ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Προληπτικές» συνομιλίες με σουηδική προεδρία

«Ανταλλαγή απόψεων» για το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είχε με το Σουηδό ομόλογό του στη Στοκχόλμη ο Κ. Καραμανλής, καθώς η Σουηδία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών για τα παραπάνω θέματα, αλλά είναι γνωστή η βούληση της σουηδικής προεδρίας να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκέμβρη, «παρακάμποντας» την υποχρέωση της Αγκυρας να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης, δηλαδή να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τις δηλώσεις πάντως που έγιναν μετά τη συνάντηση προκύπτει ταύτιση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κρατώντας αποστάσεις από τη στάση των Μέρκελ και Σαρκοζί, που απορρίπτουν την πλήρη ένταξη και μιλούν για ειδική σχέση. «Πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή είναι η σταθερή στρατηγική μας σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η θέση αυτή «προσφέρει στην Τουρκία ένα ισχυρό κίνητρο για να προχωρήσει προς την ένταξη».

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρίντριχτ Ρέινφελντ δήλωσε ότι, όπως ανέφερε πρόσφατα και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που η Σουηδία επιθυμεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την οικονομική κρίση, ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τη χρονική στιγμή της εξόδου, επικαλούμενος ότι «οι περισσότερες προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί συνήθως αρνητικά πολλές φορές». Χαρακτήρισε θετική τη μέχρι τώρα αντίδραση της ΕΕ και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για τη συνέχεια τη «ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Από σουηδικής πλευράς ο Φ. Ρέινφελντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, υπεραμυνόμενος των αποφάσεων της πρόσφατης ειδικής συνόδου κορυφής στην Πράγα για «ευελιξία στους τρόπους λειτουργίας των αγορών της εργασίας».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ούτε μία αναφορά στην ΕΕ

Τους υποψήφιους ευρωβουλευτές παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου

Δίχως να αναφερθεί ούτε μία φορά, έστω για τα μάτια του κόσμου, στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, συνδράμοντας στην προσπάθεια να αποστραφεί η προσοχή του λαού από την ΕΕ και το ρόλο της. Εστίασε στην εσωτερική πολιτική σκηνή και ζήτησε ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως ισχυρίστηκε, δικαιώθηκε στην κριτική του στο πολιτικό σύστημα! Δε θα μπορούσε βεβαίως να ισχυριστεί τίποτα άλλο, καθώς κριτική στην ΕΕ ουδέποτε άσκησε, απεναντίας την υποστήριξε με σθένος και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές, όταν δρομολογούνταν αντιλαϊκές, αντεργατικές και αντιδραστικές στρατηγικές.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για «θέατρο σκιών» και «καραγκιοζιλίκια» και είπε ότι το κλείσιμο της Βουλής ήταν μια απεγνωσμένη κίνηση του Κ. Καραμανλή και αποσκοπούσε στη συγκάλυψη σκανδάλων. Κατήγγειλε ότι «προσπαθούν να κλείσουν την πόρτα της δημοκρατίας» και εντόπισε το πρόβλημα στο ότι «το πολιτικό σύστημα παράγει πολύ περισσότερα σκάνδαλα απ' όσα μπορεί να αντέξει ο πολίτης, απ' όσα μπορεί να αντέξει το πολιτικό μας σύστημα»!

Ο Αλ. Τσίπρας, μην μπορώντας φυσικά να αρθρώσει την παραμικρή λέξη κριτικής προς την ΕΕ, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το λαό καλώντας τον να αποδοκιμάσει τις δυο πολιτικές οικογένειες της ευρωπαϊκής δεξιάς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, και όχι την ΕΕ και τα κόμματα που την υποστηρίζουν, ασπαζόμενα τον ευρωμονόδρομο, καθώς σ' αυτά συγκαταλέγεται και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να φιλοτεχνήσει μια εικόνα για το κόμμα του, που μακράν απέχει της πραγματικότητας, κάνοντας λόγο για δύναμη αγώνων, συγκρούσεων κλπ. σε όλα τα επίπεδα. Κομπάζοντας ισχυρίστηκε: «Εμείς έχουμε παράσημα» από τους αγώνες και τις συγκρούσεις!

Ο Αλ. Τσίπρας δε θέλησε να σχολιάσει τη χτεσινή δήλωση του Μ. Γλέζου ο οποίος ζητά «άμεση συνεργασία» μεταξύ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤ.ΑΡΣ.Υ.Α. και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές για την «αντιμετώπιση της κρίσης».

Σε ό,τι αφορά στο ψηφοδέλτιο στις τρεις πρώτες θέσεις, όπως ήταν ήδη γνωστό, βρίσκονται κατά σειρά οι Ν. Χουντής, Ελ. Σωτηρίου και Δ. Παπαδημούλης.

Ποικίλες αντιδράσεις, επιδοκιμασίας και αποδοκιμασίας, προκάλεσε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη του βουλευτή Μ. Παπαγιαννάκη στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», όπου δήλωσε ότι «πολλές από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αριστερίστικες» και συμπλήρωσε «και αυτή η συζήτηση έχει γίνει και δημόσια και μέσα στα όργανά του, βλέπω, όμως, ότι τώρα αυτές περιορίζονται ίσως επειδή έρχονται ευρωεκλογές». Ερωτώμενος για το «δημοσκοπικό ξεφούσκωμα» του κόμματός του, το απέδωσε σε «σημαντική πολιτική αδυναμία και σε επίπεδο θέσεων και σε επίπεδο πολιτικών συμπεριφορών». Ο Μ. Παπαγιαννάκης εξέφρασε εκ νέου τη θέση - που είναι θέση συνολικά του κόμματός του - υπέρ μιας πιο ισχυρής ΕΕ, με θεσμούς που «θα αποφασίζουν γρήγορα, αποτελεσματικά, παρεμβατικά». Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είπε «πιο λογικό μου φαίνεται ό,τι δούμε να το δούμε μετά τις εκλογές». Εκεί βεβαίως που εξέφρασε τον όλο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στους χαρακτηρισμούς του για το ΚΚΕ, για το οποίο ανέφερε: «προσφέρει στα μέλη του ένα πακέτο ιστορίας και ένα μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής. Οσο απεχθές κι αν είναι αυτό...»!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ομπάμα όπως Μπους

Αναλλοίωτη η βαλκανική πολιτική της Ουάσιγκτον και με την νέα κυβέρνηση

Συνεχίζονται και από την νέα αμερικανική κυβέρνηση οι πιέσεις προς την Αθήνα προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονία και να προχωρήσει η ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το στίγμα της βαλκανικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης Μπους, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τα Βαλκάνια, Στιούαρτ Τζόουνς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στις Βρυξέλλες,με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ιούνιο στην περιοχή των Βαλκανίων, υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, ο Σ. Τζόουνς τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο θέμα της ονομασίας. Ανέφερε, επίσης, ότι οι ηγεσίες της Αθήνας και των Σκοπίων θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή ελαστικότητα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Οταν ο Αμερικανός υφυπουργός ρωτήθηκε για το ποια στάση θα τηρήσει η κυβέρνηση Ομπάμα στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο Σ. Τζόουνς αφού επανέλαβε ότι επιθυμία των ΗΠΑ είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, τόνισε ότι η πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του Τζορτζ Μπους.

Τέλος, ο Σ. Τζόουνς ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων είναι η υποστήριξη της προσπάθειας των βαλκανικών χωρών να ενσωματωθούν στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που επικρατεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει, μέσα στο καλοκαίρι και κυρίως από το Φθινόπωρο και έπειτα, συντονισμένες πιέσεις από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, για να προχωρήσει η «τακτοποίηση» της υπόθεσης της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση, δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα πολιτών» διοργανώνουν η Ομάδα Γυναικών Α' Διαμερίσματος Πειραϊκής Χερσονήσου και η Ομάδα Γυναικών Β' Διαμερίσματος Πειραιά (μέλη της ΟΓΕ) αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, λέκτωρ Πάντειου Πανεπιστημίου, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εκτελωνιστών (Τσαμαδού 38 και Ηρώων Πολυτεχνείου, 8ος όροφος, είσοδος από τη στοά).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ