ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Πραγματοποιήθηκε χτες, 11 Aπρίλη 2018, στις Βρυξέλλες από τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, μη εγγεγραμμένο σε πολιτική ομάδα, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση με θέμα: «Ο αγώνας του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού». Στη συνάντηση έλαβαν μέρος συνολικά 34 ομιλητές - εκπρόσωποι από 27 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία. Την εισηγητική τοποθέτηση στη Συνάντηση πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη Συνάντηση τοποθετήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η κοινή φωτογραφία των συμμετεχόντων στη Συνάντηση
Η κοινή φωτογραφία των συμμετεχόντων στη Συνάντηση
Το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα να αντιπαρατεθεί με αποφασιστικότητα στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή Συνάντηση

Ο Δ. Κουτσούμπας και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης και Σ. Ζαριανόπουλος
Ο Δ. Κουτσούμπας και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης και Σ. Ζαριανόπουλος
Στην καθοριστική σημασία που έχει η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οπως είπε, αυτό το καθήκον συνδέεται με την κατάκτηση της ικανότητας των ΚΚ να δυναμώνουν ιδεολογικά - πολιτικά, με επαναστατική στρατηγική, αλλά και οργανωτικά, ώστε να έχουν γερές βάσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και κλάδους.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται ενιαία, τονίζοντας ότι ως συνέπειά τους διευρύνθηκαν οι γραμμές της εργατικής τάξης με νέα τμήματα από κατεστραμμένα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού.

Η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν θα φέρει επιστροφή κατακτήσεων των εργαζομένων

Αναφερόμενος στις προβλέψεις των αστικών επιτελείων για πέρασμα σε φάση καπιταλιστικής ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι «η εκτίμησή μας για την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη ακολουθήσει, είναι ότι αυτή θα είναι ασθενική και επισφαλής και βεβαίως δεν πρόκειται να εξαλείψει ή να απορροφήσει τη μεγάλη μάζα της ανεργίας», ότι «δεν θα υπάρξει επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο σε ό,τι αφορά στις βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης που αποσπάστηκαν στον 20ό αιώνα». Οπως είπε, η ισχυροποίηση του μονοπωλιακού κεφαλαίου θα οδηγήσει σε «παραπέρα όξυνση της αντίθεσης κεφαλαίου - μισθωτής εργασίας και στη βάση αυτή όξυνση του συνόλου των κοινωνικών αντιθέσεων».

«Από εδώ απορρέουν», πρόσθεσε, «η ανάγκη και οι δυνατότητες της πιο σχεδιασμένης δουλειάς των κομμουνιστών στις γραμμές της εργατικής τάξης και του κινήματός της, ώστε να δυναμώνει η ταξική πάλη, που ως κύριο περιεχόμενό της έχει την αντικαπιταλιστική γραμμή συσπείρωσης και συμμαχίας. Η δράση, ταυτόχρονα, των ΚΚ να συμβάλει, ώστε να δυναμώνει η πάλη για άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με βάση το κριτήριο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, δηλαδή η αναγκαιότητα και προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης, της σοσιαλιστικής κοινωνίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ΠΑΜΕ και στην πορεία που ακολούθησε από το 1999 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε επίσης στα καθήκοντα που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ μέσα από το 20ό Συνέδριό του και συνδέονται με το περιεχόμενο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, το οποίο έχει οριστεί ως η «προετοιμασία και ανάπτυξη εργατικού κινήματος ικανού να αντιπαρατεθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικά και σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στην ενιαία επεξεργασμένη στρατηγική του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής εξουσίας».

Βασικό στοιχείο η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Αναλύοντας αυτά τα καθήκοντα, σημείωσε ότι πρόκειται για «σχέδιο πάλης και συγκέντρωσης δυνάμεων με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, την ένταξη των επιμέρους διεκδικήσεων σε αυτό, που στηρίζεται πρώτα απ' όλα σε γερές Κομματικές Οργανώσεις στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας, και διαλεκτικά δημιουργεί προϋποθέσεις αυτές να πολλαπλασιαστούν».

Ως ζήτημα ξεχωριστής σημασίας, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό. Οπως είπε: «Είναι βασικό στοιχείο της πάλης μας και της δράσης των ταξικών συνδικάτων. Οι καμπάνιες της ΠΣΟ σε διεθνές επίπεδο και στην Ελλάδα των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, η αλληλεγγύη σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς, η στήριξη των προσφύγων είναι σταθερά στον προσανατολισμό μας.

Καθημερινή πολιτική ιδεολογική δουλειά για την αφομοίωση της θέσης ότι το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να μπει κάτω από ξένη σημαία, τη σημαία της αστικής τάξης σε έναν ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά να παλέψει σε κάθε περίπτωση για την ανατροπή της εξουσίας των αστών, που όσο μένει, φέρνει τον πόλεμο και την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών».

Σε άλλο σημείο, ξεχώρισε ως κρίσιμο ζήτημα τη σχέση Κόμματος - κινήματος και την ιδεολογική - πολιτική διαπάλη μέσα στο κίνημα, που «έχει σημασία για την επίτευξη του στόχου της οργάνωσης σημαντικού μέρους της εργατικής τάξης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για την εμβάθυνση και διεύρυνση των δεσμών της με το Κόμμα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «είναι ώρα συγκέντρωσης δυνάμεων και πάλης με περιεχόμενο ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους (...)

Είναι ανάγκη σε κάθε χώρα να δυναμώσει η πάλη για να γίνουν τα ΚΚ μαζικά εργατικά κόμματα, οργανωτές και καθοδηγητές της πάλης των εκατομμυρίων καταπιεσμένων, για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά μόνο φτώχεια, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταστροφή και προσφυγιά, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».

Να γίνουμε πιο ικανοί στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Κ. Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της ΚΕ του Κόμματος

«

Πραγματοποιούμε σήμερα εδώ, στις Βρυξέλλες, στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση του 2018 με θέμα: "Ο αγώνας του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού". Στη Συνάντηση παίρνουν μέρος συνολικά 34 ομιλητές - εκπρόσωποι από 27 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία.

Με τη Συνάντηση αυτή φιλοδοξούμε να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση, ένα χρόνο μετά τον εορτασμό των 100 χρόνων της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης, που ανέδειξε ανάμεσα στα άλλα τον αναντικατάστατο και πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εξουσίας του κεφαλαίου και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Η σημασία δε της παρέμβασης των κομμουνιστών είναι καθοριστική για την υπόθεση της ανασύνταξης, της αποφασιστικής ενίσχυσης του εργατικού κινήματος. Χρειάζεται λοιπόν σήμερα να εξετάσουμε πιο διεισδυτικά την κατάσταση της εργατικής τάξης, να μελετήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις δυνατότητες που διαγράφονται να παρέμβουμε σε αυτήν επιδρώντας στη συνείδησή της, συμβάλλοντας στον ταξικό προσανατολισμό της, στο να αποκτηθεί αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή στην πάλη της, ανεβάζοντας το βαθμό της οργάνωσής της, δουλεύοντας καθημερινά για την ενότητά της ενάντια στο κεφάλαιο, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Οι ανταγωνισμοί φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου

Χρειάζεται ταυτόχρονα να παρακολουθούμε στενά τους σφοδρούς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τους λεγόμενους «εμπορικούς πολέμους», το μπαράζ των δασμών του ενός ιμπεριαλιστικού κέντρου σε βάρος του άλλου, το κυνήγι για πάμφθηνη εργατική δύναμη και τη μέγιστη κερδοφορία, συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης. Γιατί όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν αποτρέπουν, όπως μυθολογούν οι αστοί και τα επιτελεία τους, αλλά αντίθετα φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο οι εργάτες χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Είναι επίσης ανάγκη να μελετούμε συστηματικά την πορεία των καπιταλιστικών διακρατικών ενώσεων όπως η ΕΕ. Τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης η αστική τάξη σε κάθε χώρα αλλά κι η ίδια η ΕΕ επιτάχυναν την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που προέβλεπε μια σειρά αναβαθμισμένους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς για τον συντονισμό της αντεργατικής επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης, και την καλύτερη θωράκιση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, σε βάρος των ανταγωνιστών του, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την όσο περνά από το χέρι τους καθυστέρηση εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών, προσωρινών συμμαχιών κι ομαδοποιήσεων, αποχωρήσεων τύπου Βrexit, ανακατατάξεων ισχύος, η ΕΕ προωθεί τη συζήτηση περί εμβάθυνσης της ίδιας και της Ευρωζώνης. Η γενίκευση της αντεργατικής επίθεσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ευρύτερα, συμπεριλαμβανομένων των άγριων περικοπών μισθών συντάξεων, της διάλυσης των ΣΣΕ, του περιορισμού έως και κατάργησης της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, του απεργιακού δικαιώματος, επιβάλλει την ένταση της δράσης των κομμουνιστών, τη μελέτη και αξιοποίηση της σύγχρονης πείρας από τους εργάτες και τις εργάτριες. Μιας πείρας που αναδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ορισμένα αποσπασματικά αντεργατικά μέτρα αλλά για επεξεργασμένη στρατηγική του κεφαλαίου την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, με την ενίσχυση της συντονισμένης ταξικής πάλης, της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Η μελέτη των κινήσεων του αντιπάλου δεν πρέπει να αφήσει απέξω τις εξελίξεις στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος σε κάθε χώρα στην οποία πρωτοστατούν οι δυνάμεις της νεόκοπης σοσιαλδημοκρατίας, εθνικιστικές δυνάμεις του λεγόμενου οικονομικού προστατευτισμού δίπλα στις άλλες παλιότερες αστικές δυνάμεις, ενώ ιδιαίτερη εξέταση χρειάζεται ο ρόλος των ρεφορμιστικών, των φιλεργοδοτικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το πώς θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά μιας και η ήττα τους είναι προϋπόθεση για την επικράτηση των ταξικών επαναστατικών δυνάμεων.

Αξιοποιούμε την πείρα μας, ισχυροποιούμε την παρέμβασή μας

Σήμερα κι από αυτό το βήμα μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των αγωνιστικών διεργασιών και σκιρτημάτων στις χώρες μας, να εντοπίσουμε τι χρειάζεται να βελτιώσουμε στη δική μας δουλειά για να βρεθούμε την επόμενη μέρα πιο ικανοί κι αποτελεσματικοί, με περισσότερες οργανώσεις σε χώρους δουλειάς, σε κάθε κλιμάκωση που θα μας φέρνει μπροστά σε όλο και πιο μεγάλες ευθύνες κι απαιτήσεις στην πάλη ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Στη συζήτηση σήμερα μπορούμε να ανταλλάξουμε σημαντική πείρα με τις ομιλίες μας, στοιχεία και υλικά για την κατάσταση του εργατικού κινήματος και της παρέμβασης των κομμουνιστών στην κάθε χώρα καθώς και με τη δυνατότητα που αξιοποιήσαμε φέτος καλύτερα μέσα από το διαδίκτυο. Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη συμμετοχή σας».

Εξοπλιζόμαστε με πείρα, ισχυροποιούμε τη δράση μας στο εργατικό κίνημα

Στη δευτερολογία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ενδιαφέρουσα συζήτηση «μας εξόπλισε με νέα πείρα». Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ ανέφερε ότι ο ιδιαίτερα αρνητικός συσχετισμός στις σημερινές συνθήκες, παγκόσμια και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, κάνει τα καπιταλιστικά κράτη να γίνονται πιο επιθετικά απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τόνισε ότι σε αυτές τις συνθήκες «θεωρούμε ότι γίνεται πιο απαιτητικό το ιδεολογικοπολιτικό ατσάλωμα των μελών των Κομμουνιστικών Κομμάτων», «γίνονται πιο απαιτητικά τα χαρακτηριστικά της κομμουνιστικής πρωτοπορίας».

Ανέδειξε τόσο τους κινδύνους «να βαθαίνει η ενσωμάτωση» όσο και τις «νέες δυνατότητες» για τα ΚΚ. Οπως είπε, «σήμερα διαφαίνονται κάπως πιο ορατά μέσα στο κίνημα και σε συγκεκριμένους κλάδους, σε διάφορες χώρες, για παράδειγμα στη χώρα μας», δυνατότητες, που δεν πρέπει να υποτιμηθούν ούτε να υπερτιμηθούν. Ξεχώρισε ως παραδείγματα από την Ελλάδα την αυξημένη προσοχή ευρύτερων τμημάτων εργαζομένων προς τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ, την αύξηση συμμετοχής σε εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες, που δείχνουν ότι ένας κόσμος «επανασυσπειρώνεται και εκφράζει κάποια τέτοια διάθεση ή και πρόθεση». Συμπλήρωσε ότι την ίδια στιγμή, βέβαια, «βράζει η δυσαρέσκεια σε όλες τις χώρες απ' την πολιτική των κυβερνήσεων» και εμφανίζεται αδυναμία «στον οπορτουνιστικό ρεφορμιστικό χώρο να συσπειρώσει δυνάμεις όπως έκανε πιο εύκολα τα προηγούμενα χρόνια». Τόνισε ότι για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες «το κύριο είναι να δουλέψουμε καλύτερα, ενιαία και πιο συνδυασμένα το επόμενο διάστημα, με ένταση της προσπάθειας για μαζικότερη και αποτελεσματικότερη αντιπαράθεση με τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται αλλά και με οργάνωση εργατών στα συνδικάτα τους, οργάνωση της ταξικής πάλης, των διεκδικήσεων και την κομματική οικοδόμηση σε μεγάλους σημαντικούς χώρους δουλειάς».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στην αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας και στις κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος, η Βόρεια Αφρική, ο Καύκασος. Επισήμανε ότι στην περιοχή υπάρχει σημαντικός ενεργειακός πλούτος, ενώ αυτή αποτελεί κόμβο για τη μεταφορά και πρώτων υλών και εμπορευμάτων απ' την Κεντρική Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή τόσο προς τη Δύση, την Ευρώπη όσο και προς τις γοργά αναπτυσσόμενες, ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας. Τόνισε ότι ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις παίζουν οι στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, οι μεγάλοι πολεμικοί ναυτικοί στόλοι. Πρόσθεσε ότι «αξιοποιούνται και όλα τα διάφορα προσχήματα που έχουμε γνωρίσει κατά το παρελθόν για να ξεκινήσουν πόλεμοι ή αιματηρές επιθέσεις, όπως είναι πρόσφατα η δήλωση του Τραμπ για τα χημικά όπλα (στη Συρία) και οι επιθετικές ενέργειες που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ με αυτό το πρόσχημα». «Ιδιαίτερα μετά απ' αυτές τις προκλητικές, επιθετικές δηλώσεις του Τραμπ και την ανάλογη απάντηση της Ρωσίας, η κατάσταση πιστεύουμε ότι κλιμακώνεται επικίνδυνα, κάνει πιο άμεσο τον κίνδυνο γενίκευσης ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές «δεν είναι προσωρινές, απαιτείται γι' αυτόν το λόγο ενίσχυση της ετοιμότητας των δυνάμεών μας και υψηλού επιπέδου επαγρύπνηση, συνέχιση της πάλης κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων».

Κλείνοντας κάλεσε σε ακόμα πιο έντονη δράση, για να ισχυροποιηθούν τα ΚΚ, να οικοδομήσουν οργανώσεις στην εργατική τάξη, να βελτιωθούν οι συσχετισμοί στα συνδικάτα και να κατακτήσουν θέσεις στον ιδεολογικοπολιτικό αγώνα ενάντια στην αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό. «Να καταφέρουμε να εντάξουμε ενιαία στην πάλη μας τόσο τα οικονομικά αιτήματα της εργατικής τάξης όσο και τον αγώνα της ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ειρήνη, για την ευημερία των λαών μας, για την ανατροπή τελικά του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

Από τις τοποθετήσεις στη Συνάντηση

Οσοι έλαβαν το λόγο είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πείρα και πληροφόρηση για την κατάσταση στις χώρες τους και την παρέμβαση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στο επίκεντρο της προσοχής των ομιλητών βρέθηκαν η κατάσταση της εργατικής τάξης και του κινήματός της, η πάλη για την ενότητά της, οι ιδεολογικοπολιτικές επιδράσεις στη συνείδησή της, το περιεχόμενο κι ο προσανατολισμός της πάλης της, οι δυσκολίες και οι δυνατότητες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματός της σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Οι περισσότεροι ομιλητές που παρενέβησαν σημείωσαν ότι για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους προωθούν νέα σκληρά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του κεφαλαίου, με ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» και «κινητικότητα», ανάμεσά τους τη διάλυση των ΣΣΕ και την επιδίωξη κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος. Το συμπέρασμα πολλών ομιλητών ήταν ότι το κεφάλαιο ούτε επιθυμεί ούτε πρόκειται να δώσει πίσω όσα άρπαξε από τους εργάτες στα χρόνια της κρίσης. Η καπιταλιστική ανάκαμψη όχι μόνο δεν οδηγεί σε ανάκτηση των μεγάλων απωλειών των λαϊκών στρωμάτων την περίοδο της κρίσης, αλλά αντίθετα συνεχίζεται η επιδείνωση της κατάστασης του λαού.

Στη Συνάντηση επίσης εκφράστηκε ιδιαίτερα η ανησυχία πολλών συμμετεχόντων για την κλιμάκωση των επικίνδυνων ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με επίδικο τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας. Αναδείχτηκαν επίσης ο επικίνδυνος ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία, οι ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων για την εμπλοκή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ενισχύουν το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής πολεμικής αναμέτρησης και του ματοκυλίσματος των λαών.

Πολλοί εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση τόνισαν ιδιαίτερα ότι η ενίσχυση της γραμμής της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης προϋποθέτει την ήττα της γραμμής της ταξικής συνεργασίας, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, του ρεφορμιστικού, οπορτουνιστικού ρεύματος, της νεόκοπης και παλιάς σοσιαλδημοκρατίας. Με τις παρεμβάσεις τους πολλοί ομιλητές σημείωσαν την ανάγκη της κατάκτησης της ικανότητας των κομμουνιστών να ενισχυθούν ολόπλευρα ιδεολογικά - πολιτικά, οργανωτικά με επαναστατική στρατηγική, να κατακτήσουν γερές βάσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και κλάδους, να παρεμβαίνουν αποφασιστικά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Οι συμμετέχοντες, τέλος, χαιρέτισαν τους αγώνες που εκτυλίσσονται σε πολλές χώρες και τα ΚΚ είναι στην πρώτη τους γραμμή για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών, αναδεικνύοντας την ανάγκη της αποφασιστικής ενίσχυσης της πάλης των εκατομμυρίων καταπιεσμένων, της εργατικής τάξης και των συμμάχων τους σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιεύσει ολόκληρη την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα. Επίσης εκτενή αποσπάσματα από τη δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καθώς και ρεπορτάζ από τη Συνάντηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ