ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Πρωταγωνιστής η αγωνιστική αδράνεια

Η ΔΗΚΕΒΕ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αύριο Τετάρτη, 13 του Μάη, στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια

Αγωνιστική αδράνεια, προώθηση επιμέρους διεκδικήσεων, υποστήριξη της πολιτικής της ΕΕ και του δικομματισμού που επιβαρύνει τους μικρούς ΕΒΕ, πρόταξη του «κοινωνικού διαλόγου» ως του αποτελεσματικού τρόπου υπεράσπισης των συμφερόντων του κλάδου, ήταν η «συνεισφορά» των ηγεσιών των παρατάξεων της πλειοψηφίας στο 41ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στον αντίποδα και στη βάση της οικονομικής κρίσης, οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ πρότειναν τη διοργάνωση ενός γύρου αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και, κάνοντας πράξη τα λόγια, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών, αύριο Τετάρτη 13 του Μάη, στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για το Ασφαλιστικό.

Μιλώντας εκ μέρους της ΔΗΚΕΒΕ, ο Β. Μαμάης τόνισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπεί ανθρώπους και όχι επιχειρήσεις, οπότε οφείλει να δει τι μπορεί να κάνει για αυτούς που εκπροσωπεί από αυτή την οπτική γωνία. Ο συνδικαλιστής, αφού άσκησε κριτική για την αγωνιστική αδράνεια της ΓΣΕΒΕΕ, έδωσε έμφαση στην οικονομική κρίση και το Ασφαλιστικό. Υπογράμμισε ότι η κρίση είναι σύμφυτη του συστήματος και όχι μια «εξαίρεση» και πρόσθεσε: «Οταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κρίση και πιθανόν να μπορείς να προβλέψεις την πορεία της και τα αποτελέσματά της, τι θα μπορούσε να κάνει ένα συνδικαλιστικό όργανο σαν την ΓΣΕΒΕΕ, εάν είχε τον προσανατολισμό απέναντι στους ανθρώπους και όχι στις επιχειρήσεις;». Στο σημείο αυτό διατύπωσε ορισμένες από τις προτάσεις της παράταξης, όπως τη στήριξη των άνεργων ΕΒΕ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, την στήριξη των συνταξιούχων και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Θέσεις και προτάσεις που ξεπερνούν τις επιμέρους διεκδικήσεις που προτάσσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ. Ο συνδικαλιστής κατέληξε: «Ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουν αυτοί οι άνθρωποι αυτά που τους ανήκουν είναι οι αγώνες. Αυτός είναι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, αυτό είναι που ξέρει να κάνει, αυτό μπορεί να κάνει και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό που θα μπορούσε να κάνει στην πράξη για να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν».

Η έναρξη του Συνεδρίου επιλέχθηκε φέτος, για πρώτη φορά, να γίνει σε υψηλότατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος, οι οποίοι πολλά καλά είπαν για τους μικρομεσαίους, από αυτά που επαναλαμβάνονται διαρκώς και χωρίς αντίκρυσμα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, στο Συνέδριο χαιρέτισε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ, Γ. Μαυρίκος. «Τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές σε περιόδους κρίσης γίνονται ακόμη πιο αδηφάγα, ακόμα πιο επιθετικά», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «η φτώχεια, η ανέχεια και η αβεβαιότητα των μισθωτών είναι βέβαιο ότι επηρεάζει άμεσα τη δουλειά και τη ζωή των επαγγελματοβιοτεχνών και των αυτοαπασχολούμενων». Περιγράφοντας το κλίμα της σκανδαλολογίας, στη βάση του καπιταλιστικού συστήματος «που γεννά και αναπαράγει τα σκάνδαλα», αλλά και τα «κουκουλώνει», τόνισε ότι ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και σημείωσε ότι 28 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ «γνωρίσατε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα» και ανέφερε τις αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια βιοτεχνική παραγωγή και το εμπόριο.

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε επίσης ότι «τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ σας λένε ότι πρέπει να σφίξετε κι άλλο το ζωνάρι για να ξεπεραστεί η κρίση. Ομως, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, δεν ευθύνονται για την κρίση των μονοπωλίων». Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε αγώνα των ΕΒΕ που έχει αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι το παρόν και το μέλλον των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, μονάχα σε κοινή πορεία με τους εργαζόμενους θα μπορέσει να δικαιωθεί».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εντείνονται τα ερωτήματα για τα ύποπτα παιχνίδια

Η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να παρουσιάσει ως μεμονωμένο περιστατικό τη «μετατροπή» λογαριασμού καταθέσεων σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο

Εντείνονται και πληθαίνουν τα ερωτήματα για υπόγεια παιχνίδια που κάνουν οι τράπεζες, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά των λογαριασμών καταθέσεων που διατηρούν οι πελάτες τους, ενδεχόμενα στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλουν να «πειράξουν» τους ισολογισμούς που δημοσιοποιούν και να παρουσιάζσουν μια εικόνα διαφορετική από αυτή που υπάρχει στην πραγματικότητα.

Χτες, με επιστολή της προς τον «Ρ» η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απάντησε σε δημοσίευμα της προηγούμενης Παρασκευής, σύμφωνα με το οποίο λογαριασμός ταμιευτηρίου πελάτη της μετατράπηκε (στα χαρτιά) σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο για το οποίο δίνονταν πληροφορίες για την εξέλιξή του. Στην επιστολή της η Εθνική προσπαθεί να περιορίσει το ζήτημα σε μεμονωμένη - ατομική περίπτωση, αφού «είναι λογικό ότι στα εκατομμύρια πελατών που εμπιστεύονται την Εθνική, θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις ή επεξεργασία».

Η Εθνική, σημειώνει στην επιστολή της ότι στο τέλος κάθε χρόνου «εκδίδεται "κατάσταση περιουσιακών στοιχείων επενδυτικών προϊόντων" και αποστέλλεται ταχυδρομικών στους πελάτες. (...) Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι ο έλεγχος από την πλευρά του παραλήπτη, ώστε ακριβώς να αποτρέπονται ή και να επανορθώνονται τυχόν σφάλματα».

Ναι, μόνο που οι σχετικές καταστάσεις δεν στάλθηκαν σε πελάτες που έχουν «επενδυτικά προϊόντα», αλλά σε καταθέτες ταμιευτηρίου, όπου οι καταθέσεις τους παρουσιάζονταν ως «επενδυτικό προϊόν».

Η ΕΤΕ, προσαρμόζοντας την πραγματικότητα στα μέτρα της, υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος πελάτης σωστά «κατευθύνθηκε από το τηλεφωνικό κέντρο προς το κατάστημα της Τράπεζας, προκειμένου να ερευνηθεί η περίπτωση και είτε να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, είτε αν όντως πρόκειται περί λάθους να αποκατασταθεί».

Καλά τα γράφει ο συντάκτης της επιστολής, μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του «Ρ» της Παρασκευής, «σε μία τουλάχιστον περίπτωση πελάτης της Τράπεζας απευθύνθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο 24ωρης εξυπηρέτησης της Εθνικής, στο 181818, απ' όπου η αρμόδια υπάλληλος, χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή περιστροφή, απάντησε ότι "η Τράπεζα στέλνει τέτοια σημειώματα σε όλους τους πελάτες της". Οταν εξηγήθηκε ότι δεν έχει δοθεί καμιά απολύτως εντολή για την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ότι ίδιος έχει ανοίξει μόνο λογαριασμό Ταμιευτηρίου, η απάντηση ήταν ότι "τέτοια σημειώματα στέλνουμε σε όλους τους πελάτες που μπορεί να είχαν στο παρελθόν λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων". Οταν και πάλι επέμεινε ότι δε γίνονται κατανοητές αυτές οι εξηγήσεις, του απαντήθηκε "αγνοήστε εντελώς το χαρτί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα" και "ρωτήστε στο υποκατάστημα που έχετε το λογαριασμό"».

Με δυο λόγια: Το ρεπορτάζ και η καταγγελία δε δείχνει ενδεχόμενο λάθος που θα ξεπερνιόταν μετά τις αναγκαίες εξηγήσεις. Λόγος γίνεται για μια υπόθεση που έχει πάρει μαζικό χαρακτήρα και για την οποία οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου ήταν πανέτοιμοι να απαντήσουν διεξοδικά. Και μόνο μετά την τρίτη ένσταση του πελάτη, απάντησαν «περάστε από το κατάστημα».

Είναι ολοφάνερο ότι η Εθνική, αντί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση. Είναι φανερό ότι κάτι θέλει να κρύψει. Οπως όμως γίνεται, συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, κοντός ψαλμός...

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
«Θηλιά» 117,4 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά

Στο 9,2% οι ρυθμοί αύξησης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας

Τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, κάτω από τις σημερινές συνθήκες κρίσης, έρχονται να διασφαλίσουν οι ρυθμοί τραπεζικής δανειοδότησης των νοικοκυριών και συνολικά για τις κάθε είδους επιχειρήσεις. Τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Μάρτης 2009) εμφανίζουν τους ρυθμούς αύξησης στα επίπεδα του 10%, δηλαδή κοντά στο στόχο που έχουν βάλει η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες, στο πλαίσιο και της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης ενίσχυσης των τραπεζών από το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μάζα του τραπεζικού δανεισμού για τα νοικοκυριά, παρά και την εμφανιζόμενη πτωτική τάση στους ρυθμούς αύξησης ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται στα 117,4 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει να κάνει με την εφαρμοζόμενη πολιτική που έχει αποδειχτεί ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών.

Η κατάσταση τραπεζικής υπερχρέωσης στο τέλος Μάρτη του 2009 εμφανίζει τα εξής:

  • Το συνολικό υπόλοιπο για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 117,4 δισ. ευρώ, με το ποσοστό της αύξησης, σε σύγκριση με το Μάρτη του 2008, να φτάνει σε 9,2% (από 10,3% το Φλεβάρη και 11,8% το Γενάρη του 2009). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η καθαρή ροή τραπεζικών δανείων για το μήνα Μάρτη έφτασε σε 127 εκατ. ευρώ.
  • Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων φτάνουν σε 78 δισ. ευρώ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,8% και την τραπεζική χρηματοδότηση μέσα στο Μάρτη να διαμορφώνεται σε 199 εκατ. ευρώ.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια υπολογίζονται σε 36,4 δισ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης - σύγκριση με το Μάρτη του 2008 - 10,9%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, μέσα στο Μάρτη σημειώθηκε μείωση του υπολοίπου για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ύψους 56 εκατ. ευρώ.
  • Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώνονται σε 133,6 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 12,2%). Η συνολική μάζα του δανεισμού (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) φτάνει σε 250 δισ. ευρώ (αύξηση 10,8%).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ