ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συζητήθηκε το σχέδιο δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος

Στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 10 π.μ., η συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα
Ο σχεδιασμός δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και στην πορεία προς τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, που φέτος είναι αφιερωμένη στην πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συζητήθηκε στη σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε χτες, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργατικών σωματείων, καθώς και εκπροσώπων Λαϊκών Επιτροπών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Η συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σχεδιασμός πρωτοβουλιών με ορόσημο την Πρωτομαγιά

Η σύσκεψη ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Εισηγητικά, ο Στράτος Κουρτζανίδης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ώρα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα παλιά και τα νέα αντεργατικά μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Με συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων, να προετοιμάζεται πανελλαδική πανεργατική απεργιακή απάντηση.

Παρουσιάζοντας το σχεδιασμό με ορόσημο την Πρωτομαγιά, ανέφερε ότι θα οργανωθεί βδομάδα δράσης με κύριο περιεχόμενο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις εξελίξεις στην περιοχή, δεμένα με την κατάσταση της εργατικής τάξης και τα προβλήματά της σήμερα. Τη βδομάδα 24/4 - 30/4 θα οργανωθούν εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή βίντεο σε διάφορους χώρους. Θα αξιοποιηθούν επίσης όλες οι δυνατότητες για πρωτοβουλίες σε χώρους με οξυμένα προβλήματα (π.χ. εργαζόμενοι «Καρυπίδη», συμβασιούχοι ΟΤΑ).

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και ενόψει της 9ης του Μάη, με έμφαση στο Μάη του '36.

Τέλος, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το Φεστιβάλ βαλκανικής, αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής δράσης συνδικάτων στην Κεντρική Μακεδονία, που θα γίνει στις 24-25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 24/6 θα πραγματοποιηθεί μαζική αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση εργατικών συνδικάτων στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης.

Ο

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου στην Κόρινθο πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Δήμου Κορίνθου, καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης με βάση την ένσταση που κατέθεσαν κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων, που αρνείται παράνομα να παρατείνει τις συμβάσεις μέχρι τις 31/12. «Παρά την τροπολογία, παρά τις εγκυκλίους» αναφέρουν, «στην πράξη αποδεικνύεται ότι σαν εργαζόμενοι έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ δημάρχου, υπουργείου και υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι 42 οικογένειες βρίσκονται στην ανεργία εδώ και 4 έως 6 μήνες και με άδειο το οικογενειακό πορτοφόλι μέσα στο Πάσχα. Ο δήμαρχος παρανομεί και η κυβέρνηση αδιαφορεί, κρυμμένη πίσω από νόμους και εγκυκλίους που στην πράξη δεν εφαρμόζονται, αποδεχόμενη έτσι την αυθαιρεσία. Εμείς δηλώνουμε αποφασισμένοι και το έχουμε διατρανώσει σε όλους τους τόνους σε υπουργούς, δημάρχους, περιφερειάρχες και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ότι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος τον αγώνα μας για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Τη συμπαράστασή του εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στους απλήρωτους εργαζόμενους που δουλεύουν στα υποέργα με θέμα «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες», στην αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και στην κατασκευή δικτύου ακάθαρτων των Μεγάρων. Το Συνδικάτο καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Πολιτισμού, περιφέρεια Αττικής, δήμο Μεγάρων) να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα αξιοπρεπώς με τις οικογένειές τους, «να μπορέσουν να ψήσουν αρνί, όχι σπουργίτι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Καλούν σε ετοιμότητα για απεργιακές κινητοποιήσεις

Σε οργάνωση της πάλης και ετοιμότητα για απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια «σε αυτήν την πολιτική, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου ισοπεδώνει ως οδοστρωτήρας το σύνολο των δικαιωμάτων μας», καλούν τους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Κάτω από την αποφασιστική στάση των τριών συνδικάτων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ έκανε δεκτή την πρότασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην εντεινόμενη επιθετικότητα κυβέρνησης και εφοπλιστών.

Η στάση των ταξικών σωματείων, η οποία τελικά οδήγησε και σε αυτήν την απόφαση της ΠΝΟ, έδωσε παράλληλα και την κατάλληλη απάντηση στο σκηνικό συμβιβασμού και «κοινωνικού εταιρισμού» που πήγαν να στήσουν από την περασμένη Δευτέρα κυβέρνηση, εφοπλιστές και οι δυνάμεις του συμβιβασμού μέσα στη ΠΝΟ, με πάτημα την ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ, προκειμένου να ανακόψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών.

Να σημειωθεί πως μετά τη δραστική περικοπή των συντάξεων των ναυτεργατών με τον αντεργατικό νόμο 4387 (μάλιστα, επειδή ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι... ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, μετά τις κύριες συντάξεις, το επικουρικό και τα εφάπαξ, τώρα σταμάτησαν να δίνονται πια ακόμα και οι προσωρινές συντάξεις!), τώρα προβλέπεται η «αξιοποίηση» και της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ.

Ενδεικτικά, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΝΑΤ, στην οποία συμμετέχουν και εφοπλιστές, από κοινού με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, στο όνομα της «σωτηρίας» της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, απηύθυναν καλέσματα για τη διαμόρφωση «κοινού πλαισίου» αιτημάτων, το οποίο θα κατέθεταν σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, που είχε καθοριστεί για χτες το πρωί στο ΝΑΤ.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, μόλις έγινε γνωστός αυτός ο σχεδιασμός, αντέδρασαν άμεσα. Εριξαν στο κενό τις προσπάθειες των «κοινωνικών εταίρων», απαίτησαν και τελικά επέβαλαν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία πήρε την παραπάνω απόφαση, ενώ η προαναφερθείσα συνάντηση ματαιώθηκε. Τα ταξικά σωματεία απαιτούν την κατάργηση του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, επαναφορά των ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής, όχι στη φοροληστεία κ.ά.

Διαβάστε αύριο στον «Ριζοσπάστη» στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία»

-- Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης: Ρεπορτάζ από την περιοδεία του Ν. Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, με αφορμή τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας

-- Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση με αφορμή την τελική συμφωνία «Μαρινόπουλου» - «Σκλαβενίτη» και τις εξελίξεις που δρομολογούνται

-- Χρονικό: Η απεργία των μεταλλωρύχων στο Μαντούδι τον Απρίλη του 1934

Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στην «Καρυπίδης»

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους απλήρωτους εργαζόμενους της επιχείρησης «Καρυπίδης» διοργανώνει σήμερα Τετάρτη το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατεθεί στους εργαζόμενους, που δίνουν έναν πολύμηνο αγώνα, η υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα από τα ταξικά σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους Συλλόγους της ΟΓΕ και την ΠΑΣΕΒΕ.

Την ίδια ώρα, ενώ οι εργαζόμενοι του «Καρυπίδη» είναι απλήρωτοι περίπου 15 μήνες, με τις πλάτες της κυβέρνησης και των ελεγκτικών της μηχανισμών συνεχίζεται το παιχνίδι που στήθηκε σε βάρος τους από την εργοδοσία αλυσίδων σούπερ μάρκετ που παίρνουν τα πρώην καταστήματα της «Καρυπίδης» και τα λειτουργούν, χωρίς όμως να προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους, καταστρατηγώντας τη σχετική νομοθεσία που προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης.

Αυτό έγινε και στον Αλμυρό Βόλου, όπου πρώην κατάστημα της «Καρυπίδης» πλέον λειτουργεί από την «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ». Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση έξω από το κατάστημα δίπλα στο ΚΤΕΛ, την Παρασκευή 14 Απρίλη, στις 11 π.μ., και καλούν τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

ΕΣΚ ΥΠΑ
Να πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι την οργάνωση του αγώνα

Την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας, που αρνήθηκε να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες ακόμα και την προχτεσινή μέρα παράδοσης των αεροδρομίων στη «Fraport», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΥΠΑ.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΚ αναφέρει ότι επανέφερε την πρόταση που έκανε και στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας, «να αναληφθούν αποφασιστικοί και ανυποχώρητοι αγώνες για να μπουν εμπόδια στη παράδοση των αεροδρομίων, με περιφρουρημένες απεργίες, με τη παρουσία όλων των μελών του ΔΣ της ΟΣΥΠΑ στα αεροδρόμια τη συμφωνημένη μέρα της παράδοσής τους, ώστε μαζί με τους εργαζόμενους, και με τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων των πόλεων που βρίσκονται στα αεροδρόμια και άλλων δυνάμεων που θέλουν να βοηθήσουν, να ανασταλεί η παράδοση των αεροδρομίων και να κλιμακωθεί παραπέρα ο αγώνας τις επόμενες μέρες».

Οπως αναφέρει η ΕΣΚ, η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ, χωρίς να βάλει τη πρότασή της σε ψηφοφορία, την απέρριψε, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να κηρύξει απεργία τη Μεγάλη Βδομάδα, γιατί θα στρεφόταν τάχα «όλη η ελληνική κοινωνία» εναντίον των εργαζομένων. «Ταυτόχρονα, προσπάθησε και αυτή τη φορά να μεταθέσει τις ευθύνες στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα η απεργία γιατί δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία», προσθέτει η ΕΣΚ.

Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, τους καλεί να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα, να απαιτήσουν «από το σύλλογο του αεροδρομίου να πάρει πρωτοβουλία, να πιέσει την ΟΣΥΠΑ και τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου να οργανώσουν σήμερα και για όλες τις επόμενες μέρες δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων στην ΥΠΑ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ