ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φριχτός θάνατος 17χρονου!

Φριχτό θάνατο βρήκε προχτές ο 17χρονος Αλβανός Ντολανί Εργός στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς,όταν κατά τη διάρκεια εργασιών στη ΒΙΠΕ Αργοστολίου κατακρημνίστηκε μάντρα ύψους δυόμισι μέτρων από τσιμεντόλιθους και τον καταπλάκωσε. Μαζί του τραυματίστηκε σοβαρά και ο συνάδελφός του Λάλα Ντζονγκ,ο οποίος έχασε το πόδι του.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης καταγγέλλει "την εσκεμμένη αδιαφορία των μηχανισμών ελέγχου της πολιτείας, που κύρια στο νομό μας είναι ανύπαρκτοι, αφού ουσιαστικά έκλεισε το Γραφείο Απασχόλησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου. Επίσης - σημειώνει - οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας ουδέποτε έχουν λειτουργήσει, δε γίνονται εξωτερικοί έλεγχοι, ενώ η "μαύρη εργασία" έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις".

Το ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί την πολιτεία "να θέσει σε ενέργεια τους μηχανισμούς ελέγχου πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα". Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους "να γίνουν μέλη των συνδικάτων για να παλέψουν, μέσα από αυτά, κάθε εργασιακό πισωγύρισμα και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα".

Στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία τους θα συναντιέται με τον πρωθυπουργό

Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι σήμερα οι συνταξιούχοι, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τη Βουλή,αντιδρώντας στις αυξήσεις - κοροϊδία και απαιτώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στη συγκέντρωση καλούν, με κοινή τους ανακοίνωση, οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ,ενώ την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Η συνάντηση γίνεται με καθυστέρηση δυο μηνών, με τη δικαιολογία ότι η κυβέρνηση ήθελε να .. μελετήσει τα αιτήματα. Πριν τη "μελέτη" ωστόσο, είχε ήδη καθορίσει με εγκυκλίους ότι θα δοθεί στις συντάξεις 1,4% διορθωτικό και 2,5% αυξήσεις πείνας.

Την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των συνταξιούχων, που συνεχίζεται για δέκατο χρόνο και τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και εξαθλίωση, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας.

Το Σωματείο σημειώνει ότι "δεκάδες συνταξιούχοι - μέλη του σωματείου μας, μας κατάγγειλαν και το διαπιστώσαμε και από τα αποκόμματα των συντάξεών τους με την πληρωμή για το Μάρτη, πως είχαν περικοπές 2.000 - 3.000 δρχ. αντί της πιθανολογούμενης "αύξησης" του 2,5% για το 1999. Φαίνεται ότι τα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού, οι συνταξιούχοι, δέχτηκαν και πάλι τις "θωπείες" του μακριού χεριού του υπουργείου Οικονομικών με παρακράτηση φόρων επάνω και στις αυξήσεις - κοροϊδία που δεν πήραν".

Καλεί τον πρωθυπουργό, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τη Συντονιστική, να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα αιχμής των συνταξιούχων, όπως: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων όλων των ασφαλιστικών Ταμείων με το 20πλάσιο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη και των άλλων συντάξεων με το 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και συμμετοχή 10% στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΒΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Κινητοποίηση κατά της εργασίας "εκ περιτροπής"

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 17 Μάρτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία ΒΙΣ στο Βόλο, του ομίλου Φιλίππου,με απόφαση της προχτεσινής τους Γενικής Συνέλευσης, αντιδρώντας στα σχέδια του εργοδότη να προχωρήσει σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αξιοποιώντας το νόμο - τερατούργημα 2639/'98. Κάτω απ' την πίεση εργαζομένων και ταξικών δυνάμεων, το Εργατικό Κέντρο Βόλου προκήρυξε 4ωρη παμβολιώτικη στάση εργασίας (11π.μ. - 3μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11π.μ. για την ίδια μέρα. Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, απαιτώντας κατάργηση του νόμου, καλεί όλους τους εργαζόμενους ηΔημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

Πριν λίγες μέρες η επιχείρηση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εφαρμογή του άρθρου 2 του ν.2639/'98 για εκ περιτροπής εργασία (!) και μερική απασχόληση, μοιράζοντας τους 270 εργαζόμενους σε ομάδες γι' αυτό.Επίσης, προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων.

Χτες είχε καθοριστεί τριμερής συνάντηση στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, όμως ο εργοδότης δεν εμφανίστηκε. Τη Δευτέρα έχει καθοριστεί νέα τριμερής στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Μετά την επιχείρηση ΒΙΣ και στη μεταλλοβιομηχανία ΜΕΤΚΑΤ του ομίλου Μυτιληναίου, άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες για αξιοποίηση του αντεργατικού νόμου στην κατεύθυνση της επιβολής μερικής απασχόλησης, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις.

Προχτές συνεδρίασε εκτάκτως και η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Η ΔΑΣ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής παμβολιώτικης απεργίας για τις 17 Μάρτη, συντονισμό δράσης και κλιμάκωση παραπέρα του αγώνα, με αίτημα αιχμής να μην εφαρμοστεί και να ακυρωθεί ο νόμος στην πράξη.Επίσης, την ανάκληση των απολύσεων στη ΒΙΣ και το σταμάτημα της τρομοκρατίας, ενώ πρότειναν για την προετοιμασία της απεργίας να καλέσει το ΕΚΒ σε σύσκεψη τα σωματεία - μέλη του και να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλιάς, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Τέλος, να κληθεί η ΓΣΕΕ να στηρίξει τις κινητοποιήσεις.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΤΕ) της διοίκησης, που αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας, με αίτημα να μην εφαρμοστεί μόνο η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου στη ΒΙΣ, αφού, κατά τη γνώμη τους, ο νόμος έχει αρκετά θετικά σημεία!

Χαρακτηριστική της υποκρισίας τους, είναι η στάση του Κ. Καραγιάννη γραμματέα του ΕΚΒ και του σωματείου ΒΙΣ, ο οποίος στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης εμφανίστηκε αντίθετος στην εφαρμογή μερικής απασχόλησης εκεί, ενώ στην ολομέλεια υποστήριξε: "Συμφωνώ με τη μερική απασχόληση, είναι κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος"!

Το ΚΚΕ

Στα αντεργατικά σχέδια της εταιρίας ΒΙΣ, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Α. Κανταρτζής για τον υπουργό Εργασίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η αντεργατική κυβερνητική πολιτική - καρπός των κατευθύνσεων της ΟΝΕ - ανοίγει την όρεξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και την κερκόπορτα για αυθαίρετη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Σημειώνουν πως ο υπουργός κατά τη συζήτηση του νόμου στη Βουλή και απαντώντας στις καταγγελίες του Κόμματος ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Ρωτούν τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις.

Απολυμένοι και απλήρωτοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων Σάββα Τσομπανίδη ΛΑΣΚΟ ΑΒΕΕ της Καβάλας προχώρησαν οι 230 εργαζόμενοι - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - που έχουν απολυθεί πριν από τρεις βδομάδες και παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη. Υπολογίζεται ότι η επιχείρηση τους χρωστά συνολικά 400 εκατομμύρια δραχμές, αν υπολογιστούν οι αποζημιώσεις, οι απλήρωτες άδειες, επιδόματα κλπ.

Με την κατάληψη οι εργαζόμενοι έχουν σκοπό να αποτρέψουν την κρυφή μεταφορά μηχανημάτων, προφανώς στα Σκόπια, όπου η ΛΑΣΚΟ έχει ιδρύσει βιομηχανία ενδυμάτων πριν δύο χρόνια περίπου και να διασφαλίσουν την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Ηδη η επιχείρηση έχει στείλει διοικητικό και τεχνολογικό προσωπικό στα Σκόπια και ο φόβος των εργαζομένων είναι ότι η διεύθυνση έχει αποφασίσει να μεταφέρει όλες τις δραστηριότητες και τον τεχνολογικό εξοπλισμό στα Σκόπια.

Να σημειωθεί ότι προχτές το βράδυ, που είχε μειωθεί στο ελάχιστο η περιφρούρηση και επαγρύπνηση των εργαζομένων, άνθρωποι της εργοδοσίας "ξήλωσαν" και μετέφεραν ορισμένα μηχανήματα.

Η Αθηνά Αραπίδου,εκπρόσωπος του σωματείου στο χώρο εργασίας, μας δήλωσε: "Οι βιοτεχνίες της πόλης μας κλείνουν ή μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες. Εμείς χάνουμε τις δουλιές μας, τα μεροκάματά μας, η ανεργία χτυπά την πόρτα μας και κάποιοι θησαυρίζουν απ' όλη αυτή την ιστορία. Ο νομάρχης, οι δήμαρχοι, το Εργατικό Κέντρο μόνο υποσχέσεις ξέρουν να δίνουν. Εμείς όμως διέξοδο στο πρόβλημά μας δε βλέπουμε. Να ξέρουν όμως ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε. Ζητούμε από το εργατικό κίνημα, όλους τους εργαζόμενους να μας συμπαρασταθούν στο δύσκολο αγώνα μας".

"Πάρτε επιτέλους μέτρα"

Επίκαιρη Ερώτηση για το εργατικό δυστύχημα στο Σκαραμαγκά

Στον άδικο χαμό ενός εργάτη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στο σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας.Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο άτυχος εργάτης Θ. Μαυραειδόπουλος,"πλήρωσε με τη ζωή του την εντατικοποίηση της δουλιάς από την πολυεθνική που διοικεί το ναυπηγείο, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων".

"Δεν έχουν περάσει - σημειώνει - πολλές μέρες από τότε που ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, προσπάθησε να ωραιοποιήσει το κυβερνητικό έργο και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, όμως δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική".

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ύπαρξη και τήρηση στους χώρους δουλιάς των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και προστασίας και να σταματήσει η ασυδοσία των εργοδοτών που θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ