ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Με ισχυρό ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα και προοπτική

Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ για την εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ την Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» για την παρουσίαση των υποψηφίων του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα. Παρεμβάσεις από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνδικαλιστές, εκπροσώπους φορέων, από ανθρώπους συνεργαζόμενους με το Κόμμα, που πήραν το λόγο για να δώσουν με το δικό τους τρόπο απάντηση στο γιατί ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών.

Αναλυτικά, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κόμματος: Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη, φιλόλογος, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Νατάσσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Ερη Ρίτσου, συγγραφέας, Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυποπυραγός, καθώς και οι Μιχάλης Λεάνης, δημοσιογράφος, και Σταύρος Τσακίρης, σκηνοθέτης.

Ντουνιαδάκης Γιάννης

Υποναύαρχος ε. α. ΠΝ

Την πολύ τιμητική πρόταση για συμπόρευση με το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές ως συνεργαζόμενος, δεν είχα λόγους αλλά ούτε και διάθεση να μην την αποδεχτώ. Θα αναρωτιέστε ίσως ένας απόστρατος στρατιωτικός γιατί και πώς φτάνει σε μια τέτοια απόφαση. Πρώτα απ' όλα, γιατί η πρόταση έγινε από ένα πατριωτικό κόμμα που στη σχεδόν εκατόχρονη ζωή του έχει αγωνιστεί με συνέπεια γι' αυτόν τον τόπο και το λαό. Ενα κόμμα που όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν την ηθική του υπόσταση, γιατί το ΚΚΕ δεν μοιράζει υποσχέσεις για κυβερνητικές θέσεις όπως άλλα κόμματα, μόνο μετερίζια αγώνα εμπιστεύεται.

Το κάλεσμα ενός απόστρατου να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι κατά τη γνώμη του ομιλούντα απόδοση τιμής προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιστέκονται στις κυβερνητικές προσπάθειες να εφαρμόσουν δόγματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ φέρνοντάς τους απέναντι στον «εχθρό - λαό», όπως και σε εκείνους που δεν παρασύρονται απ' τις υπερεθνικιστικές διχαστικές κραυγές της εγκληματικής και ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Γιατί το Κόμμα αυτό είχε σταθερά αρνητική στάση απέναντι στην ΕΕ και περνώντας τα χρόνια επιβεβαιώθηκε. Το ΚΚΕ επέμενε να ενημερώνει για την πραγματική φύση της που ήταν εντελώς αντίθετη με ό,τι οι άλλοι διακήρυτταν.

Η ΕΟΚ μετασχηματίστηκε σε ΕΕ, απόκτησε στρατιωτικό βραχίονα. Η σύνδεσή της με το ΝΑΤΟ πλέον έγινε κραυγαλέα και στηριγμένη σε συμφωνίες. Τα αυτοαποκαλούμενα αριστερά κόμματα δεν είναι εύκολα αντιληπτό πώς λογαριάζουν να την αλλάξουν από λύκο σε πρόβατο.

Καλή δύναμη σε όλους, καλούς αγώνες για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει τη ζωή που του αξίζει.

Γιώργος Μαργαρίτης

Ιστορικός, καθηγητής ΑΠΘ

Βαδίζουμε προς ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση, των ευρωεκλογών. Θα την οργανώσουν παραπλανητικά ως φιέστα δημοκρατίας, θα θελήσουν να μας πείσουν μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία ότι οι λαοί μετέχουν στο χτίσιμο της νέας Ευρώπης, στον ίδιο ίσως βαθμό που μετέχουν οι κλειστοί κύκλοι που παίρνουν τις ουσιαστικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Κύκλοι που λογοδοτούν μόνο στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλίων.

Είναι ένα παιχνίδι εξαπάτησης αυτό που θα γίνει τις μέρες που έρχονται. Και σε τούτο το παιχνίδι της εξαπάτησης και της παραπλάνησης των πολλών παίζουν πολλοί, το υιοθετούν πολλοί, μετέχουν πολλοί. Είναι συνένοχοι στην πολιτική της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, συνένοχοι στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων. Οπως πάντοτε ήταν και πάντοτε είναι η σοσιαλδημοκρατία, γι' αυτό ήρθε στον κόσμο, γι' αυτό λειτουργεί σήμερα, γι' αυτό πιστεύω ότι θα τη χρησιμοποιεί ο καπιταλισμός μέχρι την τελευταία του ανάσα.

Η ΕΕ πρώην ΕΟΚ είναι γνήσιο τέκνο του σχεδίου Μάρσαλ και του Ψυχρού Πολέμου, είναι παιδί των αιματηρών πολέμων της αποαποικιοποίησης. Είναι εργαλείο πολύτιμο στη σταυροφορία του κεφαλαίου ενάντια στο εργατικό κίνημα. Είναι αδερφάκι στενό του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ. Είναι φρούριο του μεγάλου κεφαλαίου, εχθρός των λαών, της χώρας μας, της Ευρώπης, του κόσμου. Αυτό πρέπει να πούμε. Αυτό πρέπει να διαδώσουμε στις ευρωεκλογές. Να ξεσκεπάσουμε, να πολεμήσουμε την εξαπάτηση, να δείξουμε στο λαό μας το δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η δική μας απάντηση. Είναι λιθαράκι στο δικό μας μονόδρομο, το δικό μας δρόμο, το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα.

Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη

Φιλόλογος

Η συμβολή μου στο ευρωψηφοδέλτιο δεν είναι μία τυπική διαδικασία ή μία προεκλογική διαδικασία. Είμαι στους αγώνες με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια. Προέρχομαι από έναν άλλο χώρο. Ξεκίνησα την πολιτική μου σταδιοδρομία απ' το ΠΑΣΟΚ το '70, στη συνέχεια μαζευτήκαμε με το ΔΗΚΚΙ και είχα εκλεγεί βουλευτής. Ομως πάντα το μάτι, η ψυχή και το πνεύμα ήταν στραμμένο στους αγώνες του ΚΚΕ. Είχα ως φωτεινό παράδειγμα το ΚΚΕ που ήταν σταθερό, οι υποψήφιοί του είχαν ήθος, ήταν κοντά στο λαό. Οταν ήμουν στη Βουλή πάντα παρακολουθούσα το ΚΚΕ, σ' αυτό έπαιξε ρόλο κι ο Τσοβόλας... Επειδή δεν είχαμε εμείς θέσεις και ανθρώπους να μας βοηθάνε, τον ρώταγα «πρόεδρε τι θα πω εγώ γι' αυτό το θέμα» και μου έλεγε μιλάς μετά το ΚΚΕ, θα δεις τι λέει το ΚΚΕ κι ανάλογα θα βάλεις τις θέσεις μας...

Είναι πολύ μεγάλη τιμή που συμμετέχω αυτήν τη στιγμή. Είναι ένα κόμμα 100 ετών, με θυσίες. Είμαι πάρα πολύ τυχερή που συμμετέχω σε αυτήν τη διαδικασία, που αγωνίζομαι με τους συντρόφους μου κομμουνιστές σε όλους τους αγώνες για το σύνολο, το καλό του λαού. Δεν με ενδιαφέρει ο προσωπικός μου αγώνας, αλλά ο συλλογικός αγώνας που δίνει το ΚΚΕ μαζί με το λαό, δίπλα στο λαό, όπου δεν τον έχει προδώσει ποτέ και δεν θα τον προδώσει.

Πρέπει ο λαός να ανοίξει τα μάτια του, να δώσει ένα μήνυμα προς την Ενωμένη Ευρώπη αλλά και στους καπιταλιστές, ότι υπάρχει στην Ελλάδα αντίσταση. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν θα τον ξεγελάσει ποτέ και πάντα θα είναι δίπλα του.

Νατάσσα Παναγιωτάρα

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

Ονομάζομαι Νατάσσα Παναγιωτάρα και είμαι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας και -μη γελάσετε- προέρχομαι κι εγώ από τον προηγούμενο χώρο. Τον οποίο χώρο του ΠΑΣΟΚ υπηρέτησα πιστά και ανιδιοτελώς από το 1981 έως και το 2010, μέσα από διάφορες θέσεις. Μέλος της ΠΑΜΚ, αρχικά, μετά επί σειρά ετών μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Ν. Ηλείας, μετά μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτ. Ελλάδας. Τα έπαθα όλα... Παρ' όλα αυτά παρέμενα, θεωρώντας ότι μόνο από μέσα μπορείς να παλέψεις τα λάθη και να τα διορθώσεις. Και πέρασαν τα χρόνια, και μέσα από την ενασχόλησή μου με το συνδικαλισμό, ως μέλος της ΠΑΣΚΕ, ανακάλυψα ότι για άλλα πάλευα εγώ και άλλα η ΠΑΣΚΕ.

Κάπου εκεί, παλεύοντας για το δίκιο, την αξιοπρέπεια στη δουλειά, για τους μετανάστες, συναντήθηκα με τους συναδέλφους από το ΠΑΜΕ. Και κατάλαβα τι σημαίνει αλληλεγγύη και σεβασμός. Και ήρθε η στιγμή να κάνω το μεγάλο βήμα. Να απεγκλωβιστώ μέσα από αυτό το παραμύθι, ότι μπορώ να αλλάξω τα πράγματα μέσα από αυτόν το χώρο. Να απεγκλωβιστώ ακόμα και από το συναισθηματισμό μου. Και να συμπορευτώ με τον μόνο ιδεολογικό - πολιτικό χώρο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Το χώρο που είναι η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο που ζούμε. Το ΚΚΕ. Αυτόν το χώρο που μου επέτρεψε να ονειρεύομαι ξανά, να παλεύω πάλι με την ορμή της νιότης μου και να ελπίζω.

Σας ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου κάνετε να παλεύω μαζί σας. Είμαι εδώ και θα υπηρετώ τον κοινό μας σκοπό και στόχο από όποιο μετερίζι κριθεί ότι πρέπει.

Ερη Ρίτσου

Συγγραφέας

Δέχτηκα με χαρά την πρόταση συνεργασίας γιατί θεωρώ, ακριβώς όπως και το ΚΚΕ, πως κανένας αγώνας δεν είναι υποδεέστερος κάποιου άλλου. Δεν έχω βεβαίως καμία ψευδαίσθηση πως μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος είναι ποτέ δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι ριζικές εκείνες αλλαγές που θα εξασφαλίσουν έναν κόσμο δίκαιο για όλους. Αυτήν άλλωστε ακριβώς την ψευδαίσθηση, πιστεύω, πως πολεμά το ΚΚΕ με την επίμονη αναφορά του στη λαϊκή κυριαρχία, που βεβαίως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως παραπέμπει τους αγώνες... στας ελληνικάς καλένδας. Η καθημερινή του δράση, η έντονη δράση του σε κάθε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό, δείχνει ακριβώς το τι σημαίνει για το ΚΚΕ αγώνας.

Συνεργαζόμενη λοιπόν με το ΚΚΕ, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να καταρριφθεί ο μύθος ότι το ΚΚΕ δε συνεργάζεται. Το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται όταν ως προϋπόθεση της συνεργασίας τίθεται η απομάκρυνσή του από θέσεις αρχής, που η ιδεολογία και η ανάλυσή του των πραγμάτων του υπαγορεύουν. Εχω διαπιστώσει πως αυτοί που σε πολιτικό επίπεδο κατηγορούν το ΚΚΕ για άρνηση συνεργασίας είναι αυτοί που είναι συνήθως πρόθυμοι, με το μάτι καρφωμένο στο πρακτικό όφελος, να κάνουν συνεργασίες χωρίς αρχές, με ομιχλώδη και αενάως αναπροσαρμοζόμενη στόχευση. Το ΚΚΕ είχε και έχει την εντιμότητα να μη θελήσει ποτέ να δεχτεί συνεργασία για τη συνεργασία, για ψηφοθηρικά οφέλη. Αυτή η εντιμότητα είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα.

Τέλος, θεωρώ ότι παρόλο που αισθανόμαστε την Ευρωβουλή σαν κάτι μακριά από μας -ή τουλάχιστον έτσι αισθάνεται αρκετός κόσμος- η παρουσία εκεί είναι πάρα πολύ σημαντική και ο ρόλος των κομμουνιστών επίσης. Μια άλλη, καθαρή και αληθινή φωνή, που πρέπει να ακούγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμα πιο δυνατά.

Μιχάλης Μιχαήλ

Απόστρατος ανθυποπυραγός Πυροσβεστικού Σώματος

Είμαι στέλεχος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών». Μια παράταξη με καθαρά ταξικό προσανατολισμό, πρώτη δύναμη με 41% το 2010 μέσα στα Σώματα Ασφαλείας, που έκανε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να ψάχνεται την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτό όμως δεν έγινε τυχαία. Για ποιο λόγο; Γιατί κοντά μας είχαμε πάντα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Μελετούσαμε πάντα πολύ καλά τις θέσεις του ΚΚΕ. Βλέπαμε τις τακτικές, τις πρακτικές, τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Συζητούσαμε μεταξύ μας, υιοθετούσαμε και προχωρούσαμε.

Καταφέραμε κι εμείς να βάλουμε φρένο στην κυβέρνηση στο κλείσιμο κλιμακίων και πυροσβεστικών υπηρεσιών, με ό,τι σημαίνει αυτό. Καταφέραμε να ανατρέψουμε τα σχέδια για την εφαρμογή του κανονισμού Σέρκας, πάντα εμπνεόμενοι από αυτό το οποίο αντιπροσώπευε ο αγώνας του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων.

Στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας επιχειρείται μια μεγάλη αναμόρφωση, η οποία έχει να κάνει καθαρά και μόνο με τη στόχευση που έχει η ΕΕ για τους λαούς της Ευρώπης, να καταστέλλει τις οποιεσδήποτε κοινωνικές αντιδράσεις. Γι' αυτό το λόγο εκπαιδεύουν στρατιωτικούς να χρησιμοποιούν γκλομπ, γι' αυτό το λόγο εκπαίδευσαν και εμάς - και αν θέλετε με τη δικιά μας την αντίσταση, της παράταξής μας, βάλαμε φρένο σε τέτοιες πρακτικές, τις περιορίσαμε τουλάχιστον.

Εγώ, λοιπόν, από αυτό το βήμα απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλους τους ενστόλους να πάψουν να βλέπουν τον εαυτό τους σαν μηχανισμό του κράτους, γιατί είναι παιδιά της εργατικής τάξης, είναι παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και απλά σήμερα χρησιμοποιούνται για να χτυπηθεί ο λαός μας. Την ίδια ώρα που αυτοί οι ίδιοι νιώθουν στο πετσί τους αυτό το κράτος. Πρέπει, λοιπόν, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι η θέση τους είναι δίπλα στο λαό, να παλέψουν μαζί με το λαό για να έρθει τελικά καλύτερη μέρα και γι' αυτούς.

Μιχάλης Λεάνης

Δημοσιογράφος

Γιατί με το ΚΚΕ... Ο κυριότερος λόγος, όσον αφορά την Ευρώπη, είναι ότι το ΚΚΕ ήταν το πρώτο το οποίο μίλησε για την Ευρώπη των μονοπωλίων, τότε που κάποιοι έλεγαν με περισσή ευκολία ότι θα είμαστε μόνοι, δε θα μας υπολογίζει κανείς και τα λοιπά. Τώρα είμαστε μόνοι... Το ΚΚΕ ήταν αυτό το οποίο μίλησε πρώτο για την εκμετάλλευση, αλλά και την εξαθλίωση, ιδιαίτερα των εργαζομένων.

Με το ΚΚΕ γιατί ήταν το πρώτο το οποίο ξεκαθάρισε τη θέση του για το μνημόνιο. Δεν πήγε σε φτιασιδώματα. Είχε πει ότι δεν το αναγνωρίζει, δε μίλησε για «κούρεμα» όπως έκαναν κάποιοι άλλοι - στην αρχή για «κούρεμα», μετά για «φιλάρισμα», οτιδήποτε έχει σχέση με κομμωτήριο.

Γιατί το ΚΚΕ έδωσε να καταλάβουν σε κάποιους ότι δεν το φτάνουν και δεν το αγγίζουν τα φτιασιδώματα. Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα αξιόλογο ποσοστό, γιατί π.χ. η τρόικα πηγαινοέρχεται και δεν αλλάζει καθόλου μα καθόλου τις επιδιώξεις της; Δεν υπολογίζει, δεν έχει στο μυαλό της ότι υπάρχει μια αντίδραση; Ξέρει όμως ότι αυτή η αντίδραση έτσι όπως εκπροσωπείται από την αντιπολίτευση θα είναι ελεγχόμενη.

Ενας άλλος λόγος, που για μένα είναι το κυριότερο κατά την ταπεινή μου άποψη, έχει να κάνει με τις εφεδρείες. Η ψήφος στο ΚΚΕ σταματάει τις εφεδρείες. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει διάφορες μεθόδους, φτιάχνει κόμματα καινούργια. Τα κόμματα φτιάχνουν νέες ελπίδες, οι νέες ελπίδες αποδεικνύονται απατηλές, πάμε ξανά στο εργοστάσιο της ελπίδας και φτιάχνουμε καινούργια. Η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει τέρμα στις εφεδρείες.

Ο τελευταίος λόγος είναι προσωπικός και εμπεριέχει, όπως όλοι οι προσωπικοί λόγοι, ηθικό στοιχείο. Δεν μπορεί να είσαι κομμουνιστής και να μην είσαι με το ΚΚΕ.

Σταύρος Τσακίρης

Σκηνοθέτης

Θυμάμαι τις πρώτες ευρωεκλογές, επισκέφθηκε το σπίτι των γονιών μου ένα ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ και συζητούσαν με τον πατέρα μου. Παρακολουθούσα και δεν πολυκαταλάβαινα. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι έλεγαν «αυτή δεν είναι Ευρωβουλή, είναι βρωμοβουλή». Μου κακοφάνηκε έτσι που χαρακτήριζαν το λουσάτο όνειρο που άστραφτε μπροστά μου να γίνω Ευρωπαίος.

Οσο πέρναγαν τα χρόνια, έβλεπα τα αστικά κόμματα να ταλαντεύονται, να μεταστρέφονται, να υπερθεματίζουν και να αναθεματίζουν όταν ανακάλυπταν το αδιέξοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής και αμέσως να σιωπούν. Η πραγμάτωση της Ενωμένης Ευρώπης είχε μια μεταφυσική διάσταση που μπλοκάριζε τη λογική. Το ίδιο και στις τελευταίες εξελίξεις. Δεν είναι θρησκεία η ευρωπαϊκή ενοποίηση, ούτε όραμα. Είναι συμφέροντα, είναι εμπόριο, είναι φόβος που μας ενώνει με την αποσιώπηση.

Μπορεί να υπάρξει μια Ευρώπη με ενωμένους ανθρώπους; Τους χωρίζουν κουλτούρες, γλώσσες, καθημερινότητα που είναι έξω από το συνειδητό. Μπορεί, μόνο αν σκεφτούν το συμφέρον τους. Το συμφέρον μας είναι κοινό. Τι ζητάμε; Ψωμί, Υγεία, Παιδεία και προσανατολισμό στον πνευματικό προσανατολισμό του ανθρώπου. Αυτά δε μας χωρίζουν από κανένα λαό. Τι μας εμποδίζει να πραγματωθεί; Πρέπει να επιλέξουμε να σταθούμε από τη μεριά που μας πρέπει, που μας συμφέρει.

Ας μην ψηφίζουμε αυτούς που φαίνονται ισχυροί με την κρυφή ελπίδα να γίνουμε κι εμείς ισχυροί. Ας υπερασπιστούμε το δικό μας συμφέρον και τη δικιά μας θέση στη ζωή. Ας επιλέξουμε με ποια μεριά είμαστε κι ας αποκτήσουμε το βλέμμα που δίνει η γνώση της πραγματικότητας. Απεξάρτηση και ένταξη με το συμφέρον μου είναι ρεαλισμός. Γι' αυτό ψηφίζω ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ