ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2017
Σελ. /32
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
ΠΑΣΕΒΕ - ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
Σηματοδοτεί την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα των αυτοαπασχολούμενων για ζωή με δικαιώματα

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Θ. Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ)

Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία της πανελλαδικής Μέρας Δράσης ενάντια στη φοροληστεία, διοργανώνοντας την Τρίτη 14 Μάρτη κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις, με σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στη φοροληστεία από το πρώτο ευρώ - Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους».

Για το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας, όπως και συνολικότερα για τις εξελίξεις που αφορούν στους αυτοαπασχολούμενους, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

***

-- Ποιο είναι το περιεχόμενο της πανελλαδικής Μέρας Δράσης στην οποία καλεί η ΠΑΣΕΒΕ;

-- Η καθημερινότητα για τους αυτοαπασχολούμενους έχει γίνει πραγματικός Γολγοθάς. Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων παραμένουν και μεγαλώνουν, η αναδουλειά έχει περάσει την πόρτα των μικρών επιχειρήσεων, τα λουκέτα αυξάνονται, τα χρέη μάς πνίγουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, τσακίζει παραπέρα το ελάχιστο εισόδημά μας. Σαν να μη φτάνει αυτό, έρχεται τώρα μέσα από τη νέα φορολεηλασία και τη φοροληστεία που έχει εξαπολύει ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους, να μας ρίξει και την τελειωτική κλωτσιά.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μάς «τελειώνει» με την εξοντωτική φορολογία, οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζονται. Ο στόχος τους πλέον είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Θέλουν να βγάλουν από τη μέση μια μεγάλη μερίδα αυτοαπασχολούμενων, για να μείνει περισσότερη πίτα της αγοράς στα μονοπώλια.

Για αυτό η πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ για Μέρα Δράσης με θέμα το Φορολογικό έχει αξία να στεφθεί από επιτυχία, να αγκαλιαστεί από περισσότερους αυτοαπασχολούμενους, να συζητηθεί μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία. Αναδεικνύει η πρωτοβουλία αυτή τις πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και τα αιτήματα εκείνα που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Πραγματική ανακούφιση για τον αυτοαπασχολούμενο σήμερα είναι ο ορισμός αφορολόγητου ορίου, το σταμάτημα της φοροληστείας σε βάρος του. Οσο για το πού θα βρεθούν τα λεφτά, ας φορολογήσει η κυβέρνηση το μεγάλο κεφάλαιο, που ακόμα και σε συνθήκες κρίσεις τμήματά του καταγράφουν υψηλή κερδοφορία.

Να γυρίσουμε την πλάτη στην κυβερνητική εξαπάτηση

-- Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, όπως ο υφυπουργός Εργασίας, λένε ότι οι μαγαζάτορες τούς δίνουν συγχαρητήρια στο δρόμο για το Ασφαλιστικό και τα άλλα μέτρα της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους...

-- Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν αποδείξει στη διετία της διακυβέρνησής τους ότι είναι μανούλες στο να κάνουν το άσπρο μαύρο. Προσπαθούν να εμφανίσουν τις σαρωτικές ανατροπές που έφερε ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος ως πράξη φιλολαϊκή και κοινωνικά δίκαιη.

Η αλήθεια βρίσκεται μακριά από τις κορόνες της κυβέρνησης. Πάνω από 300.000 μικροί ΕΒΕ χρωστάνε στο Ταμείο, χιλιάδες λόγω χρεών δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων σήμερα καλείται να ζήσει με εξαιρετικά μειωμένο εισόδημα και με χρέη σε Ταμείο, τράπεζες, προμηθευτές.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με την ανταποδοτικότητα του νέου ασφαλιστικού νόμου, εγγυώνται στους αυτοαπασχολούμενους συντάξεις πείνας - για όσους καταφέρουν να πάρουν - και αποκλεισμό από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την πλειοψηφία. Με το ασφαλιστικό έκτρωμα χάνεται ο όποιος κοινωνικός χαρακτήρας είχε απομείνει στην Ασφάλιση. Για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως και για τον υπόλοιπο λαό, θα ισχύει το: «Εχεις λεφτά; Θα έχεις και παροχές Υγείας - Πρόνοιας, αξιοπρεπή σύνταξη. Δεν έχεις λεφτά; Απαγορεύεται να αρρωστήσεις».

Ο αυτοαπασχολούμενος δεν πρέπει να δεχτεί την εξαπάτηση της κυβέρνησης. Ακόμα περισσότερο, δεν πρέπει να αποδεχτεί τη δραστική συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των αναγκών της οικογένειάς του.

Η ανάπτυξη που διαφημίζουν αφορά τα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις - δορυφόρους τους

-- Η ΓΣΕΒΕΕ την ίδια ώρα καταθέτει προτάσεις για «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και «είσοδο σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης», ισχυριζόμενη ότι από μια τέτοια «τροχιά» θα ωφεληθούν και οι μικρές επιχειρήσεις. Πώς το σχολιάζετε;

-- Καταρχάς νομίζω ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας «μικρές επιχειρήσεις».

Η ΕΕ, στην οποία η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ χρόνια τώρα κάνει τεμενάδες, ορίζει σαν «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» όσες έχουν έως 250 εργαζόμενους.

Εμείς, η ΠΑΣΕΒΕ, όταν μιλάμε για «μικρούς», εννοούμε τον αυτοαπασχολούμενο, την οικογενειακή επιχείρηση, την επιχείρηση με 1 η 2 εργαζόμενους. Ολους εκείνους δηλαδή που αποτελούν τους πιο φτωχούς, τους βιοπαλαιστές που παλεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, για να τα βγάλουν πέρα. Δηλαδή μιλάμε για τη μεγάλη πλειοψηφία και όχι για μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες που περνάγανε μια χαρά δίπλα στα μονοπώλια και τα προηγούμενα χρόνια.

Θεωρώ απαραίτητο να γίνει αυτός ο διαχωρισμός, μιας και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για ένα «εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης», όπως το ονομάζει, δεν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς βιοπαλαιστές.

Ολα τα μέτρα των κυβερνήσεων αποδεικνύουν ότι ακόμη και όταν έρθει αυτή η περιβόητη ανάπτυξη, θα έρθει πάνω στα αποκαΐδια των αυτοαπασχολούμενων - όπως και των εργαζομένων - πάνω σε εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, σε εξοντωτικά ωράρια, σε ένα συνεχές κυνηγητό χρεών. Η όποια ανάπτυξή τους θα περιέχει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχει νομοθετηθεί τα χρόνια της κρίσης.

Η ανάπτυξη μέσα σε αυτό το σύστημα αφορά τα μονοπώλια και μερικές μεγάλες επιχειρήσεις που είναι δορυφόροι τους. Αυτές ναι, μπορεί να βελτιώσουν το «επιχειρηματικό περιβάλλον» τους.

Η καινοτομία και η εξωστρέφεια που διαφημίζει η ΓΣΕΒΕΕ αφορά αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις, και όχι βεβαίως τον βιοτέχνη που έχει βαμμένα λευκά τα τζάμια του μαγαζιού του και προσπαθεί να πάει ένα πιάτο φαΐ στη οικογένειά του, τον αυτοκινητιστή που δουλεύει όλη μέρα στο τιμόνι και χρωστάει στο Ταμείο, τον έμπορο που μαραζώνει από την αναδουλειά και τα χρέη μέσα στο μαγαζί του. Τα συμφέροντα αυτών είναι ξένα με τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι χρειάζεται να γυρίσουν τη πλάτη στις δυνάμεις που υπηρετούν αυτά τα ξένα συμφέροντα. Να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, να ενισχυθεί το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ και τα αιτήματά του.

Η ΓΣΕΒΕΕ εμπαίζει τους μικρούς ΕΒΕ όταν διατυμπανίζει ότι θα ωφεληθούμε όλοι από την ανάπτυξη, αυτοαπασχολούμενοι και μονοπώλια μαζί.

Εμείς καλούμε τον αυτοαπασχολούμενο να πάρει θέση δίπλα στον εργάτη, στον φτωχό αγρότη, ενάντια στα μονοπώλια που τον τσακίζουν, ενάντια στο κράτος που τα στηρίζει. Μόνο με μια τέτοια συμμαχία μπορεί να υπάρξει λύση. Μόνο ο δρόμος της Κοινωνικής Συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγρότες μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών μας, να φωτίσει μια άλλη προοπτική, αλλά και να συμβάλει στην απόσπαση ορισμένων μέτρων πραγματικής ανακούφισης, μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί.

Στόχος μας να μπουν στη δράση περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι

-- Μεθαύριο λοιπόν είναι η πανελλαδική Μέρα Δράσης. Πώς δουλεύουν οι ενώσεις και οι σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ και ποιοι είναι οι στόχοι που μπαίνουν για τη συνέχεια;

-- Εχουν οριστεί ταυτόχρονες πρωινές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Οικονομικών από κλαδικά σωματεία και τον σύλλογο της Α' Αθήνας, καθώς και σε μια σειρά εφορίες από τοπικές ενώσεις.

Εχουν γίνει συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και πραγματοποιούνται από τα σωματεία και τις ενώσεις εξορμήσεις σε κλάδους και γειτονιές.

Ο στόχος που μπήκε και στην Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ είναι να συζητήσουμε και να δραστηριοποιήσουμε μεγαλύτερο μέρος αυτοαπασχολούμενων. Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία, που δεν εξαντλείται βεβαίως σε μία μέρα δράσης. Θέλουμε όμως με αυτή τη πρωτοβουλία να σηματοδοτήσουμε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα των αυτοαπασχολούμενων για ζωή με δικαιώματα, την ανάγκη απάντησης στην ανελέητη επίθεση της κυβέρνησης.

Αρα έχει μεγάλη σημασία η καλή προετοιμασία των κινητοποιήσεων μεθαύριο, η επιτυχία τους, ώστε να αποτελέσουν το σκαλοπάτι εκείνο που θα βοηθήσει στην ακόμα καλύτερη οργάνωση των σωματείων από τις 15 του μήνα και μετά. Να σηματοδοτήσει την απαρχή νέων μεγάλων αγώνων, που είναι απαραίτητοι σήμερα, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τη μαζικότερη συμμετοχή και των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα μπροστά και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και την υπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.

Κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής Μέρας Δράσης ενάντια στη φοροληστεία, διοργανώνονται την Τρίτη 14 Μάρτη μια σειρά κινητοποιήσεων:

-- Στην Αθήνα, η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΒΣΑ και άλλοι σύλλογοι καλούν στις 9 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν από τοπικές ενώσεις στις εφορίες σε Νέα Ιωνία (8.30 π.μ.), Ηλιούπολη (8 π.μ.), και Καλλιθέα (8 π.μ.).

-- Στην Πάτρα, συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην Α' ΔΟΥ Πατρών διοργανώνει η Γραμματεία Πάτρας της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 11.30 π.μ. στην εφορία διοργανώνουν ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων.

-- Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. στην εφορία, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Κομμωτών.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πανελλαδικής Μέρας Δράσης διοργανώνονται και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει στις 14 Μάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στις 8.30 π.μ., στις Δ', Θ' και Ι' ΔΟΥ, στην Τσιμισκή 43.

Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ράνια Καπετανγιώργη, μέλος της Γραμματείας, «απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση πήραν τα ΔΣ των σωματείων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενώ έχουμε απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της πόλης να συμμετέχουν. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιτυχία της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης - Ανω και Κάτω Τούμπα, Ε΄ Διαμέρισμα, Νεάπολη, Πολίχνη, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Ενημερώσαμε και συζητήσαμε με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους και τους καλέσαμε να συμμετάσχουν μαζικά, να ορθώσουν το ανάστημα τους, απαιτώντας επαναφορά του αφορολόγητου ορίου».

Κινητοποιήσεις διοργανώνονται επίσης στην Καβάλα, στις 8.30 π.μ. στην εφορία, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Κομμωτών, στην Ξάνθη, στις 8.30 π.μ. στην εφορία, και στην Αλεξανδρούπολη, στις 8.30 π.μ. στην εφορία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ