ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Τρομακτικές οι ελλείψεις στο χώρο της Υγείας

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή έχει σήμερα ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, ώστε να του καταθέσει τόσο τις απόψεις και διεκδικήσεις των φορέων του μαζικού κινήματος του ικαριώτικου λαού όσο και να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί με το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ικαρία και τους Φούρνους.

Σε επιστολή που απέστειλε ο Σ. Σταμούλος προς τον υπουργό, τονίζεται πως «στο Νοσοκομείο δε λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία. Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν. Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί ελάχιστο προσωπικό, αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονται οκτώ θέσεις ειδικοτήτων. Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καρκινάγρι), αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό. Η μονάδα αυξημένης φροντίδας, ο σταθμός αιμοδοσίας και η μονάδα τεχνητού νεφρού ακόμα να "βρουν το δρόμο τους". Σοβαρότατη έλλειψη αποτελεί η απουσία δημόσιας δομής φροντίδας των ηλικιωμένων. Οσο για το ΕΚΑΒ, αν και άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμή του δε βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφτούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας».

Επισημαίνει, επίσης, πως πρόκειται για επεισόδια στο ίδιο έργο «της υποβάθμισης (της συνειδητής υποβάθμισης) του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται "πλήρωνε για να έχεις". Για μια ακόμα φορά λέμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι».

Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «κάθε Ικαριώτης, σε όποιο χωριό, σε όποιο σημείο του νησιού, το πιο απομακρυσμένο, και να βρίσκεται, πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του». Απαίτηση λοιπόν είναι «αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό», ενώ υπογραμμίζεται πως «δεν εφησυχάζουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα σε κάθε νέα προσπάθεια συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου».

Ο δήμαρχος ζητά επίσης, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν στο Νοσοκομείο όλες οι αναγκαίες κλινικές με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών και προσωπικό που λείπουν, με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, Μονάδα τεχνητού Νεφρού, Σταθμός Αιμοδοσίας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο. Παράλληλα, ένα Κέντρο Υγείας σε κάθε Δημοτική Ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύνδεση των ΚΥ με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας, οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας και υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.

Τέλος, να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς, δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό, δημόσιο δωρεάν Γηροκομείο και λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν χτες μεγάλο μέρος των τοπικών κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και το νησί της Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν σε υποδομές λόγω των ισχυρών καταιγίδων και των χιονοπτώσεων το διήμερο 6 και 7 Μάρτη.

Στις Σέρρες, κινητοποιείται το Γ' Σώμα Στρατού, προκειμένου να ενισχύσει το ανάχωμα που έσπασε στην περιοχή του Στρυμόνα και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Πρώτο μέλημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η κατασκευή αναχώματος περιμετρικά του χωριού, ύψους περίπου τριών μέτρων από το έδαφος και περιμέτρου 500 μέτρων.

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Κερκίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται τα θυροφράγματα της λίμνης να ανοίξουν το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να υπάρξει ελεγχόμενη εκτόνωση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ώστε να προστατευτούν οι γύρω οικισμοί.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι συλλήψεις μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα. Χτες, στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου της Λέσβου εντοπίστηκε λέμβος με 42 επιβαίνοντες που ήταν σε δυσχερή θέση. Οι επιβάτες διασώθηκαν από το Λιμενικό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου συνελήφθησαν, ενώ η λέμβος βυθίστηκε. Αλλοι 28 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή Ζωοδόχου Πηγής της Σάμου, ενώ 5 αλλοδαποί συνελήφθησαν στον επιβατηγό σταθμό του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, 86 στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου και Χαραμίδα της Λέσβου και 30 στο Φαρμακονήσι.

Διακοπή στην κυκλοφορία των συρμών του ΗΣΑΠ την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 19.00 έως τη λήξη της βάρδιας στο τμήμα Φάληρο - Πειραιάς, λόγω προγραμματισμένων τεχνικών έργων, ανακοίνωσε η επιχείρηση. Οι ίδιες εργασίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή 20 Μάρτη και το Σάββατο 21 Μάρτη, οπότε θα διακοπεί και πάλι η κυκλοφορία από τις 19.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Κατά τη διακοπή της κυκλοφορίας οι επιβάτες στο τμήμα Πειραιάς - Φάληρο και Φάληρο - Πειραιάς θα εξυπηρετούνται, με το ίδιο εισιτήριο, από τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές καθώς και από την ειδική λεωφορειακή γραμμή Χ1 Πειραιάς - σταθμός «Φάληρο».

Αναβλήθηκε η δίκη για τον Γρηγορόπουλο

Αναβλήθηκε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων στη Λαμία, ύστερα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, η δίκη σε δεύτερο βαθμό της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια στις 6 Δεκέμβρη 2008. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Επ. Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια, αφού είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, χωρίς να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Στο ειδώλιο θα καθίσει επίσης και ο αστυνομικός Β. Σαραλιώτης, που ήταν μαζί με τον Κορκονέα το βράδυ της δολοφονίας και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων. Ο Σαραλιώτης έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο, περίπου ένα χρόνο μετά από την καταδίκη του.

Συνεχίζουν την απεργία πείνας

Συνεχίζεται η απεργία πείνας των μελών της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς", που έχει ξεκινήσει στις 2 Μάρτη με την απαίτηση ν' αποφυλακιστούν άμεσα οι συγγενείς και φίλοι τους που έχουν συλληφθεί και δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Απεργία πείνας έχει ξεκινήσει και η νεαρή Αγ. Σπυροπούλου που έχει συλληφθεί ως ο... εγκέφαλος του σχεδίου αποφυλάκισης κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Επίσης συνεχίζεται και η απεργία πείνας που ξεκίνησε την ίδια μέρα και άλλων κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί ή παραπέμπονται με τον τρομονόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαμίας, μετά από γνωμάτευση γιατρών, οι κρατούμενοι Δ. Κουφοντίνας και Γ. Σοφιανίδης.

Δικάζεται γιατί ήταν μάρτυρας

Δικάζεται σήμερα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαίρη Βαβαγιάννη - Μαυρή μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον της ο χρυσαυγίτης Ηλ. Κασιδιάρης για «ψευδορκία και συκοφαντία». Η κ. Βαβαγιάννη δικάζεται γιατί πήγε να καταθέσει κατά Κασιδιάρη (2013), επειδή υπήρξε μάρτυρας σε επίθεση από φασιστοειδή που δέχτηκε μεταπτυχιακός φοιτητής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007 και το κατήγγειλε, ενώ κατέγραψε και τον αριθμό της πινακίδας αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν τα φασιστοειδή, οδηγώντας έτσι τον Κασιδιάρη στο εδώλιο, αφού ήταν - σύμφωνα με την αστυνομία - το εταιρικό του όχημα. Στη δίκη που έγινε στις 7 Μάρτη 2013 το δικαστήριο αθώωσε το βουλευτή της ναζιστικής οργάνωσης λόγω αμφιβολιών κι αυτός μήνυσε την πανεπιστημιακό για ψευδορκία και συκοφαντία.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση τιμής στο Λαύριο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει, την Κυριακή 15 Μάρτη, στο Λαύριο, εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους ήρωες αγωνιστές του Α'ΕΤΟ Μακρονήσου και σε όλους τους αγωνιστές/τριες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο φοβερό κολαστήριο της Μακρονήσου, την περίοδο 1947 - 1952. Η εκδήλωση θα γίνει μπροστά στο άγαλμα της «Μάνας των εξορίστων», ώρα 10.30 π.μ., όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Ακολούθως η εκδήλωση θα μεταφερθεί σε αίθουσα της Γαλλικής Εταιρείας με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η ΠΕΚΑΜ δρομολογεί πούλμαν που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. την Κυριακή, για το Λαύριο. (Τηλ.: 210.324.7820 και 697.427.8797 - 697.751.3165).

Στη Θεσσαλονίκη

Η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τους αντιστασιακούς και τους απογόνους και φίλους στη χρονιάτικη συνεστίασή της, που πραγματοποιείται την Κυριακή 15 Μάρτη 2015, ώρα 1:00 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Β. Γεωργίου Α΄ αρ. 1 - 3ης Σεπτεμβρίου.

Προσκλήσεις διατίθενται από το παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 50, 6ος όροφος γρ. 601), τηλ.: 231.022.5250 (ώρα 10:00-13:00), καθώς και από τα άλλα κατά τόπους παραρτήματα.

Στο Γαλάτσι

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γαλατσίου διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή του, το Σάββατο 14 Μάρτη και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του συλλόγου Κρητών Γαλατσίου - Λαμπρινής (Βυζαντίου 20, Γαλάτσι).

Προσφορά

Ο Σάββας Χυτήρογλου, εργαζόμενος σπουδαστής, προσφέρει στο ΚΚΕ ως οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, μέσω της ΟΒ Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Πέθανε ο Δ. Χρονόπουλος

Πέθανε χτες, σε ηλικία 76 ετών, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Διαγόρας Χρονόπουλος. Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995 - 1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998 - 2001) και από το 2001 έως το 2005 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από το 2004 έως το Σεπτέμβρη του 2014, ο Δ. Χρονόπουλος είχε διατελέσει διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 12 μ. από το Α' Νεκροταφείο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org