ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα διανομέα

Αμεσα μέτρα από την κυβέρνηση απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που επανακατέθεσε στη Βουλή

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα εργαζόμενο διανομέα (ντελίβερι) σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στη διασταύρωση της λεωφόρου Μεσογείων με την οδό Αγίας Τριάδος, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 37χρονος εργαζόμενος διανομέας επιχείρησε να διασχίσει περπατώντας τη λεωφόρο Μεσογείων και κάθετα διερχόμενο αυτοκίνητο τον σκότωσε ακαριαία.

Μετά και τη νέα τραγωδία, οι εργαζόμενοι διανομείς μετρούν περισσότερους από 12 νεκρούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πολλά περισσότερα «ατυχήματα» και τραυματισμούς, γεγονός που αναδεικνύει τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Ανάδειξη της άθλιας κατάστασης και των διεκδικήσεων των εργαζομένων

Αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των διανομέων καθώς και τις διεκδικήσεις τους, το ΚΚΕ επανακατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Χρήστου Κατσώτη, προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Η Επίκαιρη Ερώτηση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί χτες, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κωλύματος της αρμόδιας υπουργού.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ υπογραμμίζονται τα εξής:

«Για ακόμα μια φορά, έρχονται στην επιφάνεια οι τραγικές συνθήκες ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας των εργαζόμενων διανομέων, οι οποίοι βιώνουν και την εντατικοποίηση.

Στην Ελλάδα της "ανάπτυξης" και της "προόδου", που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένη, και γι' αυτόν τον κλάδο, η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, η πίεση για γρήγορη παράδοση των παραγγελιών, σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη, με χρονόμετρο, αδιαφορώντας για το τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων που βρίσκονται στο δρόμο.

Αποτελεί δεδομένο το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται ως εποχιακοί, χωρίς συμβάσεις και Ασφάλιση ή μισοασφαλισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι. Παράλληλα, οι ίδιοι συντηρούν με σέρβις τα δικά τους μηχανάκια και κινούνται πληρώνοντας οι ίδιοι πάλι τη βενζίνη. Οι ίδιοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που σε περίπτωση ατυχήματος και βλάβης επωμίζονται τα έξοδα επισκευής του οχήματός τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για τον αριθμό των θανάτων αλλά και των τραυματισμών των εργαζομένων στον κλάδο, γιατί συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, υπέγραψε και συνέβαλε ουσιαστικά στο χτύπημα της ΣΣΕ, της Ασφάλισης, υποβίβασε και συνεχίζει να υποβιβάζει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υγιεινής και ασφάλειας, διευκολύνοντας την εργοδοσία. Αλλωστε, η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την οποία "υποχρέωνε" τους εργοδότες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι μέτρα προστασίας και υποχρεώσεις συντήρησης, δεν εμπόδισε σε καμία περίπτωση να συνεχίζουν να γίνονται εργατικά ατυχήματα και να καταγράφονται θάνατοι».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί να λάβει η κυβέρνηση άμεσα μέτρα για:

  • Εξασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας, με πλήρη ασφάλιση για τους εργαζόμενους του κλάδου, μέσω κλαδικής ΣΣΕ στον Επισιτισμό, υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ώρου για τους διανομείς.
  • Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς (π.χ. ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων). Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης, που θα παρέχονται από την επιχείρηση (να συμπεριλαμβάνεται και το κράνος, εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για την αγορά του και την απαραίτητη αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί).
  • Την ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.
Απεργία και κινητοποιήσεις

Απεργία με αντίστοιχα αιτήματα πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων (ντελίβερι - κούριερ), οργανώνοντας μηχανοκίνητες πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μαχητική παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε επίσης χτες το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Καβάλας.

Σε δήλωσή του για την απεργία και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κούριερ - ντελίβερι, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε τα εξής:

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των διανομέων οδηγών δικύκλων, που αγωνίζονται για το μεροκάματο, για την ασφάλισή τους, για μέτρα προστασίας της ζωής τους. Τα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα", πολλά από αυτά θανατηφόρα, στην πραγματικότητα εργοδοτικά εγκλήματα, αποτελούν την άλλη όψη της "ανάπτυξης" στους κλάδους των Μεταφορών και του Επισιτισμού. Η κυβέρνηση, αντί να κάνει πλάτες στην εργοδοσία, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία και να ικανοποιήσει άμεσα το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων ντελίβερι - κούριερ».

ΟΕΦΣΕΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα επαγγελματικά ταμεία

Από την κινητοποίηση στα επαγγελματικά ταμεία
Από την κινητοποίηση στα επαγγελματικά ταμεία
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής και η Ενωση Συνταξιούχων Φαρμάκου πραγματοποίησαν την Τετάρτη 11/4 παράσταση διαμαρτυρίας στα επαγγελματικά ταμεία ΤΕΑΥΦΕ και ΤΑΥΦΕ.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κλάδου απαίτησαν από τις διοικήσεις των δύο επαγγελματικών ταμείων να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους: Οχι άλλες μειώσεις των συντάξεων και του εφάπαξ και ανάκληση όλων των τεράστιων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος. Να επανέλθουν οι παροχές, όπως τα χαμηλότοκα δάνεια και οι κατασκηνώσεις.

Στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες του Συνδικάτου και των συνταξιούχων με τις διοικήσεις των δύο Ταμείων, αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, η προσήλωση των διοικήσεων στην υλοποίηση των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων. Επιβεβαίωσαν ότι οι μειώσεις των συντάξεων και του εφάπαξ θα συνεχιστούν, ενώ προκαλώντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους κάλεσαν να συμβιβαστούν με τη λογική του «μικρότερου κακού»!

Η Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ανάκτηση των απωλειών.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Εργαζομένων Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο απευθύνει η ΔΑΣ.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αρτας προχωρά σε εκλογές στις 13/4 (2 μ.μ. έως 9 μ.μ.), στις 14/4 (10 π.μ. έως 6 μ.μ.) και στις 15/4 (3 μ.μ. έως 9 μ.μ.), στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.
  • Στις 13 - 14 και 19 - 21 Απρίλη θα γίνουν οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με βάση το εξής πρόγραμμα: Στις 13/4 (11 π.μ. έως 5 μ.μ.) και στις 14/4 (10 π.μ. έως 4 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στις 19/4 στον ΣΕΜΠΟ (2 μ.μ. έως 5 μ.μ.) και στο Ζυγολόγιο (6 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Στις 20/4 (11 π.μ. έως 5 μ.μ.) και 21/4 (10 π.μ. έως 2 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ