ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ «ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ»
Νέος μποναμάς στα γαλλικά μονοπώλια

Η κυβέρνηση τάζει στο κεφάλαιο περισσότερα νεαρά φτηνά εργατικά χέρια

Το Σάββατο (φωτ.) έγιναν πάλι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα διευκόλυνση των απολύσεων
Το Σάββατο (φωτ.) έγιναν πάλι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα διευκόλυνση των απολύσεων
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας» βαφτίζει η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς και τις νέες ανακοινώσεις που έκανε χτες, επικεντρώνοντας δήθεν στη στήριξη των νέων, στην πραγματικότητα προσφέροντας νέα «δωράκια» στα μονοπώλια που δρουν στη χώρα και ειδικά τα ντόπια, στο φόντο και διαφόρων διεργασιών για το ποια πολιτική δύναμη μπορεί καλύτερα να προστατέψει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου.

Δύο μέρες μετά τις νέες κινητοποιήσεις, απεργιακές και άλλες, που έγιναν το Σάββατο ενάντια στη μεταρρύθμιση «Ελ Κομρί», ο Μανουέλ Βαλς υποστήριξε - σε συνάντησή του με οργανώσεις φοιτητών - ότι «η Γαλλία πρέπει να ακούσει τη νεολαία».

Βέβαια, τα συνολικά 400 - 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν όσα ανακοινώθηκαν χτες, τους μόνους που εξυπηρετούν είναι τους επιχειρηματίες, οι οποίοι άλλωστε βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι από τη στρατηγική που ακολουθείται συνολικά στην ΕΕ και συνδιαμορφώνει και η Γαλλία.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις θέσεις των μαθητευόμενων στις γαλλικές επιχειρήσεις, δηλαδή τις θέσεις εργασίας με τις οποίες πλουτοκράτες εξασφαλίζουν φτηνά και νεαρά εργατικά χέρια, με κάλυψη μέρους του «εργατικού κόστους» από τα κρατικά ταμεία (δηλαδή, λεφτά των εργαζομένων - φορολογούμενων). Επιπλέον, ο Βαλς ανέφερε ότι θα αυξηθεί το ...«χαρτζιλίκι» που παίρνουν οι μαθητευόμενοι από 300 σε 400 ευρώ, προσπαθώντας και με αυτόν τον τρόπο να αρπάξει τη συναίνεση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης στην εργασιακή περιπλάνηση που συνεπάγεται για τις νέες γενιές η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, με δεδομένο μάλιστα ότι και όταν ακόμα θα βρίσκουν δουλειά αυτή θα αφορά πετσοκομμένα δικαιώματα, που θα αναπροσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες της «ανάπτυξης».

Αβέβαια θεωρούνται τα αποτελέσματα μέτρων, όπως της υποχρεωτικής «υπερφορολόγησης» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (που σήμερα αφορούν το πάνω από 80% των νέων προσλήψεων στη Γαλλία), που ανακοινώθηκαν δήθεν για να ενθαρρυνθούν οι προσλήψεις αορίστου χρόνου, με δεδομένο ότι είναι τεράστια η γκάμα των ελαστικών μορφών εργασίας από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η μεγαλοεργοδοσία.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου «απλώθηκαν» σε δεκάδες πόλεις, όπως Παρίσι, Ναντ, Ρεν, Μασσαλία, Στρασβούργο. Εργατικές και φοιτητικές οργανώσεις απευθύνουν κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις στις 28 Απρίλη. Βασικός στόχος των νέων διατάξεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των απολύσεων, να διαμορφώνονται ακόμα πιο «ελαστικά» οι αμοιβές των εργαζομένων, οι υπερωρίες κ.τ.λ.

Χτες, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών από την πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού, όπου εδώ και μέρες συνεχίζονταν συγκεντρώσεις της φερόμενης ως «κίνησης» «Nuit debout» («Ολονυκτία»).

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις για άλλο ένα «τρίγωνο συνεργασίας» του κεφαλαίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο πρώτος γύρος «πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας έγινε χτες στην κυπριακή πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε, στη συνάντηση συζητήθηκαν η συνεργασία σε τομείς όπως η «αντιτρομοκρατική συνεργασία» και η «ασφάλεια», το Προσφυγικό, η «προστασία αρχαιοτήτων», αλλά και Τουρισμός, Αγροτικά, Ενέργεια, Υγεία, Μεταφορές, οι σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας, η διαχείριση του νερού, η προστασία του περιβάλλοντος κ.τ.λ.

Στο ίδιο κείμενο καταδικάζεται η «τρομοκρατία» και γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη για «αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων της περιοχής, με στόχο την αντιμετώπιση του σεχταρισμού και του εξτρεμισμού, φαινόμενα τα οποία δημιουργούν εύφορο έδαφος για τις τρομοκρατικές ομάδες». Για τη μετανάστευση σημειώνονται η ανάγκη για «μια ολιστική προσέγγιση για την εξεύρεση λύσεων» και η σημασία «της αποτελεσματικής καταπολέμησης των παράνομων δικτύων λαθρομετανάστευσης», όπως και η σημασία της «ενεργού αλληλεγγύης και συνεργασίας της Ευρώπης».

Ακόμα, υπογραμμίζεται πως συζητήθηκαν τρόποι «τριμερούς συνεργασίας σε πολυμερή φόρουμ και ανταλλάχθηκαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα, ειδικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή».

Θυμίζουμε, είχαν προηγηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών κρατών και επίσκεψη στην Ιορδανία του Ελληνα υπουργού Αμυνας. Ολα, στο πλαίσιο της προσπάθειας και της ελληνικής κυβέρνησης να στήσει άλλο ένα «τρίγωνο συνεργασίας», μετά από αυτά με Κύπρο - Αίγυπτο και Κύπρο - Ισραήλ. Στόχος, μάλιστα, είναι κι ένα «τετράγωνο συνεργασίας» Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιορδανίας.

Νέα επίσκεψη Νούλαντ;

Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι στις 19 Απρίλη θα κάνει νέα επίσκεψη στην Κύπρο η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία μάλιστα πρώτα θα βρεθεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Νούλαντ θα συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Οι επαφές της στην Αγκυρα θα αφορούν το Συριακό, την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραιτείται ο πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ

ΚΙΕΒΟ.--

Εντός τρέχοντος 24ώρου, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ αναμένεται να υποβάλλει και επίσημα την παραίτησή του, έπειτα από τη δυσκολία που συνάντησε η κυβέρνησή του να εφαρμόσει νέες δυσβάστακτες αντιλαϊκές πολιτικές και «μεταρρυθμίσεις» κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ΔΝΤ, λόγω της ενδοαστικής φαγωμάρας ανάμεσα στο κόμμα του («Λαϊκό Μέτωπο») και το κόμμα του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο («Μπλοκ Πέτρο Ποροσένκο - Αλληλεγγύη»).

Πιθανότερος αντικαταστάτης του θεωρείται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, που φέρεται πρόθυμος να θέσει ως προτεραιότητά του την «οικονομία» και να πετύχει την εξισορρόπηση συμφερόντων ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και στις ενδοαστικές δυνάμεις που απαιτούν «κοινωνική σταθερότητα», ενώ θα καλέσει το λαό να πληρώσει και πάλι το «μάρμαρο» της καθυστέρησης «μεταρρυθμίσεων»...

Την ανάγκη «συνέχισης» των οικονομικών «μεταρρυθμίσεων» και των ιδιωτικοποιήσεων υπογράμμισε στον Αρσένι Γιάτσενιουκ, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασής του την Κυριακή να παραιτηθεί, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Τρεις άνδρες φορτωμένοι εκρηκτικά ανατινάχτηκαν χτες σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή της Σταυρούπολης, στη νότια Ρωσία (βόρειος Καύκασος), προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές στο κτίριο και άλλα αστυνομικά οχήματα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην αφγανική πρωτεύουσα έκανε το Σάββατο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας «τις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της σύγκρουσης» με τους «Ταλιμπάν». Ανακοινώθηκε η υπογραφή «συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας» και η συγκρότηση διμερούς επιτροπής για «την ασφάλεια, την άμυνα, τη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση, την ανάπτυξη».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βομβιστική επίθεση χτες σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, μετά την εκτέλεση του Χασάν Χανάφι Χάτζι, δημοσιογράφου που συνδεόταν με τζιχαντιστές.

ΣΑΝΑΑ.-- Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η εύθραυστη εκεχειρία στην Υεμένη ανάμεσα σε Σιίτες Χούτι και δυνάμεις του προέδρου Χάντι, στο πλαίσιο προετοιμασίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Κουβέιτ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--Ο Εντουαρντ Λιν, ταϊβανέζικης καταγωγής και πλωτάρχης στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ της Κίνας και της Ταϊβάν.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Στην καθιέρωση της Παρασκευής ως ημέρας αργίας έως το τέλος Μάη σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης Ενέργειας και νερού στη Βενεζουέλα λόγω ξηρασίας, προχώρησε η κυβέρνηση. Παράλληλα, οι εταιρείες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας «Movistar» και «Digitel» ανέστειλαν μέχρι νεωτέρας την παροχή διεθνών συνδιαλέξεων λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Συναντήσεις, με στόχο το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας ξεκινούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν νέες εκλογές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές απαίτησαν το Σάββατο την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή τις «αποκαλύψεις» για φοροδιαφυγή του πατέρα του και της οικογένειάς του. Ο Κάμερον «απάντησε», δημοσιοποιώντας τις φορολογικές του δηλώσεις και συγκροτώντας «επιχειρησιακή ομάδα» από τις φορολογικές αρχές και την υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος.

ΣΑΪΕΝ.-- Νέα νίκη στις εσωκομματικές διεργασίες στο Ουαϊόμινγκ των δυτικών ΗΠΑ σημείωσε την Κυριακή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς, ενώ στους Ρεπουμπλικάνους ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ πήρε τους περισσότερους εκλέκτορες στο Κολοράντο «απειλώντας» τον προπορευόμενο δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org