ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2016 - Κυριακή 13 Μάρτη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΟΟΣΑ
Παζάρια με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στην πρώτη γραμμή των αντεργατικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων μετά το Ασφαλιστικό είναι το Φορολογικό, με μέτρα νέων φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου και φοροληστείας του λαού

Με μοναδική «κόκκινη γραμμή» την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, που βρίσκονται στην Αθήνα για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου. Στην ίδια ρότα και σε στρατηγική σύμπλευση με τη συγκυβέρνηση, την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, παίρνει ανοιχτά θέση και η πλευρά του ΟΟΣΑ, θέτοντας στο ίδιο τραπέζι τα ζητήματα της επόμενης μέρας και συγκεκριμένα την παραπέρα σύνθλιψη των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, όπως με την κατοχύρωση του «δικαιώματος» της εργοδοσίας στις ομαδικές απολύσεις, την παραπέρα συμπίεση των κατώτατων μισθών, μέσω της κατάργησης των τριετιών που ισχύουν για τον προσδιορισμό τους, το νέο συνδικαλιστικό νόμο για το χτύπημα των απεργιών.

Στην αντιλαϊκή ατζέντα με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκεται πλέον και η καρατόμηση του άτυπου αφορολόγητου που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η «πρόοδος» της διαβούλευσης είναι «συνώνυμη» με την προσθήκη συνοδευτικών αντιλαϊκών μέτρων.

Την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί στις διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε στην αρχή της περασμένης βδομάδας η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, να διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ενέργειες σε πολλά θέματα», αναφέροντας συγκεκριμένα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φορολογία εισοδήματος, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και τη συγκρότηση ανεξάρτητων φορολογικών αρχών. Σε ό,τι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης «αξιολόγησης», εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα (ενδεχομένως πριν από την 1η Μάη), λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πολύ περισσότερο για το ελληνικό κράτος, εξαιτίας και της «πίεσης» λόγω του Προσφυγικού.

«Υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που θα πρέπει να καλυφθούν, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «η συζήτηση για το ελληνικό κρατικό χρέος θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον (...) Είναι προς το κοινό συμφέρον να τρέξουν όλα γρήγορα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί της όλης διαδικασίας είναι η επίτευξη των στόχων: «Δεν θα είναι εύκολο, θα υπάρξουν σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά ίσως αυτό να μη φτάνει και γι' αυτό θα δούμε το θέμα του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση».

Σε νέα ύψη η φοροληστεία

Τη δική τους πρόταση για το Φορολογικό κατέθεσαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κλιμάκια του κουαρτέτου στο οικονομικό επιτελείο, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την παραπέρα διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Η συζήτηση για τα ζητήματα της φορολογίας αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπό εξέταση σενάρια και τα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκονται και τα παρακάτω:

-- Η μείωση της επιστροφής φόρου (μέχρι 2.100 ευρώ), στη βάση της οποίας «χτίζεται» το άτυπο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου κατά 50%, προκειμένου να διαμορφωθεί στα 5.000 ευρώ (από 9.550 ευρώ σήμερα)! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκυβέρνηση δεν εμφανίστηκε αρνητική σε... «επίπεδο αρχής» και επιφυλάχθηκε να μελετήσει την πρόταση και να τη διαπραγματευτεί τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους «θεσμούς»...

-- «Παρεμβάσεις» στην κλίμακα και τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

-- «Αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο, πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Απ' ό,τι φαίνεται, το συγκεκριμένο χαράτσι θα υπολογίζεται ξεχωριστά, χωρίς να ενσωματωθεί στο φόρο εισοδήματος, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενους σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα για το χαράτσι της «αλληλεγγύης». Μάλιστα, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της μείωσης του ειδικού αφορολόγητου που ισχύει σήμερα στα 12.000 ευρώ ή ακόμη και η επιβολή «φόρου αλληλεγγύης» από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για όλες τις κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.

-- Παρεμβάσεις στα «κριτήρια» της τεκμαρτής φορολόγησης, που ισχύουν για μισθωτούς - συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τα ποσά του ελάχιστου φόρου, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Στη βάση αυτών θα υπολογίζονται τα νέα χαράτσια, τόσο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο και στην κλίμακα του «τέλους αλληλεγγύης».

-- Κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων» που έχουν ξεμείνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους για δαπάνες διαβίωσης.

--- Απέναντι στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία στα 33 εκατ. ευρώ (το μέτρο θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο), από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ για τα φετινά εισοδήματα.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Στο τραπέζι οι πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου

Με εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για την ευρωστία των επιχειρηματικών ομίλων

Από την πρόσφατη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, στην Αθήνα

Eurokinissi

Από την πρόσφατη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, στην Αθήνα
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, επισκέφθηκε τις προάλλες την Αθήνα, ενώ είχε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την οποία :

-- «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». Δείχνει ουσιαστικά στην κατεύθυνση της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μειώσεων. Παρά το γεγονός ότι «πρόσφατες μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος», οι ανισότητες παραμένουν, τονίζεται.

-- Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων «παραμένουν ακόμη πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ», διαπιστώνεται, δείχνοντας στην κατεύθυνση νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων.

-- Στο αντιλαϊκό τραπέζι μπαίνουν και οι παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στην κατεύθυνση, βέβαια, της παραπέρα συμπίεσης του «μισθολογικού κόστους» για την εργοδοσία. Σε αυτό το πλαίσιο, από τη μια πλευρά, διαπιστώνουν ότι ο κατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους κάτω από 25 χρόνων «βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ». Από την άλλη, βέβαια, περνώντας στο «ψητό», τονίζουν ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, κάτι που «αποτελεί μοναδική περίπτωση στον ΟΟΣΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουν τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού με άξονα την «παραγωγικότητα και τη δικαιοσύνη», και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης της «αναθεώρησης στην πριμοδότηση της αρχαιότητας», που θα σημάνει παραπέρα μείωση των κατώτατων μισθών που ισχύουν για εργαζόμενους πάνω από 25 χρόνων.

-- Προτείνονται παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και συγκεκριμένα στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων, καθώς και στο νόμο για την κήρυξη απεργιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η χαλάρωση των «περιορισμών» θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ της τάξης του 0,2%! Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ αξιώνει «επαρκή ευελιξία» και «εξισορρόπηση» ανάμεσα στις ομαδικές απολύσεις και στα μέτρα «ατομικής προστασίας» από τις απολύσεις.

-- Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ δεν ισχύει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ δεν λέει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που κατά κύριο λόγο προτείνει το ΔΝΤ στο πλαίσιο και του καταμερισμού με την πλευρά της Ευρωζώνης.

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές σε βάθος 15ετίας, σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 12 χρόνια για μεγάλες επενδύσεις, το σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών, αλλά και δυνατότητα ένταξης ζημιογόνων επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων χωρίς ίδια συμμετοχή κεφαλαίων, θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου έχει δοθεί στους «θεσμούς», οι οποίοι ήδη έχουν στείλει τις παρατηρήσεις τους, που όμως «δεν αλλάζουν το ύφος που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο νέο νόμο». Παράλληλα, τόνισε ότι οι «θεσμοί» ζητούν την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή μετά την παρουσίαση του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα παραδοθεί στους «θεσμούς» στο τέλος του Μάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι το... «παράλληλο πρόγραμμα» που συνδέεται με την «αξιολόγηση», είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε πως θα κατατεθούν και ειδικές ρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση της νομοθεσίας για την προσέλκυση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων. Αυτές θα αφορούν τη μείωση των ορίων για «στρατηγικές επενδύσεις» («fast track»), την εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών για παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών και την απλοποίηση χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτική δραστηριότητα. Σε αυτό το επίπεδο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να αναβαθμίσει τα αντίστοιχα μέτρα που πρωτοεφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Γ. Παπανδρέου).

Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» έχει ως προϋπόθεση την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το φόντο, προβάλλουν ζητήματα όπως η συγκρότηση του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, η διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς για τα «κόκκινα» δάνεια, σειρά παρεμβάσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με τις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με το νέο αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ