ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - USB
Αγωνιστικές δράσεις σε δεκάδες πόλεις

Με σύνθημα «Οχι κέρδη από την πανδημία» κατήγγειλαν την καπιταλιστική ιδιοκτησία σε εμβόλια και φάρμακα

Από τις χτεσινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες
Από τις χτεσινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες
Συγκεντρώσεις και δράσεις σε δεκάδες πόλης της Ιταλίας οργάνωσε χτες η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) με αφορμή τον έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 101.000 ανθρώπους στη χώρα.

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι κέρδη από την πανδημία», οι δράσεις της USB κατήγγειλαν στον ιταλικό λαό την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα εμβόλια και τα φάρμακα.

«Μια απαίσια εμπορική επιχείρηση, με στόχο την επίτευξη μέγιστων κερδών με την πώληση εμβολίων σε όποιον πληρώνει περισσότερα», σημειώνει η USB, αναφέροντας τις μυστικές συμφωνίες της Κομισιόν με φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

«Η ιδιοκτησία της πατέντας επιτρέπει στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες αποκλειστικό δικαίωμα ιδιοκτησίας εμβολίων, αυξάνοντας το κόστος τους και πραγματοποιώντας τεράστια κέρδη, σε βάρος της ζωής και της ασφάλειας εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται στο κάλεσμα, ενώ τονίζεται πως οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν «εξουσία ζωής και θανάτου» πάνω στους ανθρώπους, και μάλιστα «με δημόσια έρευνα και κρατικό χρήμα».

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ με επιστολή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στις πρωτοβουλίες της USB, στους εργαζόμενους και τον λαό της Ιταλίας.

Αναλυτικά, με την επιστολή του το ΠΑΜΕ «χαιρετίζει τους εργάτες, τον αγωνιζόμενο λαό και τη συνδικαλιστική οργάνωση USB της Ιταλίας που ένα χρόνο τώρα δίνουν αγώνα ζωής ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού αλλά και ενάντια στην αντεργατική πανδημία κυβερνήσεων και εργοδοτών. Στις 11 Μάρτη η USB προχωρά σε μαζικές δράσεις και κινητοποιήσεις με αφορμή τον ένα χρόνο της πανδημίας που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της Ιταλίας καταγγέλλουν τους συνεχιζόμενους ανταγωνισμούς και το κυνήγι του κέρδους των πολυεθνικών του φαρμάκου με τις πατέντες του θανάτου και την κερδοσκοπία με την υγεία των λαών. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τον λαό της Ιταλίας, στα ταξικά μας αδέλφια της USB».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οι κατοχικές δυνάμεις συλλαμβάνουν 8χρονα παιδιά...

Λίγες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ και ενώ εντείνονται οι ενδοπαλαιστινιακές διεργασίες για τη διεξαγωγή των πρώτων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μετά από 15 χρόνια σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές σφίγγουν τον κλοιό της κατοχής.

Την Τετάρτη το απόγευμα συνέλαβαν πέντε αγοράκια ηλικίας 8 έως 11 ετών, επειδή έπαιζαν και έκοβαν αγριολούλουδα κοντά σε εβραϊκό εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης...

Τα παιδιά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν διά της βίας σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε η ισραηλινή οργάνωση «B'Tselem» που αντιδρά στη συνέχιση της κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων. Στο μεταξύ, η οργάνωση δημοσιοποίησε νέα έκθεση που αποκαλύπτει φοροαπαλλαγές, προνομιακά δάνεια και πληθώρα κρατικών επιδομάτων σε εποίκους ώστε να αποκτήσουν σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή και επιχειρήσεις σε βιομηχανικά πάρκα που χτίζονται στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.

Ενδοπαλαιστινιακές διεργασίες ενόψει εκλογών

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις ενδοπαλαιστινιακές διεργασίες, η Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς διέγραψε το κομματικό στέλεχος 67χρονο Νάσερ αλ Κίντουα (ανιψιό του πρώην Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ), με αφορμή την προσπάθειά του να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες για τις 22 Μάη παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές με δική του λίστα υποψηφίων. Ο Κίντουα είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ και θεωρούνταν για χρόνια ένας από τους πιθανούς διαδόχους του 85χρονου Προέδρου Αμπάς.

Επιπλέον, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η εκλογή του Γιάχια Σινουάρ στη θέση του επικεφαλής της ισλαμικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Θα ηγηθεί του κόμματος αυτού στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές (22 Μάη και 30 Ιούλη αντίστοιχα).

ΜΙΑΝΜΑΡ
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων

Τουλάχιστον άλλοι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στη Μιανμάρ, όπου εντείνεται η καταστολή των διαδηλώσεων ενάντια στο πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη. Διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι τα θύματα πλησιάζουν τα 70, ενώ αυξάνονται οι μαρτυρίες για επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής σε εργατογειτονιές, σε προαύλια νοσοκομείων, πανεπιστημίων κ.τ.λ.

Ο εκπρόσωπος της χούντας ταξίαρχος Ζο Μιν Τουν υποστήριξε πως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι «πειθαρχημένες» και χρησιμοποιούν βία μόνο όταν είναι απαραίτητο, ενώ έκανε λόγο για εσφαλμένες υποθέσεις της Δύσης. Μεταξύ άλλων, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ισχυριζόμενος ότι «είμαστε στο δρόμο προς την αυθεντική δημοκρατία»... Κατηγόρησε επίσης την επικεφαλής του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία» (που ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες με το επιχείρημα ότι επανεκλέχτηκε μετά από νοθεία) Αούνγκ Σου Τσι για δωροδοκία και διαφθορά, ώστε να επανεκλεγεί το κόμμα της.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, επανέλαβε ότι η χώρα του «εξετάζει επίσης πρόσθετες κυρώσεις (...) Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο καθεστώς να επωφεληθεί από την κατάχρηση εξουσίας και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι αργά προχτές ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις που άρχισαν για 2η φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βρετανική πρωτοβουλία. Στην κοινή ανακοίνωση, όπου κατέληξαν μετά από διάφορους συμβιβασμούς, το Συμβούλιο κάλεσε «το στρατό να επιδείξει απόλυτη συγκράτηση και τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση». Μεταξύ άλλων, «επιβεβαιώνει τη σθεναρή του δέσμευση στην κυριαρχία, στην πολιτική ανεξαρτησία, στην εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Μιανμάρ».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΟΥΔΑΝ
Στενή συνεργασία έναντι του αιθιοπικού φράγματος

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε χτες ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χαμντόκ, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που έκανε το Σάββατο στο Χαρτούμ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την υπογραφή διμερούς αμυντικού συμφώνου. Η σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων φέρνει τις δύο χώρες κοντά, απέναντι στην Αιθιοπία και το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Γαλάζιου Νείλου, ενόψει της ολοκλήρωσης του αιθιοπικού γιγαντιαίου φράγματος «Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD).

Οι δύο ηγέτες (Σίσι και Χαμντόκ) συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», μέχρι και να κινητοποιήσουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «διεθνείς και περιφερειακούς παίχτες για να μεσολαβήσουν στην εξεύρεση λύσης χρηστής και δίκαιης διαχείρισης των νερών του Γαλάζιου Νείλου». Εξέφρασαν, επίσης, την υποστήριξή τους σε μία νομικώς δεσμευτική συμφωνία για το γέμισμα ταμιευτήρων και τη λειτουργία του αιθιοπικού φράγματος, η οποία παραμένει ζητούμενο παρά τις πολυετείς διαπραγματεύσεις των τριών χωρών και την προσπάθεια «μεσολάβησης» του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.

Οι πρωθυπουργοί Αιγύπτου και Σουδάν εξέφρασαν «ανησυχία» για την απόφαση της αιθιοπικής κυβέρνησης να επιταχύνει το γέμισμα ταμιευτήρων του φράγματος για δεύτερη συναπτή χρονιά δίχως να συμβουλευτεί τις δύο γειτονικές της χώρες.

Οι Αιθίοπες αξιωματούχοι πάντως εντείνουν τις εργασίες ολοκλήρωσης του φράγματος, που έχει ολοκληρωθεί κατά τα 3/4. Ευελπιστούν πως θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα παράγει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος έως το 2023.

Πολύνεκρη τραγωδία σε κλωστοϋφαντουργία

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 εργάτες κάηκαν ζωντανοί και άλλοι 24 τραυματίστηκαν χτες από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας ανατολικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο «Γαλλικό Πρακτορείο» ότι τα πυροσβεστικά οχήματα που κινητοποιήθηκαν δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία, γιατί η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις από τα εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν στο εργοστάσιο.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχείς δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών

Αυξάνονται καθημερινά οι δολοφονημένοι, από το αστικό κράτος και τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς του, λαϊκοί αγωνιστές στην Κολομβία.

Ηδη, από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει τους 46 και από το 2016 και τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες των FARC-EP τους 1.162. Από τις τελευταίες δολοφονίες ήταν αυτή στις 3 Μάρτη, της 48χρονης αγωνίστριας από την κοινότητα ιθαγενών του Πάστο, μητέρας 3 παιδιών, Κάρμεν Οφέλια Κουμπαλάσα, από μασκοφόρους ενόπλους έξω από το σπίτι της.

Χτες έγινε γνωστό ότι στις 2 Μάρτη πραγματοποιήθηκε αεροπορικός βομβαρδισμός από τον κολομβιανό στρατό σε κατασκήνωση ανταρτών στην περιοχή Γκουαβιάρε, όπου βρήκαν το θάνατο 15 αντάρτες (μεταξύ των οποίων και έφηβοι) που ανήκαν στην ομάδα ανταρτών του Χεντίλ Ντουάρτε. Ο τελευταίος είχε διαφωνήσει με την παράδοση των όπλων που συμφώνησε η ηγεσία των FARC - EΡ το 2016 με την τότε κυβέρνηση. Τη βάρβαρη δολοφονία κατήγγειλε και ο Ιβάν Μάρκες, ηγέτης των νέων FARC - EP, Nueva Marquetalia, δηλαδή του νέου αντάρτικου που διαφώνησε με την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος FARC (έχει μετονομαστεί σε «Comunes», με καθαρά σοσιαλδημοκρατική πολιτική) και κατήγγειλε την ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας ειρήνευσης από την πλευρά του κράτους, το οποίο συνεχίζει να δολοφονεί αγωνιστές. Επίσης σφοδρές αντιδράσεις ξεσήκωσε η προκλητική δήλωση του υπουργού Αμυνας της χώρας ότι οι έφηβοι που σκοτώθηκαν στην επιδρομή ήταν «μηχανές πολέμου».

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Αντιδρά σε γραμματόσημα για το «Μεγάλο Κουρδιστάν»

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε επετειακά γραμματόσημα που εκδόθηκαν στο ιρακινό Κουρδιστάν και εικονίζουν εδάφη της τουρκικής επικράτειας ως τμήμα του. Τα γραμματόσημα εκδόθηκαν με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην περιοχή.

Η Αγκυρα κατηγορεί τις αρχές της «Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν» στο Ιράκ (KRG) ότι εκμεταλλεύτηκαν την επίσκεψη για να εκδηλώσουν «ωμά όνειρα» που «στοχοποιούν την εδαφική ακεραιότητα γειτονικών χωρών». Η Αγκυρα καλεί την τοπική κυβέρνηση της Αρμπίλ να επανορθώσει και σημειώνει ότι «οι αρχές της πρέπει να θυμούνται ότι τέτοιοι ύπουλοι στόχοι τελειώνουν μάταια».

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, τα γραμματόσημα εμφανίζουν τμήματα των τουρκικών επαρχιών Χατάι, Αγκρι, Καχραμνμαράς, Γκαζιαντέπ, Μαρντίν και Βαν ως τμήμα της KRG. Αντίστοιχοι χάρτες είχαν εμφανιστεί και το 2017, για το «Μεγάλο Κουρδιστάν», όταν στο βόρειο Ιράκ (με τις αρχές του οποίου η Αγκυρα κατά καιρούς έχει αναπτύξει πολύ στενές συνεργασίες) είχε γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή του από το Ιράκ.

Νέα τουρκική βάση στη Συρία

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία χτες ολοκλήρωσε τη δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στη Συρία, που απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το βόρειο τμήμα του κομβικού οδικού άξονα Μ4 και βρίσκεται κοντά σε χωριά που ελέγχουν φιλότουρκοι μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Πρόκειται για την τέταρτη βάση που έφτιαξαν οι τουρκικές δυνάμεις σε βάθος 32 χλμ. εντός του εδάφους της βόρειας Συρίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ