ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Φονικός σεισμός με πολλά ερωτηματικά

Οι τεράστιες καταστροφές από το σεισμό στην επαρχία Αμπρούτσο της Ιταλίας αναδεικνύουν την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης για κάθε χώρα
Οι τεράστιες καταστροφές από το σεισμό στην επαρχία Αμπρούτσο της Ιταλίας αναδεικνύουν την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης για κάθε χώρα
Σημαντικά είναι πλέον τα στοιχεία, για την έλλειψη αντισεισμικής προστασίας και τις κακοτεχνίες στην κατασκευή κτιρίων, που προέκυψαν μετά το φονικό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με μικρό εστιακό βάθος που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα τα ξημερώματα στην περιφέρεια του Αμπρούτσο, «χτυπώντας» αλύπητα τη μεσαιωνική πόλη της Κεντρικής Ιταλίας, τη Λ' Ακουιλα, αλλά και άλλες 26 πόλεις και χωριά, όπου εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ έχει απαγορευτεί η είσοδος σε 15.000 κτίρια που είναι ετοιμόρροπα.

Σε μια χώρα με ιδιαίτερα υψηλή οικονομική ανάπτυξη φαίνεται ξεκάθαρα και από τις συνέπειες αυτού του σεισμού ότι προτεραιότητα είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι οι ανθρώπινες ανάγκες και αυτοί που την πληρώνουν είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο αριθμός των νεκρών να ξεπερνά τους 289 - ανάμεσά τους 20 παιδιά και ο Ελληνας φοιτητής, Βασίλης Κουφολιάς - οι τραυματίες πάνω από τους 1.170 - εξ αυτών οι 179 σε κρίσιμη κατάσταση - ενώ υπάρχει και αδιευκρίνιστος αριθμός αστέγων καθώς στην αρχή είχε ανακοινωθεί πως φτάνουν τους 50.000, μετά ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 17.000 και στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκε στους 28.000, πιθανά για να εξομαλυνθούν οι όποιες καταγγελίες για ελλείψεις σε αντίσκηνα και χώρους φιλοξενίας. Μερικοί σεισμόπληκτοι φιλοξενούνται σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ σε άλλους, τους «τυχερούς», έχει παραχωρηθεί κάποιο αντίσκηνο όπου στοιβάζονται με άλλα μέλη της οικογένειάς τους - χωρίς προσωπικά αντικείμενα - αντιμετωπίζοντας τις χαμηλές θερμοκρασίες το βράδυ, αλλά και τις τεράστιες ουρές για κάποιο συσσίτιο ή για λίγο νερό, ενώ ζεστό νερό δεν υπάρχει. Αλλοι είναι αναγκασμένοι να διαμένουν στα αυτοκίνητά τους ή σε συγγενείς.


Επιπλέον, το έργο των σωστικών συνεργείων συνεχίζεται και σήμερα για τον εντοπισμό των 20-30 αγνοουμένων, αριθμός που μπορεί να είναι και μεγαλύτερος καθώς στην περιοχή εργάζονταν στα χωράφια αδιευκρίνιστος αριθμός μη καταγεγραμμένων μεταναστών.

Θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί οι νεκροί και οι καταστροφές

Πιθανά, οι καταστροφές που σημειώθηκαν από το σεισμό της Δευτέρας να μπορούσαν να είχαν περιοριστεί, αν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης των κτιρίων, ενώ ο υψηλός αριθμός των νεκρών και θυμάτων σχετίζεται άμεσα με την ασυδοσία στις κατασκευές σε ολόκληρη τη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ιταλία είναι μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα, που σύμφωνα με έκθεση Ιταλών γεωλόγων του 2008 σχεδόν η μισή της περιφέρεια θεωρείται «επικίνδυνη» σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο μόνο το 14% των κτιρίων ανταποκρίνεται στους κανόνες αντισεισμικής δόμησης, αφήνοντας ουσιαστικά το λαό απροστάτευτο.

Οπως δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα «La Stampa», 15 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε κίνδυνο και αναφέρει ότι το 65% των κατοικιών της χώρας κινδυνεύει να καταρρεύσει από ενδεχόμενο σεισμό, ακόμα και σε περιοχές που δε χαρακτηρίζονται σεισμογόνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Φράνκο Μπάρμπερι, γεωλόγο και ειδικό σε θέματα καταστροφών στην κρατική τηλεόραση, με τα σωστά πρότυπα κατασκευής, συμπεριλαμβάνοντας και την αντισεισμική θωράκιση, θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί όλοι οι θάνατοι ενός τέτοιου μεγέθους σεισμού.

Ασυδοσία στις κατασκευές


Από το σεισμό στη Λ' Ακουιλα μεγάλος αριθμός ιστορικών εκκλησιών και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο ακόμα μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κτισμάτων ηλικίας 10-15 ετών που καταστράφηκε, επειδή οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες σκέφτονταν το κέρδος, με αποτέλεσμα να «κάνουν εκπτώσεις» στα υλικά που χρησιμοποιούσαν. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατάρρευσης του κρατικού νοσοκομείου της Λ' Ακουιλα, το οποίο κατασκευάστηκε μόλις το 2000! Μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες, καταδικάστηκαν πέντε άτομα για κακοτεχνία για την κατάρρευση σχολείου το 2002 σε σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπου σκοτώθηκαν 28 άτομα, μεταξύ των οποίων όλα τα παιδιά της Α' Δημοτικού.

Ο αντιδραστικός Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που προκάλεσε την αγανάκτηση των Ιταλών με το πρόσφατο σχόλιό του ότι οι σεισμοπαθείς τα έχουν όλα και πως θα πρέπει να θεωρήσουν πως περνούν ένα «Σαββατοκύριακο σε κάμπινγκ», από την αρχή έσπευσε να καθησυχάσει τα μέσα ενημέρωσης και το λαό πως οι συνέπειες του σεισμού ήταν αναπόφευκτες. Ο ίδιος, ωστόσο, έχει αποκτήσει μέρος της περιουσίας του από την κατασκευαστική βιομηχανία και στη συνέχεια παραχώρησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον αδελφό του, Πάολο, ο οποίος με τη σειρά του έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για κακοτεχνίες.

Ο καπιταλισμός εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό, καθώς στηρίζεται στην «ελεύθερη» αγορά και τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, αφήνοντας το λαό ουσιαστικά αθωράκιστο και απροστάτευτο. Τα τραγικά αποτελέσματα του φονικού σεισμού που έπληξε τη γειτονική χώρα αναδεικνύουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής προστασίας, αλλά και μέτρων ελέγχου, συντήρησης και ενίσχυσης της υποδομής των παλαιότερων κτισμάτων, προτεραιότητες που στον καπιταλισμό θεωρούνται ...περιττές, αφού προέχουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών και όχι οι λαϊκές ανάγκες.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ