ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αμεση μαζική απάντηση στη νέα αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ

Με βία και καταστολή απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα των φοιτητών να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια

Ξεκάθαρο μήνυμα πως ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η ένταση της κρατικής καταστολής δεν τρομοκρατούν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, που παλεύει για τα δικαιώματά του στη μόρφωση και την Υγεία, έστειλε το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μετά τη νεότερη περικύκλωση και εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Την απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας που απλώθηκε και στο κέντρο της πόλης, το οποίο υπήρξε για πολλές ώρες αστυνομοκρατούμενο, έκανε δική του υπόθεση το εργατικό κίνημα, με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και άλλων μαζικών φορέων στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε.

«Δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθούν σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ στο λαό της πόλης μετά τα χτεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ.

«Ομαλότητα στο Πανεπιστήμιο» οι κλειστές σχολές και το όργιο καταστολής

Λίγο μετά τις 6 το πρωί είχε ξεκινήσει η νέα μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στο ΑΠΘ προκειμένου να εκκενωθεί η κατάληψη που πραγματοποιούσαν φοιτητικοί σύλλογοι στην Πρυτανεία του ιδρύματος. Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν κάθε είσοδο του χώρου, απέκλεισαν την Εγνατία από το ύψος της πλατείας Σιντριβανίου έως το ΠΑΜΑΚ, ενώ επιστρατεύτηκαν και εναέρια μέσα επιτήρησης, ένα ελικόπτερο καθώς και drone.

MotionTeam

Με τη συνδρομή της Ασφάλειας, των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ εισέβαλαν στο κτίριο της Πρυτανείας και προχώρησαν σε προσαγωγές, περίπου στις 7 το πρωί.

Ωστόσο, οι άνδρες της αστυνομίας παρέμειναν μέσα στο Πανεπιστήμιο απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτό. Μάλιστα, επιτέθηκαν απρόκλητα και αναίτια σε συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπροσώπους εργατικών σωματείων και εργαζόμενους του ιδρύματος που βρέθηκαν στο χώρο του ΑΠΘ και απαιτούσαν την αποχώρηση των αστυνομικών καταδικάζοντας την παρουσία τους εκεί.

«Δεν υπάρχει εδώ καμία δουλειά, με εντολή της αστυνομίας πρέπει να αποχωρήσετε όλοι», ακούγεται σε βιντεοσκοπημένο ντοκουμέντο να λέει άνδρας των ΜΑΤ σε εργαζόμενο και φοιτητή του ΑΠΘ κοντά στο κτίριο της Πρυτανείας, και στη συνέχεια τους απείλησε με «ελέγχους για COVID» προκειμένου να αποχωρήσουν.

«Οι φοιτητές το μόνο έγκλημα που έχουν κάνει είναι ότι παλεύουν για μόρφωση και Υγεία, είναι ότι αντιπαλεύουν αυτό το έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση σε περίοδο κλειστών σχολών», ακούγεται σε άλλο βίντεο να λέει φοιτητής, εκλεγμένος σε ΔΣ φοιτητικού συλλόγου, προς τους υπόλοιπους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στη βιβλιοθήκη, και την επόμενη στιγμή οι άνδρες των ΜΑΤ επιτίθενται χτυπώντας τους με τις ασπίδες τους, κλοτσώντας και ψεκάζοντας με χημικά.

MotionTeam

Παράλληλα, κατ' εφαρμογή των όσων άθλιων έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της ενημέρωσης, η είσοδος στον χώρο του Πανεπιστημίου αποτράπηκε αρχικά ακόμα και σε δημοσιογράφους όσο η επιχείρηση της αστυνομίας εξελισσόταν, αλλά και για αρκετή ώρα μετά. Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν με ανακοινώσεις η ΕΣΗΕΜ-Θ και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, άλλωστε, να στείλει μήνυμα «πυγμής» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής αποτυπώνεται και στη χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για την επίθεση της αστυνομίας, αφού σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν στην κατάληψη της Πρυτανείας, είχε αποφασιστεί για χτες το μεσημέρι η λήξη της, μετά από πορεία που είχε προγραμματιστεί.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο της Πρυτανείας και άλλα κτίρια του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκαν 33 προσαγωγές, από τις οποίες οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι υπόλοιποι 17 αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το μεσημέρι.

Σε βάρος των 16 συλληφθέντων (13 άνδρες και 3 γυναίκες) σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας κατά συναυτουργία και της απείθειας, για όσους αρνήθηκαν να περάσουν από δακτυλοσκόπηση. Στη συνέχεια, με προφορική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δείχνοντας το τι σχεδιάζουν με τον πρόσφατο νόμο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για αστυνομία στα ιδρύματα που θα περιφρουρεί το «πανεπιστήμιο - επιχείρηση» που διαμορφώνουν, όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σημαίνουν ότι... «επανέρχεται η ομαλότητα στο Πανεπιστήμιο».

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της καταστολής

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, καταγγέλλοντας το όργιο καταστολής, απηύθυναν κάλεσμα στη συνέχεια σε συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο οποίο άμεση ήταν η ανταπόκριση φοιτητών και διδασκόντων όλων των ιδρυμάτων της πόλης, καθώς και εργαζομένων του ΑΠΘ. Πριν ακόμα η συγκέντρωση μετατραπεί στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο χιλιάδων λαού που έσπασαν στην πράξη την καταστολή, μαζί με τους πρώτους φοιτητές άρχισαν να φτάνουν και τα μηνύματα συμπαράστασης δεκάδων εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, είπε πως τα αιτήματα των φοιτητών για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας και για να μην εφαρμοστεί ο νόμος έκτρωμα των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, είναι και αιτήματα των εργαζομένων. Ακόμα, κατήγγειλε την «αστυνομική βία, το όργιο καταστολής, την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθαρίσει από τις φοιτητικές συλλογικές διαδικασίες για να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις» και πρόσθεσε: «Και σήμερα, όπως και κάθε μέρα, θα είμαστε μαζί σας (...) για να γεμίσει το Πανεπιστήμιο με φοιτητές και καθηγητές και όχι με αστυνομία». Επίσης, απαίτησε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Στη συγκέντρωση, τη στήριξη των αιτημάτων των φοιτητών μετέφερε εκ μέρους των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών Θεσσαλονίκης της ΟΓΕ η Μαρίνα Παντελιά, μέλος του ΔΣ του Πανδημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Θεσσαλονίκης.

Για ώρες, οι φοιτητές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συνέχεια και στην πορεία, όπως «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», συνεχίζοντας να καλούν το λαό της πόλης να καταδικάσει το όργιο καταστολής. Η αστυνομική παρουσία πύκνωνε στους δρόμους της πόλης, με τη μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες του κέντρου, την Εγνατία, να παραμένει κλειστή από τους φραγμούς που στήθηκαν με τις αστυνομικές κλούβες, ενώ το ελικόπτερο της αστυνομίας συνέχιζε να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από το κέντρο.

Στη συγκέντρωση φοιτήτριες τραγούδησαν τον «Μικρόκοσμο», σηκώνοντας ψηλά τις γροθιές τους, μετατρέποντας σε σύνθημα τους στίχους «Είναι ένας άνθρωπος που τον 'μποδίζουν να βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε», το οποίο διαδέχθηκε το σύνθημα «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή».

Την πορεία που ακολούθησε επικρότησαν σε πολλά σημεία κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και περαστικοί. Το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, έχοντας μπροστά διδάσκοντες και εργαζόμενους του ΑΠΘ, που κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Εξω η αστυνομία από το ΑΠΘ», πορεύτηκε στους δρόμους της πόλης προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, και από εκεί προς το ΑΠΘ, όπου συνάντησε φραγμό από την αστυνομία με κλούβες.

Εκεί επιχειρήθηκε, με στημένο σκηνικό, με αφορμή τη δράση ομάδας κουκουλοφόρων που πέταξε πέτρες, να διαλυθεί η πορεία από την αστυνομία, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε και μία προσαγωγή που μετατράπηκε σε σύλληψη.

Η προσπάθεια κυβέρνησης και αστυνομίας έπεσε στο κενό και τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων κατευθύνθηκαν συντεταγμένα και περιφρουρημένα μέσω της Εγνατίας στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου και ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.

Ο λαός της πόλης έχει ανάγκη από νοσοκομεία, σχολές, σχολεία και όχι ΜΑΤ

Τηλεφωνική παρέμβαση στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, απαιτώντας να αποχωρήσει η αστυνομία από το ΑΠΘ και να σταματήσει η αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τον Βαρδάρη μέχρι τα Πανεπιστήμια.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης, από νωρίς το πρωί, με επείγον δημόσιο κάλεσμα και στη συνέχεια με τηλεφωνική παρέμβαση των συμβούλων της προς τον δήμαρχο, τον κάλεσε να παρέμβει στα υπουργεία και να απαιτήσει να αποσύρουν την αστυνομία από τα Πανεπιστήμια, να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμια στους φοιτητές. Να μην αναλάβει το ρόλο «"πολιτικής" καταστολής», να μη γίνει συνένοχος «για τις εικόνες ντροπής στην πόλη που υποτίθεται ότι υπηρετεί».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της καταδίκασε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «ο λαός της περιοχής έχει ανάγκη από νοσοκομεία, σχολεία, σύγχρονα μέσα μεταφοράς και όχι από ΜΑΤ και γκλομπς», απαιτώντας την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων απ' όλη την περιοχή και σχολιάζοντας την «αφωνία» του περιφερειάρχη και του δήμαρχου για τη μετατροπή της πόλης σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη.

Το όργιο καταστολής και αστυνομοκρατίας καταδίκασαν με κοινή τους δήλωση οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
«Οι φοιτητές δεν είναι μόνοι τους!»

Μαζικά καταγγέλλουν την καταστολή εργατικά σωματεία και φορείς

Δεκάδες εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς, με ανακοινώσεις τους, καταδίκασαν την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις, την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, την προσαγωγή δεκάδων νεαρών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Επίσης, κατήγγειλαν την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων και των Φοιτητικών Συλλόγων, επειδή απλά βρίσκονταν στον χώρο και καταδίκαζαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο ζητώντας την αποχώρησή τους.

Με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν το όργιο καταστολής και βίας που έχει στήσει η κυβέρνηση ενάντια σε όσους ζητούν μέτρα προστασίας για την υγεία τους, ζωή, σπουδές, δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα και καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στο έκτακτο συλλαλητήριο που ανακοίνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με αίτημα να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ, να απελευθερωθούν όλοι οι προσαχθέντες από την απαράδεκτη επέμβαση της αστυνομίας.

Στις ανακοινώσεις τους δηλώνουν ότι «φοιτητές, εργαζόμενοι, όλος ο λαός, δεν θα τους επιτρέψουμε να βάλουν στον "γύψο" τα δικαιώματά μας με πρόφαση την πανδημία. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους! (...) Ούτε να το σκέφτονται ότι θα αφήσουμε την αστυνομία να στρατοπεδεύσει στις σχολές και τα πανεπιστήμια! Απάντησή μας είναι οι αγώνες μας, η μαζικοποίηση και η δυναμική τους. Οι φοιτητές δεν είναι μόνοι τους!».

Το όργιο καταστολής και βίας καταγγέλλουν:

Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ανελκυστήρων και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας, Δέρματος, Κλωστοϋφαντουργίας και Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδας, Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «η Πρωτοπορία», Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας.

Επίσης, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα καταδικάζουν την επίθεση

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα σε πρυτανείες Ιδρυμάτων της Αττικής

Ψηφίσματα καταδίκης της νέας επίθεσης καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπογράφουν φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα και δίνουν νέα αγωνιστικά ραντεβού, επιμένοντας να ανοίξουν οι σχολές για τους φοιτητές και όχι για την αστυνομία, δηλώνοντας ότι ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά.

Στο πλαίσιο αυτό Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου της Αθήνας δίνουν σήμερα αγωνιστικό ραντεβού στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ (Προπύλαια) στις 12 το μεσημέρι. Αντίστοιχα ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου προγραμματίζει σήμερα παρέμβαση στην πρυτανεία του ιδρύματος στη 1 το μεσημέρι, Σύλλογοι του Ε.Μ. Πολυτεχνείου έχουν αντίστοιχο ραντεβού στις 11 το πρωί και Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Π1) επίσης στις 11 το πρωί, στις πρυτανείες τους.

Συγκέντρωση καταδίκης της νέας αστυνομικής επέμβασης στο ΑΠΘ διοργάνωσαν χτες οι φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας, μπροστά από την Ιατρική Σχολή, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί μοίρασαν και διάβασαν την ανακοίνωσή τους με την ντουντούκα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τους φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ' όλες τις σχολές».

Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες φοιτητών έγιναν χτες σε Ξάνθη και Κατερίνη.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Απέναντι στην αντιλαϊκή τους πολιτική θα βρίσκουν συνέχεια την αντίδραση του λαού και της νεολαίας

Καταδικάζοντας την πρωινή επίθεση της Αστυνομίας στο ΑΠΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει στον αυταρχικό της κατήφορο και την ένταση της καταστολής. Σήμερα Πέμπτη 11/3/2021 προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ, δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα αστυνομοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων, ελικοπτέρων που πετάνε πάνω από την πόλη, ενώ δεν δίστασε ακόμα και να απαγορεύσει την είσοδο των δημοσιογράφων στο ΑΠΘ.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απαντά στα προβλήματα με καταστολή. Μπροστά στο αίτημα των φοιτητών να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, που παραμένουν έναν χρόνο τώρα κλειστά, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, για να μπορέσουν οι φοιτητές να γίνουν ξανά φοιτητές, η κυβέρνηση απαντά με βία και καταστολή.

Ενδεικτικό των στοχεύσεών της είναι ότι η επιχείρηση έγινε ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί ότι η κατάληψη θα λήξει σήμερα το πρωί.

Το κλίμα τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Απέναντι στην αντιλαϊκή τους πολιτική θα βρίσκουν συνέχεια την αντίδραση του λαού και της νεολαίας.

Τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων. Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες».

Να δυναμώσει και το πείσμα για οργάνωση του αγώνα

Αντίστοιχα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του για την εισβολή της Αστυνομίας στο ΑΠΘ επισημαίνει:

«Οι σημερινές εικόνες επέμβασης και καταστολής της Αστυνομίας στο ΑΠΘ είναι αποκαλυπτικές και δημιουργούν συναισθήματα αποτροπιασμού: Κουκουλοφόροι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν φοιτητές και να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι εγκληματίες. Φοιτητές, εκλεγμένοι Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, που βρέθηκαν στον χώρο του Πανεπιστημίου, να απωθούνται βίαια έξω από το Πανεπιστήμιο.

Αποδεικνύεται ότι το μόνο ξένο σώμα σήμερα στο ΑΠΘ ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις και όχι οι φοιτητές που με καθαρό πρόσωπο διεκδικούν να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οσο η κυβέρνηση προσπαθεί με καταστολή και τρομοκρατία να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, τόσο θα δυναμώνει και η αγανάκτησή τους. Γιατί οι ζωές και οι σπουδές τους βρίσκονται σε lockdown μόνιμα σε αυτό το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Τώρα, όμως, πρέπει να δυναμώσει και το πείσμα για οργάνωση του αγώνα, για την πιο μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Για να μετατραπεί η οργή στη δική μας αντεπίθεση».

ΤΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκφράζουν συμπαράσταση στους αγώνες των μαθητών

Τη συμπαράστασή τους «στους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών του Λυκείου Κατασταρίου, αγώνες που πραγματοποιήθηκαν μετά από ομόφωνη απόφαση του 15μελούς του σχολείου», εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Ζακύνθου της ΚΝΕ και καλούν την κυβέρνηση «να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των μαθητών που αγωνίζονται για την προστασία της υγείας τους αλλά και των οικογενειών τους, για τη μόρφωσή τους, σε όλη την Ελλάδα και στο νησί μας».

«Ολο αυτό το διάστημα που τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, οι μαθητές δοκιμάζονταν κλεισμένοι στα σπίτια τους μπροστά σε μια οθόνη, μακριά από φίλους και συμμαθητές και η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια», τονίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, και καταδικάζουν την προσπάθεια του διευθυντή να βάλει εμπόδια στον αγώνα των μαθητών για μέτρα προστασίας.

Οπως σημειώνουν: «Πιστεύουμε πως έπρεπε οι μαθητές ανεμπόδιστα και με δημοκρατικές διαδικασίες να μπορέσουν να αποφασίσουν για τον αγώνα τους, πράγμα που δεν έγινε. Το ότι δεν έγινε αποδεικνύεται και από το ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που υπογράφει ο διευθυντής του σχολείου, με ημερομηνία 1/3/21, προς τους γονείς, στο οποίο αναφέρεται: "Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες καλημέρα. Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα επιχειρήθηκε κατάληψη από ορισμένους μαθητές στο σημείο της καντίνας του σχολείου. Πραγματοποιήθηκε είσοδος των καθηγητών μέσω του Γυμνασίου και το σχολείο άνοιξε. Τα μαθήματα γίνονται κανονικά και στους μαθητές που αρνούνται να εισέλθουν καταχωρούνται απουσίες"».

Οι Οργανώσεις σχολιάζουν και σχετικό κείμενο του Συλλόγου Διδασκόντων, που κατηγορεί τις ΟΒ της ΚΝΕ που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους μαθητές, και «καταδικάζει την προσπάθεια πολιτικοποίησης των σχολείων απ' όπου κι αν προέρχεται» και την «προσπάθεια για τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του σχολείου». Σχετικά με αυτά, στην ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απαντούν ότι «στα σχολεία παρεμβαίνουν πολιτικά πρώτα απ' όλα οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) που θέλουν να μην αντιδρά κανείς, να μην αμφισβητεί κανείς την πολιτική τους. Να αποδέχεται ο καθένας πως, ό,τι ζει, είναι η μοναδική πραγματικότητα που μπορεί να υπάρξει. Είναι το ίδιο το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.

Το δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη, κρίση και βούληση το στερούν όσοι δεν αφήνουν ελεύθερους τους μαθητές, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να αποφασίσουν δημοκρατικά για τους αγώνες και τα αιτήματά τους και όχι η ΚΝΕ που εκφράζει την αλληλεγγύη της. Επίσης, από τα ίδια τα πράγματα φαίνεται ότι η λειτουργία των σχολείων γενικότερα δεν είναι ομαλή, το αντίθετο», τονίζουν μεταξύ άλλων.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Βουλή

Συνεχίζοντας τη δράση του με αιχμή την ανάγκη να ανοίξουν οι σχολές, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) προχωράει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή.

«Δεν θα τους αφήσουμε άλλο να παίζουν με το μέλλον μας!», δηλώνουν οι σπουδαστές, ζητώντας να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα από το εαρινό εξάμηνο.

Ανάλογες δράσεις αναπτύσσει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, που έχει ορίσει επόμενο αγωνιστικό σταθμό στις 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, που θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ, μαζί με σπουδαστές ΕΠΑΣ και Ιδιωτικών ΙΕΚ.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «H KNE, μπροστάρης στους αγώνες της νεολαίας, κόντρα στην καταστολή και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης!», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 13 Μάρτη, στις 8 μ.μ.

Τη συζήτηση θα ανοίξει ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Για δηλώσεις συμμετοχής: kne.tomagnisias@gmail.com

Εκδήλωση από φοιτητές, πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, σε κοινή εκδήλωση με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, στον χώρο του ΠΑΜΑΚ, με θέμα τη χτεσινή κυβερνητική προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ