ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέες απεργίες σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ειδικευόμενων γιατρών στη Βρετανία

PA

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ειδικευόμενων γιατρών στη Βρετανία
Σε νέα πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, δίνοντας συνέχεια σε έναν πολύμηνο και πολύμορφο αγώνα, που αντέχει, παρά την άγρια επιχείρηση συκοφάντησης και καταστολής, απαιτώντας την κατάργηση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης Μακρόν.

Πρόκειται για την 12η πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση από τα τέλη Γενάρη, από όταν όλη η χώρα έγινε μάρτυρας πολύ μαζικών απεργιακών συγκεντρώσεων, ακόμα και σε πόλεις όπου για δεκαετίες είχαν να οργανωθούν κινητοποιήσεις.

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρίσκονται εργαζόμενοι σε κλάδους όπως η Ενέργεια, η Χημική Βιομηχανία, οι Μεταφορές κ.ά., έχοντας πραγματοποιήσει όλο αυτό το διάστημα και πολλές μέρες κλαδικών απεργιών, αποκλεισμούς σε βιομηχανικές ζώνες, λιμάνια, οδικούς άξονες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Με την αλληλεγγύη των λαών σε αυτόν τον αγώνα να δυναμώνει διαρκώς, η αποδοκιμασία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Μακρόν - η οποία προωθείται από τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων σε όλη την ΕΕ - ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας.

Σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ινστιτούτο στη Χάγη, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ολλανδία, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν αποδοκιμάστηκε από συγκεντρωμένους διαδηλωτές. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παρέμβαση μέσα στον χώρο της ομιλίας και ξεδίπλωσαν πανό που έγραφε μεταξύ άλλων «Πότε θα ακούσετε τα εκατομμύρια των ανθρώπων στον δρόμο;».

Ο Μακρόν έσπευσε και πάλι να υπερασπιστεί τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που απαιτούν τα μονοπώλια, ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε πως «όταν διαφωνείς με νόμο που έχει ψηφιστεί ή με ανθρώπους που έχουν εκλεγεί (...) θέτεις σε κίνδυνο τη δημοκρατία»... Πέρα από την επίθεση στο δικαίωμα των λαών να παλεύουν για την ανατροπή των αντιλαϊκών νόμων, βέβαια, ο Μακρόν «ξεχνάει» ότι κάτω από την πίεση των πολύμηνων κινητοποιήσεων εκατομμυρίων εργαζομένων αποφάσισε να περάσει το νομοσχέδιο με προεδρικό διάταγμα, παρακάμπτοντας ακόμα και την έγκρισή του από το αστικό κοινοβούλιο...

Γερμανία: Απεργία οδηγών φορτηγών στη Φρανκφούρτη

Την αλληλεγγύη του στην απεργία στην εταιρεία «Mazur» στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, από οδηγούς φορτηγών από διάφορες χώρες, οι οποίοι αγωνίζονται για την καταβολή των μισθών τους, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Οι οδηγοί φορτηγών της πολωνικής εταιρείας μεταφορών "Mazur" ("Lukmaz", "Agmaz" και "Imperia") εργάζονται ως δήθεν αυτοαπασχολούμενοι και δεν έχουν λάβει μισθό εδώ και βδομάδες, παρόλο που τους υποσχέθηκαν ημερήσιο μισθό 80 ευρώ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, από τις 20 Μαρτίου οι οδηγοί στάθμευσαν τα οχήματά τους στον χώρο στάσης για φορτηγά Grafenhausen, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Φρανκφούρτης, ορισμένα με φορτίο, και αρνούνται να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Εκτοτε η ομάδα των απεργών αυξάνεται συνεχώς και σήμερα ξεπερνούν τους εξήντα σε σύνολο.

Οι αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων των χωρών υπέρ των εργοδοτών έχουν επιτρέψει τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους εργασιακού χάους, όπου εργαζόμενοι από Ουζμπεκιστάν και Γεωργία εργάζονται στη Γερμανία για μια πολωνική εταιρεία, χωρίς να πληρώνονται, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται και ως αυτοαπασχολούμενοι.

Μάλιστα, απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους η εργοδοσία επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει, χρησιμοποιώντας - σύμφωνα και με τις καταγγελίες - ακόμα και την παραστρατιωτική οργάνωση "Rutkowski Patrol".

Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις αντεργατικές πολιτικές, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για τα δεδουλευμένα τους, με τη στήριξη και αλληλεγγύη εργαζομένων της Γερμανίας, ντόπιων και μεταναστών, κάνοντας πράξη το σύνθημα "Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε".

Από την Ελλάδα, το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων οδηγών της "Mazur" στη Γερμανία και τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας!».

Βρετανία: Απεργία χιλιάδων ειδικευόμενων γιατρών

Οι περίπου 75.000 ειδικευόμενοι γιατροί της Βρετανίας ξεκίνησαν από χθες τετραήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς τους, που θα τους επιτρέψουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Πρόκειται για την πολλοστή απεργία που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας αυξήσεις που θα αντισταθμίζουν την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού. Στο ίδιο το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) έχουν προηγηθεί οι απεργίες των νοσηλευτών, των εργαζομένων στα ασθενοφόρα και άλλων.

Οι απεργοί ειδικευόμενοι γιατροί θα απέχουν από κάθε ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων και των επειγόντων περιστατικών.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος, που καλύπτει συνδικαλιστικά τους ειδικευόμενους, ζητά από την κυβέρνηση να υπογράψει αύξηση μισθών κατά 35% ώστε να καλυφθεί η πραγματική μείωση των μισθών των ειδικευόμενων, που ανέρχεται σε 26% από το 2008 - 2009.

Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ χαρακτήρισε το αίτημα «μη ρεαλιστικό» και «θυμήθηκε» υποκριτικά «την ασφάλεια των ασθενών», την ώρα που η πολιτική των βρετανικών κυβερνήσεων έχει σμπαραλιάσει το δημόσιο σύστημα Υγείας...


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Χιλή έναν χρόνο μετά: Μειώσεις μισθών, στοίχιση με το ΝΑΤΟ και καταστολή

Ενας χρόνος έχει περάσει απ' όταν ο Γκαμπριέλ Μπόριτς διαδέχθηκε στην προεδρία τον Σεμπαστιάν Πινιέρα στη Χιλή, γεγονός που χαιρέτισαν στην Ελλάδα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ο οπορτουνιστικός χώρος, αναπαράγοντας αυταπάτες στον λαό για την υποτιθέμενη «φιλολαϊκή» διαχείριση του καπιταλισμού. Ο Μπόριτς σχημάτισε κυβέρνηση με τις σοσιαλδημοκρατικές/οπορτουνιστικές δυνάμεις του εκλογικού συνασπισμού «Apruevo Dignidad» (Εγκρίνω Αξιοπρέπεια), υπουργοποίησε πρώην στελέχη ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ενώ τρία υπουργεία ανέλαβε και το ΚΚ Χιλής.

Το πόσο «κερδισμένος» έχει βγει ο λαός της Χιλής, φανερώνεται από το στοιχείο που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας, που αναφέρει πως οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων μειώνονται για 17 συνεχόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού (12%), που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα και εντείνει παραπέρα την ήδη μεγάλη φτώχεια για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Αποδεικνύεται δηλαδή με ένα ακόμα παράδειγμα πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνταγή φιλολαϊκής διαχείρισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και ότι παντού, είτε με φιλελεύθερες, είτε με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, ο λαός πληρώνει τα σπασμένα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

* * *

Βεβαίως, στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση του Μπόριτς καταθέτει διαπιστευτήρια στοίχισης με το στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Στις 21/2/2023 ο Μπόριτς είχε διμερή τηλεδιάσκεψη με τον Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πως «η Ουκρανία έχει έναν φίλο στη Νότια Αμερική». Λίγες μέρες πριν, στις 4 Απρίλη, η κυβέρνησή του διοργάνωσε ειδική συνεδρίαση του χιλιάνικου κοινοβουλίου, στο οποίο απευθύνθηκε ο Ζελένσκι, αντίστοιχη με την ντροπιαστική φιέστα που στήθηκε πριν από έναν χρόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το ΚΚ Χιλής, μετά από παλινωδίες και αμφιλεγόμενες δηλώσεις στελεχών του, αποφάσισε να μην πάρει μέρος με το σκεπτικό πως δεν προάγει την ειρήνη. Η στάση του όμως δεν μπορεί παρά να θυμίζει το ευρωκομμουνιστικό ΚΚ Ισπανίας, το οποίο συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που στηρίζει «με τα μπούνια» το ευρωΝΑΤΟικό στρατόπεδο και στέλνει όπλα στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο διατείνεται πως ...αγωνίζεται για την ειρήνη.

* * *

«Κερασάκι στην τούρτα» είναι η υπερψήφιση την προηγούμενη βδομάδα από τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Χιλή του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις καταστολής. Ο νόμος που εγκρίθηκε, προβλέπει πως για κάθε στρατιωτικό ή αστυνομικό που κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, θα έχει ισχύ το τεκμήριο της «νόμιμης άμυνας» και θα αίρεται μόνο αν έρευνα δείξει πως έδρασε κακόβουλα.

Αυτά γίνονται όταν τα σώματα καταστολής είναι υπεύθυνα για δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν τον Οκτώβρη του 2019, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες κατέστειλαν με ωμή βία διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών στο Σαντιάγκο, που ζητούσαν δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση, με σύγχρονες υποδομές και καθολική πρόσβαση των νέων σε όλες τις βαθμίδες.

* * *

Η περίπτωση του σοσιαλδημοκράτη Μπόριτς στη Χιλή δεν διεκδικεί καμιά αποκλειστικότητα. Στην ίδια χώρα, η πολυδιαφημισμένη προεδρία της εκπροσώπου της σοσιαλδημοκρατίας Μισέλ Μπατσελέτ κατέληξε στην εφαρμογή σκληρού αντιλαϊκού προγράμματος και προκάλεσε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για την προεδρία του συντηρητικού σχηματισμού υπό τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, προκατόχου του σημερινού Προέδρου Μπόριτς. Πρόκειται για αντιλαϊκές εναλλαγές εκπροσώπων της καπιταλιστικής διαχείρισης που επαναλαμβάνονται στη Χιλή, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες.

Χαρακτηριστική είναι και η καπιταλιστική διαχείριση επί προεδρίας Μαδούρο στη Βενεζουέλα, που έχει οδηγήσει σε ισχυροποίηση της θέσης και αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά σε δεινή κατάσταση την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όπως γίνεται σε όλη τη Λατινική Αμερική, καταρρίπτοντας τους μύθους των λεγόμενων «αριστερών κυβερνήσεων».

* * *

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποια έκπληξη. Αποδεικνύουν όμως και στη χώρα μας ότι το παραμύθι που πουλάνε δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 κ.ά., περί προοδευτικών - αριστερών κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, έχει «δράκο»... Η διεθνής πείρα επιβεβαιώνει τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ.

Τεκμηριώνει παραπέρα πως η ελπίδα για τον ελληνικό λαό βρίσκεται σε ένα ισχυρό ΚΚΕ και ένα πανίσχυρο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που χαράσσουν γραμμή σύγκρουσης με τις αστικές κυβερνήσεις, το κράτος και τα κόμματά τους, με πάσης φύσης ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι προωθούν μια πολιτική που ματώνει τον λαό. Για να εμποδίζονται αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώσουν η διεκδίκηση και η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, να ανοίγει δρόμος ανατροπής.


Αρης ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ