ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΙΕΡΙΑ
Κλαδί ελιάς στην παραλία της απόβασης
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση στο Λιτόχωρο, πουοργανώνει, για την Κυριακή 14 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η ΕΕΔΥΕ

Βροντερή θα ακουστεί την Κυριακή η φωνή του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας, στη συγκέντρωση που οργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στο Λιτόχωρο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και σ' αυτήν θα πάρουν μέρος φίλοι της ειρήνης, που θα φτάσουν με πούλμαν από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα. Η αναχώρηση από την Αθήνα έχει οριστεί για τις 6 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος, ενώ οι Θεσσαλονικείς θα ξεκινήσουν στις 10 από το άγαλμα Βενιζέλου. Επίσης από Πειραιά θα αναχωρήσουν τα πούλμαν στις 6 το πρωί από το Δημοτικό Θέατρο. Για δηλώσεις συμμετοχής από την Αθήνα στα τηλέφωνα: 38.44.853, 38.27.303.

Το κείμενο της ΕΕΔΥΕ, που καλεί το λαό σε αντίσταση και αγώνα, κυκλοφορεί ήδη πλατιά και είναι καθημερινές πλέον οι δηλώσεις διαφόρων φορέων, τόσο για συμμετοχή στη συγκέντρωση της Κυριακής, όσο και για ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών. Οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" στη Θεσσαλονίκη, μέσα από σύσκεψη που έγινε στην Πολυτεχνική Σχολή, αποφάσισαν τη δημιουργία "Επιτροπής ενάντια στον Πόλεμο", η οποία, εκτός από την οργάνωση της συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Λιτόχωρο, ανέλαβε τη συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την οργάνωση εκδήλωσης, την Παρασκευή, 19 Μάρτη.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, καλεί την κυβέρνηση σε παραίτηση. "Τρίβουμε τα μάτια μας, δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι όλα αυτά που βλέπουμε είναι αληθινά και ότι η χώρα μας έχει γίνει πια ξέφραγο αμπέλι", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Τώρα, ήρθε η ώρα..."
Στις γειτονιές της πόλης, απλώνεται το κάλεσμα για το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που οργανώνει η ΚΟΘ, για την Πέμπτη 18 Μάρτη, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον Δ. Γόντικα

"Ηρθε η ώρα, η αγανάκτησή σου να γίνει δύναμη αγώνα και αντεπίθεσης. Ελα κι εσύ στην Αντιπολεμική Συγκέντρωση". Μ' αυτήν τη φράση καλεί η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να πάρουν μέρος στην αντιπολεμική συγκέντρωση, που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στις 18 Μάρτη, στις 8 μμ, στην πλατεία Αριστοτέλους, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμα, που μοιράζεται, ήδη, σε χιλιάδες αντίτυπα στις γειτονιές της πόλης, σημειώνεται:

"Εδώ και τρεις μήνες, η πόλη μας ουσιαστικά στρατοκρατείται. Μια τεράστια πολυεθνική μηχανή θανάτου προωθείται για να επιβάλει την "ειρήνη" στην περιοχή με το πιστόλι στον κρόταφο.

Αρνούμαστε:

Να γίνεται η Θεσσαλονίκη ορμητήριο θανάτου.

Να είμαστε μια πόλη, μια πατρίδα προτεκτοράτο.

Να μετατρέπεται το λιμάνι - αεροδρόμιο σε τόπο φορτοεκφόρτωσης των φονικών όπλων.

Τον ευρω-μονόδρομο της προδοσίας, των δικαιωμάτων των λαών και των εργαζομένων.

Να γίνουμε τα θύματα για τα υπερκέρδη των μονοπωλίων.

Καταγγέλλουμε:

Την πολιτική της υποτέλειας στα σχέδια της νέας τάξης των ΗΠΑ - ΕΕ.

Τους πολιτικούς και τους δημάρχους, που μας υποσχέθηκαν μια Θεσσαλονίκη "κέντρο διείσδυσης στα Βαλκάνια" και τώρα σιωπούν.

Την οργανωμένη συνωμοσία συγκάλυψης του εγκλήματος, που διαπράττεται κάτω από τη μύτη μας.

Τώρα πια όλοι ξέρουμε. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην επέμβαση που εξελίσσεται με προγεφύρωμα τη Θεσσαλονίκη. Καμία αναμονή. Το πραγματικό δίλημμα είναι Αντίσταση ή Υποταγή, Αντεπίθεση ή Ραγιαδισμός.

Αγωνιζόμαστε:

Για μια Ελλάδα, σε μια Ευρώπη, που κουμάντο θα κάνουν οι λαοί.

Κόντρα στη συμμετοχή φαντάρων στη Γιουγκοσλαβία.

Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και της πόλης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Για ειρήνη και φιλία με όλους τους λαούς".

"Η παράδοση Οτσαλάν, η εμπλοκή της Ελλάδας στη δολοφονική επίθεση ενάντια στο σερβικό λαό, είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της υποταγής στο "νέο δόγμα" του ΝΑΤΟ, στον ευρω-μονόδρομο της ΟΝΕ", σημειώνει η ΚΟΘ. "Χρειάζεται, συνεχίζει, ο λαός να παρέμβει, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, μπορεί να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, όχι μόνο για τους αγώνες του, αλλά και με την ψήφο του στις εθνικές εκλογές, τις οποίες τώρα πρέπει να απαιτήσει και να τις αξιοποιήσει ενεργητικά, παράλληλα με την ψήφο του στις ευρωεκλογές".

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αντιστεκόμαστε
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των γειτονικών λαών
  • Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

"Ολοι, ΤΩΡΑ, να υψώσουμε τη φωνή μας, απαιτώντας: Καμιά εμπλοκή της χώρας στη σφαγή των γειτονικών λαών, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".

Την έκκληση αυτή απευθύνει η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, που κυκλοφόρησε χτες. Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση:

"Σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού, σε βάρος των λαών των Βαλκανίων, αλλά και ευρύτερα, έχει μετατραπεί η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη είναι υπό κατοχή. Στο Κιλκίς εγκαθίσταται η πολυεθνική δύναμη επέμβασης του ΝΑΤΟ, και όλος ο νομός μετατρέπεται σε χώρο εκπαίδευσης και εξόρμησης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το λιμάνι του Λιτοχώρου χρησιμοποιείται σαν προγεφύρωμα της επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μετατρέπονται σε υπηρετικό προσωπικό για την εξυπηρέτηση των "αναγκών" του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο των νομών της περιοχής έχει τεθεί στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, που έρχεται να επιβάλει την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Το μέγεθος της πολεμικής αυτής μηχανής, η ίδια η παρουσία της, προσβάλλουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους στην ευαίσθητη περιοχή μας.

Η σημερινή κατάσταση ΟΜΗΡΙΑΣ και ΚΑΤΟΧΗΣ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποτέλειας της κυβέρνησης και της συμμετοχής της στους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων". Πρόκειται για μια κυβέρνηση, που, όπως αποδείχτηκε και από την παράδοση του Οτσαλάν, αλλά και γενικότερα από τη στάση της απέναντι στον κουρδικό λαό και το κίνημά του, είναι το τσιράκι των ΗΠΑ, μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Μια κυβέρνηση, που αυτή και η πολιτική της πρέπει με τη λαϊκή ενότητα και πάλη, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, να απομακρυνθούν το συντομότερο. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις αυτές ρίχνουν και τα προσωπεία της "δημοκρατικής" Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκαλύπτεται ο πραγματικός της χαρακτήρας, σαν μηχανισμός οικονομικής πολιτικής κυριαρχίας των πολυεθνικών, αντίπαλος, κάθε λαού που παλεύει για τα δικαιώματά του.

Κανείς δεν πρέπει να σιωπά, να μένει αμέτοχος. Ολοι, ΤΩΡΑ, να υψώσουμε τη φωνή μας, απαιτώντας: Καμιά εμπλοκή της χώρας στη σφαγή των γειτονικών λαών, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η χρησιμοποίηση της χώρας ως γέφυρας μεταφοράς ΝΑΤΟικών δυνάμεων, η χρήση των βάσεων που υπάρχουν στη χώρα μας, καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει και στρατιωτική δύναμη, καθιστούν τον ελληνικό λαό ΟΜΗΡΟ των εγκληματικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού. Υπογραμμίζουμε, ταυτόχρονα, ότι στην πολιτική της κυβέρνησης συναινούν, τόσο η ΝΔ με την ενεργό της στήριξη, όσο και ο ΣΥΝ και τα άλλα κόμματα που δεν αντιπαρατίθενται ουσιαστικά στη λογική της "νέας τάξης πραγμάτων".

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, χρειάζεται ο λαός να παρέμβει, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Η αγανάκτηση να γίνει μαζική δράση. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Αντίσταση ή υποταγή, Αντεπίθεση ή Ραγιαδισμός. Απαιτείται αγώνας, μέσα από ένα παλλαϊκό μέτωπο Αντίστασης και Προοπτικής για να ανοίξει ο δρόμος για άλλη πορεία της χώρας. Να απαιτήσουμε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Με τους αγώνες μας, αλλά και την ψήφο μας και στις ευρωεκλογές, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ να ανοίξουμε το δρόμο.

Εμπρός με το ΚΚΕ η αγανάκτηση να γίνει δύναμη αγώνα".

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η αδιαλλαξία Χόλμπρουκ οδήγησε σε αποτυχία...
  • Με άδεια χέρια έφυγε χτες ο Χόλμπρουκ από το Βελιγράδι. Δεν έπεισε ούτε στο ελάχιστο τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, καθώς επανέλαβε τα γνωστά αιτήματα των ΗΠΑ
  • Ο Μπομπ Ντόουλ "οργίστηκε" με τους αυτονομιστές αντάρτες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παίρνει τη σκυτάλη διπλωματικών πρωτοβουλιών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Με άδεια χέρια έφυγε από το γραφείο του Μιλόσεβιτς ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Οπως αναμενόταν, η μέθοδος των ανύπαρκτων ανταλλαγμάτων και των γνωστών απειλών περί ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο δεν έπεισε τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο. Ετσι, τη "σκυτάλη" διπλωματικών πρωτοβουλιών ανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχίας της ρωσικής διπλωματικής κινητικότητας είναι "μετρημένες". Κύρια, γιατί η Μόσχα μπορεί να έχει επιρροή στο Βελιγράδι, όχι όμως και στις παρατάξεις των Κοσσοβάρων Αλβανών. Επιπροσθέτως, μέρα με τη μέρα, οι μάχες στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ αγριεύουν, θέτοντας και πάλι εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της επανέναρξης των συνομιλιών στη Γαλλία την ερχόμενη Δευτέρα...

Η άκαρπη συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο κράτησε γύρω στις οκτώ ώρες. Ο Χόλμπρουκ έφυγε δηλώνοντας πως "δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη γιουγκοσλαβική θέση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας"... Το ίδιο βέβαια έκανε και ο Χόλμπρουκ. Καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων τήρησε ιδιαίτερα αδιάλλακτη στάση, παίζοντας το ρόλο του απειλητικού αγγελιοφόρου της κυβέρνησης Κλίντον. Ενέμεινε, δηλαδή, στο αίτημα της αποδοχής άνευ όρων του αμερικανικού σχεδίου "ειρήνευσης" (;) για το Κοσσυφοπέδιο. Απέφυγε, ωστόσο, να χαρακτηρίσει "αποτυχημένο" το αποτέλεσμα των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι ως τη Δευτέρα (που πρόκειται να επαναληφθούν οι συνομιλίες στο Παρίσι) "υπάρχει χρόνος για συμβιβασμό"! Από την Ουάσιγκτον, ο πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Μπομπ Ντόουλ, ανησύχησε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, επιλέγοντας να εκφράσει την οργή του για την άρνηση των αυτονομιστών ανταρτών να υπογράψουν τη συμφωνία του Ραμπουγέ, παρά την υπόσχεση που είχαν δώσει."Αν η συμφωνία είχε υπογραφεί την περασμένη Κυριακή, όπως είχαν υποσχεθεί οι Αλβανοί... ο Χόλμπρουκ θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση για να ασκήσει πίεση στον Μιλόσεβιτς" υποστήριξε ο Ντόουλ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη στην "εξαφάνιση" του Χασίμ Χάτσι (επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του "KLA").

Τη σκυτάλη της αποτυχημένης και καταδικασμένης εκ των προτέρων "μεσολάβησης" Χόλμπρουκ ανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ.Νωρίτερα, ο Χόλμπρουκ είχε αναφερθεί στην πρωτοβουλία Ιβάνοφ, λέγοντας πως "μεταφέρει ισχυρό μήνυμα από τη Μόσχα". Ωστόσο, ο Ιβάνοφ δε φάνηκε να μεταφέρει κάποιο καινούριο μήνυμα πέρα από τα γνωστά. Δηλαδή, επιχειρεί να ενισχύσει τις "ρευστές" πιθανότητες για την εξεύρεση κάποιας πολιτικής λύσης στην επανέναρξη των συνομιλιών τη Δευτέρα στη Γαλλία και τη μετατροπή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο (που επιθυμούν οι ΗΠΑ) σε ειρηνευτικές πολυεθνικές δυνάμεις μη στρατιωτικών προσώπων που θα επιβλέπουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας. Στη χτεσινή συνάντηση του Ιβάνοφ με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, Κνουτ Βόλεμπακ στη Μόσχα, κυριάρχησαν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Ρώσος υπουργός είπε πως η Μόσχα θα πιέσει για μια τελική συμφωνία ειρήνευσης, η οποία να υπογραφεί στο Παρίσι.

Πάντως, το όλο κλίμα δείχνει να έχει επηρεάσει σοβαρά την πορεία συνομιλιών της 15ης Μάρτη στη Γαλλία. Στέλεχος των ανταρτών του "KLA" (Φεχμί Αγκάνι) δήλωσε χτες πως οι Κοσσοβάροι Αλβανοί ίσως να μη μεταβούν στη Γαλλία, εκτός και εάν οι Σέρβοι φανούν έτοιμοι να υπογράψουν το γνωστό σχέδιο συμφωνίας...

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

Σκληρές συγκρούσεις ανταρτών και Γιουγκοσλάβων στρατιωτών σημειώθηκαν και χτες στο νότιο και βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, διεθνείς παρατηρητές έκαναν λόγο για "ανάπτυξη βαρέων όπλων" στους δρόμους αρκετών περιοχών.

Ο εκπρόσωπος του περιφερειακού κέντρου επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, Σάιμον Γκέρι, υποστήριξε ότι θέσεις ανταρτών στο χωριό Ζέσκοβο βομβαρδίστηκαν χτες από δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία για την κατάσταση αμάχων χωρικών στο Χότσα Ζαγκράντσκα.

Το Κέντρο Πληροφόρησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα υποστήριξε ότι τουλάχιστον δύο χωριά κάηκαν και λεηλατήθηκαν στις αρχές της βδομάδας κατά τη διάρκεια επίθεσης των σερβικών δυνάμεων.

Ωστόσο, διαφορετική άποψη για το τι ακριβώς συμβαίνει στα πεδία των μαχών εξέφρασε ο Σέρβος στρατηγός, Νεμπόισα Πάκβοβιτς. "Ο στρατός ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τη χώρα και όχι για να κάνει πόλεμο" τόνισε ο Πάκβοβιτς. Μάλιστα, αναφερόμενος στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην ΠΓΔΜ, ο Πάκβοβιτς σημείωσε: "Οι βάρβαροι που συγκεντρώνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στα σύνορα μιας μικρής χώρας και θέλουν να της επιτεθούν, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός είναι ενωμένος, ο στρατός έχει προετοιμαστεί καλά και ότι το Κόσσοβο είναι ανεκτίμητο".

Ελληνικός μοχλός πίεσης κατά της Σερβίας

Σε μοχλό πίεσης κατά του Βελιγραδίου, φιλοδοξεί να μετατρέψει η Αθήνα τις γειτονικές με την εστία της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο χώρες. Την προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, προφανώς για να "κερδίσει" την εκτίμηση της Ουάσιγκτον.

Ετσι λοιπόν, χτες, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον "μάγο" της αμερικανικής διπλωματίας Ρ. Χόλμπρουκ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στις πρωτεύουσες των ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στις συζητήσεις στις βαλκανικές πρωτεύουσες, "καταγράφηκε" η διάθεση, των όμορων με την εστία της κρίσης χωρών, να "παρέμβουν".

Η παρέμβαση αυτή, πιθανότατα, θα εκδηλωθεί με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε χωρών (η Ελλάδα θα επιθυμούσε να αποφύγει την εμφάνιση της Τουρκίας), η οποία θα καταλήξει στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης για το Κόσσοβο, πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου συνομιλιών στο Ραμπουγέ. Αν και το σχέδιο δήλωσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, Ελληνες διπλωμάτες εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει έναν ακόμη μοχλό πίεσης κατά του Μιλόσεβιτς, καθώς θα εμφανίζει το Βελιγράδι απομονωμένο μεταξύ των γειτόνων του.

Παπανδρέου - Μιλόσεβιτς

Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Αμερικανό μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ στην αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μετά τη συνάντηση αυτή ότι ήταν χρήσιμη, διότι έγινε σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις θέσεις που υπάρχουν. Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τις συνομιλίες που είχε ο κ. Χόλμπρουκ με τον Μιλόσεβιτς, δε θέλησε, όμως, να αναφερθεί στο περιεχόμενό τους, διότι, όπως υπογράμμισε, σκοπός της επίσκεψής του στο Βελιγράδι είναι οι συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία.

Ολοι μας έχουμε μια κοινή αγωνία και ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η Ελλάδα στο μέτρο που μπορεί θα προσπαθήσει να δώσει τη δική της συμβολή για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, είπε ο κ. Παπανδρέου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στρατιωτικό ορμητήριο παρά τα προσχήματα
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν άμεση εμπλοκή στην εισβολή. Η όλη επιχείρηση καλύπτεται με ειδική συμφωνία που έγινε μεταξύ κυβέρνησης και ΝΑΤΟ και προβλέπει το είδος των διευκολύνσεων που υποχρεούται να παράσχει η χώρα μας στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής

Στους 6.000 θα φτάσουν μέχρι το τέλος της βδομάδας οι στρατιώτες του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής που θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση το Κόσσοβο. Ο τελικός αριθμός των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς αυτοί οι 6.000 στρατιώτες θα αποτελούν τη δύναμη της μιας μόνο από τις ταξιαρχίες που θα αναπτυχθούν στην περιοχή. Μέχρι χτες δίνονταν ανεπισήμως διαβεβαιώσεις ότι αυτά τα στρατεύματα δε θα μπουν στο Κόσσοβο, αλλά θα στρατοπεδεύσουν μόνο στα Σκόπια. Χτες μας δηλώθηκε από Ελληνα αξιωματικό ότι αποστολή αυτής της ταξιαρχίας είναι μόνο "η ασφαλής έξοδος των 1.300 αόπλων παρατηρητών του ΟΑΣΑ που βρίσκονται στο Κόσσοβο". Βέβαια, και μόνο αυτός ο στόχος προϋποθέτει είσοδο - εισβολή στο Κόσσοβο. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, που από την ίδια του τη θέση γνωρίζει το συνολικό πλάνο, χρησιμοποίησε την έκφραση "αυτής της ταξιαρχίας αποστολή", κάνοντας καθαρό πως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταξιαρχία περιβάλλεται με έναν ανθρωπιστικό στόχο, δε σημαίνει πως και οι άλλες ταξιαρχίες, μέχρι του αριθμού των 30.000 στρατιωτών που θα πάνε τελικά εκεί, θα έχουν ανάλογο άλλοθι. Το σύνολο της επιχείρησης που διεξάγεται από ελληνικού εδάφους καλύπτεται από την ονομασία "κοινός εγγυητής", ρόλος που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με ειδική συμφωνία που υπογράφηκε πριν ενάμιση μήνα. Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, η Ελλάδα έχει αναλάβει να παράσχει "κάθε δυνατή υποστήριξη για την ασφάλεια των φαλάγγων". Οι Ελληνες επιτελείς που εμπλέκονται στην επιχείρηση δηλώνουν "δε γνωρίζουμε τι θα γίνει μελλοντικά" και συμπληρώνουν πως "όταν θα γίνει και αν θα γίνει" η επέμβαση, τότε θα έχουν και αυτοί ενημέρωση από το Κέντρο Ενημέρωσης που εδρεύει στα Σκόπια υπό γαλλική διοίκηση σήμερα.

Και χτες συνεχίστηκε η αναχώρηση στρατευμάτων προς το Βορρά με συχνότητα μία φάλαγγα ανά δίωρο περίπου, ενώ δε δόθηκαν επισήμως εξηγήσεις για τους λόγους που ένα τρένο με εγγλέζικο πολεμικό υλικό έφτασε στη χώρα μας από τα σύνορα με τη Βουλγαρία για να περάσει από τη Θεσσαλονίκη και να ξαναφύγει προς τα Σκόπια, ενώ θα μπορούσε να μετακινηθεί κατευθείαν από τη Βουλγαρία στα Σκόπια.

Καταγγέλλουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) με χθεσινό ψήφισμά της καταγγέλλει ότι "χιλιάδες Νατοϊκοί στρατιώτες έχουν μετατρέψει σε στρατόπεδό τους ολόκληρες περιοχές της χώρας (... ενώ) η κυβέρνηση παρέχει κάθε ευκολία για το καινούριο αιματοκύλισμα του φίλου σερβικού λαού που ετοιμάζουν οι Αμερικανο - νατοϊκοί ιμπεριαλιστές".

"Η Ελλάδα μετατρέπεται σ' ένα άθλιο προτεκτοράτο. Το έδαφός της, ο στρατός, η αστυνομία, οι υπηρεσίες της χώρας γίνονται υπηρέτες των ιμπεριαλιστών. Τα ΜΜΕ, αλλά, δυστυχώς, και οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σιωπούν, δεν καταγγέλλουν αυτή την απαράδεκτη υποτέλεια της κυβέρνησης". Η ΟΕΦΣΕΕ "καταγγέλλει την υποτέλεια της κυβέρνησης" και "εκφράζει την αλληλεγγύη της στο φίλο σερβικό λαό".

Και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου" καταγγέλλει "τη σχεδιαζόμενη και με γρήγορους ρυθμούς προώθηση νέας ΑμερικανοΝΑΤΟικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, που δημιουργεί εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή (...). Η κυβέρνηση εξυπηρέτησε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων".

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Η απόβαση των "Ράμπο" στον "902" TV

Ενα πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή στις 10.00 μμ,η τηλεόραση του "902". Στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα" παρακολουθείστε την απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στην παραλία Γρίτσα του Λιτόχωρου της Πιερίας, όπου έχουν αποβιβαστεί 5.000 στρατιώτες, ενώ αναμένονται ακόμα 30.000. Επίσης θα παρουσιαστούν οι μεγαλειώδεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του λαού και της νεολαίας, συνεντεύξεις συνδικαλιστών και άλλων φορέων. Την επιμέλεια - παρουσίαση έχει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός.

Συγχαρητήρια!

Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ δίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με αφορμή το σταμάτημα του τρένου των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων από μέλη του Κόμματος. Στο κείμενό της η διοίκηση του Συνδικάτου αναφέρει: "Πολλές φορές το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι είναι μπροστάρης του αγώνα και της διεκδίκησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη. Χθες (σ.σ. προχτές) μέλη και υποστηρικτές του ΚΚΕ σταμάτησαν τρένο που μετέφερε στρατό και άρματα μάχης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων συγχαίρει την αγωνιστικότητα του ΚΚΕ και καταγγέλλει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Δηλώνει ότι είναι κάθετο στην εμπλοκή της χώρας μας και της πόλης μας της Θεσσαλονίκης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ