ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Συναισθάνεται την ευθύνη» για τη ΝΑΤΟική «ασφάλεια» και «σταθερότητα»

Από τη χτεσινή συνάντηση του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με τον ομόλογό του Ιβ. Ντάτσιτς

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με τον ομόλογό του Ιβ. Ντάτσιτς
Στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ βρίσκεται σήμερα ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, επόμενο σταθμό της μίνι περιοδείας του στην περιοχή, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διεκπεραιώσει ρόλους που έχει αναλάβει για την περίφημη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων, μετά και την επίσκεψή του χτες στο Βελιγράδι.

Στις δηλώσεις του, άλλωστε, από τη σερβική πρωτεύουσα, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβ. Ντάτσιτς, ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής, με βάση τα προτάγματα των ΝΑΤΟ και ΕΕ για τάξη και ασφάλεια ώστε να «τρέξουν» ανεμπόδιστα μπίζνες των επιχειρηματικών τους ομίλων, κόντρα στα μονοπώλει άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ότι «η χώρα μου, η Ελλάδα, συναισθάνεται την ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία προς μία τέτοια κατεύθυνση».

Στο ίδιο πνεύμα και προς παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων της Σερβίας με τον ευρωατλαντικό άξονα, είπε ότι με τον Ντάτσιτς εξέτασαν την «εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο υπουργείων μας, την κοινή μας δράση και συνεργασία στην ΕΕ και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με την εμπειρία του και την εμπειρογνωμοσύνη του».

Κάλεσε, εξάλλου, τον Σέρβο ομόλογό του να έρθει στη συνάντηση των βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ με τις λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, επίσης μέλη της ΕΕ) και τις πέντε υποψήφιες χώρες της ΕΕ (Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Τουρκία), που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση το Μάη, άλλη μια «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που διεκδικεί πρωταγωνιστικούς ρόλους στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή για λογαριασμό της αστικής τάξης. «Πιστεύουμε», πρόσθεσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, «ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι μία ανεπτυγμένη κοινωνία με γνώση και τεχνολογία και πρέπει σήμερα όχι μόνο να συζητάει τα κεφάλαια για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά πώς βλέπει και εκείνη το κοινό μας μέλλον της ΕΕ».

Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς. Με ανακοινωθέν της για τη συνάντηση η σερβική Προεδρία σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος σχετικά με το ζήτημα του Κοσσόβου τόνισε ότι το Βελιγράδι εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», όπως και το «ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», καθώς και ότι «για τη Σερβία έχει μεγάλη σημασία η βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας του».

Σήμερα στην Οχρίδα για τα επόμενα «βήματα» με ΠΓΔΜ

Ο Ν. Κοτζιάς έκανε δηλώσεις και για τις σημερινές επαφές του στην Οχρίδα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ (είχαν και δείπνο εργασίας χτες βράδυ, κατά την άφιξή του στην Οχρίδα). Οπως είπε για τη διευθέτηση του ονοματολογικού, που θα ανοίξει δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, «το κλειδί αυτού του προβλήματος είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά, όπως λέω εγώ, όχι σάπιους συμβιβασμούς, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Και ο συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη».

Σημειωτέον, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ «24/7», είπε ότι «υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει ακόμα να καλυφθεί αρκετός δρόμος, καθώς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία». Πρόσθεσε πως αν υπάρξει συμφωνία και έρθει το θέμα στη Βουλή, «από τη μεριά της κυβέρνησης θα ζητηθεί και θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση».

Παραπέρα, ο αν. ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Alpha», είπε πως «το γεγονός ότι πυκνώνει η διαπραγμάτευση δημιουργεί έναν παράγοντα αισιοδοξίας, επομένως το παράθυρο αισιοδοξίας παραμένει ανοιχτό αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έχουμε τη συμφωνία στο τσεπάκι μας. Εχω συγκρατημένη αισιοδοξία, επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό».

Σημειωτέον, ο Ν. Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση της Οχρίδας, μεταβαίνει αυθημερόν στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Χ. Θάτσι, και τον ΥΠΕΞ, Μπ. Πάκολι.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το ταξίδι έχει ως βάση τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου με τη Σερβία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τις δύο μεριές για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς». Η επίσκεψη γίνεται, επίσης, ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων το Μάη και εν μέσω τριβών που εκδηλώνονται για πρόσκληση ή μη του Κοσσόβου, αφού Ισπανία, Ρουμανία και Κύπρος φέρεται να αντιδρούν στην πρόσκλησή του. Οι ίδιες πηγές συνδέουν την πιθανή επίσκεψη Κοτζιά και με το γεγονός της πρόσφατης σύλληψης «γκιουλενιστών» στο προτεκτοράτο και της αποστολής τους στην Τουρκία, που προκάλεσε αναταράξεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο στο Κόσσοβο.

Από το Βελιγράδι, χτες, πάντως, ο Ν. Κοτζιάς έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει διπλωματικά το Κόσσοβο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει από το 2010-11 και το 2014, από τις τότε κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια συμφωνία να ανοίξει ένα Εμπορικό Γραφείο του Κοσσόβου στην Αθήνα. Το Εμπορικό αυτό Γραφείο όταν θα ανοίξει - και θα ανοίξει κάποια στιγμή - δεν θα αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία του Κοσσόβου. Προξενείο σημαίνει διπλωματική εκπροσώπηση και δικαιώματα διπλωματικής αρχής. Τέτοιο πράγμα δεν έχει συμφωνηθεί και δεν προβλέπεται να γίνει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ