ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ G7
Στο επίκεντρο η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

Στην επιφάνεια και ανταγωνισμοί με όχημα τη «θαλάσσια ασφάλεια»

Με φόντο το μνημείο για το πυρηνικό ολοκαύτωμα του 1945, οι ΥΠΕΞ του G7 έδωσαν το σύνθημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Με φόντο το μνημείο για το πυρηνικό ολοκαύτωμα του 1945, οι ΥΠΕΞ του G7 έδωσαν το σύνθημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
ΧΙΡΟΣΙΜΑ.--

Στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εργασίες των υπουργών Εξωτερικών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία - και ΕΕ), που μεταξύ άλλων εστίασαν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», σε μια περίοδο που ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλιμακώνονται στο φόντο σοβαρών δυσκολιών για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Ετσι, το Κοινό Ανακοινωθέν των υπουργών σημειώνει πως «στεκόμαστε ενωμένοι στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και οπουδήποτε εκδηλώνεται. Η τρομοκρατία αποτελεί μια επείγουσα απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια που απαιτεί διεθνή συνεργασία και ενωμένες απαντήσεις...» (οι σημειώσεις δικές μας). Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι στόχος είναι στη Σύνοδο Κορυφής του Μάη να καταληχθεί ένα «σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα δυναμώσουν τις προσπάθειες του G7 και τις διεθνείς αντιτρομοκρατικές προσπάθειες...». Και όταν οι ιμπεριαλιστές κάνουν λόγο για «αντιμετώπιση τρομοκρατίας» ενισχύουν το κατασταλτικό και πολεμικό κατά των λαών οπλοστάσιό τους εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών.

Το κείμενο κάνει ειδική αναφορά σε όλα τα γεωστρατηγικά πεδία όπου σήμερα κλιμακώνονται ενδοαστικοί και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (Ουκρανία, Αφγανιστάν κ.τ.λ.). Εχει σημασία η αναφορά που γίνεται στη Συρία, για την οποία η συνάντηση χαιρετίζει την «αποφασιστικότητα του Συνασπισμού» (υπό τις ΗΠΑ) «να εντείνει και να επιταχύνει την επιχείρηση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», επισημαίνοντας ότι η χώρα «χρειάζεται απελπισμένα μια νέα κυβέρνηση, αντιπροσωπευτική για όλες τις κοινότητες της Συρίας και ικανή να προστατέψει το λαό της, να αντιπαλέψει την τρομοκρατία και να ανοικοδομήσει τη Συρία».

Μεταξύ άλλων, οι ΥΠΕΞ του G7 μιλούν για την «αντιμετώπιση» των «προσφυγικών ροών», κάνοντας λόγο για «παγκόσμια κρίση» και αποδίδοντας μάλιστα «ύψιστη προτεραιότητα» στην «αντιμετώπιση των (σχετικών) προκλήσεων», εξηγώντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί «στη ρίζα» το πρόβλημα.

Οι ανταγωνισμοί και στην Κινεζική Θάλασσα

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι το ότι η συνάντηση υιοθέτησε Κοινό Ανακοινωθέν ειδικά για τη «θαλάσσια ασφάλεια». Εκεί υπογραμμίζεται «η αφοσίωσή μας στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων», όπως και τις «άλλες έννομες χρήσεις των ανοιχτών θαλασσών και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών καθώς και τα σχετικά δικαιώματα και ελευθερίες σε άλλες θαλάσσιες ζώνες». Μάλιστα, εκφράζεται ανησυχία ειδικά «για την κατάσταση στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα», όπου τους τελευταίους μήνες κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Κίνας και άλλων κρατών στο πλαίσιο χρόνιων εδαφικών διαφορών σε μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακούς και άλλους φυσικούς πόρους, αλλά και καθοριστικής σημασίας για το εμπόριο, ειδικά τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7 που θα γίνει το Μάη στην πόλη Σίμα (κεντρική Ιαπωνία) θα γίνουν μια σειρά από συναντήσεις υπουργών. Θυμίζουμε ότι μετά την «ουκρανική κρίση», η Ρωσία αποκλείστηκε ουσιαστικά από το G8, που τελικά έμεινε G7. Πάντως, ας καταγραφεί ότι την Παρασκευή θα βρεθεί στο Τόκιο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για επαφές με στόχο την προετοιμασία ρωσο-ιαπωνικών επαφών «στο ανώτατο επίπεδο», σύμφωνα με τη Μόσχα. Το Μάη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, θα βρεθεί στη Ρωσία σε μια «ανεπίσημη επίσκεψη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο επίσκεψης που έκαναν χτες οι ΥΠΕΞ στο μνημείο για τα θύματα από το πυρηνικό ολοκαύτωμα του 1945, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Ρόιτερς» ότι σκοπός του ταξιδιού του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, δεν είναι να απολογηθεί η Ουάσιγκτον για τη ρίψη της ατομικής βόμβας...

ΕΥΡΩΠΗ
Καταγγελίες και για άλλες «τρομοκρατικές επιθέσεις»

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε νέες καταγγελίες και για άλλες «τρομοκρατικές επιθέσεις» σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις προχωρούν οι αρχές σε μια σειρά από χώρες. Ετσι, μετά τη σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπρινί, στις Βρυξέλλες την περασμένη βδομάδα, οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι «προκύπτει από πολλά στοιχεία της έρευνας πως αρχικός στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν να πλήξει ξανά τη Γαλλία. Ωστόσο η οργάνωση αιφνιδιάστηκε από την ταχεία εξέλιξη της έρευνας και τελικά αποφάσισε βιαστικά να πραγματοποιήσει επίθεση πιο κοντά, να χτυπήσει τις Βρυξέλλες».

Ο Αμπρινί καταζητούνταν ως βασικός ύποπτος για το μακελειό του περασμένου Νοέμβρη στο Παρίσι, τώρα όμως εμφανίζεται και ως πρωταγωνιστής των πολύνεκρων επιθέσεων που έγιναν στις 22 Μάρτη στη βελγική πρωτεύουσα. Μάλιστα, οι αρχές τον εμφανίζουν ότι ομολόγησε πως ήταν ο «άνδρας με το καπέλο», δηλαδή ο τρίτος από τους βομβιστές αυτοκτονίας (οι άλλοι δύο φέρονται να σκοτώθηκαν), το τρίτο πρόσωπο που εμφανίζεται να μπαίνει στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ, λίγο πριν η μία από τις δύο εκρήξεις παρασύρουν στο θάνατο πάνω από 30 άτομα.

Παρεμβαίνοντας, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, έσπευσε να μιλήσει για «απόδειξη» «πολύ σοβαρών απειλών κατά της Γαλλίας», αλλά και «κατά της Ευρώπης ολόκληρης».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας (BfV) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν υποστήριξε και αυτός σε δικές του δηλώσεις ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα του είναι «πολύ σοβαρή», επειδή το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») επιδιώκει να εκτελέσει επιθέσεις εντός της Γερμανίας, προσθέτοντας πάντως πως «για την ώρα δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία». Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του «ιδιαίτερα» για «τους τόσους ασυνόδευτους ανήλικους - αυτή η ομάδα γίνεται σκόπιμα στόχος» της προπαγάνδας των τζιχαντιστών όπως εκτίμησε, συμπληρώνοντας ότι βλέπει μία «μεγάλη δυνητική ριζοσπαστικοποίηση» στις προσπάθειες στρατολόγησης στελεχών.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
«Παζάρια» και νέες αλληλοκατηγορίες

ΜΠΑΚΟΥ.--

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αντάλλαξαν νέες αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας που υπογράφτηκε την περασμένη βδομάδα.

Το αζέρικο υπουργείο Αμυνας μίλαγε χτες για 117 παραβιάσεις στις οποίες προχώρησε η άλλη πλευρά μόνο το τελευταίο 24ωρο, στις οποίες οι Αζέροι ανταπέδωσαν με 120 επιθέσεις σε θέσεις του εχθρού.

Την ίδια στιγμή, διεξάγονται και «παζάρια» όπως βεβαιώνει η συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που εμπλέκεται στην επιτήρηση της εκεχειρίας που υπογράφτηκε το 1994 στην περιοχή) στην Κοπεγχάγη. Ο εκπρόσωπος της Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για το Νότιο Καύκασο Κρίστιαν Βιγκένιν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή δείχνουν την «ανάγκη για μια γοργή επιστροφή στην πολιτική διαδικασία» επίλυσης των διαφορών και πρόσθεσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες, ώστε οι «πλευρές» να δεσμευτούν για «σοβαρές προσπάθειες», προκειμένου να υπάρξουν «διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση» στο πλαίσιο της «Ομάδας του Μινσκ» (που λειτουργεί στο πλαίσιο της επιτήρησης της ίδιας συμφωνίας).

Δηλώσεις έκανε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, προτρέποντας σε επιτήρηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν για παύση των εχθροπραξιών και εκφράζοντας το «ενδιαφέρον» της Μόσχας για «θετικές αλλαγές στο πολιτικό κομμάτι για την επίτευξη συμφωνιών με τις οποίες θα διευθετηθεί αυτή η άβολη σύγκρουση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηξη με τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τον τραυματισμό τριών ανθρώπων προκάλεσε νέα έκρηξη βόμβας, το περασμένο Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά σε ένα σταθμό λεωφορείων, στη συνοικία Μετζιντιγιεκόι. Οι δυνάμεις ασφαλείας τέθηκαν σε συναγερμό, μετά από το νέο αυτό περιστατικό και ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί τις «αντι-τρομοκρατικές» επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες, συνδέοντας την ανάγκη να «εξουδετερωθούν» οργανώσεις όπως το ΡΚΚ με την «ασφάλεια» της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία εξέδωσε νέα προειδοποίηση, ενημερώνοντας «τους Αμερικανούς πολίτες ότι υπάρχουν αξιόπιστες απειλές (για επιθέσεις) εναντίον τουριστικών περιοχών, κυρίως σε πλατείες και προκυμαίες στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια», με «έκτακτο μήνυμα» στην ιστοσελίδα της και συνιστώντας «μέγιστη επιφυλακή». Αντίστοιχο μήνυμα εξέδωσε, ακόμα μια φορά, και το Ισραήλ καλώντας τους Ισραηλινούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω του «άμεσου κινδύνου» επιθέσεων.

Στο μεταξύ, ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι η αστυνομία εξάρθρωσε στην επαρχία Μπολού, έναν «πυρήνα» Κούρδων του ΡΚΚ στο πλαίσιο ερευνών για ένα σχέδιο επίθεσης αυτοκτονίας και κατάσχεσε εκρηκτικές ύλες, γιλέκα αυτοκτονίας και πυροβόλα όπλα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις χαλυβουργών ενάντια σε απολύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πάνω από 45.000 χαλυβουργοί διαδήλωσαν χτες σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας αντιδρώντας σε σχέδια απολύσεων που αναμένεται να προκύψουν από μελλοντικές συγχωνεύσεις μεταξύ μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του μετάλλου, στο φόντο του ανταγωνισμού που οξύνεται διεθνώς στον κλάδο.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη μέρα συνδικαλιστικής δράσης «Χάλυβας Είναι το Μέλλον», σε βιομηχανικά αστικά κέντρα της Δυτικής Γερμανίας, όπου κυριαρχούν βιομηχανικά μεγαθήρια όπως οι εταιρείες χαλυβουργίας «ThyssenKrupp», «ArcelorMittal», HKM.

Το ίδιο 24ωρο, στη Βρετανία, ο ινδικός όμιλος χάλυβα ΤΑΤΑ STEEL συμφώνησε να πουλήσει θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Ευρώπη στη λονδρέζικη εταιρεία επενδύσεων «Greybull Capital», υποστηρίζοντας ότι έτσι θα διασωθούν 4.800 θέσεις εργασίας. Βρετανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν το συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στη χαλυβουργία για τη διάσωση 4.800 θέσεων εργασίας στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org