ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
«Εγκλημα» οι θάνατοι εργαζομένων

Ανακοίνωση του ΚΚ Μπανγκλαντές για τα πρόσφατα δυστυχήματα σε εργοστάσια υφαντουργίας, που κόστισαν δεκάδες ζωές εργατών

Associated Press

Οι θάνατοι εργαζομένων στα κάτεργα των υφαντουργικών βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων του Μπανγκλαντές - που παράγουν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας - συνεχίζονται, παρά τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων για τα οικτρά μέτρα εργασιακής ασφάλειας. Το ζήτημα, που έχει προκαλέσει σάλο μετά τους δεκάδες θανάτους σε δυο πρόσφατα δυστυχήματα, οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Κομμουνιστικού Κόμματος Μπανγκλαντές ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων με την ουσιαστική συμμετοχή μεγάλου μέρους των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΚΚ Μπανγκλαντές για τα αποτελέσματα της κινητοποίησής του.

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην υφαντουργία πέθαναν, υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα ή τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο εργοστάσιο KTS Garment την 25η Φλεβάρη 2006 στην περιοχή Κουλουργκάτ, στην πόλη λιμάνι Τσίταγκονγκ του Μπανγκλαντές.

Τουλάχιστον 1.700 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια, δούλευαν στο εργοστάσιο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Ως συνήθως, η μόνη σκάλα και η μόνη έξοδος είχαν κλειδωθεί, και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες επιχείρησαν τρομοκρατημένοι να βγουν έξω γκρεμίζοντας τοίχους και πηδώντας από το εννεαώροφο κτίριο. Αν και κυβερνητικές πηγές είπαν ότι μπόρεσαν να ανασυρθούν 52 σοροί, εργαζόμενοι που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτή την παγίδα θανάτου είπαν πως αγνοούνται πάνω από 700 εργαζόμενοι. Πολλοί διαμαρτύρονται, αναφέροντας πως πολλές σοροί μεταφέρθηκαν από τα συντρίμμια μέσα στη νύχτα με φορτηγά με κουκούλες. Εργαζόμενοι με φρικτά εγκαύματα μεταφέρθηκαν στο κολεγιακό νοσοκομείο της Τσίταγκονγκ, όπου δεν υπάρχει μονάδα για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων. Την επόμενη μέρα άλλο ένα πενταώροφο κτίριο το οποίο στέγαζε υφαντουργικό εργοστάσιο κατέρρευσε σκοτώνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους που δούλευαν στο εξωτερικό του. Το κτίριο αυτό στέγαζε προηγουμένως μια υφαντουργία και ανακαινιζόταν προκειμένου να στεγάσει ένα νοσοκομείο.

Ο βετεράνος συνδικαλιστής ηγέτης Μανζουρούλ Αχσάν Χαν κάλεσε τα συνδικάτα των εργαζομένων στην υφαντουργία, ανεξάρτητα της πολιτικής τους τοποθέτησης, σε συνάντηση για να συμφωνηθεί ένα κοινό πρόγραμμα δράσης εναντίον των θανάτων των εργαζομένων που προκαλούν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες υφαντουργιών και οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, λόγω της μη τήρησης των νόμων και των κανονισμών για την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Στη συνάντηση, που έγινε την 26η Φλεβάρη, έλαβαν μέρος 26 ηγετικά στελέχη περισσοτέρων των 16 οργανώσεων.

Στη συνάντηση καταδικάστηκαν οι θάνατοι των εργαζομένων στο εργοστάσιο KTS, οι θάνατοι από την κατάρρευση του κτιρίου Φοίνιξ και οι θάνατοι περίπου χίλιων εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια επειδή κατέρρευσαν κτίρια και ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της πλήρους έλλειψης ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στη συνάντηση εκφράστηκε η πλήρης καταδίκη της αποτυχίας, και της εγκληματικής αμέλειας των ιδιοκτητών των υφαντουργιών, της διοίκησης, του υπουργείου Βιομηχανίας, του υπουργείου Εργασίας, του σώματος Επιθεωρητών εργασίας των εργοστασίων και των καταστημάτων, όσον αφορά την ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια για τους εργαζόμενους, παρά τους επανειλημμένους και αυξανόμενους θανάτους.

Στη συνάντηση έγινε έκκληση προς την κυβέρνηση να κηρυχτεί εθνικό πένθος για το θάνατο των αθώων εργαζομένων στις υφαντουργίες.

Στη συνάντηση διατυπώθηκε το αίτημα να δοθεί αποζημίωση ύψους περίπου 7.800 δολαρίων για τους νεκρούς και δωρεάν περίθαλψη και αποζημίωση στους τραυματίες, η δημοσίευση ενός καταλόγου των νεκρών και των τραυματιών, και η εύρεση θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους που έχασαν τις δουλιές τους λόγω των δυστυχημάτων.

Στη συνάντηση κλήθηκε επίσης ο υπουργός Βιομηχανίας να παραιτηθεί και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ιδιοκτήτες, το διευθυντικό προσωπικό, οι αξιωματούχοι και οι επιθεωρητές εργασίας που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων και των κανονισμών που αφορούν την εργασιακή ασφάλεια, τους εργασιακούς νόμους και τη συνθήκη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση επίσης καταδικάστηκε η αδιαφορία της κυβέρνησης για το ότι 1.500 εργοστάσια υφαντουργίας είναι επικίνδυνα και πρέπει να εκκενωθούν άμεσα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την εργασιακή ασφάλεια. Διατυπώθηκε το αίτημα να μεταφερθούν τα εργοστάσια και να διασφαλιστούν οι μισθοί και τα υπόλοιπα ωφελήματα καθώς και η εργασιακή ασφάλεια για τους υπαλλήλους τους.

Ακόμη, διατυπώθηκε το αίτημα να υπάρξει μια "Λευκή Βίβλος" που θα καταρτιστεί από την κυβέρνηση και θα δίνει λεπτομέρειες για τις απώλειες μεταξύ των εργαζομένων και τις διαδικασίες και τα βήματα που ακολουθήθηκαν και θα ακολουθούνται στο μέλλον από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά παρόμοιες τραγωδίες».

Εκκληση για διεθνή αλληλεγγύη

«Στη συνάντηση επίσης καταδικάστηκε η θεωρία ορισμένων κύκλων περί της εξύφανσης μιας "συνωμοσίας", να καταστραφεί η υφαντουργική βιομηχανία του Μπανγκλαντές και να αποθαρρυνθούν οι ξένοι καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα από τη χώρα. Οι ηγέτες των συνδικάτων των εργαζομένων στις υφαντουργίες ανέφεραν ότι είναι η απληστία κάποιων ιδιοκτητών βιομηχανιών που με τη συνενοχή των αρχών επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν τα υπερκέρδη τους μειώνοντας τα μέτρα ασφαλείας και ελαχιστοποιώντας τους μισθούς και τα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων που προβλέπει ο νόμος. Στη συνάντηση έγινε έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τις μαζικές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα, τους επαγγελματίες, τους διανοούμενους, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, εγχώριες και διεθνείς, να ενισχύσουν το κίνημα για να σωθούν οι εργαζόμενοι στις υφαντουργίες στο Μπανγκλαντές και να εκφράσουν με κάθε τρόπο την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους στο κίνημα.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν την 27η Φλεβάρη, όταν ελήφθη ομόφωνα η απόφαση να κηρυχτεί απεργία.

18.000 εργαζόμενοι στην υφαντουργία στο Μπανγκλαντές απήργησαν διαμαρτυρόμενοι για τους θανάτους εκατοντάδων εργαζομένων λόγω της έλλειψης ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Το 90% των εργαζομένων στην υφαντουργία στο Μπανγκλαντές βγήκαν από τα εργοστάσια και μετείχαν σε τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των 16 συνδικάτων.

Διάφορα συνδικάτα, αγρότες και οργανώσεις των εργαζομένων στη γεωργία, καθώς και φοιτητικές οργανώσεις, διαδήλωσαν στους δρόμους υποστηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων στην υφαντουργία.

Το ΚΚ Μπανγκλαντές κάλεσε για μια χάρταλ, μια γενική απεργία, τη μισή εργάσιμη μέρα, στις 2 Μάρτη, σε όλη τη χώρα. Επίσης, υποστήριξε την κινητοποίηση των 16 οργανώσεων των εργαζομένων στις υφαντουργίες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ