ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια από το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής!

Από πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚ Χιλής στα 15 χρόνια από το θάνατο της Προέδρου του Γκλάντις Μαρίν
Από πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚ Χιλής στα 15 χρόνια από το θάνατο της Προέδρου του Γκλάντις Μαρίν
Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που έγινε προχτές, Τρίτη 10 Μάρτη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Χιλής στο Σαντιάγκο. Σημειώνει στην ανακοίνωση:

«Οι θρασύδειλοι εισβολείς έκαναν εκτεταμένες καταστροφές και αφαίρεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα αντικείμενα.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αφού έρχεται να προστεθεί στις επιθέσεις που έχουν γίνει σε γραφεία του ΚΚ Χιλής, σε διάφορα σημεία της χώρας, σε βίαιες επιθέσεις ενάντια σε μέλη του ΚΚ Χιλής, αλλά και στην αστήριχτη δίωξη του βουλευτή Ούγκο Γκουτιέρες. Πρόκειται για αντικομμουνιστικού τύπου κλιμάκωση της κρατικής και παρακρατικής βίας από την αντιλαϊκή κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, με στόχο να τρομοκρατήσει και να καταστείλει τις μεγάλες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται στη Χιλή, και ιδιαίτερα την παρέμβαση του ΚΚ Χιλής.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα: Να σταματήσουν άμεσα κάθε τύπου επιθέσεις και διώξεις ενάντια στο ΚΚ Χιλής. Κάτω τα χέρια από το ΚΚ Χιλής! Να πάρει πίσω όλα τα μέτρα έντασης της καταστολής ενάντια στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Να τιμωρηθούν άμεσα όλοι οι ένοχοι για τις δεκάδες δολοφονίες και τους χιλιάδες τραυματισμένους διαδηλωτές.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη στήριξή του στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή και στα δίκαια αιτήματά τους, εκφράζει ιδιαίτερα την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Χιλής και την ΚΝ Χιλής, που παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα και θα σταθεί στο πλευρό τους χρησιμοποιώντας όλα τα αναγκαία μέσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

  • Στην ίδια τη Χιλή είχαν προγραμματιστεί για χτες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από το συντονιστικό εργατικών, φοιτητικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων «Κοινωνική Ενότητα», ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα, που μπαίνει στον δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αποφάσεις για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής

ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι κόντρες των μονοπωλίων Ενέργειας, με πρωταγωνιστές σε πρώτη φάση τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αλλά και τα αμερικανικά μονοπώλια σχιστολιθικού πετρελαίου, φουντώνουν μέρα με τη μέρα, αναδεικνύοντας την όξυνση των αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα αγορών και κερδών.

Χτες, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, «Aramco», επιβεβαίωσε ότι θα αυξήσει από τον Απρίλη την παραγωγή κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ώστε η συνολική παραγωγή να ανέλθει στα 13 εκατ. βαρέλια. Πάντως, στη Σ. Αραβία φουντώνουν οι ενδοαστικές συγκρούσεις, με τη μορφή «ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών μεταξύ μελών του βασιλικού οίκου των Σαούντ, καθώς κυκλοφορούν φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Σαλμάν, μετά και από τις πρόσφατες συλλήψεις δύο πριγκίπων, εκ των οποίων ο ένας είναι νεότερος αδελφός του βασιλιά. Τις εντάσεις φαίνεται, μεταξύ άλλων, πως πυροδοτεί το φιλόδοξο ΟΡΑΜΑ 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που προβλέπει την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο με σειρά μεταρρυθμίσεων οικονομικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα, με τις οποίες διαφωνούν διάφορα τμήματα της αστικής τάξης.

Τη γραμμή αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής ακολούθησε χτες και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ADNOC, που ανακοίνωσε επίσης πως θα αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή από 4 σε 5 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής από τον Απρίλη προσανατολίζονται και ρωσικά μονοπώλια Ενέργειας, με τη «Rosneft» να είναι η πρώτη που γνωστοποίησε απόφαση για αύξηση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάνταρ Νόβακ, πάντως, υποστήριξε ότι η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής δεν είναι η καλύτερη λύση, τονίζοντας πως η χώρα του εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες με τις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κίριλ Ντμιτρίεφ, ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η ρωσο-σαουδαραβική συνεργασία στον τομέα των διμερών επενδύσεων παρά τις τελευταίες εξελίξεις...

Η συμφωνία μελών και μη χωρών του ΟΠΕΚ, που συνεργάζονταν από το 2016 στο πλαίσιο «OPEC+» για τη σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου, κατέρρευσε επειδή η Ρωσία διαφώνησε με την πρόταση της Σ. Αραβίας για περαιτέρω μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής. Το ρωσικό επιχείρημα ήταν πως μία νέα μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής θα συνεχίσει να ωφελεί τα αμερικανικά μονοπώλια σχιστολιθικού πετρελαίου, τα οποία όχι μόνο δεν μείωσαν την παραγωγή αλλά είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται, καθώς με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής που απαιτεί η τεχνολογία γεώτρησης μέσω της λεγόμενης «σχιστολιθικής ρωγμάτωσης».


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Δολοφονία 15χρονου Παλαιστίνιου

ΡΑΜΑΛΑ.--

Το σχέδιο των ΗΠΑ για επανάληψη των διαπραγματεύσεων και δήθεν επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης έχει αποθρασύνει τους Εβραίους εποίκους. Χτες, δεκάδες έποικοι επιχείρησαν ξανά να καταλάβουν την κορυφή λόφου στα περίχωρα της πόλης Μπέιτα (νότια της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη), για να δημιουργήσουν νέο εποικισμό, προκαλώντας τις αντιδράσεις Παλαιστίνιων κατοίκων της περιοχής. Ο στρατός επενέβη υπέρ των εποίκων χρησιμοποιώντας σφαίρες και βροχή δακρυγόνων, προκαλώντας το θάνατο ενός 15χρονου Παλαιστίνιου και τον τραυματισμό 18 ακόμα ατόμων, ενώ δεκάδες άλλοι υπέφεραν από δύσπνοια λόγω των δακρυγόνων.

Εποικοι προσπαθούν να καταλάβουν τη συγκεκριμένη κορυφή από τα τέλη Φλεβάρη. Τις προηγούμενες φορές εμποδίστηκαν από εκατοντάδες Παλαιστίνιους κατοίκους.

Νωρίτερα χτες ο Σαέμπ Ερεκάτ, μέλος του ΠΓ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), κατήγγειλε τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών για την κατασκευή δρόμου Ε1 στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ως προσπάθεια που εξυπηρετεί τις ρατσιστικές υποδομές τύπου Απαρτχάιντ, βάσει των οποίων επιχειρείται να απομονωθούν οι Παλαιστίνιοι.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Χρυσά» πακέτα δισ. στερλινών υπέρ των μονοπωλίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία και μποναμά δισεκατομμυρίων στερλινών για ισχυρά βρετανικά μονοπώλια, με στόχο τον εκσυγχρονισμό υποδομών που έχουν πληγεί από την πολυετή σκληρή λιτότητα, ανακοίνωσε χτες ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, καταθέτοντας το σχέδιο προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος, που ξεκινά σε ένα μήνα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό, ο Σούνακ προέβλεψε ότι τουλάχιστον το 20% των εργαζομένων μπορεί να ασθενήσουν και να χρειαστούν άδεια εξαιτίας της ασθένειας. Σε γενικές γραμμές υποσχέθηκε μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους περίπου 30 δισ. στερλινών.

Ειδικότερα, διαβεβαίωσε πως το κράτος θα καλύψει με περίπου 2 δισ. στερλίνες το κόστος άδειας μετ' αποδοχών για 14 μέρες για όσες επιχειρήσεις απασχολούν έως 250 εργαζόμενους (υπολογίζονται γύρω στα 2 εκατομμύρια). Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πληγούν έμμεσα ή άμεσα από την πανδημία, ανακοίνωσε δάνεια χαμηλότοκα με προνομιακούς όρους, τα οποία θα εκταμιευτούν το πολύ σε εννιά μέρες. Ανακοίνωσε επίσης αναστολή του φόρου επαγγελματικής στέγης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το διάστημα 2020-21 και την ίδρυση ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσου (Hardship Fund), που θα διανείμει κεφάλαια περίπου 1,2 δισ. στερλινών σε επιχειρήσεις και άλλα 500 εκατ. στερλίνες στις αρμόδιες επιχειρήσεις δήμων της χώρας.

Ακόμα πιο γενναιόδωρα πακέτα προβλέπονται για χρηματοπιστωτικά μονοπώλια, ύψους αρκετών δισ. στερλινών, μεταξύ των οποίων 7 δισ. στερλίνες για μεγάλες επιχειρήσεις, 5 δισ. στερλίνες για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και 5,3 δισ. στερλίνες για αντιπλημμυρικά έργα, χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας και καπιταλιστικής ανάπτυξης. Υποσχέθηκε επίσης αύξηση - ψίχουλα του κατώτατου ωρομίσθιου (λέγοντας ότι θα φτάσει τις 10,25 στερλίνες την ώρα έως το ...2024!) και «πιθανά» μέτρα για στήριξη όσων απασχολούνται, δήθεν ως εργολάβοι, σε τεχνολογικά μονοπώλια και πλατφόρμες υπηρεσιών π.χ. «Uber» κ.ά. εταιρείες της λεγόμενης «Gig Economy».

Συνολικά, το συγκεκριμένο πακέτο «τόνωσης» των βρετανικών μονοπωλίων θεωρείται το πιο γενναιόδωρο που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες και δεν αποκλείεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα μελετηθούν εκ νέου οι δημοσιονομικοί κανόνες προς την κατεύθυνση περαιτέρω αύξησης των κρατικών δαπανών - όχι πάντως απαραίτητα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται εδώ και πάνω από 10 χρόνια από βάρβαρα μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας.

Τα μέτρα προβλέπεται να γιγαντώσουν το δημόσιο χρέος της Βρετανίας, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2 τρισ. στερλίνες (περίπου 75% του βρετανικού ΑΕΠ) μέχρι το 2024.

Πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο απερχόμενος τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων κατά 0,50%. Το νέο επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 0,25%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ