ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προετοιμάζουν την επέμβαση στη Λιβύη

Ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι ήταν «λάθος» η έλλειψη προετοιμασίας της επόμενης μέρας μετά την ανατροπή Καντάφι. Τώρα ετοιμάζονται να το διορθώσουν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μια προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για την επόμενη φάση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε, μιλώντας στο δίκτυο FOX, ότι το «μεγαλύτερο λάθος» της θητείας ήταν ότι δεν πήρε μέτρα για να προετοιμάσει την «επόμενη μέρα» στη χώρα μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Λίβυου τότε ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, της καλώς, όπως εννοεί, καμωμένης πολεμικής επέμβασης που εξαπέλυσε το Μάρτη του 2011 σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και ορισμένους από τους πιο ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους του (πλην Γερμανίας...).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει δηλώσεις σε σχέση με τη χαοτική κατάσταση, που προκάλεσε στη σπαρασσόμενη από τις συγκρούσεις Λιβύη η επέμβαση Δυτικών ιμπεριαλιστών το 2011. Ωστόσο, κάθε φορά που επανέρχεται στο θέμα το κάνει είτε για να ασκήσει πιέσεις σε Ευρωπαίους εταίρους του (όπως οι Βρετανοί και οι Γάλλοι) είτε για να δικαιολογήσει πόσο «απαραίτητη» είναι μία νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση, που τάχα θα «διορθώσει» τα «λάθη» της προηγούμενης.

Δεν κρύβονται

Αλλωστε, είναι γνωστές οι προετοιμασίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την πραγματοποίηση νέας επέμβασης στη Λιβύη, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές που οι ίδιοι δημιούργησαν σε συνεργασία και με Αραβες συμμάχους τους, με στόχο το ξαναμοίρασμα της πίτας των άφθονων λιβυκών πετρελαίων υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων τους και σε βάρος άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων...

Πριν από ένα μήνα, για παράδειγμα, το αμερικανικό πολιτικό περιοδικό «The Atlantic» είχε δημοσιεύσει πολυσέλιδη συνέντευξη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία, μεταξύ πολλών άλλων, επέκρινε τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Γαλλίας επειδή «έδωσαν αλλού την προσοχή τους» μετά την επέμβαση του 2011 στη Λιβύη. Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στη Λιβύη «χαοτική» και «χάλια», ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε Δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενόψει των επόμενων σχεδίων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Διεργασίες με στόχο τη συνεργασία χωρών του Κόλπου με το ΝΑΤΟ

Στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία στο όνομα της «ασφάλειας» και αμερικανική «συμβολή» στην αντιμετώπιση των αλλαγών στις οικονομίες της περιοχής

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Από τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
ΜΑΝΑΜΑ.--

Διαδοχικές συναντήσεις στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, είχε έως το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με στόχο τις δυνατότητες συνεργασίας «ασφαλείας» μεταξύ ΝΑΤΟ και χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και τη διερεύνηση τρόπων για τον «οικονομικό μετασχηματισμό» χωρών της περιοχής που εξαρτούν τη χρηματοδότηση των προϋπολογισμών τους από το πετρέλαιο.

Ο Κέρι συναντώντας τους ομολόγους του από τις χώρες - μέλη του GCC συζήτησε και το πλαίσιο συνομιλιών που θα έχει στις 21 Απρίλη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, για να παρακολουθήσει τη συνάντηση κορυφής ηγετών του GCC, διερευνώντας τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της «αντιτρομοκρατίας».

«Ιδέες συνεργασίας»

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμφώνησε με ομολόγους του από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «να ξεκινήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης της ιδέας συνεργασίας με το ΝΑΤΟ υπό συγκεκριμένους όρους ώστε να βγει κάτι που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής». Ανακοίνωσε επίσης και τη συγκρότηση επιτροπής αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και χώρες του GCC, με στόχο την «αντιμετώπιση των προκλήσεων» που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της περιοχής «σε περιόδους που είναι χαμηλές οι διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου».

Κατά τ' άλλα, «κατάπιε» τις συστηματικές παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, εξαίροντας τις «προσπάθειες» που καταβάλλει τάχα ο (σουνίτης) βασιλιάς Χαλίφα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντάς τον «κρίσιμο εταίρο σε θέματα ασφάλειας».

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου απαρτίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Μπίζνες δισεκατομμυρίων, με «αντάλλαγμα» νησιά...

ΚΑΪΡΟ.--

Μεγάλες προσδοκίες για μπίζνες - μποναμά στα μονοπώλια Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλεπήβολα στρατηγικά σχέδια για τη δημιουργία γέφυρας που θα ενώνει τη Σαουδική Αραβία με την Αίγυπτο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και «εκχώρηση» των δύο στρατηγικών αιγυπτιακών νησιών Τιράν και Σαναφίρ στη Σαουδική Αραβία συμπεριελάμβανε η πενθήμερη επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες στην Αίγυπτο ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν.

Αν και οι περισσότερες συμφωνίες, που υπέγραψε ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, έγιναν γενικά αποδεκτές από τα πολιτικά κόμματα που στηρίζει η αστική τάξη της Αιγύπτου, εντούτοις, η εκχώρηση των νησιών Τιράν και Σαναφίρ στον κόλπο της Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσε έντονες αρνητικές αντιδράσεις, καθώς μέρος της αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση για μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Σαουδάραβες και παράκαμψη της προβλεπόμενης από το άρθρο 151 του αιγυπτιακού συντάγματος που επιτάσσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμφωνίας που αλλάζει την οριοθέτηση των αιγυπτιακών εγχώριων υδάτων. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για την εκχώρηση των νησιών Τιράν (απ' όπου ξεκίνησε το 1967 ο αραβοϊσραηλινός «πόλεμος των έξι ημερών») και Σαναφίρ στη Σαουδική Αραβία γίνονταν εδώ και έξι χρόνια και προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις τμήματος της αντιπολίτευσης, των Μέσων Ενημέρωσης και διάφορων φορέων Αιγυπτίων πολιτών, ανακοινώνοντας προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για συζήτηση και ψήφιση στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο...

Στα αναπτυξιακά σχέδια που ανακοινώθηκαν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή γέφυρας μήκους σχεδόν 50 χλμ. που θα ενώνει το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με το Ρας Χαμίντ στη βορειοδυτική Σ. Αραβία και η οποία ανακοινώθηκε από τον Σαουδάραβα βασιλιά ως «ιστορικό βήμα που θα συνδέσει τις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας και θα αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο ηπείρων σε επίπεδα άνευ προηγουμένου».

Υπογράφηκε ακόμη συμφωνία ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μηνιαία παράδοση 700.000 τόνων σαουδαραβικού πετρελαίου, μαζούτ, βενζίνης και φυσικού αερίου για την κάλυψη των αιγυπτιακών ενεργειακών αναγκών επί πέντε χρόνια, μεταξύ της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας ΑRΑΜCO και της αιγυπτιακής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας EGPC. Αλλες συμφωνίες για ζώνη ελεύθερου εμπορίου που θα περιλαμβάνει και την αιγυπτιακή επαρχία του Βόρειου Σινά, ανταποδοτικές σαουδαραβικές επενδύσεις στην αιγυπτιακή οικονομία για τη δημιουργία υποδομών στους τομείς των μεταφορών, της στέγασης, της Ενέργειας. Επίσης, διμερή μνημόνια κατανόησης για μελλοντικές επενδυτικές συμφωνίες και θέσπιση Επενδυτικού Ταμείου Αιγύπτου - Σαουδικής Αραβίας.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις ντε Μιστούρα ενόψει διαπραγματεύσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκκληση για διατήρηση της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας, που εφαρμόζεται από τις 27 Φλεβάρη σε δεκάδες πρώην μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία, απηύθυνε χτες από τη Δαμασκό ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με αφορμή το νέο γύρο σφοδρών συγκρούσεων που αναφέρθηκαν την Κυριακή στο βόρειο Χαλέπι, άλλες περιοχές της Βόρειας Συρίας, ιδιαίτερα κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η έκκληση του Ντε Μιστούρα έγινε μετά από συνάντηση που είχε χτες με το Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μοάλεμ, στη Δαμασκό, μετά την ανακατάληψη έξι χωριών της βόρειας μεθοριακής πόλης Αλ Ράι από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», η οποία είχε στο τέλος της περασμένης βδομάδας τεθεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ενόπλων. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στο νέο γύρο των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη, που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, επαναλαμβάνοντας ότι θα επικεντρωθούν στη διαδικασία για την «πολιτική μετάβαση», τη διακυβέρνηση και τις συνταγματικές αρχές στη Συρία.

Οι δηλώσεις ντε Μιστούρα έγιναν με φόντο τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συριακού στρατού και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού, στις πόλεις Χαλέπι και Αλ Αίς και στην επαρχία Χομς.

Χτες, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετέβη στη Βαγδάτη όπου συνάντησε Ιρακινούς αξιωματούχους, με στόχο την κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», κυρίως στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ. Τέλος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετέβη στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου παραδέχτηκε για πρώτη φορά επίσημα «δεκάδες χτυπήματα» στη Συρία, με βασικό στόχο την καταστροφή φορτίων όπλων της «Χεζμπολάχ».

  • Αργά χτες το απόγευμα, πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία έπληξαν τη μεθοριακή πόλη Κιλίς της Τουρκίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Δεν αποσαφηνίστηκε αν οι πύραυλοι προέρχονταν από περιοχές τζιχαντιστών.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ