ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν πανελλαδικά στις 18 Απρίλη με προοπτική κλιμάκωσης

Σε οργανωτική σύσκεψη καλούν τα ταξικά σωματεία, αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 18 Απρίλη οι ναυτεργάτες, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια, με προοπτική κλιμάκωσης, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προωθήσει την πλήρη «απελευθέρωση» (κατάργηση του καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, ανοίγοντας το δρόμο για πλοία με ελάχιστη οργανική σύνθεση, με ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, αυξάνοντας και τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ηδη από την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής έχει αποστείλει στις εφοπλιστικές Ενώσεις σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να προσθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Σε αυτό προβλέπεται η δρομολόγηση πλοίων με σημαίες ευκαιρίας και την ελάχιστη οργανική σύνθεση ασφαλείας, για τη μεταφορά εμπορευμάτων ανάμεσα στους ελληνικούς λιμένες, σύμφωνα «με τις διατάξεις του υπ. αριθμ. 3577/92 Κανονισμού (ΕΟΚ) του συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 1992 "Εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών - μελών (θαλάσσιες ενδομεταφορές - καμποτάζ)"».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει και εδώ να ολοκληρώσει για λογαριασμό των εφοπλιστών αυτό που δεν κατάφεραν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της απεργιακής μάχης, καλούν σε οργανωτική σύσκεψη αύριο Παρασκευή 13 Απρίλη, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ για τη μέρα της απεργίας έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στο κάλεσμα που απευθύνουν στους ναυτεργάτες, αναδεικνύουν την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στην απεργία, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη σταθερή εργασία με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια κ.ά.

Παρασκηνιακή προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ξεκίνησε χτες «εκστρατεία» υπονόμευσης της απεργίας, με πολιορκητικό κριό τον «κοινωνικό διάλογο». Ο υπουργός, Π. Κουρουμπλής, κάλεσε σε συνάντηση αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΝΟ για να τους ανακοινώσει, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τη «δέσμευσή του» «να στείλει σήμερα (χτες) στην ΠΝΟ το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης» για να κάνει τις παρατηρήσεις της, αλλά και «το αίτημα των εκπροσώπων από αγροτικούς συνεταιρισμούς της Κρήτης να έχουν συνάντηση μαζί του και με εκπροσώπους της ΠΝΟ, ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης», προτείνοντας σχετική συνάντηση με όλους την ερχόμενη Δευτέρα 16 Απρίλη.

Ακόμα, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου ότι έγινε ενημέρωση «για το πώς προχωρεί η λύση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των Ναυτικών, η οποία έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου» και πως ο υπουργός πρότεινε συνάντηση την Παρασκευή 13 Απρίλη, μεταξύ ΠΝΟ και εφοπλιστών, για το θέμα «των ειδικών συνθέσεων των πληρωμάτων, στις γραμμές Πάτρας - Ιταλίας, βάσει του νόμου 4150».

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκης, σχολιάζοντας τη μεθόδευση υπουργείου και κυβέρνησης, δήλωσε πως «αποτελεί πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών παραμονές της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, να καλέσει ο υπουργός Ναυτιλίας σε σύσκεψη την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ».

Οπως τόνισε, κυβέρνηση και υπουργός ξέρουν ότι οι συμβάσεις είναι ανοιχτές από το 2010, έχουν ψηφίσει από το Σεπτέμβρη έως τώρα δύο νόμους, τινάζοντας στον αέρα σειρά ναυτεργατικών δικαιωμάτων, σφαγιάζουν παραπέρα τις συντάξεις και τώρα επιχειρούν «πλήγμα σε ό,τι έχει απομείνει», επομένως πρόκειται για «καθαρή υπονόμευση της απεργίας».

Σχετικά με την αναφορά του υπουργού για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, επισήμανε ότι «οι ναυτεργάτες γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για μηχανισμούς από περιφερειάρχες και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προετοιμάζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, επιδιώκοντας να φέρουν αντιμέτωπους πληρώματα και αγρότες».

«Καλούμε τους ναυτεργάτες - κατέληξε - να συμμετέχουν στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας. Ολοι στους καταπέλτες των πλοίων, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να μην τολμήσουν και υπονομεύσουν την απεργία».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συγκέντρωση στη Φλώρινα ενάντια στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Συγκέντρωση ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ διοργανώνει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.

Θυμίζουμε ότι άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση προωθείται παράλληλα με τη συρρίκνωση της αξιοποίησης του λιγνίτη, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που επενδύουν σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο, με γνώμονα την κερδοφορία τους.

Με ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ σημειώνει ότι «οι εξελίξεις αυτές θα είναι τραγικές για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, αλλά και συνολικά για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, η όξυνση του ανταγωνισμού θα αυξήσει την πίεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ηδη η ΔΕΗ προωθεί την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μειώσεις, έκοψε τα δώρα στους οκταμηνίτες, ετοιμάζει την αξιολόγηση που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και τις μειώσεις μισθών, εξαντλεί την αυστηρότητά της με διώξεις σε εργαζόμενους που κινητοποιήθηκαν για τα δίκαια αιτήματα των χωριών τους (Αγιος Δημήτριος, Ρυάκιο) κ.ά.

Ο λαός συνολικά θα πληρώσει ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ανοίγουν μια σειρά ζητήματα, όπως η λειτουργία και η τιμή της τηλεθέρμανσης, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, η μόλυνση του περιβάλλοντος, που λόγω του ανταγωνισμού για μεγιστοποίηση των κερδών θα λυθούν εις βάρος των εργαζομένων και του λαού».

Το ΣΕΕΕΝ αποκαλύπτει επίσης το ρόλο περιφερειακής αρχής, δημάρχων, εργοδοτικών συνδικαλιστών, που έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων με τις λιγότερες αντιδράσεις. «Ολοι τους, ενώ συμφωνούν με την "απελευθέρωση", την ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα, διαφωνούν με το "μοντέλο" ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί, ανάλογα με το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα υπηρετούν», σημειώνει.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί το λαό σε αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα ο κλάδος της Ενέργειας να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο και να απαιτήσει: Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Οχι στην πώληση μονάδων και ορυχείων. Υπογραφή ΣΣΕ για όλο το προσωπικό (μόνιμους, οκταμηνίτες, εργολαβικούς) με αυξήσεις. Κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απαιτεί επίσης εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Καμία αλλαγή συνόρων! Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

«ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «VODAFONE»
Πάλη για σωματείο των εργατών και όχι των εργοδοτών

Σε σύσκεψη καλεί αύριο, Παρασκευή 13/4, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνης), η «Ταξική Ενότητα» εργαζομένων στον όμιλο «Vodafone», ώστε οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις εξελίξεις που αφορούν στο Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων (ΠΑΣΕ «Vodafone»).

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα», η μέχρι πρότινος πλειοψηφία στο ΔΣ του ΠΑΣΕ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατά τους εργαζόμενους διαιρεμένους, «φροντίζει με κάθε τρόπο να εκφυλίσει τις μαζικές διαδικασίες, τη λειτουργία και τη δράση του σωματείου (...)».

Καταγγέλλει συγκεκριμένα ότι «τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησαν μόνο μία Γενική Συνέλευση και δεν ξαναέκαναν, παρά τις προσπάθειές μας ακόμα και με μάζεμα υπογραφών, γιατί οι συνάδελφοι στη μοναδική συνέλευση ψήφισαν το πλαίσιο της "Ταξικής Ενότητας". Αρνήθηκαν επανειλημμένα να εγκρίνουν πάνω από 60 νέες αιτήσεις εγγραφής (...).

Στην τελευταία ΓΣ επανέλαβαν την ίδια τακτική, μόνο που αυτήν τη φορά είχαν και έτοιμη ομάδα κρούσης, που μπούκαρε στη συνέλευση με στόχο να χτυπήσει εργαζόμενους και τους εκλεγμένους με την "Ταξική Ενότητα" (...) Εχουν, όμως, και το θράσος να πουν ότι έγινε συνέλευση και εκλέχθηκε εφορευτική με την παρουσία της αστυνομίας, της εργοδοσίας και του μηχανισμού των δέκα άσχετων ατόμων, που όλοι μαζί περιφρουρούσαν ένα χαρτόκουτο με κάποια χαρτάκια!».

Η αιτιολογία που επικαλείται η πλειοψηφία για να μην κάνει τις εγγραφές είναι, όπως οι ίδιοι λένε, ότι «αυτοί που θέλουν να εγγραφούν είναι με το ΠΑΜΕ!(...) Καλούμε κάθε εργαζόμενο στον όμιλο "Vodafone" να αναρωτηθεί ποιον τελικά ωφελεί η τακτική που ακολουθούν οι κατά τα άλλα "ανεξάρτητοι", ΟΚΔΕ και "Ξεκίνημα" στο ΠΑΣΕ "Vodafone". Η μετατροπή του σωματείου σε ένα κλειστό κλαμπ που θα συμμετέχουν μόνο όσοι συμφωνούν μαζί τους, βγάζει κερδισμένη μόνο την επιχείρηση.

Η "Ταξική Ενότητα" παλεύει για ένα σωματείο στον όμιλο που θα καταργεί τους διαχωρισμούς της διοίκησης στην πράξη. Ενα σωματείο που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους, άσχετα με την πολιτική τοποθέτηση του καθένα, στον αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και σε όλες τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν. Για να σταματήσει το δούλεμα με την ενοικιαζόμενη εργασία και να υπογράψουμε μία ενιαία επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα ενοποιεί όλους τους εργαζόμενους στα δικαιώματα της σύμβασης των εργαζομένων στη "Vodafone".

Ταυτόχρονα, να ενισχύσουμε τη μάχη με τους εργαζόμενους από όλο τον κλάδο και με το κλαδικό μας σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και με όλους τους εργαζόμενους για την επαναφορά των μισθών και των δικαιωμάτων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ