ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Το Σαββατοκύριακο οι πολύμορφες δράσεις με σύνθημα #artattack

Με ένα χρόνο κλειστούς τους χώρους Πολιτισμού και με τα πενιχρά βοηθήματα της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στο χώρο βρίσκονται στα όριά τους και το κοινό στερημένο από την τέχνη.

Δεκάδες σωματεία, καλλιτεχνικές ομάδες, σύλλογοι και φορείς από τον χώρο του Πολιτισμού, απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, απαντούν αγωνιστικά και κάτω από το σύνθημα #artattack προχωρούν σε πανελλαδικό διήμερο δράσης το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μάρτη.

Μουσικά σύνολα, ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες θα συμμετέχουν στις δράσεις του διημέρου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στην Αθήνα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Σάββατο 13 Μάρτη: Παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος (συγκέντρωση 12.00 στα Προπύλαια).

Κυριακή 14 Μάρτη: Αγωνιστικά καλλιτεχνικά δρώμενα σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας και σε δεκάδες γειτονιές της, αλλά και σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις σε όλη τη χώρα. Την ίδια μέρα στα πλαίσια του #artattack θα δημιουργηθεί καλλιτεχνικό δρώμενο σε μορφή flash mob με συμμετοχή καλλιτεχνών στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Στη Θεσσαλονίκη, το αγωνιστικό ραντεβού των καλλιτεχνών θα είναι την Κυριακή 14 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, που θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

Εκτός από τα παραπάνω, δράσεις προγραμματίζονται και σε: Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Σάμο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Καλαμάτα κ.α.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του #artattack το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) διοργανώνει διαδικτυακή συναυλία, που θα προβληθεί την Κυριακή 14 Μάρτη, στις 21.00 το βράδυ και θα συμμετέχουν: «Κοινοί Θνητοί», «Rollin' Dice», «Nerrves», Hex. Η συναυλία θα προβληθεί στο κανάλι του Σωματείου στο Youtube, στην ιστοσελίδα https://sethea.gr/ καθώς και στο facebook https://www.facebook.com/sethea.gr/. Πληροφορίες στο mail του σωματείου: info.sethea@gmail.com

Τη δική της #artattack κάνει και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, σήμερα Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου, με τη στήριξη δεκάδων σωματείων και φορέων του νομού. Η Πρωτοβουλία καλεί στο χώρο της συγκέντρωσης να μαζεύονται είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας (ειδικότερα εμφιαλωμένα νερά, στερεά τροφή, κονσέρβες, μαρμελάδες, χαρτί υγείας, αντισηπτικά, μάσκες, σερβιέτες, μωρομάντηλα και κλινοσκεπάσματα).

«Ο Ερωτας μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι»

Εκδόθηκαν τα πρακτικά του ομότιτλου επιστημονικού συνεδρίου

Εκδόθηκαν σε τόμο και κυκλοφορούν τα πρακτικά του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Ο Ερωτας μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι», το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Claude Fauriel (1772 - 1844). Το συνέδριο οργανώθηκε στο Μορφοβούνι δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στις αρχές Ιούνη του 2018 και για την έκδοση συνεργάστηκαν ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα ΓΑΚ Καρδίτσας.

Ο τόμος των πρακτικών αποτελείται από 542 σελίδες, με παρεμβάσεις τριάντα οκτώ ερευνητών πανεπιστημιακών, που έχουν καθοριστική συνεισφορά στη μελέτη, καθώς και νέων επιστημόνων με οπτικές σύγχρονες, που επιχειρούν να αναπροσανατολίσουν την έρευνα, συνδέοντας το δημοτικό τραγούδι με νέες μορφές λογοτεχνικής - και όχι μόνο - δημιουργίας.

To δημοτικό τραγούδι είναι από τις σπουδαιότερες μορφές της λαϊκής λογοτεχνίας. Χρειάστηκε να δημοσιευθούν οι δυο τόμοι με ελληνικά δημοτικά τραγούδια από τον Γάλλο Κλοντ Φοριέλ, την ώρα που η Επανάσταση του 1821 βρισκόταν σε έξαρση, ώστε να προσελκύσουν την προσοχή διάφορων λογίων. Για τον λόγο αυτό, τόσο το συνέδριο που διοργανώθηκε το 2018 όσο και τα πρακτικά είναι αφιερωμένα σ' αυτόν τον σπουδαίο Γάλλο. Η έκδοση, λοιπόν, των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών του Φοριέλ είναι και ένα είδος προγραμματικής θεμελίωσης της τάσης για συλλογή και έκδοση δημοτικών τραγουδιών.

Ομως, το συνέδριο αλλά και τα πρακτικά εστίασαν στον ρόλο του έρωτα μέσα στο δημοτικό τραγούδι. Οπως λένε οι υπεύθυνοι της διοργάνωσής του και της έκδοσης: «Πρόκειται για μια διάσταση, που δεν έχει διερευνηθεί συστηματικά. Τα ερωτικά τραγούδια αποτυπώνουν συστήματα σκέψης αλλά και λειτουργούν ως βιότοποι αφηγηματικών μοτίβων. Πολύ περισσότερο, τα ερωτικά μοτίβα συναρθρώνονται με όλο το εύρος του πολιτισμού και της κοινωνικής οργάνωσης. Δεν είναι μόνο η σωματική ομορφιά και η προσωπική βάσανος που περιορίζεται στο ερωτικό ζεύγος».

«Εφυγε» ο σύντροφος ηθοποιός Κωστής Μαλκότσης

ΚΚΕ: Πρωτοπόρος αγωνιστής και απαιτητικός από τον εαυτό του καλλιτέχνης

«Εφυγε» ο ηθοποιός Κωστής Μαλκότσης, μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Κωστής Μαλκότσης χάραξε τη δική του σημαντική πορεία στον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Μεταξύ άλλων συμμετείχε στις ταινίες «Τα χρόνια της θύελλας», «Η ώρα της οργής», «Το κόκκινο τρένο», «Πόθοι στον καταραμένο βάλτο», «Ο Ανθρωπος με το γαρύφαλλο», όπως και στις ταινίες «Οι τελευταίοι του Ρούπελ», «Λυσιστράτη», «Κατάσκοπος Νέλλη», «Ο άγιος Πρεβέζης», «Το αίμα των αγαλμάτων», «Ο στόχος», «Καταζητείται... το πρόσωπο της ημέρας», «Τα χρόνια της θύελλας» κ.λπ.

Ο Κωστής Μαλκότσης ήταν επίσης στιχουργός.

Συμμετείχε σε πολλές παραγωγές και εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ως ηθοποιός και αφηγητής. Μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την παραστασιακή διασκευή και τη σκηνική επιμέλεια της παράστασης - αφιέρωμα στον Ιλια Ερενμπουργκ, που είχαν διοργανώσει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης και των 90 χρόνων του ΚΚΕ.

Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» και γενικότερα ήταν πάντα παρών στους αγώνες για τα δικαιώματα των ηθοποιών.

Ηταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό και χορεύτρια Νικόλ Κοκκίνου, με την οποία είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τους ηθοποιούς Λαέρτη και Ερμή.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον αγαπημένο σύντροφό μας, τον πολυτάλαντο Κωστή Μαλκότση, που "έφυγε" χτες από τη ζωή.

Ο Κωστής Μαλκότσης ήταν πρωτοπόρος αγωνιστής και απαιτητικός από τον εαυτό του καλλιτέχνης, που επιδίωκε με τη δράση, την τέχνη και τη ζωή του να εμπνεύσει τα προοδευτικά ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα που εκτός από την τέχνη της υποκριτικής στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στην τηλεόραση, υπηρετούσε και αυτή της στιχουργίας.

Επαιξε σε δεκάδες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με πιο χαρακτηριστικές "Τα χρόνια της θύελλας", "Η ώρα της οργής", "Το κόκκινο τρένο", "Πόθοι στον καταραμένο βάλτο", "Ο Ανθρωπος με το γαρύφαλλο", καθώς και σε αρκετές παραστάσεις. Τελευταία του δουλειά ήταν η συμμετοχή στο ρόλο του μπαρμπα-Στέλιου στη μικρού μήκους ταινία "Δε θα υποκύψουμε".

Τον θυμόμαστε να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του, υποκριτικές, σκηνοθετικές και συγγραφικές, σε πολιτιστικές παραγωγές και εκδηλώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, όπως αυτές για τα 90χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ.

Ηταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 1975, αγωνιζόμενος με αυταπάρνηση για τα δικαιώματα των ηθοποιών από διάφορες θέσεις στο ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όπως και από αυτή του γενικού γραμματέα του.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».

Απεβίωσε ξαφνικά ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος

Σε ηλικία 60 ετών «έφυγε» από τη ζωή χτες ξαφνικά και ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος.

Ο Θεόφιλος Βανδώρος γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του ηθοποιού Νίκου Βανδώρου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ έκανε σπουδές και στο Παρίσι.

Επαιξε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ τους στο «Τμήμα Ηθών», στη «Λάμψη» και στις «Φιλοδοξίες». Στο θέατρο έπαιξε σε αρχαία δράματα, καθώς επίσης σε κλασικά και σύγχρονα έργα.

Είχε υπάρξει υποψήφιος με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» σε εκλογές του ΣΕΗ και επιπλέον είχε στηρίξει το ΚΚΕ σε εκλογικές αναμετρήσεις. «Ψηφίζω ΚΚΕ, λοιπόν, για μια ελεύθερη ανθρωπότητα με αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους. Την ελπίδα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» πριν από την εκλογική μάχη του Γενάρη του 2015.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ