ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με ένα μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η μεγάλη πορεία αγώνα κατά της ανεργίας που ξεκίνησε πριν από μία βδομάδα από την Πάτρα. Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Ανέργων, φορείς του λαϊκού κινήματος από την Αττική και άλλες περιοχές, αγκάλιασαν τους οδοιπόρους και την πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας, όπως ακριβώς η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο αγκάλιασαν τα δικά τους αιτήματα για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, τον αγώνα τους κατά της ανεργίας.

Οπως σε όλη τη διαδρομή της από την Πάτρα, έτσι και στην Αθήνα, απ' όπου πέρασε η μεγάλη πορεία, προκάλεσε ενθουσιασμό και συγκίνηση, απέσπασε το χειροκρότημα και σε κάθε μέτρο της κέρδιζε καινούριους οδοιπόρους και αγωνιστές. Η ολοκλήρωση της πορείας στο Σύνταγμα δεν ήταν παρά ένας σταθμός στη σκληρή αναμέτρηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος με τις πραγματικές αιτίες της ανεργίας, το σύστημα που την γεννά και την αναπαράγει, την πολιτική και τα κόμματα που πετάνε ένα ξεροκόμματο και αυτό όχι σε όλους τους ανέργους. Ολα τα σφυριά χτυπάνε τώρα για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας. Οπως έλεγε και το κεντρικό σύνθημα της μεγάλης πορείας, «Πάτρα - Αθήνα ήταν η αρχή, εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή»!

Συγκλονιστική υποδοχή των οδοιπόρων από χιλιάδες λαού στο Σύνταγμα

Η αγωνιστική πορεία συνεχίζεται τώρα προς τη 48ωρη απεργία

Χιλιάδες κόσμου παραταγμένοι δεξιά και αριστερά στην Αμαλίας κι από ανάμεσα να περνάει η πορεία
Χιλιάδες κόσμου παραταγμένοι δεξιά και αριστερά στην Αμαλίας κι από ανάμεσα να περνάει η πορεία
Στην πλατεία Καραϊσκάκη ήταν η τελευταία ανάπαυλα, πριν από τον τερματισμό. «Συναγωνιστές, 5.15 όλοι στις θέσεις σας πίσω από το φορτηγάκι, για να ξεκινήσουμε το τελευταίο κομμάτι της αγωνιστικής μας διαδρομής», ακούστηκε από τα μεγάφωνα, και όσοι είχαν τραβηχτεί στη σκιά, άρχισαν να μαζεύονται ξανά πάνω στο δρόμο.

Δοκιμές στα ηχεία, γιατί «τα δυο πλαϊνά είχαν καεί» τις τελευταίες δυο μέρες της διαδρομής, από την πολυχρησία, όπως έλεγε ο χειριστής τους πάνω στο φορτηγάκι του δήμου. Αλλαγή ενδυμασίας για όσους είχαν κρατήσει την μπλούζα με το λογότυπο της μεγάλης πορείας καθαρή, ακριβώς για τη στιγμή που θα πλησίαζαν στο Σύνταγμα. Ορισμένες τελευταίες συνεννοήσεις για τη διάταξη και με τη μουσική στη διαπασών η πορεία ξεκίνησε.

«Ενα το χελιδόνι», «Σώπα όπου να 'ναι», «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα», παλαμάκια στο ρυθμό των τραγουδιών και συνθήματα, με το «Πάτρα - Αθήνα ήταν η αρχή, εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή» να αρέσει περισσότερο απ' όλα, να ξεσηκώνει, να κυριαρχεί. Ο ενθουσιασμός μεγάλος, αδύνατο να κρυφτεί. Ειδικά από εκείνους που έφαγαν τα χιλιόμετρα «με το κουτάλι». Που ακολούθησαν την πορεία από την Πάτρα και τώρα έβλεπαν τον τερματισμό πιο κοντά παρά ποτέ.

Προχωρώντας προς το Σύνταγμα

Αυτή ήταν η εικόνα του Συντάγματος, την ώρα του μεγάλου συλλαλητηρίου
Αυτή ήταν η εικόνα του Συντάγματος, την ώρα του μεγάλου συλλαλητηρίου
Η Αγίου Κωνσταντίνου άρχισε σιγά σιγά να γεμίζει με κόσμο, όσο η κεφαλή της πορείας ανέβαινε προς την Ομόνοια. Η βουή της έβγαζε τον κόσμο στα μπαλκόνια. Σε όλη την απόσταση μέχρι το Σύνταγμα, δύσκολα συναντούσες έναν άνθρωπο στο δρόμο, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή και χρώμα, που να μην εκδηλώσει την αποδοχή του, άλλος με ένα χειροκρότημα, άλλος με ένα χαμόγελο, άλλος με μια γροθιά ή με το σήμα της νίκης, με μια φωτογραφική αποτύπωση του μεγάλου πλήθους που ανέβαινε.

Στην Ομόνοια, ήταν η πρώτη μαζική υποδοχή. Για ορισμένους απ' όσους περίμεναν, η συγκίνηση έφτανε στα όρια των δακρύων. Η μουσική από τα ηχεία χαμήλωσε για να ακουστούν τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα, μέχρι η πορεία να βρεθεί ξανά στην ευθεία της Πανεπιστημίου. Μια ομάδα μαθητών αναγνώρισε τη διαδήλωση και στάθηκε να την χειροκροτήσει. «Είναι αυτοί από την Πάτρα, με τους άνεργους», ακούστηκε να λέει ένας από αυτούς.

Στο ύψος της Κλαυθμώνος η πορεία συναντήθηκε με το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ. Λίγο πιο πάνω, στη διασταύρωση με τη Βουκουρεστίου, ακούγονταν πλέον καθαρά οι φωνές, τα συνθήματα και τα τραγούδια από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών και των άλλων φορέων του κινήματος είχαν φτάσει και ετοίμαζαν ένα μοναδικό σκηνικό μετά την τελευταία στροφή.

Συγκλονιστική υποδοχή

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον δήμαρχο Πατρέων, Κ. Πελετίδη, και δημοτικούς συμβούλους στο Σύνταγμα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον δήμαρχο Πατρέων, Κ. Πελετίδη, και δημοτικούς συμβούλους στο Σύνταγμα
Η πορεία κοντοστάθηκε ξανά πριν από τα τελευταία μέτρα. Ολοι ανυπόμονοι για το τι θα συναντήσουν σε λίγα λεπτά. Η κεφαλή της πορείας έστριψε προς το Σύνταγμα και βρέθηκε μπροστά σε μια μακριά «αψίδα» από σημαίες του ΠΑΜΕ και λάβαρα των συνδικάτων. Δεξιά και αριστερά στο ένα ρεύμα της Αμαλίας, παραταγμένοι χιλιάδες λαού, χειροκροτούσαν αδιάκοπα τους οδοιπόρους, τους μοίραζαν λουλούδια και μοιράζονταν μαζί τους αγκαλιές και συνθήματα. Συγκλονιστική υποδοχή, μοναδικές εικόνες.

Η πορεία πήρε θέση πάνω στην Αμαλίας και από τα μεγάφωνα ακουγόταν ο μακρύς κατάλογος με τα σωματεία και τους φορείς που δήλωναν στήριξη και συμμετοχή. Σε λίγο, το λόγο πήρε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, για να καλωσορίσει τους οδοιπόρους. «Ο δρόμος όλων μας είναι μακρύς και ο τερματισμός αυτής της πορείας θα γίνει όταν θα ζούμε σε μία κοινωνία που τα παιδιά θα ρωτούν με απορία τους γονείς τους τι σημαίνει η λέξη ανεργία», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, στο χαιρετισμό του εκ μέρους των συνδικάτων υπογράμμισε: «Στέλνουμε μήνυμα, συνεχίζουμε με νέα ορμή, το κατόρθωμα των Πατρινών συναγωνιστών μάς γεμίζει δύναμη, μας εμπνέει. Δεν τελειώνουμε σήμερα, από τώρα προετοιμάζουμε τη μεγάλη απάντηση της εργατικής τάξης, τη 48ωρη γενική απεργία». Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης(εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία θα δημοσιευτούν στο τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», μεθαύριο Πέμπτη).

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Το χορευτικό του Δήμου Πάτρας έκλεψε τις εντυπώσεις
Το χορευτικό του Δήμου Πάτρας έκλεψε τις εντυπώσεις
«Ως καλλιτέχνες, σας υποδεχόμαστε σήμερα με τα εργαλεία της τέχνης μας, μίας τέχνης που κύριο συστατικό της έχει τις αγωνίες, τα βάσανα, τους αγώνες του λαού μας», είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε ήταν ακριβώς αυτό: Μια μουσική διαδρομή στις αγωνίες, στα βάσανα και τους αγώνες του λαού.

Το πρόγραμμα άνοιξε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας. Με πρωτότυπες χορογραφίες πάνω στη μουσική τραγουδιών όπως ο «Ανεμος», ο «Οδηγητής», η «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου», η «Απόφαση», το «Αϊντε Παιδιά» και το «Μην καρτεράτε», τα αγόρια και τα κορίτσια του χορευτικού και ο χορογράφος τους, Χρήστος Γιαννόπουλος, απέσπασαν δίκαια το χειροκρότημα του κόσμου.

Παραφράζοντας το γνωστό στίχο του Γιάννη Ρίτσου, από το «Καπνισμένο τσουκάλι», ο χορογράφος ευχαρίστησε τον κόσμο, λέγοντας ότι «εμείς δεν χορεύουμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, αλλά για να ενώσουμε τον κόσμο!». Ακολούθησαν στη σκηνή πλήθος καλλιτεχνών, που μίλησαν όλοι με θαυμασμό για το εγχείρημα.

Με τα τραγούδια τους, κράτησαν συντροφιά στον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ τα συγκροτήματα «Kollectiva», «Υπεραστικοί», «Rebellion Connection», καθώς και οι Χρυσόστομος Καραντωνίου και Πάνος Παπαϊωάννου, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Λεμπέσης, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Νατάσσα Μουσάδη, Πάνος Μπούσαλης, Σοφία Παπάζογλου, Γιώργος Σαρρής και Ντένια Κουρούση.

Αποχαιρετώντας τους Πατρινούς

Ανεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, λίγο μετά τα Προπύλαια
Ανεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, λίγο μετά τα Προπύλαια
Η τελευταία εικόνα που εντυπώθηκε στη μνήμη, ήταν αυτή των πούλμαν από την Πάτρα να αναχωρούν για το ταξίδι της επιστροφής, περνώντας μέσα από το πλήθος, που αποχαιρετούσε τους οδοιπόρους και τους αγωνιστές με χειροκροτήματα και υψωμένες γροθιές... «Καλό δρόμο, σύντροφοι και συναγωνιστές. Θα τα πούμε στους δρόμους», ακούστηκε από τα μεγάφωνα η φωνή ενός από τους τελευταίους τραγουδιστές που ανέβηκε στη σκηνή, πριν ολοκληρωθεί η διαδήλωση.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας, προχωράμε!

Απόσπασμα από την ομιλία του δήμαρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη

Ο Κ. Πελετίδης στο βήμα
Ο Κ. Πελετίδης στο βήμα
Πορευτήκαμε για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των ανέργων, της νεολαίας, η φωνή των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, των εργαζομένων με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, με τρίμηνα, ωρομίσθιοι. Να ακουστεί η φωνή των επαγγελματιών που καταστρέφονται, των αγροτών που ξεκληρίζονται.

Σήμερα δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Στο Δήμο μας είναι, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το 2015, συνολικά 29.230 άνεργοι. Ετσι αποτυπώνεται το πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη μας σήμερα και ήταν ο λόγος και η αιτία που πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία.

Οταν πήραμε αυτήν την απόφαση ορισμένοι, πρώιμοι και όψιμοι τιμητές του συστήματος, βιάστηκαν να μας λοιδορήσουν. Μόλις 2 μέρες πριν ξεκινήσει αυτό το ζωντανό λαϊκό ποτάμι από την Πάτρα στην Αθήνα έκαναν και πρόβλεψη ότι θα κάνουμε πορεία χωρίς ανέργους και εργαζόμενους. Διαψεύστηκαν οικτρά γιατί αυτή η κινητοποίηση αγκαλιάστηκε από τον Πατραϊκό λαό, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα στο διάβα της.

Φτάσαμε στη σημερινή κορύφωση της κινητοποίησής μας μέσα από συνελεύσεις σε λαϊκές γειτονιές που οργανώσαμε σαν δήμος, συναντήσεις με φορείς και νιώθουμε ικανοποιημένοι που ο Δήμος Πατρέων με αυτή του την απόφαση έχει συμβολή στο να αναδειχτεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Είναι δεκάδες τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα που συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και είχαν το δικό τους μερίδιο θετικής συμβολής στην πορεία διαδήλωσης των 220 χιλιομέτρων Πάτρα - Αθήνα.

Το σύνθημα «Πάτρα- Αθήνα είναι η αρχή - Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή», συμπυκνώνει τον προσανατολισμό μας για το αύριο. Κανένας συμβιβασμός, είναι ώρα αυτοί που κάνουν τη ζωή του λαού κόλαση να νιώσουν την ανάσα του λαϊκού κινήματος. Οργάνωση και πάλη παντού, συγκρουστείτε με την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων, μονοπωλίων. Είναι φορείς της παρακμής, της οπισθοδρόμησης. Η κυριαρχία τους μπλοκάρει την κοινωνική πρόοδο.

Με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις που έχει το λαϊκό κίνημα στην πόλη μας και στη χώρα μας, είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα ανθίσει το χαμόγελο στο πρόσωπο της νεολαίας, των εργαζομένων, του λαού μας. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, προχωράμε.

Η απήχηση ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας

Η απήχηση της μεγάλης πορείας κατά της ανεργίας ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και προκάλεσε την αλληλεγγύη συνδικαλιστικών οργανώσεων απ' όλον τον κόσμο.

Μηνύματα στήριξης στην πορεία και στο προχτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα απέστειλαν οι εξής: Συνδικαλιστική Οργάνωση ΛΕΦΤ ΜΠΛΟΚ Αυστρίας, Πανπακιστανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (APFUTU), Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό Πορτογαλίας (FESAHT), Συνδικαλιστικές Οργανώσεις - Μέλη της ΠΣΟ στην Κολομβία, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις - Μέλη της ΠΣΟ στη Χιλή, Ομοσπονδία Εργαζομένων Μπαγκλαντές (Bangladesher), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ Κύπρος), Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας (CGTP - IN), Συνδικάτο Δασκάλων Κύπρου KTOEOS, Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων του Νεπάλ NEGEO, Συνδικάτο Μεταφορών Τουρκίας Naklyat-Is, Πανινδική Ομοσπονδία Συνταξιούχων, Ενωση Συνδικάτων Βάσης Ιταλίας - USB, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης Σουηδίας SEKO KLUBB111.

Την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους εξέφρασαν επίσης Συνδικάτα που μετείχαν στη Βαλκανική Συνάντηση Συνδικάτων που κάλεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα: Οι Συνομοσπονδίες Εργαζομένων Ρουμανίας, Αλβανίας, Σερβίας, Κύπρου καθώς και Ομοσπονδίες και Συνδικάτα εργαζομένων από Τουρκία, Βουλγαρία και Βοσνία. Επίσης, τη στήριξή τους εξέφρασαν οι Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της ΠΣΟ (FISE) και Συνταξιούχων της ΠΣΟ, καθώς και το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ - EUROF και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία - WFTU.

Στο συλλαλητήριο, προσκεκλημένοι της ΠΣΟ βρέθηκαν, τέλος, οι Metin Ebeturk και Celal Uyar, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Εμπόριο στην Τουρκία (Sosyal-Is). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μετέφερε στον «Ριζοσπάστη» τον ενθουσιασμό του για τη μεγάλη διαδήλωση, το θαυμασμό του για την πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας και τη στήριξη που βρήκε από τα ταξικά συνδικάτα, ενώ είπε ότι η ανεργία είναι σοβαρό μέτωπο πάλης για τα Συνδικάτα σε όλον τον κόσμο.

Υπόμνημα με τα αιτήματα στη Βουλή και τα κόμματα

Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, έχοντας στο πλευρό της τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Θανάση Παφίλη, είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, για να της επιδώσει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανεργία. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου επέδωσε το ψήφισμα στα γραφεία όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Λίγο μετά, στην ομιλία του στη συγκέντρωση, ο Κ. Πελετίδης σχολίασε τις απαντήσεις που πήρε από την αντιπρόεδρο της Βουλής, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Μας είπε ότι έχετε την αγάπη μας, ότι η αγάπη μας είναι μεγάλη, αλλά οι ισχυροί έχουν αποφασίσει και ότι η κοινωνία που ζούμε είναι ταξική. Είναι αλήθεια, η κοινωνία μας είναι ταξική. Σε ποιο μετερίζι όμως στέκονται; Και τι λένε; Οτι θα είναι με τους ισχυρούς. Δηλαδή, με αυτούς που παίρνουνε τον ιδρώτα των εργαζομένων. Αρα πήραν θέση. Υπάρχει και το ΚΚΕ το οποίο έχει την αντίθετη άποψη. Πρέπει να λέμε την αλήθεια και να την ονοματίζουμε. Και να πούμε ότι ήδη αποδέχθηκαν τις θέσεις του δήμου μας και τις καταθέτουν ως πρόταση στο Κοινοβούλιο, να γίνει νόμος του κράτους. Και περιμένουμε. Αν νομίζουν ότι κάναμε 220 χιλιόμετρα γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε, είναι πολύ γελασμένοι. Το παραμύθι τελείωσε, ο λαός θέλει να ζήσει και τα εμπόδια θα παραμεριστούν».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πορεία βάζει ένα μικρό λιθαράκι σήμερα, αλλά ανοίγει μεγάλους δρόμους

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Χαϊδάρι και Σύνταγμα

Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, παραβρέθηκε τόσο στην εκδήλωση υποδοχής των οδοιπόρων στο Χαϊδάρι, όσο και στο μεγάλο συλλαλητήριο το απόγευμα στο Σύνταγμα. Στο Χαϊδάρι, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Χαϊδάρι, για να υποδεχτούμε τη μεγάλη πορεία των οδοιπόρων από την Πάτρα, με επικεφαλής τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, σε έναν αγώνα δρόμου, σε έναν αγώνα που απλώς βάζει ένα μικρό λιθαράκι σήμερα, αλλά ανοίγει μεγάλους δρόμους, ώστε συνολικά σαν χώρα, σαν λαός να παλέψουμε ενάντια στην ανεργία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, για άμεση ανακούφιση και μέτρα προστασίας των ανέργων, ενάντια στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται και που πλήττουν και τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όλο τον ελληνικό λαό, όπως είναι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το φορολογικό νομοσχέδιο και άλλα μέτρα.

Και βεβαίως, συνειδητοποιούμε και πρέπει ακόμα περισσότερο το σύνολο του λαού της Αττικής, της Αθήνας, όλης της Ελλάδας να συνειδητοποιήσει το σύνθημα των οδοιπόρων, ότι δε γίνεται τίποτα όσο μένεις θεατής, μπορούν να γίνουν τα πάντα, να ανατραπούν τα πάντα όταν ξεσηκωθείς. Αυτό τον αγώνα δείχνει ο λαός της Πάτρας, ο δήμαρχος της Πάτρας, οι δήμαρχοι αγωνιστές του λεκανοπεδίου, σε αυτό το δρόμο σταθερά θα συνεχίσουμε».

Αργότερα από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα , ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Αυτή η συγκέντρωση απόψε εδώ στο Σύνταγμα δεν είναι το τέλος της μεγάλης πορείας που είχε αρχή την Πάτρα. Είναι το ξεκίνημα νέων μεγάλων δυναμικών αγώνων από εδώ και μπρος, ενάντια στην ανεργία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, για προστασία των ανέργων, για ανατροπή συνολικά όλης της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ