληψης

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης αύριο Τετάρτη και την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί από τους εργαζόμενους είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, η πλειοψηφία των Κέντρων Πρόληψης συνεχίζουν να έχουν ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 18 μήνες, αντιμετωπίζουν εξώσεις από τις εγκαταστάσεις τους και σχεδόν όλα αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς του Απριλίου.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν επέτρεψε - προς το παρόν - την περαιτέρω επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία «Google» (με έδρα τις ΗΠΑ) που έχουν συλλεγεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών τρισδιάστατης περιήγησης στους δρόμους αυτών των πόλεων μέσω διαδικτύου. Αυτά τα δεδομένα επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για την παροχή υπηρεσιών μέσω ιστοσελίδας οι εταιρείες GOOGLE STREET VIEW και ΚΑΠΟΥ ΑΕ.

Η Αρχή Προστασίας επιφυλάχτηκε να κρίνει τη νομιμότητα της επεξεργασίας μετά την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και μέχρι τότε δεν επέτρεψε την έναρξη εργασιών συλλογής εικόνων. Ειδικότερα, η Αρχή ζήτησε να προηγείται ενημέρωση όσων τα στοιχεία θα επεξεργάζονται για να χρησιμοποιηθούν, να γίνονται στην GOOGLE περιοδικοί έλεγχοι από εξειδικευμένες εταιρείες, προσδιορισμός του χρόνου τήρησης των πρωτογενών δεδομένων κλπ. Επίσης, μέχρι να ληφθούν τα μέτρα αυτά, η Αρχή ζητά από την εταιρεία ΚΑΠΟΥ ΑΕ να διακόψει την παροχή υπηρεσίας προς το κοινό. Οπως αναφέρει στη γνωστοποίηση προς την Αρχή, οι φωτογραφίες στις οποίες διαπιστώνονται ευδιάκριτα πρόσωπα, θα υφίστανται θόλωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ