ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Ελάχιστες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες...

...από ελάχιστες και υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας για την παρουσίαση του νομοσχεδίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας για την παρουσίαση του νομοσχεδίου
Τη βασική κατεύθυνση του κεφαλαίου και της ΕΕ για ελάχιστες παροχές, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του, αποτυπώνει το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που παρουσιάστηκε χτες από την κυβέρνηση, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, και ο γγ του υπουργείου, Στ. Βαρδαρός. Την κατεύθυνση αυτή μάλιστα έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο έχει την έγκριση των «θεσμών» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

Οι ίδιες οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιβεβαιώνουν ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθείται, υποβαθμίζει ακόμα παραπέρα τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με τη δημιουργία υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, με δίχρονες συμβάσεις εργασίας, με υποτυπώδη και ανεπαρκή διαγνωστικά εργαστήρια και με κάλυψη που θα φθάνει μόλις στο 30% του πληθυσμού...

Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταρρύθμιση που οργανώνει ένα «φτηνό» συνονθύλευμα δημόσιων και ιδιωτικών «σημείων» παροχής ορισμένων υπηρεσιών ΠΦΥ, όπου οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες τους στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των βασικών προβλέψεων του νομοσχεδίου

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο και τη χτεσινή παρουσίασή του:

-- Το πρώτο επίπεδο του πλαισίου λειτουργίας της ΠΦΥ θα απαρτίζεται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες ενώ θα έχουν στην ευθύνη τους έναν αρκετά μεγάλο αριθμό πληθυσμού (10.000 - 12.000 κατοίκους), θα έχουν ως ελάχιστη σύνθεση μόνο 1 γιατρό (γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο), 1 νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και 1 διοικητικό υπάλληλο. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι ΤΟΜΥ θα φτάσουν τις 239 σε 65 αστικά κέντρα και θα στελεχωθούν με 3.000 άτομα (περίπου 1.300 γιατροί και περίπου 1.500 νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό), με «προσλήψεις» μέσω ΑΣΕΠ (με διετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια). Τα πρώτα 4 χρόνια το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ για τη συνέχεια ο υπουργός παρέπεμψε στην «εξοικονόμηση πόρων» από τη μείωση των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και σε ειδικούς γιατρούς. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η χρηματοδότηση ακόμα και αυτών των υποστελεχωμένων και ανεπαρκών μονάδων δεν πρόκειται να προέλθει από αύξηση της κρατικής δαπάνης, η οποία να σημειώσουμε ότι το 2017 μειώθηκε επιπλέον κατά 1 εκατομμύριο ευρώ. Η προσωρινή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η ήδη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση των μονάδων ΠΦΥ για την πρόσληψη προσωπικού, αγορά υγειονομικού υλικού κ.λπ., σηματοδοτούν την προοπτική μεταφοράς της δαπάνης στο λαό με άμεσο (απευθείας πληρωμές) και έμμεσο τρόπο (φορολογία).

-- Το δεύτερο επίπεδο αφορά στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ). Οπως αναφέρεται, σε ΚΥ μετονομάζονται τα σημερινά Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την παραπομπή ασθενών στα ΚΥ και τους ειδικούς γιατρούς θα αποφασίζουν οι οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ, δηλαδή επισημοποιείται ο «κόφτης» των ασθενών προκειμένου να μη «στοιχίζουν» στο δημόσιο σύστημα, κάτι που θα αποτελεί και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των επιδόσεων των γιατρών και της ανανέωσης της σύμβασής τους.

Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προπαγανδίζει το «νοικοκύρεμα», τον «εξορθολογισμό», το χτύπημα της «σπατάλης» - όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες - ενοχοποιώντας για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας τις υποτυπώδεις παροχές προς το λαό, για να πέσουν στα «μαλακά» οι συνεχείς περικοπές. Είναι ενδεικτικό ότι στο νομοσχέδιο την τραγική έλλειψη σε γυναικολόγους στην ΠΦΥ την «υποκαθιστά» με την ανάθεση στον κλάδο των μαιών να συνταγογραφούν τις εξετάσεις της κύησης και το τεστ Παπανικολάου, παρουσιάζοντάς το ως «αναβάθμιση» των μαιευτικών υπηρεσιών.

Στα ΚΥ θα προσέρχονται επίσης «έκτακτα και επείγοντα περιστατικά», αρκεί να αρρωσταίνουν πριν τις 9 το βράδυ, αφού μετά θα κλείνουν! Οι γιατροί που υπηρετούν με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα ΚΥ μπορούν μετά από αίτησή τους να συμμετέχουν στην τακτική λειτουργία, πρωινή και απογευματινή, του αντίστοιχου με την ειδικότητά τους τμήματος του νοσοκομείου αναφοράς καθώς και στο πρόγραμμα εφημεριών. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η κυβέρνηση και με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να «μπαλώσει» τα τεράστια κενά των δημόσιων νοσοκομείων. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο οι γιατροί των ΚΥ και των μονάδων του ΠΕΔΥ μειώθηκαν κατά 5.000 μεταξύ 2012 και 2014.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Νέος θάνατος αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις στην επείγουσα ιατρική

Μετά το θάνατο του 38χρονου άνδρα στην Ουρανούπολη, ο οποίος περίμενε για περίπου 2 ώρες ασθενοφόρο, ο θάνατος ενός ακόμα ανθρώπου στη Χαλκιδική, το βράδυ της Δευτέρας, ήρθε να αναδείξει τις τραγικές συνέπειες από τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος 55χρονος άνδρας έπαθε καρδιακή ανακοπή στη Νέα Σκιώνη το βράδυ της Δευτέρας. Εθελοντής διασώστης που κλήθηκε να βοηθήσει τον 55χρονο κάλεσε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, ωστόσο ενημερώθηκε ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου και ότι το μοναδικό άλλο διαθέσιμο ασθενοφόρο βρισκόταν στον Πολύγυρο, και αυτό μάλιστα ήταν σε άλλο περιστατικό. Τελικά, ασθενοφόρο από το ΚΥ Κασσανδρείας έφτασε στη Νέα Σκιώνη αφού διασώστης του ΕΚΑΒ το παρέλαβε πριν από την έναρξη της βάρδιας του, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατό να σωθεί ο 55χρονος άνδρας.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια του ΚΥ Κασσανδρείας δήλωσε ότι «έχουμε πολύ λιγότερους διασώστες απ' ό,τι θα έπρεπε και χονδρικά καλύπτονται οι μισές βάρδιες».

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Το θέμα των τραγικών ελλείψεων στην επείγουσα ιατρική στην ΠΕ Χαλκιδικής φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής, απαιτώντας από την κυβέρνηση την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των δομών Υγείας στη Χαλκιδική με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γεωγραφία της περιοχής όσο και τις ειδικές ανάγκες που προκύπτουν, λόγω της πληθυσμιακής έκρηξης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα σημειώνεται: «Η κατάσταση στην ΠΕ Χαλκιδικής είναι τραγική. Οι βάσεις των ασθενοφόρων συνδέονται με την έδρα των μονάδων Υγείας και, συγκεκριμένα, στον Πολύγυρο, όπου βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, καθώς και σε Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά, Κασσάνδρεια και Αγιο Νικόλαο, όπου λειτουργούν Κέντρα Υγείας. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Η κατάσταση αυτή μάλιστα επιδεινώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο μεγάλος αριθμός των τουριστών δημιουργεί ανάγκες για πολύ περισσότερα ασθενοφόρα και προσωπικό».

Τονίζεται ότι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική και έχει οδηγήσει και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ κάτω από το όριο ασφαλείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόστηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η σημασία της επείγουσας ιατρικής, η εξειδικευμένη αντιμετώπιση, η έγκαιρη μεταφορά, που καλύπτονται από τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να περιορίσει ή και να εκμηδενίσει τις επιπτώσεις των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει».

ΔΑΣ ΟΑΣΘ
Καταγγέλλει δίωξη συνδικαλιστή από τη διοίκηση του Οργανισμού

Με τη δίωξη συνδικαλιστή της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να κάμψει τις φωνές αντίστασης ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές (μειώσεις μισθών και αυξήσεις κομίστρων) που προωθούνται από κυβέρνηση και εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων του Οργανισμού και του λαού της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ καλεί σε απολογία εκπρόσωπο της ΔΑΣ στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, με το αιτιολογικό ότι «εισήλθε αδικαιολογήτως στο χώρο του αμαξοστασίου στη Σταυρούπολη και προέβη σε παράνομη λήψη φωτογραφιών».

Αμφισβητεί, δηλαδή, το δικαίωμα των εκλεγμένων συνδικαλιστών να μπαίνουν στους χώρους δουλειάς, να ενημερώνουν και να συζητούν με τους εργαζόμενους. Αυτό, όμως, που κυρίως τους ενοχλεί είναι το γεγονός ότι ο συνδικαλιστής της ΔΑΣ φωτογράφησε ένα λεωφορείο που κάηκε εξαιτίας μηχανικής βλάβης, γιατί, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, «φανερώνει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε συντήρηση του στόλου, μαρτυρά το πώς ρίχνονται στην πυρά τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα όταν μια εταιρεία λειτουργεί με σκοπό το κέρδος και όχι με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, ενοχλούν γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναδείξει ζητήματα που έχουν να κάνουν με: Την υποσυντήρηση των οχημάτων, την έλλειψη ανταλλακτικών και τεχνικού προσωπικού. Την έλλειψη τεχνικών μέσων για να γίνεται σωστά και με ασφάλεια η επισκευή των οχημάτων. Την έλλειψη σωστής εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης των οδηγών - σε ρεαλιστικές συνθήκες και όχι με βίντεο ή από τον πίνακα κάποιας σχολής - για τους κινδύνους από πυρκαγιά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Την έλλειψη οδηγών και τα κομμένα λεωφορεία που λείπουν από την κίνηση και έχουν ως αποτέλεσμα τη μη κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αξιόπιστη συγκοινωνία. Την απληρωσιά, την εντατικοποίηση της εργασίας και την επέκταση των εργολαβικών εργαζομένων (βλ. έλεγχος κομίστρου) που εργάζονται με πολύ χειρότερες εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις».

Κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Λευκάδας

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Λευκάδας στις 9.30 π.μ. πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων (απολύθηκαν 2 τραπεζοκόμοι που δούλευαν με συμβάσεις έργου), στις μετακινήσεις ειδικευμένου προσωπικού, που αποδυναμώνουν υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπως και στην απασχόλησή τους σε αλλότρια καθήκοντα, με στόχο το «μπάλωμα» χρόνιων προβλημάτων έλλειψης προσωπικού.

Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα να επαναπροσληφθούν οι δύο εργαζόμενες, να μπει τέρμα στο άθλιο καθεστώς των εργολάβων και των ατομικών συμβάσεων με ημερομηνία λήξης και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, έκανε χτες στη διοίκηση του νοσοκομείου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ