ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 2009
Σελ. /40
Λαϊκό μέτωπο πάλης σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο

Δυο μήνες έχουν μείνει ως τη μέρα της κάλπης για τις ευρωεκλογές. Μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη γενική πολιτική αναμέτρηση ήρθε η ώρα η εργατική τάξη, ο λαός να βγουν στο προσκήνιο και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις και με την ψήφο τους.

Η ΕΕ συνιστά μια διακρατική καπιταλιστική ένωση που υπηρετεί την αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος, την ενδυνάμωση του ευρωενωσιακού καπιταλισμού. Δεν είναι μια ένωση «ισότιμων» εταίρων, όπως θέλουν να την πλασάρουν στους λαούς οι θιασώτες της, τα κόμματα του κεφαλαίου, νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά. Ούτε βεβαίως μεταρρυθμίζεται προς όφελος των λαών, με ένα άλλο αντινεοφιλελεύθερο κεϋνσιανό μείγμα πολιτικής σε όλες τις χώρες - μέλη της, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, γιατί είναι δημιούργημα των καπιταλιστών. Η ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της διευρύνεται, οξύνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Η ΕΕ είναι ενιαία ως σιδερένια γροθιά εναντίον των λαών, ενώ με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή στρατηγικής σημασίας μεταρρυθμίσεις για το κεφάλαιο και την αναπαραγωγή του, ενισχύει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, διευρύνει τις ανισότητες.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, που διακήρυξε το «ΟΧΙ στην ΕΟΚ των μονοπωλίων», αργότερα το «ΟΧΙ στο Μάαστριχτ», δε σταμάτησε να την αντιπαλεύει στους δρόμους του αγώνα, στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε διεθνείς κινητοποιήσεις και συναντήσεις. Η θέση μας είναι ότι η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς γιατί δεν είναι μονόδρομος ο καπιταλισμός. Η Ευρώπη ή θα είναι καπιταλιστικά ενωμένη ή σοσιαλιστικά. Δεν υπάρχει τρίτος ή ενδιάμεσος δρόμος.

Το ΚΚΕ προβάλλει την άποψη ότι για να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος χρειάζεται λαϊκό μέτωπο πάλης σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται πάλη ενάντια στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα αν στις κυβερνήσεις βρίσκονται φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ή οι λεγόμενες κεντροαριστερές κυβερνήσεις.

Η αστική προπαγάνδα προβάλλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αναπτύχθηκε μέσα στην ΕΕ. Αλλά αυτή η ανάπτυξη έχει ταξικό αντιλαϊκό περιεχόμενο, έγινε με καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, σε περίοδο που το ΑΕΠ είχε μεγάλους ρυθμούς σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής, με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, είναι καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Η ανάπτυξη των βιομηχανικών κλάδων δεν είναι ισόμετρη, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει η εγχώρια παραγωγική βάση. Γίνεται όχι με βάση τις δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά με κριτήριο το γρήγορο και εύκολο κέρδος. Η ανεργία, η υποαπασχόληση είναι καταστροφή εργατικής δύναμης. Ανάπτυξη υπήρξε, αλλά ήταν ανάπτυξη κερδών και κεφαλαίου.

Μονόδρομος για το λαό η καταδίκη της ΕΕ

Γι' αυτό λέμε: Η καταδίκη της ΕΕ είναι μονόδρομος. Οποιοι θέλουν να αντισταθούν στην ΕΕ, να την καταδικάσουν αποφασιστικά , όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μέσα στην ΕΕ δεν έχει μέλλον, αλλά πρέπει να υπάρξει ρήξη, αποδέσμευση από αυτήν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν με το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ λέει ότι μπροστά στο λαό μας υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο άλλος είναι ο δρόμος της συγκρότησης της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ: Διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής, των μέσων παραγωγής, του εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.

Διαθέτει αξιόλογες πλουτοπαραγωγικές πηγές, σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων. Εχει το μεγάλο πλεονέκτημα, να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο. Διαθέτει δυνατότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών.

Είναι ρεαλιστική η πρότασή μας για κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή, την ένταξή τους σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και διεύθυνση, ταυτόχρονα με τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Η λαϊκή εξουσία μπορεί να προωθεί διακρατικές - εμπορικές συμφωνίες και συναλλαγές, συμφωνίες για αξιοποίηση τεχνογνωσίας, με βάση το αμοιβαίο όφελος και συμφέρον.

Δεν υπάρχει άλλη εφικτή και ρεαλιστική εναλλακτική λύση στο σύγχρονο κόσμο, στα προβλήματα που ζούμε στη χώρα μας, παρά μόνο μια Ελλάδα με λαϊκή οικονομία και εξουσία, σε μια Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, του σοσιαλισμού.

Μας λένε ότι η πολιτική του ΚΚΕ οδηγεί στην απομόνωση. Τους απαντάμε ότι τόσα χρόνια μέσα στην ΕΕ απομονωμένος είναι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης, ο λαός. Το κεφάλαιο βεβαίως μέσα στην ΕΕ βρίσκεται ενωμένο.

Το ΚΚΕ είναι με την εργατική τάξη, τους λαούς της Ευρώπης. Εμείς θεωρούμε ότι η συνεργασία στην Ευρώπη θα είναι ωφέλιμη μόνο όταν πάψει να υπάρχει πλουτοκρατία σε όσο γίνεται περισσότερες χώρες της ΕΕ και τελικά σε όλη την Ευρώπη.

Το θέμα της πανευρωπαϊκής κοινής δράσης, του συντονισμού, της στενότερης διεθνιστικής σχέσης είναι ανάγκη για τα κομμουνιστικά, αντιιμπεριαλιστικά, ριζοσπαστικά κόμματα, που δε βολεύονται στην ενσωμάτωση, που δε θέλουν να απεμπολήσουν αξίες και ιδανικά που ενέπνευσαν λαούς και κινήματα στην Ευρώπη και παγκόσμια. Η διεθνοποίηση δε σημαίνει εθνική ισοπέδωση, αλλά αλληλοδιαπλοκή και διαλεκτική σχέση της δράσης σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.


Σ.

Πατριδογνωμόνιο
Ο Σκοτεινός...

Δεν πάει η πένα, δεν πάει κι η καρδιά. Σα μούδιασμα που δε συνηθίζεται ήρθε η είδηση. Ως και μέσα από την πόρτα μας. Δε φτούρησε ούτε η συλλογική ειδησεογραφική συσσωρευμένη εμπειρία από τόσα νεανικά οπλισμένα χέρια που θέρισαν συμμαθητές, καθηγητές, περαστικούς στη Σκοτία, στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στις ΗΠΑ.

Φαινόταν πως θα 'φτανε ως κι εδώ. Δεν είμαστε εξαίρεση του... πολιτισμένου κόσμου. Κανόνας είμαστε. Με εφαρμογή εν υπνώσει αλλά και μια πυρκαγιά που δυναστεύει τα όνειρα παιδιών και γονιών. Σαστιμάρα κι ένα χέρι παγωμένο να σφίγγει το μυαλό σαν απειλή, σαν προοπτική γενίκευσης. Κακά τα ψέματα. Στην παγκόσμια κουλτούρα ό,τι αφορά σε παιδί ή νέο, έφηβο, πιτσιρίκο, παλικαράκι, μετατρέπεται αυτόματα σε προσωπικό. Ζήτημα. Ζητούμενο. Πάθος. Γολγοθάς ή και Λύτρωση.

Ετσι και με το νεαρό, που οι ομήλικοί του στο σχολείο του ΟΑΕΔ αποκαλούσαν ο Σκοτεινός. Φοβερό προσωνύμιο για νέο. Που ντύνεται στα μαύρα της ζωής του. Περπατάει με σκυφτό κεφάλι... Αυτά έβλεπαν οι άλλοι. Κι ίσως και τα όπλα. Ντεκόρ, αμφίεση, πανοπλία στο Διαδίκτυο. Ο σκοτεινός νεαρός από την Αμπχαζία. Θα σπεύσουν ειδικοί, αναλυτές, ο καθένας από μας θα πει το μακρύ και το κοντό του. Γενικεύσεις, εξειδικεύσεις. Το χειρόγραφο του αυτόχειρα φονιά, που δεν έκλεισε τα 19, θα υποστεί συντακτική ανάλυση έως θανάτου της γλώσσας και της λογικής. Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που δεν θες να είσαι δημοσιογράφος και να πρέπει να πεις όσα δεν ξέρεις και δεν καταλαβαίνεις. Αλλά η σιωπή τρομάζει με τα ερωτηματικά που κουβαλάει. Με τέτοιες ειδήσεις, τέτοιες προσωποποιημένες συμφορές είναι που νιώθει, έστω για λίγο, η κοινωνία, ότι τόσο αρρώστησε, τόσο τσίμπλιασαν τα μάτια της ώστε δεν είδε μήτε τη σκιά του Σκοτεινού, σαν κάννη όπλου, νεαρού. Μ' αυτές τις ενοχές ξεμπερδεύουμε γρήγορα οι τηλεθεατές, οι αναγνώστες, οι... τυχεροί... Ενα κομμάτι οργισμένου φόβου, κάθεται σα βαρίδι στον πάτο της καρδιάς. Βαρύ σαν τις μαύρες τρύπες στο σύμπαν της άγριας και άγιας καθημερινότητας. Ανάμεσα σ' ευχές και κατάρες λύση δε βρίσκεται. Υστερα έρχεται και το άλλοθι της παθογένειας, κι οι προσωρινώς υγιείς, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, καλμάρουν.

Η τραγικότερη στιγμή είναι της μάνας, του πατέρα, του αδερφού που θα κηδεύσουν σα να δίνουν δημόσια κατάθεση. Είναι των συγγενών των τραυματισμένων, όσων γλίτωσαν μακάρι από το ανεξήγητο χέρι. Κι ύστερα θα έρθει η πρόχειρη στατιστική. Οι πηχυαίοι τίτλοι περί «νεανικής βίας». Οσο φως δεν έπεσε, όση αγάπη τυχόν έλειψε, όση γνώση δεν περίσσεψε, θα μοιάζουν μ' αναμμένους προβολείς πάνω στη θεοσκότεινη του τάφου οπή. Ο ΠΟΥ επιμένει πως το 2020 στην ανθρωπόσφαιρα Γη, η κατάθλιψη θα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ' όσους η καρδιά, ο καρκίνος κι ο διαβήτης μαζί. Πρόβλεψη φρικτή. Που πρέπει να διαψευσθεί για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε ως κοινωνία, ως λαοί. Ο νέος, ο Σκοτεινός, όπως τον είπαν πριν προλάβει να φωτίσει και να φωτιστεί με όπλο τα νιάτα του - μήπως δεν θα 'πρεπε ν' αρκεί αυτό και στο χειρότερο καιρό; - είπε πως δεν είχε τίποτε να εξηγήσει περαιτέρω. Μπαμ. Απερρίφθη εν ζωή. Αν απορριφθεί και μετά θάνατον, κανείς μας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα εμφανιστεί ο επόμενος. Κι ύστερα άλλος. Στην αρχή όλοι είμαστε ανυποψίαστοι. Αν καμωθούμε πως νοιαζόμαστε για την επέλαση των Σκοτεινών κι όχι για τη δημιουργία τους, θα 'χουμε κλειστεί από τα τείχη των ανθρώπων, έξω...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Σε εκδήλωση της Αχτίδας Καλλιτεχνών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, θα μιλήσει αύριο, ΔΕΥΤΕΡΑ 13/4, στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση της Αχτίδας Καλλιτεχνών της ΚΟΑ, στο «Θέατρο Αθηνών».

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, αύριο, Δευτέρα 13 Απρίλη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση και τις εξελίξεις στον τουρισμό».

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ