ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κυρώσεις και αμερικανοΝΑΤΟικές προκλήσεις

ΚΙΕΒΟ.--

Ενώ διαπιστώνεται η τήρηση της εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές στην Ανατολική Ουκρανία (δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και πολιτοφύλακες), οι προσπάθειες να έρθει και νέα κλιμάκωση δεν σταματούν, ειδικά από την πλευρά των ΗΠΑ. Το βράδυ της Τρίτης, προκλητικές ήταν οι δηλώσεις της Βικτόρια Νούλαντ, αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για θέματα Ευρώπης, εκ των πρωταγωνιστών στη διαδικασία ανατροπής της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς. Είπε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ:

«Μολονότι η Ουκρανία οικοδομεί ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος, στο 93% του εδάφους της, η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία βρίσκονται υπό το κράτος του τρόμου». Και ακόμα πιο προκλητικά πρόσθεσε: «Η σύγκρουση αυτή είναι κατασκευασμένη, ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο. Τροφοδοτείται με ρωσικά άρματα και βαρύ οπλισμό, χρηματοδοτείται από τους Ρώσους φορολογούμενους, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 Ουκρανούς, αλλά επίσης και σε εκατοντάδες νέους Ρώσους που στάλθηκαν εκεί από το Κρεμλίνο για να πολεμήσουν και να πεθάνουν, σε έναν πόλεμο που η κυβέρνησή τους τον διαψεύδει». Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε χτες ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να εξοπλίζει τους αυτονομιστές».

Ολα αυτά, βέβαια, λέγονται ενώ οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρωτοστατούν απ' την αρχή, πριν από ένα χρόνο, στην επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με τα φερέφωνά τους, ενώ και τώρα στέλνουν όλο και περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή στην κόντρα τους με τη Ρωσία.

Στη βάση αυτού του ανταγωνισμού, η ρωσική κυβέρνηση (δηλαδή η αστική τάξη) που βλέπει να απειλείται ο δικός της ζωτικός χώρος, αντιδράει άμεσα. Ο Μιχαήλ Ουλιανόφσκ, επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν χτες από τις ΗΠΑ νέες κυρώσεις εναντίον ηγετών των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της ρωσικής Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Κριμαία, αλλά και σε βάρος πρώην υπουργών της προηγούμενης ουκρανικής κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ανακοινώθηκε ότι το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 17,5 δισ. δολάρια στην ουκρανική κυβέρνηση, χρήμα που θα πάει για την ενίσχυση του κεφαλαίου και θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο λαός.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και προπαγάνδας

Από τις συγκρούσεις στο Τικρίτ
Από τις συγκρούσεις στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι σφοδρές συγκρούσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σε βόρειο, δυτικό Ιράκ και βόρεια Συρία, με χαρακτηριστική τη θριαμβευτική (αν και πρόωρη...) είσοδο των τελευταίων στο κέντρο της βόρειας ιρακινής πόλης Τικρίτ, κυριάρχησαν το περασμένο 24ωρο στις εξελίξεις στην περιοχή.

Η είσοδος των ιρακινών δυνάμεων στο Τικρίτ (κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη) εμφανίστηκε ως μία πρώτη, θετική εξέλιξη της συνεχιζόμενης επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες πάντως που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία σημείωναν ότι συνεχίζονταν έως αργά το απόγευμα οι συγκρούσεις τζιχαντιστών - στρατού ακόμη και σε συνοικίες κοντά στο κέντρο της πόλης.

Το ίδιο 24ωρο, οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν επιθέσεις και επτά συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στο Ραμάντι του δυτικού Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο πάνω από 10 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Συντονισμένη μεγάλη επίθεση πραγματοποίησαν χτες οι τζιχαντιστές και στην κουρδική πόλη Ρας αλ Ράιν της βόρειας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βάλλοντας με άρματα μάχης και βαρέα όπλα περιμετρικά της πόλης, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους ένα κοντινό χωριό. Η Τουρκία έκλεισε δύο μεθοριακά φυλάκια στο Εντζουπινάρ και το Τζιλβέγκοζου, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας».

Το ίδιο 24ωρο στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πίεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα του Προέδρου Ομπάμα για νέα εξουσιοδότηση στον «πόλεμο» κατά των τζιχαντιστών, για να μπορεί, όπως ισχυρίστηκε «η Αμερική και οι εκπρόσωποί της να μιλούν με μια μοναδική και δυνατή φωνή, την ώρα που το ΙΚ χάνει την ορμή του και δείχνει ότι διχάζεται».

Νέο προπαγανδιστικό βίντεο

Νωρίτερα, το «Ισλαμικό Κράτος» κυκλοφόρησε νέο προπαγανδιστικό βίντεο γαλλόφωνων τζιχαντιστών με θύμα έναν νεαρό Παλαιστίνιο που τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ και εκτελεστή ένα 10χρονο αγόρι. Γάλλοι αξιωματούχοι ερευνούν το ενδεχόμενο ο ενήλικας τζιχαντιστής που εμφανίζεται στο βίντεο να ενθαρρύνει το 10χρονο αγόρι να πυροβολήσει τον αιχμάλωτο στο κεφάλι, να είναι ο θετός αδελφός του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μερά που στις 11/3/2012 εισέβαλε σε εβραϊκό σχολείο της νότιας Γαλλίας, σκοτώνοντας επτά άτομα.

Το θύμα φέρεται να είναι ο 19χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Σαΐντι Ισμαΐλ και σύμφωνα με δηλώσεις του πατέρα του παραπλανήθηκε από τους τζιχαντιστές που του έταζαν «χρήμα, αυτοκίνητα και γυναίκες», φεύγοντας για τη Ράκα της Συρίας πριν από τέσσερις μήνες.

Νέος απολογισμός του πολέμου στη Συρία

Εκθεση του «Συριακού Κέντρου Ερευνας Πολιτικής» του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, κάνοντας απολογισμό για τον πόλεμο στη Συρία, που ξέσπασε ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, εκτίμησε ότι οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 210.000 και ότι ο πληθυσμός της χώρας (λόγω προσφυγιάς) μειώθηκε στα 17.500.000 από τα 21.000.000 που ήταν την άνοιξη του 2011.

Εκτιμά ακόμη ότι οι απώλειες που υφίσταται η συριακή οικονομία λόγω πολέμου ξεπερνά τα 202,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ότι η ανεργία από το 15% που ήταν το 2011 εκτοξεύτηκε στο 58%, ενώ μειώθηκε δραματικά το προσδόκιμο ζωής κατά 27%.

ΣΟΥΗΔΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Διπλωματική ένταση με επίκεντρο στρατιωτική συμφωνία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Η απόφαση της σουηδικής κεντροαριστερής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν να μην ανανεώσει το Μάη πενταετή συμφωνία στρατιωτικών εξοπλισμών με τη Σαουδική Αραβία αυξάνει την ένταση στις διμερείς σχέσεις και φουντώνει τις αντικυβερνητικές αντιδράσεις ενός μέρους των σουηδικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται κυρίως (αλλά όχι μόνο) στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας, καθώς προβλέπουν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε χτες το Σαουδάραβα πρέσβη από τη Στοκχόλμη, χαρακτηρίζοντας επιπλέον «κατάφωρη ανάμειξη στα εσωτερικά της» τις επικρίσεις της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σ. Αραβία, με αφορμή την καταδίκη του Σαουδάραβα αντικυβερνητικού μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι σε 1.000 βουρδουλιές.

Από την άλλη, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε χτες ότι δεν έχουν διαρρηχθεί οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις και ότι η Σουηδία δεν προτίθεται να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από τη Ριάντ. Η «θερμοκρασία» στις σχέσεις Σουηδίας - Σ. Αραβίας ανέβηκε απότομα όταν αργά το βράδυ της Τρίτης η Σουηδία ανακοίνωσε πως δε θα ανανεώσει την πενταετή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και εξοπλισμών.

Η Σουηδία είναι ο 12ος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως... Το πενταετές συμβόλαιο στρατιωτικών εξοπλισμών (από μαχητικά Gripen της εταιρίας Saab μέχρι αντιαεροπορικούς πυραύλους), που είχε πρωτο - υπογραφεί το 2005 επί κεντροδεξιάς κυβέρνησης, απέφερε στους Σουηδούς βιομηχάνους πάνω από 560.000.000 δολάρια μόνο μεταξύ 2011 - 2014.

Την Παρασκευή, πριν δηλαδή πάρει διαστάσεις η σουηδο - σαουδαραβική αντιπαράθεση, 30 διευθυντές σουηδικών κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter», υποστηρίζοντας ότι το «εμπόριο μπορεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα» και πως τυχόν ακύρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία «θα μπορούσε να διακυβεύσει τη φήμη της χώρας ως εμπορικού εταίρου».

ΙΑΠΩΝΙΑ - 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Τα λαϊκά στρώματα εξακολουθούν να υποφέρουν

ΤΟΚΙΟ.--

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από «έγκλημα» στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, που ακολούθησε το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη 2011. Από αυτήν την τεράστια, προδιαγεγραμμένη ουσιαστικά (αφού υπήρχαν προειδοποιήσεις) καταστροφή που μόλυνε το περιβάλλον, σκότωσε 16.000 ανθρώπους και 2.600 δεν βρέθηκαν ποτέ, τα λαϊκά στρώματα εξακολουθούν να υποφέρουν. Τα επίπεδα ραδιενέργειας, παρά τον υποτιθέμενο καθαρισμό των χώρων του πυρηνικού σταθμού, εξακολουθούν να είναι υψηλά, με εκτιμήσεις να υπολογίζουν ως και 10 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ταυτόχρονα 230.000 άνθρωποι εξακολουθούν να διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα, ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι οι νέες κατοικίες σε άλλες ασφαλείς περιοχές θα μπορούν να εξασφαλιστούν όχι νωρίτερα από το 2017. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της μόλυνσης, δηλώνουν ότι αυτή θα πάρει ως και 30 χρόνια.

Η ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία «Tepco», που είχε και έχει την κρατική ανοχή και στήριξη με τεράστια κονδύλια, δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι πολλοί εργαζόμενοι στις εργασίες καθαρισμού εκτίθενται σε κινδύνους γιατί είναι φτηνό και ανειδίκευτο προσωπικό, που συχνά αντλούν οι εργολάβοι από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και γιατί, για μείωση του κόστους, δε χρησιμοποιούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ