ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
Αντιμέτωπος με τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία ο λαός, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μάχονται απέναντι στον κορονοϊό και ταυτόχρονα διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού (φωτ. από συγκέντρωση στο «Θριάσιο»)
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μάχονται απέναντι στον κορονοϊό και ταυτόχρονα διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού (φωτ. από συγκέντρωση στο «Θριάσιο»)
Καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι και ο λαός έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας, με την ίδια πολιτική που ακόμα και σήμερα - την ώρα δηλαδή που όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν καθημερινά ότι η έξαρση της νόσου, με πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, είναι μπροστά - εξακολουθεί να μη λαμβάνει τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την προστασία του λαού, αλλά επιχειρεί με ανεπαρκή και αποσπασματικά μπαλώματα να διαχειριστεί αυτήν την εκρηκτική κατάσταση.

Χτες, Τετάρτη, προστέθηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 99 το σύνολο των επιβεβαιωμένα προσβληθέντων από τον κορονοϊό. Από αυτούς, οι 95 είναι ελληνικής καταγωγής και οι 4 ξένης υπηκοότητας.

Τρεις ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (δύο στο ΠΓΝ Πατρών και ένας στο ΑΧΕΠΑ), ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται. Οι 29 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, ενώ 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Στο φόντο εξάλλου των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησαν τα κενά στα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια εξετάσεων για τον κορονοϊό (βλ. περισσότερα δίπλα, στην καταγγελία της ΟΕΝΓΕ), ανακοινώθηκε η έναρξη από σήμερα επιπλέον σχετικών εργαστηρίων, σε ΠΓΝ Πατρών, «Αττικόν» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αποσπασματικά μέτρα - μπαλώματα, που δημιουργούν νέες σοβαρές «τρύπες»

Την ίδια ώρα, αντί να προχωρήσει σε άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες δημόσιας Υγείας, σε επαρκή έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ ήδη έχουν χαθεί και συνεχίζουν να χάνονται πολύτιμες μέρες, η κυβέρνηση ήρθε χτες στο «και πέντε» να ανακοινώσει αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα - μπαλώματα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τα ευχολόγια για... ροκάνισμα του χρόνου μέχρι να περάσει το κύμα της εποχικής γρίπης, προκειμένου να αδειάσουν κάποια κρεβάτια στις ΜΕΘ μέχρι την προβλεπόμενη έξαρση του κορονοϊού.

«Ο στόχος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ψευδεπίγραφα ότι «ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία».

Ως τέτοια μέτρα η κυβέρνηση παρουσιάζει: Αφενός ορισμένες γενικόλογες αναφορές για πρόσθεση κρεβατιών στις ΜΕΘ - χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί κανένα τέτοιο μέτρο στην πράξη, ενώ υπάρχουν 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Αφετέρου, την ανακοίνωση για πρόσληψη 2.000 επικουρικών επαγγελματιών Υγείας με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης (διάρκειας δύο χρόνων), οι οποίοι καλούνται με τις γνωστές άθλιες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις να στελεχώσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, όταν τα κενά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τα 30.000 (ακόμα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα), ενώ τα Κέντρα Υγείας είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένα, χωρίς εξοπλισμό, με το ελάχιστο προσωπικό να γίνεται «λάστιχο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μάλιστα, στις παραπάνω προσλήψεις δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη γιατρού (προβλέπονται 1.500 νοσηλευτές και 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων/διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.ά.), παρά το γεγονός ότι στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «2.000 νοσηλευτές και γιατρούς»...

Ενδεικτικό της κοροϊδίας είναι το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου λείπουν 350 νοσηλευτές (σε τρέχουσες ανάγκες) και... θα προσληφθούν 11 (για τις έκτακτες)!

Αντίστοιχα, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο λείπουν 82 και θα προσληφθούν 5!

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για ακύρωση όλων των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός των έκτακτων που «δε δύναται να αναβληθούν», και για αναβολή όλων των απογευματινών ιατρείων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλεί 15 νοσοκομεία της Αττικής να διαθέσουν τουλάχιστον 10 κρεβάτια το καθένα, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία κλινικών, προκειμένου να «εξασφαλίσει» νοσηλεία για τα κρούσματα κορονοϊού.

Πρόκειται βέβαια για μέτρα πλήρως ενσωματωμένα στην πολιτική «κόστους - οφέλους», που θα υποχρεώσει χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων, συχνά με σοβαρά προβλήματα που όμως κρίνεται ότι «δύναται να αναβληθούν», να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Και επειδή καμία ασθένεια δεν αναστέλλεται, οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας, χειρουργείων και κάθε ιατρικής πράξης πρέπει να ικανοποιηθούν με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξανανοίξει άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 (Πολυκλινική, Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κ.λπ.) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να ξαναλειτουργήσουν. Να τα στελεχώσει άμεσα με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία (της 2ης ΥΠΕ, όπως υπόσχεται).

Πρέπει να ανοίξει τα πάνω από 100 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ (25% του συνόλου) που παραμένουν κλειστά εδώ και 15 χρόνια με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Να προσλάβει 450 νοσηλευτές και 150 γιατρούς για τη λειτουργία τους και να ανοίξει συνολικά τόσα κρεβάτια όσα χρειάζεται η χώρα - 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Επείγουσα ανάγκη είναι να γίνουν οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εξασφαλιστεί η δωρεάν κρατική διάθεση υλικών προφύλαξης, εξετάσεων, φαρμάκων.

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Δίνοντας τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, οι υγειονομικοί αγωνίζονται ταυτόχρονα για να πάρει η κυβέρνηση άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων έγινε χτες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ανάγκη ενημέρωσης του προσωπικού. Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκαν η παροχή μέτρων ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες) με το σταγονόμετρο, η έλλειψη ακόμη και σε αντισηπτικά. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη μεταφορά τμήματος του προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι ελλείψεις και στο Κρατικό Νίκαιας χτυπούν «κόκκινο», ενώ ο «θάλαμος» που δημιουργήθηκε (πρώην αποδυτήρια) για να φιλοξενεί κρούσματα γρίπης θα καλύπτεται με το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό, που θα εναλλάσσεται από όλα τα τμήματα...

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, μαζί με εκπροσώπους σωματείων και φορέων της περιοχής, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας θωράκιση του νοσοκομείου με έκτακτη χρηματοδότηση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει η διαρκής μετακίνηση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία. Αναδείχθηκαν η ανεπάρκεια αναλώσιμων υγειονομικών υλικών (πχ. μάσκες προστασίας) και η γύμνια σε κρίσιμες κλινικές, όπως στην Καρδιολογική.

Σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» προχωρά σε στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, καθώς δεν έχει προσληφθεί ακόμα ούτε ένας νοσηλευτής, διοικητικός, τεχνολόγος, τραυματιοφορέας στις κενές οργανικές θέσεις, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, όταν τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (νοσοκομείο αναφοράς) προχωρά αύριο σε νέα Γενική Συνέλευση, επισημαίνοντας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση ενίσχυση της Επιτροπής Λοιμώξεων. Ανάπτυξη όλων των κενών κλινών, όπως στη ΜΑΦ. Αμεση χωροθέτηση ιατρείων - κλινών για απομόνωση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οχι στην απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας και έκτακτη συνέλευση - ενημέρωση, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο, απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία με έγγραφό της «ενημερώνει» τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων για τη «διεξαγωγή έρευνας περί διασποράς ψευδών ειδήσεων με κίνδυνο πρόκλησης πανικού» (!) επειδή το Σωματείο καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στο νοσοκομείο, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να σταματήσει άμεσα η έρευνα σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, καταγγέλλοντας ότι η επιδημία του κορονοϊού αξιοποιείται για να φιμώσουν αυτούς που περιθάλπουν ασθενείς και υπερασπίζονται με συλλογικούς αγώνες την υγεία του λαού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των κρουσμάτων

Πληθαίνουν τα παραδείγματα που οι οδηγίες του Οργανισμού αποδεικνύονται πολλαπλά επικίνδυνες

Το γεγονός ότι εντοπίζονται σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Καταγράφοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι οδηγίες του ΕΟΔΥ οδήγησαν τελικά σε έκθεση πολλών ανθρώπων (υγειονομικών, άλλων ασθενών, συνοδών, μαθητών κ.λπ.) σε ασθενείς που τελικά ήταν φορείς του κορονοϊού, η ΟΕΝΓΕ υπενθυμίζει τις εξής περιπτώσεις:

  • Τον 66χρονο από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΓΝ Πατρών. Για τον συγκεκριμένο ασθενή, επισημαίνει, ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κορονοϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή τους έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός.
  • Την καθηγήτρια στη Βάρη Αττικής, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μόνο μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία, αφού η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής είχε νωρίτερα δώσει εντολή στην καθηγήτρια να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία, ενώ είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία στις 24 Φλεβάρη, χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας! Η παραπάνω απόφαση λήφθηκε από τη Διεύθυνση μετά από τηλεφωνική ...σύσταση του ΕΟΔΥ, ο οποίος έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκεκριμένη καθηγήτρια, παρά τις ανησυχίες που εξέφραζαν οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής, να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία της περιοχής και να έρχεται σε επαφή με δεκάδες παιδιά...
  • Τον 53χρονο υγειονομικό από τη Σιάτιστα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ και επίσης δεν θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο μαζί με άλλους ασθενείς.

Στα παραπάνω περιστατικά, που αποκαλύπτουν το σοβαρό πρόβλημα με τα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ, προστέθηκε και το νέο περιστατικό στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας, όπου 77χρονος, απύρετος, με βήχα, κάλεσε προχτές το πρωί το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στην πρωινή εφημερία του «Αλεξάνδρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύτηκε αρχικά σε 5κλινο θάλαμο στην Παθολογική κλινική, αργότερα χρειάστηκε οξυγόνο και μεταφέρθηκε σε τρίκλινο θάλαμο για την παροχή οξυγόνου. Μετά την ακτινογραφία διαπιστώθηκε πνευμονία, και μόνο μετά την επιμονή του παθολόγου στάλθηκε δείγμα για εργαστηριακό έλεγχο. Αργά το βράδυ και αφού είχαν περάσει τόσες ώρες διασποράς του ιού μέσα στο νοσοκομείο, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για άλλο ένα κρούσμα κορονοϊού. Ο 77χρονος μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία» (νοσοκομείο αναφοράς), ενώ πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, ως ύποπτα κρούσματα αξιολογήθηκαν 7 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους. Πρόκειται για 2 ειδικευμένους από τα ΤΕΠ, 2 ειδικευόμενους και 1 νοσηλεύτρια της Δ4 Παθολογικής και 2 από το πλήρωμα ασθενοφόρου. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι συνολικά οι εργαζόμενοι μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση για τις επόμενες μέρες. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» απαίτησε συνάντηση με τη διοίκηση, η οποία αρνήθηκε να ενημερώσει το Σωματείο για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σε αυτό το φόντο, μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «αρκετοί συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι στις τηλεφωνικές κλήσεις(σ.σ. των γιατρών)προς τον ΕΟΔΥ υπάρχει μεγάλη αναμονή, έως και 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ η διεκπεραίωση των περιστατικών».

Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων - Καμία οικονομική επιβάρυνση

Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου για να εκθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της.

Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ είναι τα εξής:

  • Να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ.
  • Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος απαιτεί στην παρούσα φάση να υπάρχει αρνητικό δείγμα για γρίπη προκειμένου να σταλεί δείγμα για κορονοϊό, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή δυσχέρεια στη χρήση των ελάχιστων χώρων μόνωσης που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία διαδικαστική εμπλοκή των ασθενών και των συνοδών τους στην αποστολή δείγματος.
  • Αμεσα το υπουργείο να ορίσει συνάντηση με την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.
Κάλεσμα να συνεχιστεί η αιμοδοσία

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν αίμα, καθώς και τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων.

  • Το ΠΑΜΕ οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 15/3, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ