ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Ευρωπροπαγάνδα με αποδέκτες τους μαθητές

Το μαθητικό κίνημα λέει όχι στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της (φωτ. από το 2003)
Το μαθητικό κίνημα λέει όχι στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της (φωτ. από το 2003)
Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση. Και για μας, είναι επίσης ξεκάθαρο το γιατί το κάνει: Για να μαθαίνουν τα παιδιά, από τα σπάργανα ακόμα, ότι, βγαίνοντας στην παραγωγή ως εργαζόμενοι, θα πρέπει να πασχίζουν για τα κέρδη του εργοδότη, να αποδέχονται ως κάτι φυσικό και δεδομένο τη δική τους εκμετάλλευση. Να είναι, με άλλα λόγια, πειθήνιοι, ευέλικτοι, υποταγμένοι εργαζόμενοι.

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ χρηματοδοτεί (χωρίς να τσιγκουνεύεται στα ποσά και τα κονδύλια) διάφορα προγράμματα, που υλοποιούνται στα σχολεία των κρατών - μελών. Και δεν πρόκειται μόνο για τα προγράμματα και μαθήματα «επιχειρηματικότητας», αλλά και για προγράμματα «εκδρομών» εντός της ΕΕ, διαγωνισμούς, ακόμα και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Πρόγραμμα εξωραϊσμού της ΕΕ

Ανάμεσα στα ευρωπρογράμματα για τα σχολεία, εξέχουσα θέση έχει η λεγόμενη «Ανοιξη της Ευρώπης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2002 και υλοποιείται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο (Μάρτης, Απρίλης, Μάης) σε σχολεία χωρών της ΕΕ (που τα ίδια επιλέγουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα).

Να σημειώσουμε ότι η ΕΕ έχει ορίσει ως μέρα κορύφωσης του προγράμματος την 9η Μάη. Η 9η Μάη είναι η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η ΕΕ, όμως, εδώ και χρόνια προσπαθεί να την κατοχυρώσει ως μέρα γιορτασμού της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης. Ετσι, σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί στις συνειδήσεις των μαθητών η συγκεκριμένη μέρα ως πανηγυράκι για την ΕΕ και να διαγραφεί κάθε έννοια της μεγαλειώδους αντίστασης των λαών ενάντια στο φασισμό (των νεκρών, των αιτιών του πολέμου, της νίκης των λαών κτλ.), η ΕΕ ορίζει την 9η Μάη ως μέρα κορύφωσης της «Ανοιξης της Ευρώπης».

Κάνουμε αυτήν την επισήμανση, γιατί ο πρωταρχικός και διαχρονικός στόχος του προγράμματος στα σχολεία είναι ο εξωραϊσμός της ΕΕ στα μάτια των μαθητών, η εμπέδωση της πορείας της χώρας μας εντός της ΕΕ ως μονόδρομου, η απόκρυψη του ταξικού χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης των καπιταλιστών και, κατ' επέκταση, ο καθαγιασμός της πολιτικής που συναποφασίζεται σε επίπεδο ΕΕ από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

«Ιδέες», «καινοτομία», η «φωνή των πολιτών»

Κάθε χρόνο, το πρόγραμμα έχει κι ένα διαφορετικό σύνθημα, γύρω από το οποίο «χτίζονται» οι διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν τα σχολεία, δηλαδή οι καθηγητές και οι μαθητές. Φέτος, λόγω του ότι η ΕΕ έχει βαφτίσει το 2009 έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας, έδωσε στην «Ανοιξη» το σύνθημα: «Οι ιδέες κινούν την Ευρώπη». Η δημιουργικότητα και η καινοτομία αποτελούν βασικές πτυχές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή για τη μεγέθυνση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τα υπόλοιπα καπιταλιστικά κέντρα. Γι' αυτό θέλουν να προωθούν την «καινοτομία».

Βέβαια, όταν ο μαθητής ακούει το σύνθημα «οι ιδέες κινούν την Ευρώπη», εξιδανικεύει εύκολα την ΕΕ, ως ένα ...πολυφωνικό «think tank», όπου, τάχα, ο καθένας όταν έχει μια καλή «ιδέα» μπορεί να ακουστεί. Οπως, εξάλλου, αναφέρεται προπαγανδιστικά στη δεύτερη (συμπληρωματική) εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία για το πρόγραμμα: «Η "Ανοιξη της Ευρώπης" δίνει τη δυνατότητα στους νέους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν στην Ευρώπη». Η ΕΕ ακούει πολύ καλά τη φωνή των λαών που αγωνίζονται, όπως ακριβώς και στη χώρα μας η κυβέρνηση ακούει ξεκάθαρα τα αιτήματα του μαθητικού κινήματος, αλλά, εφόσον αυτά συγκρούονται με την πολιτική της, είτε τα διαστρεβλώνει, είτε τα πετάει στον κάλαθο των αχρήστων.

Αγρα ψήφων ενόψει ευρωεκλογών

Η πιο συνηθισμένη και εύκολα υλοποιήσιμη δράση, που επιλέγουν στη χώρα μας τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων εντός του κανονικού ωραρίου του σχολείου, όπου καλούν βουλευτές και ευρωβουλευτές των κομμάτων της κυρίαρχης πολιτικής να μιλήσουν στους μαθητές για την ΕΕ.

Αυτό όμως, ειδικά φέτος που είναι χρονιά ευρωεκλογών και που ένα μέρος των μαθητών (αυτοί της Γ' Λυκείου) έχουν και δικαίωμα ψήφου, ανοίγει ουσιαστικά τις πόρτες των σχολείων για την προεκλογική εκστρατεία κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους μαθητές, μια εκστρατεία, όμως, καθαγιασμένη και συγκαλυμμένη, αφού λαμβάνει χώρα στο σχολείο την ώρα του μαθήματος, δηλαδή καλύπτεται και σιγοντάρεται καθ' έδρας.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα πρόσκλησης στα σχολεία διαφόρων υπαλλήλων και παραγόντων της ΕΕ, καθηγητάδων ή άλλων ...προσωπικοτήτων (ακόμα και τραγουδιστές της Γιουροβίζιον μπορούν να καλέσουν για να διηγηθούν τη ...«μοναδική» εμπειρία τους), που, φυσικά, θα μιλούν υπέρ της ΕΕ και θα κάνουν τα μυαλά των μαθητών ...κιμά!

Προώθηση της ευρωενωσιακής εκπαιδευτικής πολιτικής

Στην πρώτη εγκύκλιο, που έστειλε φέτος το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία για την «Ανοιξη», αναφέρει ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα για:

  • «Υλοποίηση διαθεματικών σχεδίων διδασκαλίας σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα, όπως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι πολιτικές τους και οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ».
  • «Συμμετοχή σε online δραστηριότητες, διαγωνισμούς και εκπαιδευτικά παιχνίδια που μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον παιδαγωγικό υλικό, το οποίο θα συμπληρώνει τα μαθήματα, εστιάζοντας στην Ευρώπη».

Αυτά, εκτός όλων των άλλων, σηματοδοτούν και μιαν απόπειρα να συνηθίσουν οι μαθητές στους νέους αντιεπιστημονικούς τρόπους διδασκαλίας, που θα τους κρατούν μακριά από τη γνώση της πραγματικότητας και της αλήθειας. Η περιβόητη «διαθεματικότητα» είναι μια σούπα, που υποτίθεται ότι επεξεργάζεται ένα θέμα μέσα από διάφορα επιστημονικά αντικείμενα, αλλά στην ουσία είναι η αποθέωση της αποσπασματικότητας. Δηλαδή, οι μαθητές, αντί να διδάσκονται μαθήματα, αποκτούν απλώς μιαν ...εμπειρία μαθημάτων, τέτοια ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν μιαν ολοκληρωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.

Ετσι λειτουργούν και τα διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια, οι διαγωνισμοί κτλ., ο τζερτζελές, δηλαδή, που πλασάρεται ως εκπαιδευτικό υλικό!

Να ξεσηκωθεί κύμα αντίστασης γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών

Είναι φανερό ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές χρειάζεται να ορθώσουν τείχος αντίστασης στο πρόγραμμα. Κάλεσμα ενάντια στη συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα της «Ανοιξης της Ευρώπης» έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Αθήνας και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Είτε συνειδητά, είτε παρασυρμένα, γύρω στα 300 σχολεία πανελλαδικά έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η κυβέρνηση έχει σηκώσει κανονική εκστρατεία για την προώθησή του («παρακαλούμε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων της περιοχής αρμοδιότητάς σας», λέει το υπουργείο Παιδείας στη δεύτερη, συμπληρωματική εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης). Η διάθεση ανυπακοής και απειθαρχίας προς την ΕΕ, που μπορεί να εκφράζουν, όμως, εκπαιδευτικοί και μαθητές σ' αυτά τα σχολεία, χρειάζεται να στηριχθεί και να ενισχυθεί, όπως χρειάζεται να αποκαλυφθούν ο χαρακτήρας και οι στοχεύσεις του προγράμματος σε εκπαιδευτικούς που παρασυρμένοι υλοποιούν το πρόγραμμα.

Ειδικά για τους κομμουνιστές, είναι μια πλευρά της μάχης τους για τις ευρωεκλογές η αντίσταση και η αποκάλυψη όλων αυτών των προγραμμάτων που υλοποιεί η ΕΕ στα σχολεία.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ