ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντική ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής» καταγράφει το τελικό αποτέλεσμα

Με αυξημένες δυνάμεις η «Πανσπουδαστική ΚΣ» μέσα από τις προχτεσινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές αναδείχτηκε, για άλλη μια χρονιά σε δεύτερη δύναμη, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κατακτώντας νέες πρωτιές σε Συλλόγους και ολόκληρα Ιδρύματα.

Οπως σημείωσε σχετικά σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος: «Μέσα στους φοιτητές δυναμώνει ένα ριζοσπαστικό ρεύμα, κάτι που πρέπει να επιστεγαστεί στις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Οσοι στήριξαν τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ", αλλά και πολλοί ακόμα που προβληματίζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους έχουν μεγάλη ευκαιρία: Μπορούν να δώσουν απάντηση σε κεφάλαιο και ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν και έχουν γράψει το σενάριο για τη νέα γενιά, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ριχνόμαστε σε αυτές τις μάχες χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό».

Ανοδος σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και περισσότερες πρωτιές και αυτοδυναμίες σε Συλλόγους για την «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Η συμμετοχή αυξήθηκε στα ΤΕΙ κατά 765 ψήφους. Στα πανεπιστήμια ένα μέρος της αύξησης της συμμετοχής αφορά στην ενσωμάτωση των 5 νέων Συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά των Πανεπιστημίων. Αυτοί οι Σύλλογοι έκαναν εκλογές για πρώτη φορά. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πέρσι είχαν ψηφίσει στους Συλλόγους των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Για την ΠΚΣ ξεχωρίζει η άνοδος σε μεγάλα Ιδρύματα, όπως στο ΑΠΘ (+4,23%, +416 ψήφοι), στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (+4,95%, +177 ψήφους), στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ποσοστό 28,02%, +194 ψήφοι) όπως και η αύξηση πανελλαδικά στα ΤΕΙ κατά 500 ψήφους και +3,83%.

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατακτά την πρωτιά σε μεγάλα ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας αλλά και σε μεγάλους Συλλόγους, όπως η Φιλοσοφική της Αθήνας για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Στο ΕΚΠΑ η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατέγραψε άνοδο σε ψήφους, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η καταγραφή της ΔΑΠ, αφού η ΔΑΠ συμμετείχε στις εκλογές των Συλλόγων Νομικής και Πολιτικού (πέρσι δεν συμμετείχε στις εκλογές αυτών των Συλλόγων), ενώ φέτος η αποφασιστική στάση των δυνάμεων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» διασφάλισε ότι θα διεξαχθούν σωστά οι εκλογές στον Σύλλογο των ΤΕΦΑΑ.

Συνολικά στα Πανεπιστήμια, παίρνοντας υπόψη τη διαφοροποίηση όσον αφορά στην ενσωμάτωση των Συλλόγων του ΠΑΔΑ και του ΤΕΦΑΑ Αθήνας (φέτος καταμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα), η «Πανσπουδαστική ΚΣ» καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους (+1.364).

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε 62 Συλλόγους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, 7 περισσότερους σε σχέση με το 2018. Μάλιστα σε 37 από αυτούς είναι αυτοδύναμη.

Για τις άλλες δυνάμεις

Στα αζήτητα έμεινε, για ακόμη μία χρονιά, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Bloco». Κατέγραψε 1,36% σε Πανεπιστήμια και 1,53% σε ΤΕΙ, αν και έκανε προσπάθεια να καταγραφεί σε περισσότερους Συλλόγους.

Η ΔΑΠ παραμένει στάσιμη σε ποσοστά στα Πανεπιστήμια (-0,14%) και καταγράφει σημαντική μείωση σε ποσοστά (-5,18%) και ψήφους (-200) στα ΤΕΙ. Η «πραγματική» άνοδος της ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια ψαλιδίζεται, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ανόδου οφείλεται στο γεγονός ότι η ΔΑΠ συμμετείχε και καταγράφηκε σε περισσότερους Συλλόγους. Ενδεικτικά:

  • Το αποτέλεσμα στον Σύλλογο Φοιτητών του ΤΕΦΑΑ (ΕΚΠΑ) η ΔΑΠ πήρε 404 ψήφους και καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
  • Συμμετείχε φέτος στις εκλογές της Νομικής και του Πολιτικού του ΕΚΠΑ. Στους δύο Συλλόγους η ΔΑΠ πήρε 579 ψήφους.

Η ΠΑΣΠ καταγράφει άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστά στα ΤΕΙ, ενώ στα Πανεπιστήμια η αύξηση που εμφανίζει στις ψήφους γίνεται «μείωση», αν αφαιρεθούν από το πανελλαδικό αθροιστικό των Πανεπιστημίων τα αποτελέσματα στους 5 νέους Συλλόγους του ΠΑΔΑ.

Οι παρατάξεις των ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ αθροιστικά καταγράφουν, για ακόμη μία χρονιά, πτώση στα Πανεπιστήμια (-1,6%) ενώ διατηρούν πολύ χαμηλά ποσοστά στα ΤΕΙ.

Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

«Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου. Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!» είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ στους μαθητές μπροστά στα φετινά Μαθητικά Φεστιβάλ, που θα απλωθούν σε γειτονιές της Αττικής και σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 13 Απρίλη, Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αλλά και στο Θησείο, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Βιτάλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των Φεστιβάλ αυτών έχει ως εξής:

Στο Περιστέρι, η έναρξη των εκδηλώσεων είναι στις 7 μ.μ. και η ομιλία του Ν. Αμπατιέλου στις 7.30 μ.μ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δρώμενο από μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, παράσταση «Καθαρή Εξόδιος» με τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη - «Τσολιάς εν δε Τσόλια μπαντ», συναυλία με τους Altera Vita, hip - hop με τους Frank, Σφάλμα και Rhyme Riot, εκθέσεις βιβλίου, αντιπολεμικού σκίτσου κ.ά.

Στο Θησείο, το Φεστιβάλ θα γίνει στο σταθμό του ΗΣΑΠ από τις 6 μ.μ. με: Επίδειξη από ομάδες χορού, συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα, stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, μεγάλη συναυλία με τον Μύρωνα Στρατή, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει και escape room ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Στη Χαλκίδα

Επίσης, στη Χαλκίδα, το Σάββατο 13 Απρίλη, θα γίνει Μαθητικό Φεστιβάλ, από τις 5 μ.μ., στο 2ο ΕΠΑΛ, με: Θεατρικό σκετς με τίτλο «Η ΕΕ μέσα από τα σχολικά βιβλία» από μαθητές του ΓΕΛ Βασιλικού. Προβολή βίντεο που έφτιαξαν μαθητές των σχολείων των Ψαχνών. Διαδραστικό πείραμα για τον ηλεκτρισμό, με θέμα «Από τον Θαλή στη... ΔΕΗ». Συζήτηση με θέμα «Η μόρφωση και η ζωή μας στο στόχαστρο κυβερνήσεων και ΕΕ. Ποια η πρόταση της ΚΝΕ;». Συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

Στο χώρο του Φεστιβάλ οι μαθητές θα μπορούν να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια και escape room με θέμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ θα γίνει και η βράβευση της νικήτριας ομάδας του τουρνουά μπάσκετ που έγινε στις 7/4 στη Νέα Αρτάκη.

Παρουσίαση του «Βιβλίου των γονιών»

Αύριο, Σάββατο 13 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο κτίριο των Παιδαγωγικών Τμημάτων Αθήνας, θα γίνει παρουσίαση του «Βιβλίου των γονιών», του τελευταίου μεγάλου έργου του παιδαγωγού Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στα Ελληνικά από τον Ομιλο Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, το μη κερδοσκοπικό σωματείο που κυκλοφορεί και το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», και διατίθεται από τη «Σύγχρονη Εποχή» και τους ανταποκριτές του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα. Για το «Βιβλίο των γονιών» θα μιλήσουν ο Χρήστος Τουρτούρας, επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, και η Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και επιμελήτρια της έκδοσης.

Κινητοποιήσεις σήμερα από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές

Στο αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που μειώνει περαιτέρω τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου και θεσπίζει νέους εξεταστικούς μαραθώνιους ενώνουν σήμερα, Παρασκευή, τις φωνές τους εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, νέες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και μια σειρά ακόμα από διατάξεις για εκπαιδευτικά θέματα.

Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες μεγάλες πόλεις. «Ολοι την Παρασκευή 12 Απρίλη στα Προπύλαια», είναι το κάλεσμα που απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στους μαθητές για να διαδηλώσουν μαζί με τους απεργούς καθηγητές τους. Αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχουν πάρει και πολλοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στάσεις εργασίας. Κοινό κάλεσμα δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο απευθύνουν η ΟΛΜΕ και η ΑΣΓΜΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνει και η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει προς ψήφιση, με τη σφραγίδα της ΕΕ, πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" που σαρώνει ό,τι μορφωτικό δικαίωμα έχει απομείνει όρθιο! Με fast track διαδικασίες, ικανοποιεί για μια ακόμα φορά τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ανώτατη Εκπαίδευση χτυπώντας τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλειά».

  • Ενημερωτική συγκέντρωση για το νομοσχέδιο διοργανώνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας, τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Εστίας Μουσών. Θα μιλήσει η Σίσσυ Πολυκάρπου, εκπαιδευτικός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ριζοσπαστικό ρεύμα που δυναμώνει στη νεολαία να επιστεγαστεί με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού

Στην ομιλία του, χτες το βράδυ, στην Πετρούπολη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές:

«Πολλοί ψάχνουν να μάθουν τι λέει η νεολαία, την ψάχνουν στα γκάλοπ και στις έρευνες. Ας ακούσουν, λοιπόν, το δυνατό μήνυμα που έστειλαν χτες χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, με τις φοιτητικές εκλογές. Η "Πανσπουδαστική ΚΣ", το ψηφοδέλτιο που συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, είναι ξανά δεύτερη δύναμη και η μόνη με καθαρή άνοδο σε ψήφους και ποσοστά.

Το ριζοσπαστικό ρεύμα που δυναμώνει στους φοιτητές και αποτυπώνεται στην άνοδο της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" μπορεί να επιστεγαστεί με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, επένδυση στον αγώνα για τη ζωή που αξίζει στη νεολαία».

Πρωτιές και αυτοδυναμίες

Πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η ΠΚΣ σε 62 Συλλόγους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, 7 περισσότερους σε σχέση με το 2018.

Αυτοδύναμη αναδείχτηκε η ΠΚΣ σε 37 Συλλόγους. Πρόκειται για τους εξής:

Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Φαρμακευτικού, Γεωλογικού, Ψυχολογίας, Ιταλικής του ΑΠΘ.

Φαρμακευτικού, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κοινωνικής Διοίκησης, Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μετάφρασης και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Βιολογικών Εφαρμογών, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Κτηνιατρικής, Ειδικής Αγωγής, Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σχολής Επιστημών Τροφίμων, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επίσης, στους Συλλόγους Μαθηματικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Μουσικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Κρήτης, Διοίκησης Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ΣΕΥΠ και ΣΤΕΦ ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΤΕΙ Καρδίτσας.

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΚΣ στους Συλλόγους:

Φιλοσοφικής, Φυσικού και Μαθηματικού ΕΚΠΑ.

ΣΕΜΦΕ και Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.

Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φυσικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών, Αγγλικής, Βιολογικού, Ιατρικής ΑΠΘ.

Φυσικού, Ηλεκτρολόγων, Μαθηματικού, Μηχανικών Η/Υ, Θεατρικών Σπουδών, Μηχανολόγων Πανεπιστημίου Πατρών.

Μηχανολόγων, Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ψυχολογίας και Βιολογικού Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, στους Συλλόγους Πληροφορικής Χαροκόπειου, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Κρήτης, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, Πολυτεχνικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ