ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Λυπούμαστε ειλικρινά»
  • Μία αμερικανικής έμπνευσης και εκτέλεσης «συγνώμη» προκάλεσε την προσωρινή εκτόνωση της κρίσης που σοβούσε εδώ και 11 μέρες
  • Απελευθέρωση του πληρώματος για «ανθρωπιστικούς λόγους» και προειδοποίηση του Κινέζου Προέδρου ότι «το όλο θέμα δε διευθετήθηκε ακόμα πλήρως»

Από την επίσκεψη του Ζ. Ζεμίν στην Ουρουγουάη

Associated Press

Από την επίσκεψη του Ζ. Ζεμίν στην Ουρουγουάη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΕΚΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ.-

Με μία ιδιότυπη «συγνώμη» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και την έκφραση της «ειλικρινούς λύπης για την απώλεια της ζωής του Κινέζου πιλότου», όπως διατυπώθηκε στην επίσημη επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, φαίνεται να λήγει το ξαφνικό «θερμό επεισόδιο» στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Ομως, τέλος «καλό», όλα καλά;

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε είναι ορατό από δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά και η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, που φαίνεται ότι τουλάχιστον γεφυρώνει το πρόσφατα δημιουργηθέν χάσμα με τη σύγκρουση μεταξύ του αμερικανικού κατασκοπευτικού και του κινεζικού μαχητικού, δύσκολα μπορεί να αποσοβήσει την κρίση στις διμερείς σχέσεις.

«Παρακαλώ μεταφέρετε προς τον κινεζικό λαό καθώς και προς την οικογένεια του πιλότου Γουάνγκ Γουέι την ειλικρινή μας λύπη για την απώλειά τους», τονίζεται στην επιστολή που επέστειλε ο Λευκός Οίκος προς την κινεζική ηγεσία και την οποία παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης στην Κίνα, Τζόζεφ Προύερ. Στην «απολογία» των ΗΠΑ, επίσης, προστίθεται ότι «οι ΗΠΑ λυπούνται για το γεγονός ότι το αμερικανικό αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κίνας και προσγειώθηκε χωρίς να ζητήσει την άδεια των κινεζικών αρχών». Πάντως, αν και ολόκληρη η επιστολή δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» και το βρετανικό BBC, ο Πρόεδρος Μπους δεν απολογήθηκε για αυτό καθαυτό το ατύχημα και τη σύγκρουση ούτε, εννοείται, παραδέχτηκε και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους των ΗΠΑ, κάτι που θεωρήθηκε «ακατόρθωτο», αν και εμμέσως πλην σαφώς η διατύπωση επιτρέπει ερμηνεία που αποδίδει την ευθύνη στην αμερικανική πλευρά.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι εξέφρασε τη λύπη του προς τον κινεζικό λαό για την απώλεια του Κινέζου πιλότου, τονίζοντας παράλληλα πως το επεισόδιο αυτό δημιούργησε μια δύσκολη κατάσταση και για τις δύο χώρες. Ο Μπους τόνισε πως έχει τη διαβεβαίωση του Πεκίνου ότι το πλήρωμα του αμερικανικού αεροσκάφους θα μπορέσει να επιστρέψει πολύ σύντομα στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ανυπομονεί να καλωσορίσει στην πατρίδα τους Αμερικανούς αξιωματικούς, 21 άντρες και τρεις γυναίκες.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφερόταν πιθανώς στις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Ταν Τζιασουάν, που είχε μεταδώσει η κινεζική τηλεόραση, ο οποίος είχε πει ότι οι Αμερικανοί αξιωματικοί θα αφεθούν ελεύθεροι για ανθρωπιστικούς λόγους, μόλις ολοκληρωθούν ορισμένες αναγκαίες διατυπώσεις και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, όσον αφορά τόσο στην ιδιάζουσα «συγνώμη», αλλά και στη συμφωνία που επιτεύχτηκε και έσπευσαν να πείσουν για το περιεχόμενό της άπαντες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν έλυσε και πολλά προβλήματα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, που θα εξακολουθήσουν να διανύουν επί μακρόν - άγνωστο πόσο - περίοδο έντασης. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τις δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου, Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον, ότι το θέμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, που έκανε αναγκαστική προσγείωση στο κινεζικό νησί Χαϊνάν την 1η του Απρίλη, δεν πρόκειται να λήξει με την επιστροφή στις ΗΠΑ του 24μελούς πληρώματός του.

«Με το κριτήριο του ανθρωπισμού η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί στο αμερικανικό πλήρωμα να φύγει από την Κίνα», δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται από χτες επίσημα την Ουρουγουάη, μία ακόμη στάση στη δωδεκαήμερη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα», στο οποίο έκανε δηλώσεις ο Κινέζος Πρόεδρος, διευκρινίστηκε από τον ίδιο ότι «το όλο θέμα δε διευθετήθηκε ακόμα πλήρως» και τονίστηκε επίσης ότι το Πεκίνο προσδοκά η Ουάσιγκτον να κατανοήσει αυτήν τη στάση και να «χειριστεί κατάλληλα το όλο ζήτημα». Τέλος, επισήμανε ότι οι ομαλές σινοαμερικανικές σχέσεις έχουν θετική επίπτωση για όλη την Ασία.

Οσο για το 24μελές πλήρωμα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, όταν αφεθεί ελεύθερο θα μεταβεί αεροπορικώς στη νήσο Γκουάμ και από εκεί τελικά στη Χαβάη. Ηδη απογειώθηκε από το Γκουάμ το ναυλωμένο επιβατικό αεροπλάνο για να παραλάβει το πλήρωμα στο νησί Χαϊνάν. Υπενθυμίζεται ότι η στάθμευση στο νησί Γκουάμ είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα του αεροπλάνου, που θα μεταφέρει το πλήρωμα στη Χαβάη.

ΗΠΑ - ΕΕ
Συμβιβασμός στον «πόλεμο της μπανάνας»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο εμπορικός πόλεμος, που έγινε γνωστός και ως «πόλεμος της μπανάνας», μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ κράτησε σχεδόν μία τριετία και γνώρισε τέτοιες εντάσεις με πιο πρόσφατη αυτή προ δύο εβδομάδων, που κάποιες στιγμές φάνταζε μακρινό όνειρο η λήξη. Ομως για όλα τα προβλήματα υπάρχει κάποια λύση, ακόμη και για έναν πόλεμο, που τελικά επισήμως λύθηκε, χτες, με συμβιβασμό, η αντιδικία ΗΠΑ - ΕΕ.

Οπως έγινε γνωστό από τις χτεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία, δίνοντας τέλος στην, από το 1998, αντιδικία τους όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα εισαγωγών μπανανών.

«Μετά από σειρά ετών και κατόπιν πολλών δυσκολιών φτάσαμε σε μία ισόρροπη αντιμετώπιση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να διασφαλίσουμε την προστασία της παραγωγής μπανάνας στην ΕΕ, στις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και την περιοχή του Ειρηνικού (ACP)», προσέθεσε ο Πασκάλ Λαμί. Περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ενώ η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και όλα τα κράτη - μέλη. Οταν εγκριθεί, τότε οι κυρώσεις στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ ως αντίποινα θα πάψουν να ισχύουν από την 1 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Ο Πασκάλ Λαμί επισήμανε ότι η συμφωνία, η οποία επιτεύχτηκε, διατηρεί μία εισαγωγική ποσόστωση 750.000 μετρικών τόνων, όσον αφορά τις εισαγωγές από παραγωγούς στην Αφρική και Καραϊβική, ενώ μετά το 2006 η ΕΕ θα κινηθεί προς ένα σύστημα αδειοδότησης (licensing system), που επιθυμούν οι ΗΠΑ, οι οποίες το θεωρούν ευνοϊκό για τις αμερικανικές εταιρίες «Chiquita Brands International Inc.» και «Dole Foods Co.».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το 1998 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δικαίωσε τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράνομο το σύστημα, το οποίο εφάρμοζε η ΕΕ, όσον αφορά τις εισαγωγές μπανάνας από τις χώρες - μέλη του ACP.

Περιοδεία «γερακιών» του ΔΝΤ στην Ινδονησία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Στο κλιμάκιο αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους, για τις επόμενες δύο βδομάδες, οι υπουργοί της κυβέρνησης του Προέδρου της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ. Κυρίως, γιατί από την έκβαση αυτών των συναντήσεων θα κριθεί εάν θα προχωρήσει η περαιτέρω εκταμίευση του δανειοδοτικού προγράμματος ύψους πέντε δισ. δολαρίων που έχει εγκρίνει αλλά διακόψει το ΔΝΤ προς την κυβέρνηση της Τζακάρτας από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Το κλιμάκιο αξιωματούχων του ΔΝΤ θα επιχειρήσει να εξακριβώσει εάν η κυβέρνηση Ουαχίντ έχει ικανοποιήσει τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο οργανισμός: Τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας Ινδονησίας, τη συγκρότηση ενός εποπτικού σώματος για την «αναδόμηση» του τραπεζικού συστήματος στην Ινδονησία και την αναστολή δανεισμού των περιφερειακών κυβερνήσεων...

Στα θετικά της οικονομικής πολιτικής της ινδονησιακής κυβέρνησης αναμένεται να προσμετρηθούν η περσινή ετήσια οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε ποσοστό 5% και το εμπορικό πλεόνασμα ύψους 28,5 δισ. δολαρίων... Αντίθετα, το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν προβλέπεται να «συγκινηθεί» από άλλους δείκτες όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους φτωχούς και πλούσιους Ινδονήσιους και η - μέσα σε ένα χρόνο - απώλεια 10% της αξίας του εθνικού νομίσματος (ρουπία)...

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονία υπουργού

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Δολοφονήθηκε την Τετάρτη το πρωί στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χαμπίμπ Σανγκίνοφ, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Αστυνομικοί κύκλοι ανακοίνωσαν ότι άγνωστοι «γάζωσαν» με σφαίρες το αυτοκίνητο του Σανγκίνοφ καθ' οδόν προς το υπουργείο. Κατά την επίθεση, εκτός από τον υπουργό, έχασαν τη ζωή τους ο οδηγός του αυτοκινήτου και δυο σωματοφύλακές του. Οι ίδιοι κύκλοι ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εναντίον του Σανγκίνοφ επιτέθηκαν 3 άτομα ντυμένα με αθλητικές φόρμες. Ο 50χρονος Σανγκίνοφ είχε αναλάβει τη θέση αυτή το 1998 μετά τη συμφωνία ειρήνευσης του 1997 μεταξύ της κυβέρνησης του Τατζικιστάν και της Ενωμένης Τατζικιστανικής Αντιπολίτευσης που έθεσε τέρμα στον αιματηρό εμφύλιο που είχε ταλαιπωρήσει τη χώρα επί 5 συνεχή χρόνια. Ηταν επίσης επικεφαλής της Επιτροπής για την εθνική συμφιλίωση. Τη διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας ανέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόνοφ.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Νέος πρωθυπουργός

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.-

Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας, Βλαντίμιρ Βορόνιν, παρουσίασε χτες Τετάρτη, 11 Απρίλη, στο Κοινοβούλιο, το νέο πρωθυπουργό της χώρας. Πρωθυπουργός της Μολδαβίας διορίστηκε ο 37χρονος γενικός διευθυντής του εργοστασίου ειδών ζαχαροπλαστικής «Μπουκουρία» και πρόεδρος του Συλλόγου Εγχώριων Εμπορευματοπαραγωγών Βασίλι Τάρλεφ. Σύμφωνα με τον Βορόνιν, η ανάδειξη του Τάρλεφ στη θέση του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα του Κόμματος των Κομμουνιστών, οι οποίοι υποσχέθηκαν να σχηματίσουν «μια κυβερνητική ομάδα τεχνοκρατών - επαγγελματιών». Ο Τάρλεφ έχει στη διάθεσή του 15 μέρες να σχηματίσει την κυβέρνηση και να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org