ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΚΙΝΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συμφωνίες για μπίζνες στο επίκεντρο ανταγωνισμών

Στην Κροατία μεταβαίνει σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός

Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Κίνας και Κροατίας

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Κίνας και Κροατίας
ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το Ενατο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κίνας και 16 χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (πρωτοβουλία γνωστή ως Φόρουμ των 16+1) πραγματοποιείται από νωρίς σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, με τη συμμετοχή του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το σχήμα συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής: Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία.

Στο επίκεντρο του Φόρουμ θα τεθούν τα σημερινά και τα επόμενα σχέδια της Κίνας για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων με δεκάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, τα σημαντικά έργα υποδομών σε χώρες της περιοχής που κατασκευάζουν ή συγχρηματοδοτούνται από κινεζικά κρατικά και ιδιωτικά μονοπώλια, στο πλαίσιο της σινικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (οι σύγχρονοι εμπορικοί «Δρόμοι του μεταξιού»), παρακολουθούνται στενά από ΗΠΑ και ΕΕ, που βλέπουν να χτυπιούνται συμφέροντα δικών τους μονοπωλίων. Ενδιαφέρον συμμετοχής στο Φόρουμ για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης έχει εκδηλώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται σήμερα στη σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ, όπου αναμένεται να ζητήσει και επίσημα την ένταξη της Ελλάδας στο σχήμα.

Πριν από την έναρξη του Φόρουμ, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Τρίτης επίσημη επίσκεψη στην Κροατία, διαπιστώνοντας μαζί με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη δυναμική ανάπτυξή τους σε τομείς όπως οι υποδομές, η βιομηχανία, οι μεταφορές, ώστε να περάσουν (όπως τόνισαν) «στη φάση της αδαμάντινης περιόδου».

Στα μέσα της βδομάδας, οι Πλένκοβιτς και Λι παρακολούθησαν την υπογραφή έξι συμφωνιών διμερούς συνεργασίας σε γεωργία, τουρισμό, τεχνολογία, αθλητισμό και ψηφιοποίηση της οικονομίας, ενώ μέχρι αργότερα σήμερα αναμένεται να παραστούν στην υπογραφή και άλλων 10 συμφωνιών. Ενα από τα κορυφαία έργα υποδομών που κατασκευάζουν κινεζικά μονοπώλια στην Κροατία είναι η γέφυρα του Πέλιεσατς (με μήκος 2,4 χλμ. και ύψος 55 μέτρων, που θεωρείται η μεγαλύτερη στην Κροατία), ενώ διεκδικούν να αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Ζάγκρεμπ - Ριέκας αλλά και κροατικών λιμανιών. Ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τερματικού σταθμού LNG υγροποίησης φυσικού αερίου στο κροατικό νησάκι Κρκ έχουν δείξει και οι ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να προωθήσουν και να αυξήσουν τις πωλήσεις αμερικανικού φυσικού αερίου, παίρνοντας σημαντικό κομμάτι της αγοράς από τα ρωσικά μονοπώλια που δρουν στην Ευρώπη.

Σύνοδος στο Βερολίνο για το Κοσσυφοπέδιο

Μπροστά στις κινήσεις της Κίνας στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους επιδιώκοντας εκτόνωση της έντασης που επικρατεί εδώ και καιρό στις σχέσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Προωθούν έτσι τα σχέδια για την ευρωατλαντική ένταξη Βελιγραδίου και Πρίστινας, προγραμματίζοντας σύνοδο στις 29 και 30 Απρίλη στο Βερολίνο.

Στη σύνοδο θα παραστούν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Από τη Σερβία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η πρωθυπουργός Ανα Μπράνμπιτς και από το Κοσσυφοπέδιο ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η γαλλογερμανική πρόσκληση και στον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει στη συγκεκριμένη σύνοδο διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εφόσον δεν αρθούν οι δασμοί 100% σε σερβικά προϊόντα, που επέβαλε η κυβέρνηση Χαραντινάι, ώστε να εκβιάσει την «αναγνώριση» του προτεκτοράτου. Ανέφερε επίσης με νόημα ότι θα επιδιώξει να συζητήσει τις εξελίξεις με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο το επόμενο διάστημα με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΟΥΔΑΝ
Πραξικόπημα με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Το «μακρύ χέρι» μέρους του πολιτικοοικονομικού και στρατιωτικού κατεστημένου που στήριζε επί τρεις δεκαετίες τον Σουδανό Πρόεδρο, Ομάρ αλ Μπασίρ, τον «παραμέρισε», ανατρέποντας την κυβέρνησή του. Διαχειριστής της εξουσίας ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της χώρας και υπουργός Αμυνας, Αουάντ Ιμπν Αούφ. Ο Αούφ έθεσε τον Μπασίρ, τον πρωθυπουργό και σημαντικούς υπουργούς της κυβέρνησης σε κατ' οίκον περιορισμό. Εκλεισε λιμάνια, σύνορα και αεροδρόμια για ένα 24ωρο. Κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για ένα τρίμηνο, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 4 π.μ., έβαλε το Σύνταγμα του 2005 «στο γύψο» επ' αόριστον και ανακοίνωσε τη συγκρότηση «στρατιωτικής μεταβατικής κυβέρνησης» με τη φιλοδοξία να κυβερνήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι του πραξικοπήματος, ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε την άμεση απελευθέρωση άνω των 3.000 πολιτικών κρατουμένων που είχαν συλληφθεί από την έναρξη των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο Αούφ, που είναι παράλληλα ένα από τα ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου), καμώθηκε τον «άμεμπτο» ευθυνών και επιχείρησε να πείσει πως άκουσε «τη φωνή του λαού», λέγοντας ότι θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Παρόμοια πράγματα είχε πει πριν από 30 χρόνια και ο Ομάρ αλ Μπασίρ, όταν ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση του Σαντίκ αλ Μάχντι με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπασίρ, επί 30 χρόνια, δεν δίστασε ούτε στο αιματοκύλισμα του σουδανικού λαού στη δυτική επαρχία Νταρφούρ, ενώ συναίνεσε αργότερα και στην απόσχιση του νότιου τμήματος της χώρας, που έχει τα περισσότερα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, συμφωνώντας στη δημιουργία του Νότιου Σουδάν το 2011.

Το διάγγελμα του υπουργού Αμυνας δεν έπεισε την «Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών» (SPA) που απαρτίζουν γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μηχανικοί, επιχειρηματίες και άλλοι. Απέρριψε τη χούντα του υπουργού Αμυνας, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις. Απαίτησε δε τη συγκρότηση πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης που «θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις της επανάστασης».

Τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν οι λαϊκές διαδηλώσεις θα έχουν συνέχεια και εάν και πόσο θα αντέξει η νέα μεταμφίεση του σουδανικού καθεστώτος. Το Σουδανικό ΚΚ επίσης καλεί τον εργαζόμενο λαό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

ΛΙΒΥΗ
Μάχες στην Τρίπολη για τις κόντρες των μονοπωλίων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η Λιβύη «μπορεί να υπολογίζει στην ενότητα της ΕΕ και στην υποστήριξή της για τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων, εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, και στη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας για λύση υπό τον ΟΗΕ», είπε αργά το βράδυ της Τετάρτης η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, στον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγέτζ Σάρατζ, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του με αφορμή την κλιμάκωση της επίθεσης με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης που έχει εξαπολύσει από τις 4 Απρίλη ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ (παλιός αξιωματικός του Κάνταφι, που πέρασε στην υπηρεσία της CIA, αλλά διατηρεί δεσμούς και με τη ρωσική κυβέρνηση).

Τη Δευτέρα, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, η Μογκερίνι είχε απευθύνει έκκληση ζητώντας πολύ σθεναρά από όλους τους Λίβυους ηγέτες, και ιδιαίτερα τον Χαφτάρ, «να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» και να επανέλθουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ωστόσο είναι φανερό ότι στη Λιβύη, όπως και οκτώ χρόνια πριν, όταν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ξεκινούσαν την επέμβαση, λόγω του πλούτου της χώρας συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα και δεν υπάρχει ενιαία στάση. Και το σχέδιο κοινής διακήρυξης που υποβλήθηκε την Τετάρτη στη Σύνοδο της ΕΕ απορρίφθηκε από ορισμένες χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, που φαίνεται πως στηρίζει τον Χαφτάρ προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού μονοπωλίου Ενέργειας «Τotal» στην ανατολική Λιβύη. Στην «απέναντι» πλευρά είναι η Ιταλία, που φαίνεται πως στηρίζει τον Σάρατζ ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα του δικού της μονοπωλίου «Eni» στη χώρα και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Χαφτάρ εντείνει τις μάχες για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, ώστε από ισχυρότερη θέση να παζαρέψει με όλους. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στη Λιβύη έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 58 άτομα, ανάμεσά τους τρεις νοσηλευτές, δύο γιατροί και ένας οδηγός ασθενοφόρου. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 275 και οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ξεπερνούν τους 3.000.

Η έκρυθμη κατάσταση σε προάστια της πρωτεύουσας ανάγκασε την ΕΕ να απομακρύνει «προσωρινά» τα 20 μέλη της «Αποστολής Βοήθειας» (EUBAM) από την Τρίπολη και να τα μεταφέρει στην Τυνησία.

Χτες, και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Χαφτάρ να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τρίπολη.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζει η Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, επανέλαβε χτες ότι σύντομα η χώρα του θα στείλει στα ανοιχτά της Κύπρου και το δεύτερο γεωτρύπανο που ετοιμάζει για ερευνητικές γεωτρήσεις, σημειώνοντας ότι «σε αυτό το θέμα (σ.σ. των υδρογονανθράκων) η συνεργασία μας (με την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου») θα συνεχιστεί».

Ο Ντονμέζ μίλησε σε συνάντηση για την Ενέργεια στην Τουρκία, όπου παρενέβη και ο ομόλογος «υπουργός» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο οποίος υπενθύμισε ότι «στους συνομιλητές μας στο "νότο" απευθύναμε πολλές εκκλήσεις συνεργασίας και τις απέρριψαν». Κατέληξε δε ότι «κι εμείς (Τουρκία και ψευδοκράτος) θα ολοκληρώσουμε τα βήματά μας έναντι των βημάτων που έκαναν εκείνοι (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι). Θα συνεχίσουμε αυτές τις εργασίες μας, χωρίς καθυστέρηση».

Στο μεταξύ, μετά από την τριμερή υπουργική συνάντηση (Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου) που έγινε στη Βηρυττό, δήλωσε πως Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν «πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που δημιουργούν για την περιοχή οι εξελίξεις στα Ενεργειακά, χρησιμοποιώντας την ως καταλύτη για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πρόσθεσε, συμφωνήσαμε όπως αμέσως ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ