ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΑΠ - ΝΔΦΚ
Συνεχίζει τις προκλήσεις και τραμπουκισμούς

Είναι σε όλους γνωστή η τραμπούκικη συμπεριφορά της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στους φοιτητικούς συλλόγους, στα Διοικητικά Συμβούλια και γενικά στα αμφιθέατρα και στους διαδρόμους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Ακόμα, είναι φανερός ο φόβος και η ανησυχία της για την ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που τους «χαλάει τα σχέδια» και που σηματοδοτεί την άνοδο του φοιτητικού κινήματος στη βάση ενός πλαισίου πάλης που συγκρούεται με την αντιεκπαιδευτική ευρωενωσιακή πολιτική που πιστά υπηρετούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, και ταυτόχρονα διεκδικεί Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 15%.

Πρόσφατα, ξεκίνησαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία όμως δεν είναι πρωτοφανή. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, στο Οικονομικό της Νομικής, πριν από λίγες μέρες (9/3) τηλεφωνεί ΔΑΠίτης στο σπίτι της Μαρίας Ραχιώτη (μέλος του ΔΣ του συγκεκριμένου συλλόγου και μέλος της ΚΝΕ) για να της απαγορεύσει «να παίρνει τηλέφωνα» και «να μιλάει με τον κόσμο», να σταματήσει «τα κομμουνιστικά της» και «να σταματήσει να μιλάει για τη ΔΑΠ».

Το ίδιο διάστημα (3/3) τα φασιστοειδή της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που επικαλούνται τη «δημοκρατία», έκαναν Διοικητικό Συμβούλιο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (όπου έχουν την αυτοδυναμία) χωρίς να καλέσουν την Πανσπουδαστική ΚΣ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την προσφιλή τους τακτική, θεωρώντας προφανώς το Σύλλογο τσιφλίκι τους, αποφάσισαν να μη δώσουν το φουαγιέ του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στην Πανσπουδαστική ΚΣ για τη διοργάνωση συναυλίας, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει η Πρυτανεία την άδεια. Βέβαια, η συναυλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ θα γίνει, στις 23 Μαρτίου, στο Φουαγιέ του ΠΑΜΑΚ, με τον γνωστό καλλιτέχνη Β. Παπακωνσταντίνου.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ σε σχετική καταγγελία σημειώνει: «Θα μας βρούνε μπροστά τους, εμάς και όλους τους φοιτητές που πλήττονται από την αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Η ανοδική πορεία και η ικανότητα της ΠΚΣ να συσπειρώνει τη νεολαία, ενοχλεί την εν λόγω παράταξη που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να αποκρύψει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που απαξιώνει τα πτυχία μας».


Φτάνουν τα 281 τα σχολεία με αμίαντο

Την κατεδάφιση 44 σχολικών μονάδων που είναι πλήρως κατασκευασμένες από αμίαντο εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε ότι προχωρά η αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου σε 237 άλλα Σχολεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ο έλεγχος από συνεργεία Μηχανικών του ΟΣΚ έχει ολοκληρωθεί σε 32 νομούς της χώρας και με βάση αυτούς, ο συνολικός αριθμός Σχολείων με αμίαντο είναι 281, εκ των οποίων τα 44 είναι με πλήρη κατασκευή αμιάντου και τα υπόλοιπα 237 με ορισμένα στοιχεία από το συγκεκριμένο υλικό. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ήδη έχουν φτάσει στοιχεία από Νομαρχίες και Περιφέρειες της χώρας και για άλλα 99 σχολεία με αμίαντο από 23 νομούς.

Οπως προκύπτει από τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΣΚ ΑΕ, από τα 44 σχολεία που πρόκειται να κατεδαφιστούν, 8 βρίσκονται στο Νομό Μεσσηνίας, 3 στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας, 3 στο Ν. Ηρακλείου, 5 στο Ν. Ηλείας, 4 στο Ν. Αρκαδίας, 2 στο Ν. Ροδόπης, 2 στο Ν. Σερρών, 16 στο Ν. Καρδίτσας και ένα στο Ν. Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με όσα το υπουργείο δηλώνει το έργο της αποκατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και σε 8 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των πρώτων 27 (από τα 44) σχολείων, την κατεδάφιση των οποίων θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες μαζί με την απομάκρυνση στο εξωτερικό των στοιχείων αμιάντου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τον αμίαντο στα συγκεκριμένα 281 Σχολεία, είναι 25.000.000,00 ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο ο ΟΣΚ θα διαθέσει το 2005 «αν βέβαια γίνει κατορθωτό να απορροφηθεί από τις Νομαρχίες και τις εργολαβίες που ήδη έχουν ξεκινήσει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ