ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Χιλιάδες νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες στη διαδρομή τους προς την ΕΕ

Οι σημαντικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη διάρκεια της διαδρομής τους προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και κάποια στοιχεία για τις αφίξεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες περιγράφονται σε νέα έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση:

-- Πάνω από 3.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα την περασμένη χρονιά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη, σε σύγκριση με 5.100 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αλλοι 501 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τις αρχές του 2018. Επιπλέον, το 2017, τουλάχιστον 75 άνθρωποι ακόμα έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος των χερσαίων οδών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους διαμέσου της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν συνεχείς και ιδιαίτερα ανησυχητικές αναφορές για αναγκαστικές επιστροφές.

-- Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμα την κακομεταχείριση και τους εκβιασμούς που έχουν υποστεί πρόσφυγες και μετανάστες στα χέρια των διακινητών ή ένοπλων ομάδων κατά μήκος των διαφόρων οδών που ακολουθούν για να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι γυναίκες, ιδίως όσες ταξιδεύουν μόνες τους, καθώς και τα ασυνόδευτα παιδιά, εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους σεξουαλικής και έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές εντός της Ευρώπης. Μέσα στο 2017, έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από 17.000 ασυνόδευτα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, όπου το 13% του συνόλου των αφίξεων ήταν παιδιά που ταξίδευαν μόνα τους, μια τάση που παρατηρήθηκε και το 2016.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας το Μάρτη του 2016, ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να πείσει το λαό ότι πρόκειται για μια «καλή συμφωνία», ήταν και ότι με αυτήν θα μειωνόταν κατά πολύ η δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Κάτι που όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά πολύ περισσότερο η δράση των δουλεμπόρων «άνθισε» ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί ούτε τα ολοένα και πιο εξελιγμένα μέτρα καταστολής στα σύνορα, ούτε, φυσικά, η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας δεν μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους από το να πέφτουν στα νύχια αδίστακτων διακινητών, για να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εξαθλίωση. Και είναι ξεκάθαρο ότι τώρα, που έχουν «χτυπήσει κόκκινο» οι ανταγωνισμοί, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.

Σε ό,τι αφορά τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα το 2017 από το 2016, στα τέλη του 2017 σημειώθηκε μια άνοδος στις αφίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των θαλάσσιων αφίξεων μειώθηκε το 2017 σε σύγκριση με το 2016. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 33% από το Μάη έως το Δεκέμβρη του 2017, με 24.600 αφίξεις, σε σύγκριση με τις 18.300 που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο του 2016.

Αναμονή για άσυλο σε άθλιες συνθήκες

Η πλειοψηφία προερχόταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με ένα μεγάλο αριθμό ανάμεσά τους να αποτελείται από οικογένειες με παιδιά. Οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, είχαν να αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο παραμονής σε κακές και υπερσυνωστισμένες συνθήκες στα νησιά.

Το 2017, σημειώθηκε στην Ισπανία μια αύξηση της τάξης του 101% σε σύγκριση με το 2016, με 28.000 νέες αφίξεις. Τους πρώτους μήνες του 2018, σημειώθηκε μια παρόμοια τάση, με τις αφίξεις να αυξάνουν κατά 13% σε σύγκριση με το 2017. Οι δύο βασικότερες εθνικότητες είναι πλέον οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί, αν και οι Σύροι εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα που διασχίζει τα χερσαία σύνορα της Ισπανίας.

Οι θαλάσσιες αφίξεις στην Ιταλία, κυρίως από τη Λιβύη, σημείωσαν δραστική μείωση από τον Ιούλη του 2017. Η μείωση συνεχίστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, καθώς σημειώθηκε πτώση της τάξης του 74% σε σύγκριση με το 2017. Το ταξίδι προς την Ιταλία αποδεικνύεται ότι γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο, με το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή από τη Λιβύη να έχει αυξηθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 σε 1 στους 14, από 1 στους 29 που ήταν την ίδια περίοδο το 2017. Τους τελευταίους επίσης μήνες, παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης της υγείας όσων φτάνουν από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την έκθεση, λόγω των αυξημένων περιορισμών στην Ουγγαρία, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες καταφεύγουν σε εναλλακτικές οδούς για να μετακινηθούν κατά μήκος της Ευρώπης. Για παράδειγμα, ορισμένοι περνούν από την Ελλάδα στην Κροατία μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Καθημερινά αυξάνονται οι προσφυγικές ροές

Συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες. Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Απρίλη μέχρι και προχτές, 1.173 άνθρωποι έφτασαν στα νησιά και συγκεκριμένα: 630 στη Λέσβο, 281 στη Χίο και 262 στη Σάμο. Από την καταγραφή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκύπτει ότι από την Πέμπτη 5 Απρίλη έως και την Τρίτη 10 Απρίλη, έφτασαν συνολικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 607 πρόσφυγες και μετανάστες και συγκεκριμένα 418 στη Λέσβο, 69 στη Χίο και 120 στη Σάμο.

Χτες το πρωί, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές 34 μετανάστες σε φουσκωτή βάρκα με μηχανή, στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου της Χίου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Ομοίως, στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιάς της Λέσβου, 36 μετανάστες εντοπίστηκαν και σώθηκαν από πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο επιχείρησης. Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι της Μυτιλήνης και συνελήφθη ο 20χρονος χειριστής της βάρκας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Στο Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό αλλά και στην αυξανόμενη ένταση στη Συρία, η οποία επηρεάζει τις ροές, αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας. Σχετικά με την αύξηση των μεταναστών στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, ανέφερε ότι αφενός οφείλεται στον πόλεμο στα σύνορα της Συρίας και αφετέρου στην αύξηση της δραστηριότητας των διακινητών στην Τουρκία, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις που διεξάγει η χώρα μας με την Τουρκία αλλά και τις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπως είπε, «μόνο σήμερα (σ.σ. χτες) είχαμε εισροή 115 ανθρώπων». Σημείωσε πως «μετά τη συνάντηση της Βάρνας έχουμε μια αύξηση 100%, που βαίνει ωστόσο μειούμενη».

Για τα νησιά που δέχονται τους μετανάστες, είπε ότι δεν είμαστε στο σημείο που έχουν φρακάρει, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα. Απέκλεισε την κατασκευή νέων δομών, αλλά επισήμανε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στις υφιστάμενες και πρόσθεσε πως προωθούνται με τροπολογία που θα έρθει άμεσα στη Βουλή οι αποζημιώσεις των κατοίκων στη Μόρια της Λέσβου και στο Χαλκιός της Χίου. Απαντώντας σχετικά, είπε ότι η χώρα μπορεί έως ένα επίπεδο να αντιμετωπίσει επαρκώς το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος. Αν όμως επαναληφθεί το 2015, αυτό πλέον είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της.

Νέο «κύμα» αφρικανικής σκόνης

Νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας βρίσκεται από χτες σε εξέλιξη. Η μετεωρολογική υπηρεσία «meteo» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπει ότι το μέγιστο της συγκέντρωσης σκόνης αναμένεται στο Ηράκλειο Κρήτης σήμερα Πέμπτη και στην Αθήνα το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 13-14 Απρίλη. Στην Αθήνα, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης, η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης (περίπου 130 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένεται το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια η σκόνη θα αραιώσει σταδιακά.

Στο Ηράκλειο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης (πάνω από 240 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένεται σήμερα το βράδυ. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σκόνης αναμένονται σε ύψος 1.500 έως 3.000 μέτρα πάνω από το έδαφος. Το φαινόμενο οφείλεται στα χαμηλά βαρομετρικά συστήματα στη Δυτική Μεσόγειο, που οδηγούν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ, η συγκέντρωση σκόνης που αναμένεται τις επόμενες μέρες, δεν θα έχει πάντως την ίδια ένταση με αυτή του Μάρτη, αν και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας συνιστάται η αποχή από εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org